Első az energia. Az elején csak szénerőművet szabad használni. A legolcsóbb és legszennyezőbb energiaforrás, de az utóbbi minket nem érdekel:)
Lehet szabályozni, hogy mennyi energiát termeljen, így nem kell havonta a teljes teljesítményért fizetnünk, csak annyiért amennyi nekünk kell. Víztornyokból mehet majd egészen 6 darabig, aztán mind lebontható, jöhet helyette a nagyobb kút. Rendőrség, kórház, iskola nem kell a kezdéshez, drágák, és megeszik a nyereségünket. Tűzoltóság is hanyagolható az elején, de ha nagyobb összefüggő ipartelepünk lesz, oda azért kell tűzoltóság. Én az elsőt akkor szoktam lerakni, amikor az első tűz kitör.
Iparól és lakónegyedből kell több az elején. Arra vigyázz, hogy a lakosság ne a légszennyezett területen lakjon, és hogy ne is legyenek túl messze, mert nem találják meg a munkát. Üzleti részeket elég az ipart a lakosokkal összekötő utak mentén építeni, de abból se kell sok. Nem szabad nagyon rohanni az építkezéssel, könnyen bele lehet bukni. Egyszer túl sok a lakóház, akkor építek hozzá ipart, akkor az a sok... Így lassan megtelik a pálya, és csak bungalóim vannak a gyors terjeszekedés miatt.
Ha pedig kezdün kcsődközelbe kerülni, megjelenik a hadsereg, az állami börtön és valami veszélyes anyagokat tároló szeméttelep. Ők elég jól fizetnek csak azért hogy hozzánk települjenek. Bár nekem még nem sikerült a csőd széléről talpraállni...
A másik, amiből pént lehet termelni az a víz és az áram eladása. Ehez persze az kell, hogy két szomszédos területen is legyen városunk. A vizet több pénzért tudjuk eladni, mint a kutak fenttartása, és az árammal is ez a helyzet. Fúziós erőműnél a teljesítmény felét el tudtam adni a szomszédba $7000-ért. Ami elég jó ár, ha a teljes energia előállítása $10000.
Na ennyi jut eszembe hirtelen, bocs a sok rizsáért.
Valaki segítsen.
Az a nagy gondom hogy én játszottam a sim city előző részeivel de a mostanival nem boldogulok.
Mindig becsődölök.
van tippetek hogy miket kell előszőr létrehozni ahoz hogy jol menjen a város.
Ja és miért nincsenek már meglévő nagy városok?
De lehet hogy gagyi verziom van.
Újból nekivágtam a gáménak, ismét van egy 40ezres városom. Gyűjtöttem pár újabb tapasztalatot. Amiket leírok, nem biztos, hogy tényleg így vannak, csak az én tapasztalataim, és még sok hiba lehet benne.
Tömegközlekedésem sajna még mindig nincs, úgyhogy ezzel még nem tudok szolgálni.
Viszont, azt vettem észre, hogy a lakosság oktatásától függ, hogy milyen munkahelyekre van szükségük. A játék elején jópár évig nem is kérnek high industry-t, csak a dirty megy. Aztán az oktatottság javulásával nő az igény a manufaktúrákra, és a hi-techre is. Ebben az erősített meg, hogy amikor olyan helyeken építettem lakásokat, ahol nem volt oktatás, az ott lakók hatására megnőtt a dirty factory iránt az igény. Az oktatás beindulásával viszont szép lassan lecsökkent, lassan ledózerelhetem a teljes telepet a fekete gyárak miatt.
Most szívtam egy nagyon nagyot.
Egy másik térképre importáltam a városomat, aztán töröltem, de nem gondoltam volna, hogy az eredetit is törli :(
Buktam egy 120ezres várost :(
Pedig pont most akartam kipróbálni a metrót.
Próbáld meg azt, hogy ott húzod a metrót, ahol a felszínen már annyira nagy a forgalom, hogy a légszennyezés már határozottan sárga.
Hát ezzel a tömegközlekedésről nem sok újat tudtam meg:)
Tehát : mikor érdemes és hogyan kell személyszállításra alkalmas ill. teherszállításra alkalmas állomást építeni?!
Hogyan lehet beindítani a buszközlekedést?!
