Na most véleményem szerint hogyan lehet megindítani valami kis bérnövekedést?
Volt ugye a 30 000 ft minimálbér.
Ezt megemeljük ötvenre, majd ahelyett hogy visszavennénk 30-ra azzal az indokkal hogy így a takarítónéni többet keres, inkább a szakképzett ápolónő bérét kéne felvinni. Csakhogy ez nem megy egyik napról a másikra. Be kell vezetni a gazdaságba és az sokmindentől függhet. Ha nekem személy szerint nincs pénzem, akkor engem marhára nem vígasztal hogy a takarítónő még ennél is kevesebbet keres.
Magával a minimál bér csökkentésével nagyon kis töredékében csökkenthető az elnyomó adórencer hátrányai.
Két nagy gond van a mostani minimálbér-politikával.
Az egyik valóban az, amit te is említesz. Te is tudod, én is tudom, mindenki tudja - a kis cégek alkalmazottai a fizetésük egy részét feketén veszik ki, fiktív számlák ellenében. Valamire viszont be kell őket jelenteni. Mondjuk a minimálbérre. Ez után fizeted te, mint munkaadó a járulékokat. (Ha egyszemályes vállalkozás vagy, akkor is.) A jelenleg adók olyan magasak, hogy ha azokat egy kis cég rendesen fizeti, akkor 3 hónap múlva bezárhatja a boltot. A jelenlegi rendszerben 90% adót csal valamilyen módon. Például úgy, hogy feketén fizet. Ha a minimálbér nő, még több embernek kell majd feketén fizetni. Ezzel szemben, ha alacsonyabbak lennének az adók és a járulékok, valamint alacsonyabb lenne a kötelező minimálbér, akkor a piac alakítaná ki a fizetéseket. Persze így is a piac alakítja ki őket, csak alacsonyabban tartja azokat, mert magasabbak a költségek.
A másik gond az a minimálbérekkl pedig az, hogy gyakorlatilag nem tesz különbséget az eltöltött évek és a szakértelem alapján. A takarítónéni ugyanannyit keres, mint a szakképzett ápolónő. Ezt nevezik bérfeszültségnek. Ebből a két okból kifolyólag nem szerencsés az 50.000 Ft-o minimálbér, ami után dóni kell. Jobb lett volna, ha mondjuk csak 40.000 de nincsenek rajta adók.
... az egykor rettegett és utált pénzügyminiszterét a Euromoney a kilencvenes évek végén az Év pénzügyminiszterének választotta, hogy a lengyel után immár a horvát kormány is szakértőjének hívta meg, s hogy a Bokros-féle közgazdasági nézetek egyre több nyugati egyetem tananyagában bukkannak fel. ...
Ezek egy részének szükségességét, mint például az 1997-ig fennálló vámpótlék vagy a csúszó leértékelés, kevesen vitatják.
Épp' az előbb írtam erről egy másik topicban --még mielőtt olvastam a cikket--
(bocsesz, idézet magamtól):
"Ezen kívül lássuk, mi is volt az a fránya Bokros-csomag. Volt ugye egy jelentős része, amit (hála Istennek!) nem hajthattak végre, mert az alkotmánybíróság megsemmisítette (profi jogszabályalkotás lehetett az!). Aztán volt egy része, ami arra az undorító törekvésre épült hogy a költségvetés helyzetét olyan "veszteséges" területek sorvasztásával javítsák, mint az egészségügy vagy az oktatás. Azon kívül, hogy már az alapelv is gusztustalan, el tudjuk képzelni, milyen horribilis bevételek származtak pl. a tandíjból; az akkori irányítás mély profizmusát pedig az ecsetelheti, hogy a kórházi ágyak számának csökkentése később pénzügyileg is veszteséges intézkedésnek bizonyult.
Két olyan intézkedést látok a csomagban, ami tényleg az általuk látott problémák megoldását segítette: az importvám-pótlékot és a forintleértékelést. Miért nem tudták csak ezt a két intézkedést meghozni?
(Arról pedig már ne is essék szó, hogy a problémák amelyeket láttak, akkorák voltak-e, amekkorának látták őket, s ha igen, mekkora részben okozta ezeket az, hogy a Horn-kormány első nyolc hónapja lázas semmittevéssel és Békesi kinyírásával telt el.)"
