Szuper 8 és 16mm Filmworkshop / Artbázis Budapesten
Program
Március 11. péntek
18.00 Találkozás a résztvevőkkel
21:00 Nyitott filmvetítés különböző európai filmlaborok filmjeiből (LabA _ Athen; LaborBerlin _Berlin; Labominable _Paris; Film Koop _Wien)
Március 12. szombat
10:00 14:00Kamera és film bevezető szeminárium a résztvevők együtt leforgatnak egy fekete-fehér filmet
14:00 18:00 Bevezetés a fekete-fehér film előhívásba Szilas Szilárddal, valamint a délelőtt készült film előhívása
18:00 19:00 A film levetítése
Március 13. Vasárnap
10:00 13:00 Kamera technika: 16mm Bolex & Krasnogorsk, valamint egyéb technikák megismerése (duppla expozíció, túl- és alulexponálás, stb.), valamint a részvevők együtt leforgatnak egy 16mm-es filmet
13:00 17:00 Bevezetés a színes film előhívásba Michel Balag-al, a délelőtt készített film előhívása
17:00 18:00 A következő nap előkészítése, munkacsoportok kialakítása
18:00 19:00 A film levetítése
Március 14. Hétfő
Személyes vagy csoportos munka, a filmforgatás előkészítése
Március 15. Kedd
a forgatás megbeszélése, lehetőség személyes találkozásra a szervezőkkel - a film projekt-valósításának megbeszélésére
Március 16. szerda Március 18. péntek
Forgatás
Ha szükség van rá találkozás a szervezőkkel
este 17:00 21:00 óra között minden nap lehetőség az előhívásra
Március 19. szombat
Filmek előhívása: minden részvevőnek legalább egy tekercs filmet elő kell hívnia
Március 20. vasárnap
Szerkesztés és filmvetítés
mindenkinek meg van a lehetősége egy egyszerű edeting-re?
1. Dolgoztál már 16mm-es vagy/ és szuper 8-as filmanyaggal? Ha igen, röviden oszd meg tapasztalataidat!
2. Hívtál már elő 16mm-es vagy/ és szuper 8-as filmet? Ha igen, röviden oszd meg tapasztalataidat!
3. Mi az, ami igazán érdekel, amiről hallani és tanulni szeretnél a workshoppon?
4. Milyen stílusú filmet készítettél már vagy szeretnél készíteni?
5. Rendelkezel kamerával vagy egyéb technikai felszereléssel (mint pl. tripod, fénymerő eszköz, stb.). Ha igen, ezeket magaddal tudnád hozni a workshopra?
6. Ha van, írd le röviden filmötletedet, amit a workshop ideje alatt megvalósítanál rövid technikai leírással együtt (16mm-es vagy S8-as, színes vagy fekete-fehér)?
7. A workshop egyik része valószinüleg angol nyelven lesz. Beszélsz angolul?
Köszönöm :) Örülök, hogy tetszik. Jó móka animációzni vele, meg makrózni is persze! Neked meg jó barkácsolást, remélem lesz belőle valami! Talán érdemes lenne először egy DV kamerával kezdeni. Ott talán bátrabban szeded szét és kisebb a veszteség, ha nem sikerül illetve a CCD mérete is kb. egy S8-as frame mérete.
Gratulálok a filmedhez! nekem nagyon tetszik, a második része ami szerintem igazán vicces az első rész inkább Pirx kalandaira emléketet, de azért az is bejön.
Technikailag nem tudom hogyan fogom csinálni a kér kamera (super 8 hd videó) összeboronálását, de nem tervezek semmi bonyolult dolgot, majd kikísérletezem, ha odajutok.
Húúú...Hajrá! A S8 optikáját használnád a HD ccd-re? Mert valószínű nem rajzolja ki a teljes érzékelőméretet a kis lencse, de szerintem pont ettől lenne még izgalmasabb :-)
Régen nagy álmom volt a Pajtás "D" fényképezőgép. Elképzeltem, hogy a EVF-et is szerelek az eredeti kereső helyére. Azért elég menő lenne előkapni a kis pajtást :) Szóval nem önbecsapás!
A nyáron készült animációs filmünk:
Mint eddig mindig a stáblistára már elfogyott a nyersanyag.
Furcsa ötletem támadt. Arra gondoltam, hogy valamelyik super 8-as kamerám szétszedem és beleapplikálok egy hd felvevőt. Valami kicsi felvevőre gondoltam pl. zapruder vagy hasonló. Tiszta hülyeség, de a gondolat itt motoszkál a fejemben. Persze ez önbecsapás, de a játék kedvéért lehet, hogy megteszem.
