Tyűha! A tető eddig eszembe sem jutott, legfeljebb napelem vagy napkollektor céljára, bár az csak a használati melegvíz felmelegítésébe tud besegíteni, a téli fűtéshez édeskevés. Na de kazán a tetőre? Ez nekem új. És milyen igazad van!
A kettővel ezelőtti közgyűlésen nálunk elmondta egy meghívott szakértő bácsi, hogy ő csak úgy tudná elképzelni, hogy a legközelebbi gázvezetéktől (kb. a családi házas övezet első utcájáról északon, vagyis a Kadosa utcáról) kéne leágaztatni a dolgot, de egyik házba sem tenni kazánt, hanem valahol a parkban építeni neki egy kis házat vagy pincét, és oda tenni be. Ezt követően pedig úgy képzelte, hogy a fűtésre használandó forró víz csőrendszerét is odáig el kell vezetni, hogy a kazán melegítse a vizet, és az menjen aztán a radiátorokba. Félig aludtam, mert előtte éjszakáztam, és volt már vagy 2 éve, úgyhogy a részletek nálam törlődtek, de kb. ez volt a lényege. Aztán mondott a bácsi egy hozzávetőleges bekerülési árat és a jelenlevők egy szisszenéssel kaptak levegő után. Gyakorlatilag a közös költség jó 10 évig a minimálbér fele lenne havonta, mire azt kinyögnénk.
Vow! A tető eddig eszembe sem jutott, legfeljebb napelem vagy napkollektor céljára, bár az csak a használati melegvíz felmelegítésébe tud besegíteni, a téli fűtéshez édeskevés. Na de kazán a tetőre? Ez nekem új. És milyen igazad van!
A kettővel ezelőtti közgyűlésen nálunk elmondta egy meghívott szakértő bácsi, hogy ő csak úgy tudná elképzelni, hogy a legközelebbi gázvezetéktől (kb. a családi házas övezet első utcájáról északon, vagyis a Kadosa utcáról) kéne leágaztatni a dolgot, de egyik házba sem tenni kazánt, hanem valahol a parkban építeni neki egy kis házat vagy pincét, és oda tenni be. Ezt követően pedig úgy képzelte, hogy a fűtésre használandó forró víz csőrendszerét is odáig el kell vezetni, hogy a kazán melegítse a vizet, és az menjen aztán a radiátorokba. Félig aludtam, mert előtte éjszakáztam, és volt már vagy 2 éve, úgyhogy a részletek nálam törlődtek, de kb. ez volt a lényege. Aztán mondott a bácsi egy hozzávetőleges bekerülési árat és a jelenlevők egy szisszenéssel kaptak levegő után. Gyakorlatilag a közös költség jó 10 évig a minimálbér fele lenne havonta, mire azt kinyögnénk.
Igazad van, elsősorban szigetelni kell. És megtanítani az embereket arra, hogy ne az utcát fűtsék a nyitott ablakkal (ha szabályozható a fűtésük). Az áram szerintem egy fokkal stabilabb helyzetű energiahordozó, mint a gáz. Egyrészt mert vannak saját erőműveink is, másrészt bárhonnan lehet szerezni, nem csak az oroszoktól. Akik, mint láttuk már, simán képesek elzárni a csapot bármikor, és ezzel zsarolni. Mivel a magyar fűtés infrastruktúra 90 feletti százalékban az orosz gáztól függ, ez egy kicsit veszélyes játéknak tűnik számomra, és szerintem nem is vagyok annyira paranoiás, csak most a meleg nyár után már nehéz visszaemlékezni akár idén januárra is. :) Lényeg a lényeg, ha leválnánk (rendes szigetelés után persze), akkor a gázkazánok és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések sem olcsóak, miért nem térünk át valami olyan technikára, ami csökkenti a függőségünket, és még környezetbarát(abb) is?