Nem kétlem, hogy alapos mérlegelés után döntöttek a Euromoney, Lengyelország és Horvátország okos szakértői a csomag elismeréséről, de miután a megállapításaimat egy kicsit más felhanggal visszaköszönni látom ebben a cikkben is, mégiscsak bújkál bennem az ördög:
Nem lehet, hogy a csomag visszhangja csak a valamit ténylegesen érő két intézkedésre reagál?
Nem lehet, hogy az elismerően nyilatkozó emberek a bevételeket nem hozó, de valóban "népnyúzó" részekről és a körülményekről már nem is kaptak jelentést (hiszen ezek a csomag működésében nem vettek részt)? Hát a megsemmisített elemekről?
(És nekem erről a csomagról már a meghozatal napján ez volt a véleményem.
S ez már csak kukacoskodás: Nem lehet, hogy ezek azért szerepelnek tankönyvekben is, mert annyira triviális eszközök az egyensúly javítására?)
Jó volna azért megtudni, hogy ezek után ama két ország kormányának is mindazt javasolta-e Luja, amit a Horn-kormánynak.
Kezdeményezhetek én akármit, elmehetek vele a picsába. Az sms-emet sem mutatták meg.
A mostani minimálbér politikával az lenne a gond, hogy miután felemelték 50000-re úgy ha én pl vállalkozó vagyok, akkor ezután kell bejelentenem az alkalmazottat és ez pénzt húz ki a zsebemből.
De hát az se jó ha a béka segge alatt van a minimálbér. Egyszer el kell indulnia felfelé, valahol el kell kezdeni.
Hát, akkor szerintem kezdeményezd, hogy mutassák be. Szerintem ez marhaság, mert bármit bemutathatnak, ez a dolog egyételműen manipulálható. Megértem az aggodalmadat - komolyan szólj nekik. (Mondjuk ez eltörpül ahhoz képest, amit az m1 művel, de attól még szót érdemel.)
Magával a beszélgetéssel csak annyi volt a gond, hogy egyrészt ismét elsütötték a fidesz pénzszórási dumákat. Sajnos erre bizonyítékokat nem láttunk. Amúgy hallottunk egy rakás igéretet, valamint megtudhattuk hogy a minimálbér adómentes lessz. Ha ez így lessz, akkor a következő négy év alatt a 10 millió minimálbéresek országa leszünk.
Bár ettől nem tartok mert úgysem tartanák be.
Viszont amit nehezményezek az a költségként leírások piszkálgatása. Nem lenne jó ha nem írhatnám le a költségeim egy részét bármilyen hülye rendelet miatt.
De végül is az egészben az mérgesített fel hogy a demonstrációs célzattal létrehozott szavazási oldalt nem mutatták meg, nyilvánvalóan azért mert a fidesz megítélése jobb volt. És akkor már nem is érdekes az egész. Csak akkor mutatják meg ha fényes mszp többséget mutat.
Csehák és a pénzügy jelölt beszélgetett a riporterrel.
Volt egy szavazás is a neten amire sűrűn hivatkoztak de megmutatni sajnos egyszer sem sikerült. A www.axel.hu/szavazas
Rosszmájúan azt gondolom hogy azért nem tudták megmutatni mert nem számukra kedvező eredmények vannak rajta.
Az iskolai agitációval kapcsolatban annyit, hogy ez a piszok fidesz sms küldő versenyt rendezett az egyik iskolában nem is olyan rég, meg jutalmakkal próbálta megnyerni a diákokat.
De az is lehet hogy nem a fidesz volt mert szegfű sms küldő versenyt rendeztek.
Ha lelkesen, beleéléssel beszél, és nem sótlanul, tagolva, hangsúlytalanul, mint MP, akkor rögtön jönnek Hitlerrel, ha megtapsolják, ne adj' Isten néhányan a nevét skandálják, sokan Rákosit emlegetik
A hitleri dolgokat gondolom azért emlegetik, mert kivitte az utcára a kampányát, (nem engedélyezett) tömeggyűlést szervezett, és ellenségnek titulálta a nem Fideszes pártokat. Ezzel máris megosztotta a társadalmat, mert csak egy kicsi hiányzik hozzá, hogy ne öljék emiatt egymást az emberek.
Ahogy most nézem orbán Viktor és Pokorni Zoltán beszédstílusát, érdekes módon teljesen megegyezik. pedig négy évvel ezelőtt nem egészen így beszéltek. Csak hát ugye miniszterelnökként, és pártelnökként meg kellett tanulniuk beszélni (több száz óra beszédtanfolyam).