Pécsiek! November 25-én tartunk egy filmestet, Pécsi Rövidfilmest néven. Nekem le lesz vetítve a "PARTY" c. S8 filmem (FOMA R100 DS8 anyagra, saját hívás, hardware-es vágás :)), meg lehet, hogy a régebbiek is. Ez egy kötetlen vetítés lesz, azaz bárki küldhet be filmet, aki (vagy ami) pécshez kötődik. Akit érdekel: LINK
Van egy Eumig 65 XL Makro Sound-om, nemrégen vateráztam. Végre rávettem magam, hogy kipróbáljam. Most olvasok utána a dolgoknak, és csak most realizálom nem biztos, hogy tudja kezelni az Ektachrome 64T-t. Valaki meg tudná nekem mondani, hogy túlexponálja-e a 64T-t? Köszönöm
Valóban, ha visszaolvasol a fórumban nagyrészt választ kapsz a kérdéseidre. javaslom a www.soosfoto.hu bolt felkeresését.
Na, azért dióhéjban: egy kazetta úgy 5-6 ezer ft ha jól emlékszem és ezt még elő kell hívatni. Ezzel lesz 3.20 igen három és majdnem fél perces anyagod, ha 18-as sebességgel pörgeted. Ha 24/sec akkor csak 2,5 perc. Fontos lenne tudni a kamerátok tulajdonságait, mert pórul lehet járni pl. a mai filmkazetta fényérzékenységét rosszul kezelheti a gép. Erre vannak leírások visszamenőleg.
Kevésnek tűnik, de nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb reklámfilm gyakran kevesebb mint fél perc, vagyis nagyon kevés idő alatt is tudsz olyan filmet forgatni ahol akár egy történetet mondasz el stb. Szerintem jelenleg ebben van a legizgalmasabb része ennek az egésznek, no meg abban, hogy nagyon szép színeket kasz. Hangot azonban nem tudsz felvenni, mert olyan kazettát már nem gyártanak.
Régi kazetták felhasználása elég rizikós, de fekete-fehérre hívással van esélye.
Már jóideje figyelem az ezzel a technikával előállított filmeket, és igazán megfogott a dolog.
Egyik ismerősömnek van egy Super 8-as kamerája némi felszereléssel, és elhatároztuk, hogy megpróbálunk egy videót összeütni vele, a magunk amatőr szintjén.
A témában zöldfülű vagyok, ezért némi információra lenne szükségem:
Először is a szalag : Hol lehet még ilyet szerezni, és nagyjából milyen áron ? Továbbá érdekelne az is, hogy egy ilyen kazetta milyen kapacitású ?
Esetleg régről fentmaradt nyerskazi felhasználható-e még, vagy az idő már megette őket ?
A másik az előhívás : Ki foglalkozik ilyennel, és mi egy ilyen munka anyagi vonzata ?
Lehet, hogy ebben a topicban ezek a kérdések már lerágott csontok, de hálás lennék, ha valaki válaszolna rájuk.
Ha felhúzós kell ezt javaslom: http://fenykepezo-kamera.vatera.hu/filmfelvevok_filmvetites/filmfelvevo/quarz_1x8_s2_8mm_filmfelvevo_173024919.html
Ha elemes,kell akkor ezt szeretni fogod (kérdezz rá, működik-e)! http://fenykepezo-kamera.vatera.hu/filmfelvevok_filmvetites/filmfelvevo/canon_814_super_8_as_regi_filmkamera_173426411.html
Emberek, segít valaki nekem abban, hogy milyen super8as kamerát szerváljak, mire figyeljek, kell-e nekem drágább elemes autofókuszos meg minden franc vagy kézzel feltekerhetőt vegyek? :) Ja és nincs valakinek olyan, amit ki tudnék próbálni? Vagy ismerettség nélkül esélytelen a segítség?
Egy barátomnak van sok előhívott és egy előhívatlan super 8 "kazettája". Vállaltam hogy digitalizáltatom őket, de egyenlőre csak az előhívottakat tudtam leadni digitalizáltatásra (DVD-re másolják).
Szeretném a segítségeteket kérni, hogy Pécsen hol lehet super-8-as filmet előhívatni?
Esetleg valami mást javasoljatok, ha tudtok jó megoldást más városban, esetleg lebeszélem, elküldöm postán és majd visszapostázzák...