Keresés

Részletes keresés

mmormota Creative Commons License 2010.11.09 0 0 454

"kettős vak próbák kritikájával messze nem áll egyedül"

Persze hogy nem - más varázslók is lelkesen támogatják ebben...

Előzmény: Törölt nick (450)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.09 0 0 453

igen, ezek után már mindegy, hogy mit kap... (csak ne ártson :-)

illetve érvényesülnek a hatékony placebok jellemzői:

inkább drága legyen, mint olcsó

inkább piros legyen, mint kék

inkább nagy legyen, mint kicsi

:-)

Előzmény: astronom (452)
astronom Creative Commons License 2010.11.09 0 0 452

mindig része egy nagyon alapos személyiség- és életmód-felmérés, a beteggel való elmélyült foglalkozás, egy (szinte pszichológiai, vagy ha úgy tetszik lelki tanítói mélységű) tanácsadás...

...és ezek után a  kotyvalékra már semmi szükség sincsen. (kőleves...)

Előzmény: Törölt nick (450)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.09 0 0 451

megtérni mihez képest? :-)

én egyrészt a homeopátiát egyértelműen a placebók közé sorolom, másrészt meg fontosnak tartom a placebokutatást, a hatásmechanizmusok vizsgálatát, a hatások határainak felmérését, a betegségek komplex megközelítését... és egyébként is hobbim a pszichoszomatikus cuccokkal foglalkozó irodalom követése

Előzmény: pint (449)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.09 0 0 450

Nem nagyon tetszik a stílusa, de a kettős vak próbák kritikájával messze nem áll egyedül.

Másrészt: a homeopátiás tanítások szerint a szerválasztásnak mindig része egy nagyon alapos személyiség- és életmód-felmérés, a beteggel való elmélyült foglalkozás, egy (szinte pszichológiai, vagy ha úgy tetszik lelki tanítói mélységű) tanácsadás... Ebből adódóan ha csak a szert vizsgáljuk, akkor éppen a homeopátiáról mint komplex (magát komplexnek tartó :-) megközelítésről nem mondunk semmit: és éppen ezzel bújik ki a homeo az ilyen vizsgálatok tanulságai alól, jogosan állítva azt, hogy a beállított kísérlet éppen azt nem vizsgálja, ami a homeo lényege lenne :-)

Ezt lehet éppen ködösítésnek is nevezni, de egy beteg(ség) kezelése mégiscsak komplexebb dolog, mint egy szer beadása, a statisztika meg nehezen kezel ilyen rendszereket, szükségképpen egyszerűsít. Egymás melletti elbeszélés...

Előzmény: mmormota (446)
pint Creative Commons License 2010.11.09 0 0 449

ööö

ööö

veled mi történt?

megtértél?

vagy jobban tenném, ha elolvasnám a citált irományokat?

ööö

Előzmény: Törölt nick (448)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.09 0 0 448

>>placeboval azonos hatékonyságú!

Ha ez a hatékonyság (többféle mellékhatás nélkül...) elég magas arányú, akkor ez nem mellette szól? (lásd például itt...)

Ha a drog és a placebo ugyanazon az útvonalon hat, az nem az utóbbi mellett szól? (lásd például itt...)

Előzmény: jamaica2 (444)
pint Creative Commons License 2010.11.09 0 0 447

és ezt miért nekem mondod?

mmormota Creative Commons License 2010.11.09 0 0 446

Ez a muki jól bekapcsolta a ködgenerátort... Te ezt tényleg értelmes érvelésnek tartod? :-)))

Előzmény: Törölt nick (445)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.09 0 0 445

esetleg olvasd hozzá ezt is (...), hátha árnyaltabb lesz a hozzáállásod - ha nem is a homeopátiához, de legalább a kettős vak próbákkal kapcsolatban ;-)

jamaica2 Creative Commons License 2010.11.09 0 0 444

Most olvastam Simon Singh és Edzard Ernst Trükk vagy terápia című könyvüket (Park kiadó 2010). A könyv álítása szerint a homeopátia kettős vak próbában placeboval azonos hatékonyságú!!!

Előzmény: pint (419)
jamaica2 Creative Commons License 2010.11.09 0 0 443

Pontosan

Előzmény: mmormota (435)
pint Creative Commons License 2010.11.09 0 0 442

aki a tudományban nem hisz, az szerintem is szedjen csak homeopátiás vizet. ha a gyerekének adja, az nagyobb baj.