Az alagsorban nem tudsz adni hasadó-nyíló felületet, pedig a kazánoknál robbanással mindenképp számolni kell. Nem mindegy, hogy száz ember halálra rémül, vagy egy százlakásos ház összedől. :)
Ha nekem mond valaki valami értelmes alternatív energiaforrást, én szívesen elgondolkodom rajta, de az a helyzet, hogy a hőszivattyú is árammal megy, ha meg megugrik az energiaár, ezerrel megy fölfelé az áram is vele kézen fogva. Aki tényleg takarékoskodni akar, az hőszigetel ezerrel (azt egyszer betetted, és kész), de ahhoz, hogy ez a fűtésszámlán meglátsszon, először le kell válni, mert különben a Főtávnak spórolsz. Bözsikének akkor is ugyanakkora fizetést adnak, ha te tizedannyi hőenergiát fogyasztasz.
NB nem azon kell vitázni, hogy mit pazarolsz, hanem azon, hogy hogyan takarékoskodsz.
A mi házainkban a vasbetonban asszem, 6 cm hőszigetelés van, mostanában a falakat nagyságrendileg 15 cm hőszigetelésnek megfelelőre tervezzük, nyugaton már simán előkerülnek 36 cm-es vastagságok is. Azt ráteszed egy blokkfalra, kijön 40 cm-nek megfelelő hőszigetelés, ez, ha csak ezt nézem, heted energiát fogyaszt a mi házunkhoz képest.
Nálunk talán tavaly volt szó a leválásról, a házunkban még van is valami nagy alagsori luk, ahol elférne a cucc, most a távfűtés berendezései vannak ott. A gázt persze be kéne hozni a házig. Nekem ezzel csak egy bajom van: a gáz ára is emelkedik, és ahhoz sincs semmi közünk. Egy ilyen beruházás megtérülési ideje sok év, és lehet, hogy öt év múlva már 3x ennyit fogunk fizetni egy köbméter gázért (távfűtés persze ugyanúgy emelkedne), az oroszok annyiért adják, amennyiért csak akarják, az állam meg nem fogja tudni örökké dotálni a gázárakat. Az egész ország rá van kényszerülve a gázra. Ha már fűtési formát cserélnénk, akkor biztos olyat keresnék, aminek köze nincs a gázhoz, pl. hőszivattyús megoldást. Csak annak meg óriási a beruházási költsége. A hátsó udvart kiválóan lehetne hasznosítani ilyen célra. :)
Nincs a panellal semmi baj, egyébként Békáson is megcsinálták a leválást, most épp megy a civakodás a Távfűtő művekkel, mert szemrebbenés nélkül számlázzák nekik a rendelkezésre állási díjat. Van ugyanis egy fővárosi rendelet, hogy a távfűtés Budapesten a "preferálandó fűtési forma", mert "az tisztább", de ezt sajnos csak ránk, a panelprolikra alkalmazzák, az új építésű házaknál persze sosem kérik. Az van mögötte, hogy senki nem akarja felvállalni azt a csődtömeget, ami a tehetősebb és felelősségteljesebb lakók (és lakótelepek) leválása után marad, magyarul most mi álljuk a cehet a Havannán nem fizetők helyett is (kinek nem inge, ne vegye magára).
Mérnöki szempontból a gázfűtésre átállással semmi probléma nincs (építészmérnök vagyok) , a kazánt nem kell a földszintre telepíteni, az mehet a tetőre is (most már szemtelenül kis méretű és tömegű kazánok is vannak, de ez gépész-kérdés, nem értek hozzá). A tetőn meg akkora hasadó-nyíló felületet csinálsz, amekkorát akarsz.
A gázvezeték egy kis átmérőjű valami, nem kell lejtésben vinni, mint a csatornát (ami nagyon macerás pont emiatt), utca alatt bejön simán.
Mondom, az akadályok elsősorban bürokratikusak, a Főváros blokkolja a fejlődést, itt is.
Szomorú apropója a dolognak, hogy nálunk az éjjel elkezdtek fűteni (ma 26 fok várható).