Medgyessy is mehet tanulni, ha úgy látják jónak:-)
Egy másik téma, amire mondok egy példát:
Van egy törvénymódosító csomagom:
1. Töröljük el a tandíjat.
2. Minden egy gyerekes család fizessen dupla adót.
Megszavazom-e ezt a csomagot?
Ha nem, akkor Te azt mondod, hogy a tandíjmentesség ellen szavaztam.
Akkor most így van, vagy nem így van?
Ezt nevezte Kovács László és a MASZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) elnöke "csúsztatásnak" a FIDESZ részéről, hiszen ők is nemmel szavaztak. Persze a M1-en csak a mondataik első felét vágták be, de szerencsére az ATV-n végig lehetett nézni az egész sajtónyilatkozatot:-)
Én névvel és telefonszámmal vállalom a saját véleményemet. De te ki szent szar vagy, hogy így beszélsz? Rajta, állj ki te is teljes mellszélességgel a véleményed mellett.
A szívemre akkor hallgattam, amikor az SZDSZ-re szavaztam. Most az eszemre hallgatok, és az MSZP-re fogok szavazni. Némi undorral. Már csak akkor éreznék nagyobb undort, ha nem mennék el. Ezek után a Fideszre szavazni pedig olyan dolog lenne, amit igen nehezen tudnék feldolgozni. Nem fog rá sor kerülni.
Nem igez: valóban változott a véleményem. Ezt ebben a topikban is részletesen kifejtettem. Változott a véleményem, hiszen két hónapja azt gondoltam, hogy a második fordulóban nem fogok szavazni, mert egyik állva maradt jelöltet sem kívánom támogatni. Sem a Fideszt sem az MSZP-t. Ebben a tekintetben igenis megváltoztam.
És nem azért, mert azóta az MSZP-ről jobbat gondolok, hanem azért, mert a Fideszről rosszabbat.
Nem olyan butaság ez. telefonon már megpróbált valaki agitálni engem. A következő lépés az lesz, hogy be is csönget egy ilyen dumával. Ki fogom dobni, mint a macskát szarni.
A plakátot a TV2 és az ATV Híradójában láttam. A Szent-Imre gimnázium aulájában helyezte el egy a felületet bérlő magáncég. Az igazgató arra hivatkozva tagadta meg az eltávolítást, hogy az adott cég fizet a helyért. Pedig szerintem az iskolákban történő kampányolást a törvény tiltja. Például hiába fizetek én mondjuk azért, hogy cigireklámot tegyenek az oviba - nem tesznek. Helyesen.
A levelet szintén az idézett híradókban láttam. Le volt szépen pecsételve, alá volt írva. És bizony az volt benne, hogy tessék a Fideszre szavazni.
Azt írod, hogy mindenki kampányol, és ez érthető és így helyes. Nos, nem értünk egyet. Érthetőnek érthető, helyesnek nem helyes. A magánszférában nincs helye a kampányolásnak. A gyerekemet (nincs) tanító tanár még csak ne is javasolja a gyerekemen keresztül nekem, hogy kire szavazzak, mert pofán fogom verni.
Ha az e-mailek valóban a minisztériumokból származnak, akkor igen, azt gondolom, hogy a Fidesz vezetése van akkora barom, hogy ekkora öngólt rúgjon. Sajnos.
Nem mondom első lendületből, hogy egyáltalán nincs igazad, és hogy csupa marhaságot írtál itt össze, mert ez nem igaz. Tény, a tegnapi beszédből pl. kivehető volt, hogy Orbán Viktort a Fidesz táborban jelenleg olyan tisztelet övezi, amilyenre valóban nem volt példa a rendszerváltás óta. Igen, egy karizmatikus egyéniség, akivel hajlamos a tömeg azonosulni, benne megbízni., és menni utána. De tudod, ez még önmagában nem a veszélyes személyi kultusz kialakulásának jele. Egyszerűen vannak, akik vezető tipusú személyiségek, és vannak, akik nem azok. Orbán az, Medgyessy pl nem az. Szerintem az legalább akkora probléma, ha egy miniszterelnök olyan szintem nem vezető típus, meghatározó személyiség, mint Medgyessy.