A tömegközlekedésről még nem nagyon tudok nyilatkozni, buszmegállókat még nem próbáltam, a metrót sajna még mindig nem nagyon használják, pedig már 120ezres a városom.
Azt pontosan nem tudom, hogyan működik az igény a különböző gyárakra, lehet, hogy az iskolázottság mértékével is összefügg. A dirty industry-tól úgy lehet legkönnyebben megszabadulni, ha magas adót szabunk ki rá. Nálam 10% már elég volt, hogy ne épüljenek újak.
Innentől kezdve a lakosság növeedésével nő a kereslet a high industry-ra és a manufacture-re. Merthogy szeretnének dolgozni :) Ahogy elkezdenek épülni a felhőkarcolók, az üzleti és lakó telkek esetében csökken a kereslet, nagyon negatívba is csúszhat. Ilyenkor érdemes pár lakó/üzleti telket átépíteni iparira, így újabb munkahelyeket teremthetünk.
Persze lehet új telkeket is kiosztani az iparnak, de így nem ösztönözzük a lakosságot, hogy költözzenek át a toronyházakba, tele lesz a városunk csúnya fekete kihalt házakkal. Ugyan ez érvényes az irodákra. Elkezdenek épülni a nagy irodaházak, többen elférnek egy telken, így kevesebb hely kell nekik. A fölösleget itt is le lehet dózerolni, mehet helyette az ipar.
Ja vágom, csak nem jutott eszembe, a kredit meg mindig használható:)
Az, hogy az iskolákat így elnagyolták szerintem bődületes hiba. A középiskola jelenléte ponthogy növelné a környekbeliek kedvét ahhoz, hogy idehozzák a gyerekeket általános iskolába. Erre, míg a gimi tanulólétszáma rohamosan növekszik, ált.suliba egyre kevesebben járnak. Csak akkor honnan jönnek a diákok a középiskolába?!
JOKESZ!
Erről is esett már szó korábban. A High-tech gyárak építéséhez a lakónegyedekben, vagy inkább(én ezt preferálom) az üzleti negyedben érdemes telkeket kiadni.
Fontos! Már kérdezték, hogy az igényeknél, a részletes tájékoztatásra kattintva mit jelent a Co §-§§-§§§, valamint a Cs §§-§§§. Nos rávilágítottak (pedig nagyon ésszerű), hogy a Commercial-OFFICES és a Commercial-SHOPS kifejezésekre utal. A Co tehát azt jelenti, hogy mennyi, elsősorban a belvárosban építendő IRODÁRA van szükség, a Cs pedig, hogy mennyi szolgáltatóépületre, üzletre(ami szintén lehet a belvárosban, de oda nekem szinte mindig irodaházat húznak fel). Na.
Senki nem írta, hogy miként lehet a tömegközlekedést mahinálni. Vasútállomást csak akkor érdemes, ha vannak környező városok? Mert én a gyárnegyedbe építettem tehervasút-állomást, amit összekapcsoltam a SimNation-nel, de semmi nem történ, pedig a tanácsadó azt magyarázta, hogy a városnak exportálnia kellene a rengeteg gyárban termelt matériákból. Ugyanez van a buszmegállókkal és azért az elég nevetséges, hogy egy 18 ezres városnak egyáltalán nincs vasútállomása...
...még valami!Úgy vettem észre, hogy lehet befolyásolni a gyártípusokra való igényt. Tehát ha Te sok nagyértékű telket adsz ki gyárépítésre mondjuk a város közvetlen közelében, akkor amellett, hogy manufakture és high-tech gyárak épülnek majd, nagyobb az esélye annak, hogy az igény is megnő ezekre. Én már sorra rombolom le a kihalt "dirty" gyártelepeket, sőt! Az ezekre vonatkozó igény is mínuszban van. Minden talpalatnyi földön manufakture és high-tech telepek épülnek, amik jóval kissebb légszennyezéssl működnek.
Üdv!
Simoleonnak hivjak a penznemet.
Ezt meg en is eszrevettem, hogy tokmind1 milyen suli van, lehet altalanos, kozep, fosuli, csak az a lenyeg, hogy suli legyen, es jo legyen a lefedettseg.
Egyebkent 50ezres varos, es mar nagyon regota nem megy feljebb.