Még annyit hozzátennék ,hogy szerintem a tömegközlekedés is viszonylag jó. A HÉV-vel 13 perc alatt bent lehet lenni a Batyin.Reggel 5 percenként jár a HÉV,délután 6 , csúcsidőn kivül azthiszem 10. A 106-34-es busszal meg a 3-as metró érhető el. Sőt a Margit híd felújítása alatt a 134-es busz meg bemegy a szigetre.
Ha megdobsz egy emillel a nickem kukac index.hu címen, s leírod, milyen kéne, akkor akár szólhatok is olyan ismerősnek, aki épp az eladást kezdi fontolgatni, hogy hívjon fel. Nem vagyok közvetítő, félre ne érts!
Persze, ha bejön, egy csokor virágot mindig szívesen fogadok. :-)
Az elektromos kazán talán jó lehet, de sajnos, a gáz nem játszik.
Építőmérnök haver szerint sajnos nem olyan egyszerű a dolog, hogy beteszünk az egyik bringatároló helyére egy gázkazánt, aztán csókolom. A helyzet az, hogy azokra a házakra, amelyekben gázkazán van, netán gázzal főznek is, más statikai szabályok vonatkoznak. Nálunk pont azért lehetnek a 80 nm-es lakásokban 5,20 m x 5,20 m-es, táncterem méretű nappalik, mert nem arra kellett tervezni, hogy lehetőleg egy gázrobbanás esetén is csak az adott lakás meg a mellette levők sérüljenek, ne az egész épület menjen tönkre.
Nem vagyok szakember, de ha felkeresel egy statikust, az kellő szakmai érvekkel alátámasztva, pontosan elmondja az összes okot és körülményt.
Mellesleg, minden híreszteléssel ellentétben, nem a cseréptetős házak a legjobbak a telepen, mert ott a Pók miatt nagyobb a zaj, és sokan használják a Városfal utcát alternatívaként a Pókhoz képest. A Szentendreihez közelebb eső cseréptetősökben már érződik a forgalom zaja és bűze is. Most, hogy bontották a töltésen túl a gázgyárat, a az új lakóparkban meg a cseréptetősök környékére még sétálni se mentünk, mert fullasztóan büdös volt. Csend, iskola, partközelség és jó levegő szempontjából a legjobb a lakótelep északkeleti csücske, nagyjából minden ház, amely a Vitorla-Nánási-Kadosa-Keve utcák által határolt szabálytalan négyszögben van.
Na, cseréptetősben lakó Olvtársak, jöhet az össztűz! :-)
1. A leválással egy nagy baj van, nincs vezetékes gáz a telepen. 2. Újraszigetelt házat sem láttam még nálunk. 3. A környékünkön egy ház egy társasház.
Az egy dolog, hogy nem nő fű, , de az úttal párhuzamos résznek nagyon rossz a helykihasználása is, k másfélszer annyi felületet burkoltak, mint amennyit kellett volna. Bringaútra persze nincs pénz, erre a baromságra van.
A Váci Mihály téri játszóteret gyakorlatilag elárasztotta a szemét. A rácsos kukák nem tudják megtartani a belepakolt cuccot; ezért azt találtuk ki, hogy jelezzük az Önkormányzatnak, hogy más típusú szemetesre lenne szükség a jelenlegiek helyett. Addigis kibéleljük nejlonzacskóval a jelenlegi kukákat, és összegyűjtjuk a szemetet. Aki szeretne csatlakozni, kérjük, hogy jelezze az alábbi levlistán: http://groups.google.com/group/aquincum
A felhívás szövege:
Gyertek!
Szeptember 12.-én, szombaton 10 órától megszabadulunk a szeméttől: ˇ kibéleljük a kukákat, ˇ összegyűjtjük a szemetet a játszótérről és környékéről, ˇ megszabadulunk a szétszórt csikkektől.
Várunk mindenkit, akit zavar a kosz. Hozzatok magatokkal gumikesztyűt.