Ugyanakkor nagyon fárasztó, ahogy a baloldal óriási energiát beleölve gerjeszti, hogy "vigyázzatok, Orbán diktátor, jön a személyi kultusz, stb..." Ha lelkesen, beleéléssel beszél, és nem sótlanul, tagolva, hangsúlytalanul, mint MP, akkor rögtön jönnek Hitlerrel, ha megtapsolják, ne adj' Isten néhányan a nevét skandálják, sokan Rákosit emlegetik.
Medgyessy feltűnése óta a baloldal nézete szerint ha valaki nem tud beszélni, és már bocs, de olyan szerncsétlenül áll a mikrofon mögött, mint fasz a lagziban, akkor az a becsület, a szívből jövő beszéd jele, tiszta erény. Ezzel szemben, aki kicsit ért ahhoz, amihez egy politikusnak értenie kell, és tud beszélni, érvelni, vitatkozni, abból követjkezik, hogy az illető csaló, hazug, képmutató fráter...
Az emberek között igen igen régen van egy olyan szokás, hogy ha tetszik nekik valami, azt úgy jelzik, hogy összecsapkodják a tenyerüket. Ezt hívják tapsnak. Ha sokan vannak, akkor ez hangosabb, és általában önkéntelenül is ütemessé alakul. Ezt a szokást művelték Rákosi előtt, alatt, és után, és igen valószínű, hogy fent fog még maradni egy ideig. Ha pedig nagyon tetszik az, amit valaki mond, akkor az emerek hajlamosak elkezdeni éltetni, esetleg skandálni a nevét.Ez sem újdonság. A különbség abban van, hogy annakidején ez kötelező volt, szervezett, és jaj volt annak, aki nem tapsolt ütemre, vagy nem kiabált. Most pedig az tapsolt, aki akart, és az kiabált, aki akart. Nagy különbség...
És pont a baloldal akar ilyenekkel ijesztgetni... Már bocs...
Azt javasolsz nekem, amit csak akarsz, hidd el, nem fogok megsértődni, max egy ici-picit idiótának tartalak.
Azért a kötél és egy bizonyos párt választása között én jelentős különbséget látok. Főleg, hogy mégha javasolják is a Fideszt, igazából nem egy pártot, hanem egy programot, egy jövőképet javasolnak egy másikkal szemben. Egy olyat, ami az adott szaktarületnek kedvezőbb, egy olyannal szemben, ami az adott szakterület számára kedvezőtlenebb.
Nekem nem is kellene annyira nagyon elcsúsztatni a Te szavaidat ahhoz, hogy azt kérdezzem: a tanulásra való ösztönzést képviseli-e az az iskola, amelyik elmulasztja felhívni a szülők figyelmét arra, hogy van egy párt, amelyik néhány éve bevezette a tandíjat, és van egy másik, amelyik ezután eltörölte. Ekkor azonban amelyik korábban bevezette, erősen tiltakozott... És most ez a két párt egymással verseng azért, hogy az elkövetkező 4 évben melyikük irányítsa az országot. Abban az időszakban, amikor a mai középiskolások mindegyike végez, és eléjük kerül a kérdés: továbbtanulnak-e, továbbtanulhatnak-e???
Egyébként pedig eddig nem kaptam választ Nyomkeresőtől arra a kérdésre, hogy hol látta a plakátot ebben az iskolában? Mert a többit én is láttam az RTL híradóban, ám a plakátról ott szó nem esett. És megmondom őszintén, annak létezését kétlem is erősen, a következő okok miatt:
1. Ha lenne, a média lecsapott volna rá, hiszen törvénysértő.
2. Mi értelme lenne kitenni? Milyen szintem szolgálná a hirdetett párt érdekeit? Látja mondjuk kb 600 diák, ebből kb 100-150 töltötte be a 18-at, ők szavazhatnak. A többi ilyen szempontból abszolút nem célközönség. Látja ezenkívül 15-30 tanár, de ők úgyis úton útszélen politikai hirdetésekbe botlanak, kétlem, hogy pont az a plakát győzné meg őket arról, hogy kire szavazzanak. Ha meg az igazgató a tanárok körében akar kampányolni, akkor egyszerűbb egy értekezlet, beszélgetés keretében felhozni. Józan ésszel felmérve nem túl okos lépés kitenni egy plakátot, aminek üzenete eljut mondjuk max 200 emberhez, de ugyanakkor gerjeszthet egy országos botrányt, aminek a hirdetett párt látja leginkább kárát.
