Keresés

Részletes keresés

delej Creative Commons License 2003.06.04 0 0 22
Hát persze: jön a Mészáros Tamás-féle logika: a Fidesz miatt kellett a betarthatatlan ígéreteket megtenni és teljesíteni, tehát a Fidesz az oka a hanyatlásnak.

Gyenge érv: szerintem fogalmatok sincs egy önálló, az ország szem érdekeit szem előtt tartó gazdaságpolitikáról.

Nyaltok a világbanknak, meg a hasonló, csak a saját zsebüket nező külföldi szervezeteknek, miközben csakis megszorítani, leértékelni, elinflálni és privatizálni tudtok. Azt a legjobban: saját zsebre. Dilettáns hülye banda!

Előzmény: Lewinfiú (10)
celeborn Creative Commons License 2003.06.04 0 0 21
Szerintem mindössze arról van szó, hogy a kormány egy gesztust tett az exportőrök felé, mivel gyakorlatilag fixálta az eladandó euró/forint keresztárfolyam legalacsonyabb értékét, kb. 6 forinttal az eddigi legalacsonyabb felett.

Mondani sem kell, hogy ez sem az export versenyképességének javulása felé hat...

celeborn Creative Commons License 2003.06.04 0 0 20
Szerintem nem csökken, mert eddig sem az erős forint miatt volt szar az export, hanem egyszerűen azért mert a kutyának sem kell.
Ráadásul a magyar export jelentős része re-export, összeszerelünk valamit aztán tűz vele külföldre. Tehát importálunk, hozzáadunk, exportálunk. Amivel most az exportnak jobb, az az importnak ugyan annyival rosszabb.
Előzmény: lerr (12)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.04 0 0 18
Akkor miből is áll még össze az infláció?
Előzmény: ttenyleg (11)
celeborn Creative Commons License 2003.06.04 0 0 17
Lélekben felkészülök a MOL áremelésére. Érdekes a forintgyengülésre mindig hamarabb reagálnak, mint erősödésre...
waxxablaze Creative Commons License 2003.06.04 0 0 16

nesze neked óccsításos gazdasági növekedés

:"Az elemzőket meglepte a kormánydöntés

Meglepte a távirati irodának nyilatkozó makrogazdasági elemzőket a kormány döntése a forint ingadozási sávközepének eltolásáról. Mihálovits Zsolt, az Inter-Európa Bank elemzője úgy véli, a kormány a romló makrogazdasági helyzet közepette talán ettől vár javulást. Kiemelte, hogy a kormány ezzel a gazdaságpolitikai lépéssel elsosorban az export élénkítését kívánja elősegíteni. A gyengébb forint ugyanis javítja az exportőrök versenyképességét, az export teljesítmény javulásával pedig kedvezőbbé válhat a folyó fizetési mérleg hiánya. A sáveltolás 2,2 százalékos mértékét Mihálovits Zsolt inkább csak jelzésértékunek tartja.

Vojnits Tamás, az OTP Bank Rt. szakértője az államháztartási hiány alakulásának tükrében indokoltnak nevezte a kiadások visszafogását. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a 76 milliárd forintos megszorításba a kormány beleszámolta a lakástámogatási rendszer módosítását, noha ez nem új elem, várható hatására már korábban is végeztek számításokat. Az elemző a kiadások lefaragását érthető, a forint sávközepének eltolását nehezen értelmezhetőnek tartja. Szerinte a jegybank döntése azért sem szerencsés, mert eszerint a sávközép ad hoc módon változtatható, ami gyengíti a gazdasági környezet kiszámíthatóságát. "

elemes Creative Commons License 2003.06.04 0 0 15
nem ertekeltek le semennyivel, a lepesnek csak szimbolikus jelentosege volt. a leertekelODest a forint/euro piac, tehat A PIAC veteli-eladasi arai alakitottak. azok a nyugati penzugyi befektetok, akik momentan az allamhaztartasi hianyt finanszirozzak, a gazdasag allapotat latva ugy ereztek, hogy nekik nem er ennyit a forint.

egyebkent egy evi kormanyzast kovetoen ez volt az mszp elso aktiv gazdasagpolitikai lepese.

Előzmény: ttenyleg (7)
antall Creative Commons License 2003.06.04 0 0 14
"hogy az Orbán dzsihad miatt nem lehet normálisan kormányozni.."

A dzsihád alatt folyamatosan erősödött a forint, nőtt a GDP, emelkedett a lakossági jövedelem és fogyasztás, és ezzel együtt egyensúlyban maradt a költségvetés.