Érdekes, a feleségemet megkérdeztem, neki semmi baja az új személyzettel a Sparban. Ellenben amikor ő a Nívóba indul, lélekben kicsit mindig megacélozza magát, hogy ne vegye a lelkére a gorombaságot.
Úgy látszik, ezek személyes dolgok. Kinek ez passzol, kinek az.
Ja és a lányom látott valami reklámot amiben az van hogy "itt a Spar", és rájött, hogy ez egy szóvicc :)
Hehe a Monostorin a SPAR. Összesen kétszer voltam ott, egyszer Plus, egyszer SPAR korában. Szerintem nyugodtan megszűnhetne, senki nem lenne szegényebb vele.
---
monivp:
A környék nem rossz. Arra azért készülj fel, hogy a tömegközlekedés az inkább vicc, mintsem használható.
Szvsz jó helyet választottál, alapjában rendes környék az. Mindenképpen mellette szól, hogy a Monostori úti rendelő egy köpésre van, ha gyógyszer kell vagy rosszul vagy, nem utolsó szempont.
A Monostori-Dósa sarkon levő pizzéria közönsége sajnos nem túl elit, hogy finomak legyünk. Plusz a vele egy tömbben levő tornaterem alkalmazottai is elég érdekesek. Engem nagyon meglepett, mikor egyik este arra sétáltunk, és az egyik, helyben dolgozó fiatal lány a hátsó kapunál randizott egy ilyen izomagyú figurával, de olyan stílusban viselkedve, ahogy úrinő nem tenné. Fel is figyeltünk rá, hogy vajon hivatásos-e, vagy csak ivott. De csak egy ízben fordult elő, nem rendszeres. Nos, ezeken kívül sok kellemetlenségre vagy ízléstelenségre nem kell számítanod. Amúgy volt már az a hely Jégcsillag ABC is, sok mirelit pulttal, de az is csődbe ment. Ahogy a válság halad előre, ez a tornaterem is könnyen csődbe mehet, mert van konkurenciája is a telepen, meg ilyesmiken spórolnak a népek, ha meg kell húzni a nadrágszíjat. Lehet, hogy jövőre már bútorbolt lesz, vagy autószalon. Ki tudja?
Nyáron nagy előny, hogy ott a Római Strand 1 percre, viszont tudnod kell, hogy a dunai szórakozóhelyeken sokszor olyan sok a vendég, hogy még a Monostorin is rengetegen parkolnak. A Sziget pedig hallatszik, nincs mese. Télen is jó a környék, nagyokat lehet sétálni, bár a kertes házak mind gázzal fűtenek, tehát a levegő nem a legjobb. Ha vigasztal, a novemberi szmog ugyanúgy borzalmas a lakótelepen is, pedig mi az agyunkat kifizetjük a környezetbarát távfűtésért. Cserébe ugyanúgy szívhatjuk az égésterméket, mint azok, akiknek legalább olcsón megvan a fűtésük.
Viszonylag biztonságos a környék, de nyilván lesz biztonsági ajtód meg riasztód is. Szerintem, ha jól megalkudtál, és eldöntötted, költözz csak!
Azt, hogy 25 év múlva milyen lesz, csak Jóisten tudja.
Most készülünk lakást vásárolni a Pók utcai lakóteleptől nem messze, Rómaifürdőn a Sóvári-Kadosa utca környékén. Előtte azért szeretném megtudni milyen ez a környék biztonsági, lakosság-összetétel, közlekedés, bevásárlás stb. szempontból. Tud valaki ilyen jellegű információkról? Mivel 25 évig fogom fizetni a részleteit /ha megérem egyáltalán/ nem mindegy milyen lakásért teszem ezt. Ránézésre szép az a rész, de láttam az utcában egy-két kigyúrt, kopasz terepjárós figurát. Ez a típus nem túl bizalomgerjesztő!