Szóval, ha a plakát esetleg kint is van, hasonlóan a már részletezett emiles ügyhöz, ezért sem a FIDESZ-t kéne hibáztatni, hiszen akkor itt is ezek a lehetőségek állnak fent:
- az igazgató hülye, slussz.
- a Fidesz valamely riválisának lejárató akciója.
Tudjatok, a diktaturaban a legszornyubb dolog nem is maga a diktator, hanem az o minden mozdulatat es szavat leso, a gondolatait is kitalalo fanatikus hivei. Ok csinaljak a szemelyi kultuszt, es a jelek szerint ennek a bamba nepnek pontosan egy ilyen karizmatikus, ovi-fele emberre van szuksege, aki "vezetheti" ot.
Sztalin csak hatradolt szekeben es felsohajtott "ej, aggodom a beszivargo imperialistak miatt", es masnap maris letartoztattak es internaltak par tucat ontodei munkast a tulbuzgo aparatcsikok.
Viktor csak annyit mond, veszelyben van minden, es a sok tulbozgo, elvakult fanatikus maris vadabbnal vadabb alhireket, remhirlancot, suttogo propagandat, smskampanyt szervez, es nem sajnaljak az idot es az energiat hogy betorjenek az eletem minden teruletere, mert az egyetlen szent es igaz cel vedelmeben es erdekeben minden eszkoz hasznalhato, nincsenek mar moralis korlatok, nincs maganelet, nincs maganugy, minden kozugy. Az emberek vagy baratok, vagy ellensegek, vagy jok, vagy merhetetlenul romlottak es gonoszak.
Eberseg!
Az ellenseg sosem alszik, hat te se aludj, legy mindig es mindenhol keszen arra, hogy megvedd a mi szeretett vezerunk, langlelku tanitonk, bolcs vezetonk altal megalmodott szebb es boldogabb jovot, aminek az alapjait mar leraktuk, es a kovetkezo 40 evben fel is fogjuk epiteni.
(fele)barataim. Ti kommunistaztok? Vegyetek eszre, ugyanolyan ostoba, droton rangatott babok vagytok, mint amilyenek a szomszedot feljelento elmunkasok, meg a kulaklistakat iro elproletarok voltak a maguk idejeben. Ami viktor korul kialakuloban van, a nagy vezer tevedhetetlensegevel, szavai es igaza megkerdojelezhetetlensegevel, es azzal, ahogy a fanatizalt hivei varjak tole az utmutatast, ami alapjan cselekedniuk kell, azt ugy hivjak, hogy szemelyi kultusz.
EZ az igazi veszely, ami ezt az orszagot fenyegeti.
Ha mar minden aron felni akartok, legalabb tudjatok mitol.
"Na, erre mondtam be végképp az unalmast. MICSODA? Be fognak csöngetni hozzám, mint a
szektások? Ide alacsonyodtak volna? "
Ez mi? Komoly?
Ha valaki ilyen ostobaságot leír, nos akkor kell visszavonulót fújni, és szépen csendben elmeditálni az élet szépségeiről.
Tudod: kék az ég és zöld a fű, meg ilyenek.....
Tudod, ha nagyon el akarnám csúsztatni a te JAVASLATRÓL szóló értekezésed, akkor: JAVASLOM, keress egy kötelet, pincét... a többit bizonyára tudod. De ne feledd, csak javasoltam! Remélem ennek okán nem látsz benne olyan hű de nagy kivetnivalót! Nem fenyegettelek, tehát ez így más tészta. Tudod, nagy különbség van a szavak értelmezése és értelmezése között. Utólag persze kicsavarható és megmagyarázható az összes, még akkor is, ha mindenki számára nyilvánvaló, hogy milyen jelentéstartalmat hordozott eredetileg. Én, személy szerint pedig nem szeretném, ha a lányom iskolájában kampányolnának bárki kedvéért is, vagy azért, mert 1 ember úgy látja jónak, hogy ezt kell tennie. Az iskola nem a politika tere, mint ahogy egy pedagógusnak is be kell látnia, hogy felelősséggel tartozik a tanulói iránt. Szintúgy a templom sem, ahol a pap szinte kirekeszti Isten kegyelméből azt, aki nem arra a pártra szavaz, aki több támogatást juttatott az egyháznak.
Nagyon nagy bajban lennénk, ha már szemet lehetne hunyni affelett, hogy pl. az iskola nem a tanulásra való ösztönzést képviseli.