Előzmény: Törölt nick (437)
mmormota Creative Commons License 2010.11.09 0 0 441

Ha elhanyagolod azt az apró pici különbséget, ami a vélemények megalapozottságban, és ehhez kapcsolódva az elképzelések működőképességében van, akkor tényleg semmiben sem különbözik a modern tudomány a vudutól. Mindkettő gyarló emberek vélekedése különféle dolgokról.

XRive Creative Commons License 2010.11.09 0 0 440

Eeegen, cirka annyi maradt a homeohivőknek, amennyit itt felmutatsz - a tudomány megértése nélkül agyatlanul megpróbálni lejáratni azt, ahelyett, hogy a saját izé hatékonyságát próbálnátok végre komolyan vehetően igazolni.

Előzmény: Törölt nick (439)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.09 0 0 439

Szép öngól... hajrá, írd csak az ilyen baromságokat, tisztán tükrözik a gondolkodás képességének hiányát.

Előzmény: XRive (438)
XRive Creative Commons License 2010.11.09 0 0 438

No, amit firkálnod sikerült az ebben a formában bizony csak félműveltek és ufó/örökmozgó/táltoshivők félrevezetésére alkalmas marhaság.

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.09 0 0 437

A nagy szent tehén tudomány sem áll másból mint (nagynak és szentnek kinevezett, vjában sokszor alaposan mellélőtt véleméynekből) véleményekből, és nem tényekből. Éppen ennek el nem ismeréséből ismerszenek meg a félműveltek.

Előzmény: pint (436)
pint Creative Commons License 2010.11.09 0 0 436

volt rossz tapasztalatom: egy csomó ember állandóan azt kérdezi, hogy neked bevált-e. pedig legalább ezerháromszázszor el lett mondva, hogy ez nem számít, mert a homeopátia klinikai teszten bizonyítottan nem működik. itt nincs helye a véleménynek. az sem személyes tapasztalat kérdése, hogy a föld kering-e a nap körül, vagy fordítva. ezek ismert tények.

Előzmény: johspeed1 (434)
mmormota Creative Commons License 2010.11.09 0 0 435

Ez egy olyan terület, ahol nem működik jól a különféle hallomásból származó vagy személyes tapasztalatokon alapuló értékelés. Mivel ezt minden ember állandóan használja az élet minden területén, nagyon nehezen látja be hogy itt miért nem jó. Legtöbb ember nem képes arra, hogy átlássa, itt ez nem jó és szigorú tudományosan megalapozott vizsgálat használható csak. Kettős vak próba, multicentrikus vizsgálat stb.

Azt mondják, fenébe a tudománnyal, biztos a professzori fizetésüket féltik, megmondta a sógor hogy neki használt és kész. Na most ezekkel az érvekkel nem nagyon lehet értelmesen vitatkozni - ahhoz kellene valami közös alap.

Az orvostudomány képes volt belátni, hogy nem megy az anekdotákon, kis számú vélemény begyűjtésén alapuló értékelés. A gyógyszerek bevizsgálása bonyolult és hihetetlenül drága. Cserébe működnek.

A sötét babonákon alapuló hülyeségek meg nem működnek. De mivel ezt nem egyszerű belátni, az emberek pedig hajlamosak hinni bennük, ezért népszerűek és elterjedtek. Reménytelen ezek ellen küzdeni.

Mindenestre egy dolgot érdemes megfontolni - miért nőtt meg radikálisan a várható élettartam az elmúlt 100 évben. Varázslók voltak az ősi Kínában és Egyiptomban is, csupa "természetes" dolgot ettek az emberek a középkorban, kitűnően tudtak kézrátétellel, ráolvasással meg egyebekkel kezelni embereket, de valahogy mégse éltek sokáig. Nem ezek a módszerek hozták a javulást.

Előzmény: johspeed1 (434)
johspeed1 Creative Commons License 2010.11.09 0 0 434

pint: Látom, hogy nagyon izgat ez a téma és a homeopátia ellen vagy. Volt valami rossz tapasztalatod, vagy csak kipróbáltad és nem hatott? 