Az iskola kiürülése nem meglepő, ahogy idősödik a lakosság úgy csökken a tanulók száma. Persze az tényleg elég érdekes, hogy ha nincs magasabb fokú oktatás, akkor az alacsonyabban maradnak a diákok.
A desirability növelésére találtam egy újabb trükköt. A high-tech industry épitése érdekében úgy tudjuk növelni a telkek árát, hogy a kiszemelt területre először lakóházakat építünk. Nem kell megvárni míg felépítik a házakat, rövid idő után megnő a telkek értéke, és már rá is építhetjük a high-tech gyárakat.
Ezt eddig is tudtam, csak nem akartam leírni, mert korábban már elhangzott. Egyébként hiába adsz ki harminc telket különböző értékű földeken, símán előfordulhat, hogy letojják, még akkor is, ha az egekben van mondjuk a Dirty Industrial csík. Egyszerűen azért, mert pl. túl magasak a gyárakra kirótt adók. Ezért mondtam, hogy a csík az nem a kiadandó telkek mennyiségére utal. Nem lehet azzal elintézni, hogy szétdobunk pár kockányi földet oszt'vigyétek:)
A várostelepítéssel kapcsolatban közben kiderült, hogy rosszul írtam.
New Waix-et 16 éve kormányzom és kis híján 20 ezer ember lakja már, a bevételek pedig még úgy is meghaladják az ezer kreditet, hogy hulladékgyűjtő és feldolgozó telep üzemel a város szélén (már kb. 600 kreditet fordítunk ennek a fentartására), a külső városrészeket, üzleti negyedet környezetkímélő szélerőművek látják el energiával és számos olyan lakossági programot elindítottunk (mert ugye ez nem csak az én érdemem-ahh:) több száz kredit értékben, amik hozzájárulnak az itt élők jólétéhez és a városgazdaság ütemes fejlődéséhez. Szavazzanak rám és ezzel válasszák a biztonságot és a dinamikus fejlődést! :)
Nade van egy csomó kérdésem:
1.Hogyan kell kiépíteni a közlekedést?! Igazából a közlekedés az egyetlen dolog, ami a megítélésemet rontja, de nem tudok mass transit-et indítani!Buszmegállókat hiába rakok le, semmi nem történik(max. annyi, hogy a barmok elkezdenek sztrájkolni a nemlétező buszvezetők alacsony fizetése miatt:).
2. Az általános iskolák és a középiskolák elszippantják egymás elől a tanulókat?!?! A következő történt : volt két általános iskolám kb. 200-200 diákkal, mikor az - akkor - körülbelül 13 ezres városban High School-t (középiskolát) építettem (Steve McManaman Sport High School néven, focipályával ;). Namost. A néhány év alatt majd kétszeresére nőtt lakosságú város általános iskoláinak száma drasztikusan, majd felére (!) csökkent, míg a középiskolások száma kb. ugyanilyen arányban nőtt... Ez ugye azt jelenti, hogy a szülők úgy döntöttek, általános iskola helyett egyből a gimibe íratják a kölkeiket. Ami nagy jóindulattal is állatság. Ha ez tényleg így van, akkor a játék legillúziórombolóbb hibáját fedeztem fel. Még megpróbálok a gimi környékére is letenni egy ált.sulit, hátha egyszerűen arról van szó, hogy a régi iskolák környékén csökkent a lakosság, bár ilyen mértékben...
Nekem kicsit más a véleményem a kék, zöld és sárga csíkokról.
Először is, nem elég ezt a három csíkot nézni, rákattintva kiderül, hogy pontosan milyen épületekre van szükség. Ez a telkek értékétől függ. Ha mondjuk a high-tech gyárak esetén a csík pozitívban van, akkor igenis fog új high tech gyár épülni. Persze csak akkor, ha megfelelő területet jelölünk ki neki. Elötte érdemes megnézni, hogy hol értékesek a telkek.
Az adók csökkentésével/növelésével befolyásolni tudjuk a kék,zöld,sárga csíkokat.
Tehát a lényeg az, hogy ne csak azt nézzük meg, hogy kell e ipar a városnak, hanem azt is, hogy milyen. És ha megfelelő helyen jelöljük ki a telkeket , akkor biztosan fog épülni rá ipar. Ugyan ez a helyzet a commercial és lakóépületekkel is.