A rendszerváltást követő időszak kétségtelenül egyik legellentmondásosabb közéleti személyiségévé Bokros Lajos, expénzügyminiszter vált. Személye ugyanis – némi marxista utánérzéssel – szinonímája lett a kapitalista kizsákmányolásnak és népnyúzásnak, s a nevével a jobboldal a mai napig mumusként riogatja a magyar lakosságot. Nem is múlik el úgy hét, hogy a jobboldali sajtó egyik-másik prominense ne fenyegetné meg a választópolgárokat tandíj bevezetéssel, méregdrága fogtömésekkel, s legfőképpen újabb „csomagokkal” arra az esetre nézve, ha a Fidesz vezette koalíciónak útilaput kötnének a talpára.
A Magyar Nemzet és a Demokrata határain túllátó állampolgár azonban akkor bizonytalanodik el, ha azt hallja, hogy az egykor rettegett és utált pénzügyminiszterét a Euromoney a kilencvenes évek végén az Év pénzügyminiszterének választotta, hogy a lengyel után immár a horvát kormány is szakértőjének hívta meg, s hogy a Bokros-féle közgazdasági nézetek egyre több nyugati egyetem tananyagában bukkannak fel. Bokros Lajos személyével és a Bokros-csomag néven elhíresült stabilizációs programmal kapcsolatosan mai napig végletesen megosztott a magyar társadalom. Cikkünk a Bokros személye körül kavargó ellentmondásos társadalmi érzületeket igyekszik körüljárni.
A tisztánlátás érdekében először érdemes az 1994–95-ös eseményeket, a konkrét tényeket felidézni. Bár ezt sokan határozottan tagadják, ennek ellenére tény, hogy 1994 végére és 1995 elejére az ország csőd közeli állapotba került. 1994-ben a folyó fizetési mérleg hiánya 3,9 milliárd dollárra, az az évi GDP, vagyis az összes hazai megtermelt termék értékének közel 10 százalékára rúgott, s az államháztartás hiánya megközelítette a 9 százalékot. Ennél nagyobb problémát jelentett, hogy az 1994-es mexikói válság árnyékában a külföldi tőke bizalma végleg megingott, s még az utolsó mentsvár, a Nemzetközi Valutaalap is elfordult a kormánytól. Az akkori helyzet súlyosságát tekintve az álláspontok utólag természetesen megoszlanak, egy azonban tény, hogy az adósságspirálba került nemzetgazdaság vészes gyorsasággal közeledett a katasztrófa felé. Az ezekkel kapcsolatos aggályokról pedig el lehet mondani, hogy legkönnyebben a be nem következett bukásról lehet utólag azt állítani, hogy másképp is el lehetett volna kerülni.
Bokros pénzügyminiszterré történt kinevezése után nem sokkal, 1995. március 12-én, a „fekete vasárnap” kerültek bevezetésre a stabilizációs intézkedések. Ezek egy részének szükségességét, mint például az 1997-ig fennálló vámpótlék vagy a csúszó leértékelés, kevesen vitatják. Ugyanakkor a lakosság számára a Bokros-csomag elsősorban nem a forint leértékelését vagy a vámpótlékot jelentette, sokkal inkább a „népnyúzásként” megélt szociális kiadások jelentős megnyirbálását, amelyek társadalmi kommunikációja akkoriban rendkívül rosszul sikerült. Különösen akkor igaz ez, ha belegondolunk, hogy a komolyabb közgazdasági összefüggéseket az átlagember nem tudja átlátni, különösen azért, mert a makroökonómusok állításainak valóságtartalmát általában a saját pénztárcáján méri. Az 1994-es választások során nem kevés kádári nosztalgiával megválasztott szocialista kormányzattól pedig a szociális juttatások csökkenését végképp nem várta senki. A társadalmi felhördülést a program tartalma és szükségessének hiányos kommunikációja egyaránt fokozta, legitimációjára pedig komoly csapást jelentett többek között a pénzügyminiszter nagy visszhangot kiváltott 16 milliós végkielégítése. A végső döfést azonban kétségtelenül az Alkotmánybíróság adta meg a csomagnak azzal, hogy több intézkedését alkotmányellenesnek minősítette, s ezzel annak nemcsak társadalmi, hanem politikai legitimációját is aláásta.