Biztosan így tapasztaltad. Nálam kicsit más, mert nem magánemberek a megrendelők. Nekik el kell számolniuk vele, hogy milyen piackutatás alapján választották épp azt, amit én kínálok, és épp annyiért.
Azt hiszem, ha ilyen kapcsolatot alakítottál ki a vevőiddel, hogy mindezek ellenére visszajönnek, akkor igencsak mestere lehetsz a szakmádnak! Erre születni kell, szvsz ezt nem tanítják semmilyen iskolában.
Megvallom, a saját szakmámban én csak nagyon ritkán merek mást ajánlani. Mert ha nem lesz elég jó, akkor rám fognak haragudni, hiszen én ajánlottam az illetőt. Ha meg jobb és/vagy olcsóbb nálam, akkor nem biztos, hogy visszajön a vevő. Ha pedig pont olyan jó és pont annyiért dolgozik, mint én, akkor még mindig lehet elég ügyes ahhoz, hogy lenyúlja a megrendelőmet. Szokták mondani, hogy a liftet illik visszaküldeni, de legtöbbször azt tapasztaltam, hogy ha ajánlottam egy kollégát, akkor a fenti következmények valamelyike következett be. Alig egy-két alkalommal viszonozták a szívességet.
De volt olyan is, hogy tőlem kértek referenciát egy kolléganőről, akivel együtt jártam suliba, és csupa jót mondtam róla. Aztán az interjún azzal fényezte magát, hogy elpletykálta egy hibámat, amelyet amúgy magam is szégyelltem, és ki is javítottam az elkövetése után fél órán belül, amikor észbe kaptam. Más nem is tudott róla, csak én. No, ezt nem tette hozzá a kedves kollegina, viszont fullban névvel adta elő a kínos sztorit, amelyet én magam meséltem el neki, és úgy adta elő, hogy ő jött rá a hibára. Az interjúztató kicsit szomorúan jegyezte meg neki, hogy ehhez képest én csupa jót mondtam őróla... ;-)
Csót: b
P.S.: Oppá, meló jött, már csak holnap jövök erre! Jó pihit!
Hányszor mondtam a vevőnek, hogy itt a szomszédban nézze meg, mert épp elfogyott nálunk. Vagy 3 utcával arrébb! Nem volt ritka az sem, hogy bevásárlóközpontot ajánlottam, ami 3-4 buszmegállónyira van a munkahelyemtől. A vevők elmennek oda megvenni, mégis idejárnak vásárolni!
Én úgy dolgozok, hogy minél pozitívabban hassak a vevőre: vevőorientáció. Ez a dolog kulcsa. Az hogy mi van a másik boltban, az szubjektív. Én azért nézegetek más boltba is, hogy megismerjem az "ismeretlen" árút és felvegyem a kapcsolatot a forgalmazókkal. Ennyi.
Bár ott nagybevásárlást nyilván nem lehet csinálni autó nélkül, viszont ilyen melegben gyakran beszalad az ember ismeretlen boltokba is, csak vízért. Néha egész érdekes tapasztalatokat szerzek. Tudtad például, hogy ha a Művész moziban korán veszel jegyet, akkor érdemes egy picit sétálni a Ny.Pu. felé, és balra bemenni egy kis utcába, ott pedig egy fura kisboltba? Lent van egy hajdani szenespincében, egész icipici, de olyan ügyesen kialakították, hogy szinte minden van, ami kellhet. Persze, drága, hiszen kisker is, meg belváros is, és minden lilliputi benne, a méret és a készlet is. Mintha csak kislányok játszanának boltost. Pedig tudnak eladni, választék van. Amennyire láttam, semmilyen lánchoz nem tartoznak.
Az a jó, hogy ezek a picikék mernek kísérletezni olyan árukkal, amelyek a nagyokban nincsenek, pedig jók. Az egyik tízemeletes alatt itt a telepen van egy "kék bolt", és merészen elvállalta, hogy ennek a termelőnek a tejét árulja. Igen finom, pedig azelőtt fogalmam se volt róla, hogy ilyen is létezik.