Szia! Koszi a kimerito magyarazatot! En szivesen elfogadom a varosod ha gondolod? En ugyanis 20 ev alatt kb 2000 fos varost tudtam osszehozni!5-600$ kozotti bevetellel! :( Tehat tuti, hogy valamit nagyon rosszul csinalok! :(( Pedig van szemet lerako es feldolgozo, jo messze a varostol, katonasag, raketakilovo. Ha ma nem vagy napkozben net kozelben, csak hetfon reggel leszek legkozelebb!
Huhh.
Így visszaolvasva tényleg elég zagyva, de megpróbálom elmagyarázni. Hangsúlyozom persze, hogy ez SZERINTEM van így. Ráadásul nem is játszottam még vele olyan sokat, de az eddigi tapasztalataim során bejött.
Tehát a megfogalmazásom szerint azok a sárga, zöld, ill. kék színű téglalapok, ill. kockák, amiket leraksz, azok a "telkek", amiket kiadsz. Gondolom ez eddig is elég egyértelmű volt:)
Mert mint polgármester, Te ugye eldöntöd, hogy a kiadott telket milyen célra használhatja a bérlője. Nos azok a kis csíkok, amik az igényt jelzik, szerintem nem arra vonatkoznak, hogy milyen telkeket kell kiadnod. Tehát az szerintem valószínűtlen, hogy mindenféle gyárak, meg boltosok kopognak az ajtódon és jelzik, hogy nekem kéne egy mezőgazdasági termelésre alkalmas telek. Ha így lenne, akkor mindig, mikor felhúzol egy negyedet - logikusan - egyből megtelne az egész mondjuk manufacturing-létesítményekkel.
Úgyhogy az én véleményem az, hogy a csíkok azt jelzik, hogy a LAKOSSÁGNAK mik az igényei. Ha a lakosság igényei alapján gazdaságos lenne újabb kisboltok elhelyezése a külvárosban(gondolom az olcsóbb telkek), vagy kis-környezetszennyezésű manufacturing üzemek létrehozása a város szélén a munkahelyek miatt, akkor nő az a csík fölfelé. DE!(és erre utaltam) Nem biztos, hogy ezt feltétlenül újabb telkek kiadásával éred el. Azért tartom lényegesnek ezt megemlíteni, mert ha Neked ki van adva egy csomó telked mondjuk medium industrial areaként,de a kis index sárga csík az egekben van, akkor joggal gondolhatnád, hogy még újabbakra van szükség, hiszen újabb gyárak jönnének a területedre. Valójában viszont lehet, hogy felesleges újakat kiraknod, mert kis adócsökkentéssel jönnek majd a bérlők és hozzák az újabb gyárakat, amibe az emberek dolgozni mehetnek(mert a gyárak gondolom a munkahelyek miatt kellenek).
Van még néhány dolog, amit le akartam írni, de már elég késő van.
Azt akartam kérdezni, hogy kinek mekkora a legnagyobb városa. Én kb. a 3. városomat nyúzom most New Waix néven (jól hangzik, mi?:), és kb. 20 év alatt sikerült minden adóság nélküli egészséges 13 ezres várost kreálnom egy közép- és két általános iskolával, nagy rendőrkapitánysággal és nagy medical centerrel.
Ez elég gyatra, pedig komoly játékórák vannak mögötte.
Tényleg. Nem kell valakinek a game? El kéne sóznom, hogy végre ne játszak vele minden éjjel 3-ig;)
Akkor tenyleg gond lehet nalad! Ugyanis mielott kilepnel a jatekbol megkerdezi, hogy ment es kilep? vagy siman kilep? Plusz menet kozben barmikor menthetsz a jatekban is. Nem lehet, hogy masik regiora kattintasz? alapbol a maxisland az aktualis regio!
Szia!
Nem teljesen ertem az irasod masodik reszeben leirtakat.