Én sem hiszek semmiben vakon, de ezért is járok utána, mielőtt megvennék, vagy alkalmeznék egy ilyen homeopátiás gyógyszert. Én rá vagyok szorulva, hogy minden alternatívát kipróbáljak, mert gyógyszer allergiám van. Érdekelnek a tapasztalatok, akár jó, akár rossz, hogy később mérlegelni tudjam ezeket és ne a saját bőrömön tapasztaljam meg a dolgokat.

Szóval, ha van valami negatív élményed, akkor leírhatnád, azzal is segítenél...

Előzmény: pint (433)
pint Creative Commons License 2010.11.09 0 0 433

mindent tudunk róla. ez a jó a homeopátiában. mindent tudunk az összes készítményről, akkor is, ha sose hallottunk róla. ugyanis mindegyikben pontosan ugyanaz van: semmi.

Előzmény: Zetorforever (432)
Zetorforever Creative Commons License 2010.11.09 0 0 432

Igen, így van, gyerekkorban nem szabad sok gyógyszert adni mert az visszaüt, most lehet hogy jól lesz de később sokkal többet lesz beteg mert nem fejlődik ki rendesen az immunrendszere. A szomszédoknál elég sok gyerek van, az egyik családban van két kisbaba(ikrek) ők aztán nem kapnak gyógyszert fél pillanatonként, mondjuk náluk már túlzásnak tartom ezt az antigyógyszer dolgot de ha az ember normálisan odafigyel és tényleg igyekszik természetes dolgokat használni az hosszútávon sokkal hatásosabb. Torokgyulladással én is nagyon sokszor küszködöm, de érdekes dolog hogyha vírusos torokgyulladása van az embernek arra nem kap gyógyszert, ott nagyon hasznos lehet a homeopátia. Nekem a Homegene 9-et ajánlották rá, tudtok róla valamit?

Előzmény: peterfizora (431)
peterfizora Creative Commons License 2010.11.05 0 0 431

Sziasztok,körülnéztem itt a fórumokon kaptam hideget, meleget... én most álltam neki és szeretnék hinni benne , ugyanis nem nagyon találtam megoldást az állandóan előjövő torokfájásomra... az orvosok általában ( az én tapasztalatom) megszüntetik a tüneteket, de a betegség okát nem különösebben kezelik.. :( Kisfiam még nem próbálta, de ha megbetegszik nem az az első, hogy rohanok az orvoshoz, hogy adjon neki fájdalom vagy lázcsillapítót, hanem főzök neki kamillateát etetek vele mézet... fiatal korban nem hiszem, hogy jót tesz a szervezetnek a sok gyógyszer... ezért döntöttem úgy, hogy kipróbálom ezt a módszert mert ez természetes és kímélő. Szeretném a kisfiamat is kezelni efféle gyógymóddal, van aki próbálkozott vele? Vagy van olyan aki már régóta alkalmazza ezt?

Rorimack Creative Commons License 2009.11.18 0 0 430
Sajnos fogalmam sincs, a legjobb igyekezetem szerint is csak homeopátiás koncentrációban tudtam volna jelen lenni :(
Előzmény: Simply Red (428)
fizimiska Creative Commons License 2009.11.18 0 0 429
Ez üt, de nagyon :)
Homeopátiás sürgősségi
Simply Red Creative Commons License 2009.11.18 0 0 428
Na, mi volt?
Előzmény: Rorimack (427)
Rorimack Creative Commons License 2009.11.12 0 0 427
Érdekesnek ígérkező beszélgetés:

A homeopátia bizonyítékai
Beszélgetés Dr. Falus András akadémikussal

"Falus András immunológus, egyetemi tanár, az Inflammation Research című szaklap egyik főszerkesztője. Az elmúlt években a lapban több olyan cikk jelent meg, amely homeopatikus hígítású ágensek kimutatható biológiai, biokémiai hatásáról számolt be."

Budapesti Szkeptikus Klub
Simply Red Creative Commons License 2009.09.28 0 0 426

Ha netán valaki nem követte volna az eseményeket, ez annak a sztorinak a vége, amiről itt volt szó:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=90018976&t=9179331

Előzmény: Rorimack (425)
Rorimack Creative Commons License 2009.09.28 0 0 425
Nyahh... eldőlt végre.

'Cruel' parents jailed over baby's death

A couple who relied on homeopathic treatments for their eczema-stricken baby daughter has been jailed over her death.

http://www.abc.net.au/news/stories/2009/09/28/2698762.htm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!