Előzmény: Lewinfiú (10)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.04 0 0 13
Navegre, hiszen tudtatok ezt is ovi csinalta, mint a fovaros koltsegveteset es a tobbi...
lerr Creative Commons License 2003.06.04 0 0 12
Viszont legalább többen vesznek itthon gyártott magyar árut....
Vagy ilyenkor már ez smafu?:))
Meg csökken a külker mérleg hiánya is....
Amiért a tisztelt jobbosok (is) annyira aggódnak...

:)

Előzmény: celeborn (9)
ttenyleg Creative Commons License 2003.06.04 0 0 11
Miért, a forint leértékelése nem hordozza magában az import drágulását?
Előzmény: Törölt nick (8)
Lewinfiú Creative Commons License 2003.06.04 0 0 10
Szerintem meg nagyon is ideje volt. Gyülekeztek a fellegek, minden szakember visított, Alagút Zita pláne. Nem kéne demagógkodni. Mindkét párt tisztában volt vele, hogy az ígéretek betarthatatlanok, és mindkettő arra játszott (lásd: Közlegelő csapda helyzet), hogy ha a másik nyer, akkor mexivja, ha meg ő nyer, akkor annyival azért beljebb vagyunk.

Csak az egészen hülye TH előtt csápolók hiszik el A Bölcs Vezér minden szavát és ígéretét. Én laikusként is sejtem, hogy nagy baj készül. Illetve borítékolva volt az elkultivált választásokon, hogy az Orbán dzsihad miatt nem lehet normálisan kormányozni..

celeborn Creative Commons License 2003.06.04 0 0 9
Első ránézésre tényleg nincs köze a dolognak egymáshoz, de ha az importőrök továbbhárítják a veszteségüket (mire tippelsz, így lesz?) a fogyasztókra, mert másra nem tudják, akkor hova lesz az a 3%?
Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.04 0 0 8
Jujj! Azért ennyire nem kellene hirdetned, hogy fingod sincs a közgazdasághoz.
Előzmény: ttenyleg (7)
ttenyleg Creative Commons License 2003.06.04 0 0 7
Most, hogy 2,26%-kal leértékelték a Ft-ot, kíváncsi leszek az idei reálbér növekedésre.
Ha jól emlékszem 3% volt a terv a költségvetés elfogadásakor.

Úgy tűnik, az IMF által követelt bérstoppot sikerül megvalósítania a kormánynak.

Előzmény: ttenyleg (4)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.04 0 0 6
Oda se neki, igyatok a kolat meg elvezzetek a diszkot, ja hogy az is dragabb lesz, hat az pech...
ttenyleg Creative Commons License 2003.06.04 0 0 4
Én igen, drágább lesz az import, felmennek az árak, miközben kormányszintű megszorítás van folyamatban.

De te a frusztráltságodat miért rajtam vezeted le? Nem én szavaztam ezekre...

Előzmény: Big-B (1)
celeborn Creative Commons License 2003.06.04 0 0 3
És te?
Előzmény: Big-B (1)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.04 0 0 2
Minek kellett a sok luxuskategóriás autó meg mobiltelefon tizen-milliárdokért? Magukon spóroljanak, ne rajtunk. Jólétet ígértek, hát akkor kérünk még pénzt, ennyi nem elég!
Előzmény: ttenyleg (-)
Big-B Creative Commons License 2003.06.04 0 0 1
Te érted is miről van szó?
Előzmény: ttenyleg (-)
ttenyleg Creative Commons License 2003.06.04 0 0 topiknyitó
Egy évig húzta Medgyessy és a kormánya megszorítások nélkül:

Megszorított és leértékelt a kormány

"Szerdai ülésén költségvetési kiadáscsökkentésről döntött a kormány. A megszorítással idén 76 milliárdot spórolnának meg. A gazdaság gyengélkedését jelzi, hogy szerdán is folytatódott a forint gyengülése. A kabinet a sávközép áthelyezésével leértékelte a fizetőeszközt. Szerdán kora délután már 260 forintba került a közös európai pénz."

"A megtakarítást a költségvetési intézményeknél 2,5 százalékban határozták meg. Ez a szigorítás 40-45 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent. Emellett a tárcák, intézmények maradványértékeit is mérséklik, ami további 20-25 milliárd forintos megtakarítást eredményez. Ezen túl a lakásrendelet módosítása is hozzájárul a költségvetési takarékossághoz 6-16 milliárd forinttal."

http://index.hu/gazdasag/magyar/forint030604/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!