Idezem:... "különböző negyedekre (és ez nagyon fontos!) nem arra vonatkoznak, hogy mennyi telket kell ezzel a megjelöléssel áruba bocsátanod, hanem arra, hogy mennyi ilyen tevékenységet folytató egységre van szükség ! A kettő nem ugyanaz. Tehát amikor azt látod, hogy az industrial telepekre nagy szükség van, akkor az azt jelzi, hogy a lakosság gyártelepre és az azzal járó munkahelyekre tart igényt.Ezért sokszor teljesen fölösleges dögivel kiadni az újabb területeket, hisz attól még nem biztos, hogy újabb gyárak jönnek. Ezt csak akkor csináljátok, ha minden hely foglalt."
Ha nem epitek uj zonakat, akkor hogy epulnek uj gyarak? hogy telepulnek uj lakok? ha a regit maguktol nem fejlesztik? Fejtsd ki reszletesebben kicsit kerlek jo? Koszi!
A fokepernyon az utoljara hasznalt regiod jelenik meg! Ott rakattintasz az altalad epitett varosra, megkerdezi, hogy evvel akarsz-e jatszani? NA ITT KATTINTASZ A PLAY gombra.
A plugin konyvtarba masoltad be te is oket nem? vagy neked ures a plugin konyvtar? az uj terrain-ekbol en is pakoltam mar be, tenyleg brutal jol nez ki.
Hasznos dolgok!!!
Most kezdtem játszani a játékkal és mielőtt tapasztalatokat írok, kérdeznék néhány dolgot.
Hogy lehet ezt a játékot az interneten nyomni? Mert amikor belépsz a Region-ba, a legfelső ikon kapásból az Internet Connection! Arra gondoltam, hogy talán majd a későbbiekben ezt összevariálják a most hódító Sims Online-nal. Mekkora lenne már virtuálisan üzemelő városokban mászkálni a neten a simeddel?!Vagy olyan várost vezetni, amiben valódi emberek élnek virtuális énnel?! Kemény.
Nade.
1. Szerintem a várost magát a REGION jelöli! Mikor Te elkezdesz építeni, akkor gyakorlatilag egy városrészt építesz csak és mikor azt mondják, hogy lehet csak Commercial, meg csak industrial városrészeket építeni, akkor az azért van, mert Londonnak, meg New Yorknak is van ipari negyede! Elnevezed mondjuk a városodat (eleinte inkább falut), csinálsz egy kisvárost és később, ha benépesíted az egész Region-t, akkor az lehet egy világváros. Valószínűleg ezért van, hogy amikor nagyon durván beépítesz egymás mellett két kis területet, akkor azok a nagytérképen szinte összeérnek. Ha egymás mellett vezetsz két-három többtízezer fős városkát, akkor azok már tul. tekinthetők egy városnak.(alsószeged,belváros etc.:) A végén meg elmented az egész nagytérképet, mint pl. Kecskemét és lesz egy százharmincezres nagyvárosod. Én legalábbis így képzelem el.
Namost. A zöld,kék és sárga csíkkal jelzett igények különböző negyedekre (és ez nagyon fontos!) nem arra vonatkoznak, hogy mennyi telket kell ezzel a megjelöléssel áruba bocsátanod, hanem arra, hogy mennyi ilyen tevékenységet folytató egységre van szükség ! A kettő nem ugyanaz. Tehát amikor azt látod, hogy az industrial telepekre nagy szükség van, akkor az azt jelzi, hogy a lakosság gyártelepre és az azzal járó munkahelyekre tart igényt.Ezért sokszor teljesen fölösleges dögivel kiadni az újabb területeket, hisz attól még nem biztos, hogy újabb gyárak jönnek. Ezt csak akkor csináljátok, ha minden hely foglalt. Érdemesebb egy hajszálnyit csökkenteni az adott területre vonatkozó adókat, autóutakat(road-ot!) építeni, megnézni,hogy az áramellátás, vízvezeték-hálózat rendben van-e.Akkor jönnek majd a beruházók újabb munkával, stb.
Most ennyi ugrik be, még írok, bye!
Tudom, hogy lejjebb van a cim. Arra a cimre mentem el amit beirtal, de ott mar masik add-on-ok vannak! Egyebkent Te mar beraktad ezeket az add-onokat es mukodnek is neked? mert en elinditottam az .exe-t futott is, de a jatekban nem talaltam az epuleteket. az uj terraineket is fel raktad mar? mi a modja?