Az év vége felé a pénzügyminiszter szinte már magányos harcosként vívta küzdelmét a csomagért, hiszen ekkorra már nemcsak a közhangulat, s ennek hullámain az akkori ellenzék, hanem Horn Gyula és az MSZP szakszervezeti szárnya is erőteljesen szembe fordult vele. Eközben azonban a Bokros és csapata által tudatosan „sokkhelyzetbe” hozott gazdaság kezdett magához térni, s a csoda megtörtént. Bokros Lajos szavaival élve „a cirkáló kezdett lassan megfordulni”. A fizetési mérleg hiányának növekedése 1995 második felében lelassult, a költségvetési deficit pedig megfeleződött. Az export szinte egy varázsütésre növekedni kezdett. Mindezek mellett a legnagyobb meglepetést mégis az okozta, hogy a gazdaság teljesítménye a megszorító intézkedések közepette egyáltalán nem esett vissza. A stabilizációs program sikerét tovább növelte az a tény, hogy sikerült kiharcolni, hogy az év végén váratlanul megnőtt privatizációs bevételeket a kormány az államadósság mérséklésére költse.
Ma már közgazdasági tény, hogy az 1996 elejére társadalmilag és politikailag szinte teljesen ellehetetlenedett „csomag”, amely Bokrosnak végül a pénzügyminiszteri székébe is került, stabilizálta és hosszú évekre növekedési pályára állította a magyar gazdaságot. A sebészi beavatkozás fájdalmas, ám ezt nem lehet elvitatni, hihetetlenül pontos és szakszerű volt. Mindemellett azonban az is tény, a társadalom többsége a mai napig nem tudta megbocsátani a Bokros-csomagot, annak ellenére, hogy mind az expénzügyminiszternek, mind a Bokros-csomag társszerzőjének, Surányi György-nek, akkori MNB-elnöknek a stabilizációs program komoly szakmai és nemzetközi elismerést is hozott. Sajnálatos, hogy a jelenlegi kormánypártok, akik feltehetően még nálunk is jobban tudják, hogy mit köszönhetnek a Bokros-csomagnak, azt napi politikai célból a mai napig furkósbotnak használják. Minden bizonnyal jó néhány évnek kell még eltelni ahhoz, hogy a csomag végső rehabilitálása megtörténjen, s végleg kiderüljön, mit is köszönhet az ország Bokros Lajosnak.
Nem változott cseppet sem a Te véleményed - olvasva a hozzászólásaidat... De az ötlet jó, csak kicsit átlátszó. Lehet hogy nyitok én is egy topicot majd, hogy elegem lett tegnap óta az Mszpből mert bár nagyon bíztam bennük, rájöttem, Megyó mégis ki akarja árulni az országot, Kovács meg - most vettem észre - demagóg módon ferdíti a Fidesz üzeneteit. Mostantól már mindenkit a Fideszre buzdítok. :)
Imrejr
p.s. légyszi kíméljetek az adataim bemásolásával, új hozzászóló vagyok. Üdv mindenkinek!
Tökéletesen megértem, hogy tele a hócipőd ezzel az ocsmány és gyűlölködő kampánnyal, ami nem csak úton és útfélen dúl most már, hanem munkahelyen, a postaládádban, a mobilodon, stb. Baromi fárasztó és idegesítő lehet, hogy már egy egyszerű 'hogy van, ugye milyen szép időnk van?' stílusú beszélgetést sem lehet folytatni, hogy valaki elő ne jöjjön a politikai nézeteivel, és ne akarjon meggyőzni a maga igazáról. Hogy már a barátok se barátok többé, ha ez szóba kerül. Én is torkig vagyok vele, és a hangnem kifejezetten elkeserít. A különbség csak annyi, hogy én MSZP-párti környezetben élek, és engem TAVALY NYÁR!! óta bombáznak ezzel a szűkebb ismerettségi körömben. Amikor elkezdték, még halvány fogalmam se volt róla, hogy hogyan fogok szavazni. De mert nem álltam rögtön melléjük, eleve besoroltak az ellenfelek és a meggyőzendők közé.
Szóval csak azt akarom mondani, hogy ez az egész nem Fidesz sajátosság. Ez politikus és politika sajátosság. És kérlek: szavazz, akire akarsz. De ne indulatból, érzelemből. Ne a szívedre hallgass! :-) Az eszedre. (Bár szerintem az se tud sok tanácsot adni.)