Örököltünk egy két részből álló parasztházat két épület között van egy fás kamra,később majd szeretnénk összekötni.
Épületenként 50nm 90cm vályogfalak vannak a felső részen két régi gázkonvektor csere és egy kockacserépkályha az ablakok régiek amit lehetett megtettünk hogy ne szeleljenek, alsó épületben 2 konvektor van.A gáz átiratás kb:50eft a négy konvektor csere 250eft alsó hangon,fa van legalább két évre elegendő.
Kérdezném hogy melyik érné meg venni 4 új gázkonvektort vagy 4 Atlantic F129 elektromos konvektort amit kihozható 200eft?
Sziasztok.Meglévő központifűtésünk vízteres kandallóval van megoldva és szeretnék elektromos kazánt.Milyen szempontok alapján válasszuk ki a megfelelőt?
Segítséget kérek: Lakásfelújítás zárásaként a két szobában most lesz végig rézvezeték. Anno 80-as évekbeli hőtárolós kályhával és rásegítésként most már (-10 fok felett) gázkonvektorral fűtöm az 54 nm-es lakásomat. Az egy dolog, hogy a rézvezetékkel az órát 16-ról 32-re cseréltethetem. Vajon melyik elektromos fűtést lenne célszerű felszereltetni?! Középső lépcsőház, I. emelet és körbefűtve, valamint a lakásom belül és körbe-körbe egy légtér. Új hőtárolós kályha, infrapanel, radiátor F117? Tudna valaki segítséget, felvilágosítást nyújtani? Előre is köszönöm!
45 nm2-es belvárosi lakás teljes felújítása kapcsán légkondis fűtésre állunk át. A férjem egy Daikin klímát választott, nemsokára be is szerelik. Mivel a villanyvezetékeket is újrahúzzuk az egész lakásban, ma beszéltem a villanyszerelővel az átalakítás miatt. A H tarifa szerinte nem rossz, de akkor miért nem inkább GEO tarifa mágneses relével, ami átkapcsola normál A tarifás körre, ha épp nincs áram abban a 4 órában és klíma elindulna. Ja és akár H tarifa, akár GEO tarifa mellett döntünk, 180.000 FT az elektromos szekrény átalakítása 2 mérőhelyesre, ebben benne van a két mérőhely kiépítése és az alumínium fővezeték kicserélése és az ügyintézés, de az esetleges amperbővítés az nem. Jelenleg csak 20 amper van a mérőhelyünkön, azt 32A-re ingyenesen lehet bővíteni, de kérdés, hogy az elég lesz-e.
Azt nem tudta, hogy a külön H tarifa igénylése és a 32 A maximum hogy függ össze, azon kívül kell-e a 32A-t számolni vagy azt csak a normál A tarifára? Az is kérdés, hogy szerinte lehet április 15-én H tarifáról GEO-ra állni és októberben vissza, ez csak bejelentés és ügyintézés kérdése. Persze a klímának nem jó a GEO, csak ha van mágneses relé.
Én ezt abszolút nem látom át, segítene valaki okos ember?
Végtelen lakásszemléim során találkoztam olyan lakásokkal a melyek tényleg alaposan körbe voltak fűtve. A 6 oldalból 4 lakásokkal határolt, a másik kettő viszonylag kisfelület..
Azért volt az ilyen lakásoknak is hátránya. meglehetősen setétek voltak. még a mustrán... pont délben volt égett a villany. 53 nm -re 2 ablak és egy bejárati ajtó esett.
Végül amit kifogtunk ott nagyjából az 53 nm -re 7 ablak esett. 4 nagy ablak és 3 kisablak.
Udv! Netalan van tapasztalatotok konvektorrol invertes hoszivattyus futesre valo atteresrol? Villanyszamlat mennyire dobja meg? Nyilvan ez a haz adottsagaitol is fugg-150nm tobb szintes csaladi haz... Gazcsovek lezarasa,konvektor leszerelese,stb. meg mennyi extra koltseget vonhat maga utan? Koszonom!
Pedig még akár el is képzelhető. Az egyszerűség kedvéért 10 eFt-al számolva az olyan, mintha állandóan menne 400 W fűtés. Kérdés, hogy mit értünk jól szigetelt alatt.
Első számításaim szereit is kb. 20 eft lenne a téli hónapokban a fűtése, ha tényleg egy nagyon védett lakás lenne.
Beszélgetni kell az ingatlanossal és azon keresztül a tulajjal, hogy hogyan jött erre a megállapításra, Külön mérője van csak a fűtési villanyra.. netán vezérelt áram ,
De mint írtam egy lakás megvétele sok szempont alapján történhet. Az energia fogyasztás csak egy szelete, kis része az egész feltételrendszernek.
Apropó mi a helyzet az energia tanúsítással ?
Ha tényleg ilyen jó, akkor a tulaj azt büszkén mutogatja.... tehát szerintem az állítás nem lehet igaz !!
Kicsi, jól szigetelt lakásnál gazdaságos lehet az elektromos fűtés? Van egy ilyen lakás, az ingatlanos szerint télen havi 8-10 ezer Ft-ba kerül a fűtése, ez igaz lehet? A lakás paraméterei:
40 m2, egyszobás, egy légterű lakás
1970 körül épült, 18 lakásos társasházban
4. emeleten van a lakás
északkeleti tájolás
felújított, új műanyag nyílászárók (erkélyajtók) vannak
a lakás minden oldalról körbe van fűtve (lakás van lent, fent, balra, jobbra)
kb. 4-5 db kisebb NOBO norvég elektromos fűtőtest fűti
"Állagmegóvás céljából villany konvektoros 15 C°-os temperáló fűtés merült fel a téli hónapokra vonatkozóan, mondjuk október közepétől március közepéig.
Elsőre 2-3 db 2000 W-os konvektorra gondoltam viszont nem tudom, hogy fentiek ismeretében ennek a kombónak (szakmailag) van-e létjogosultsága, lenne-e értelme? Ha igen, kisebb befektetéssel és vállalható áron fenntartható lenne-e, megérné-e megvalósítani?"
Valamikor a hétvégi házunkban mi is - a cserépkályha mellett - a 15 C fokos előfűtést használtuk, de B tarifás "éjszakai áramról" egy 6 kW-os jó állapotú használtan vásárolt hőtárolós kályhával. Ilyet ma is lehet még kapni, van hozzá alkatrész és szerviz.
Ennél ma már még jobb, bár valamivel drágább lehetőség a H tarifával működtetett klíma fűtés, ami a B tarifával azonos kW áron üzemelhet a fűtési szezonban, a hőtárolós kályha üzemeltetésénél még olcsóbban, plusz ez még a nyári klimatizálást is biztosítja.
( A klímával fűtés A tarifáról is olcsóbb bármilyen más elektromos fűtésnél )
Minden fűtőberendezésnek így a villanyosnak is van elfogadott bevett elnevezése.
Így a radiátorok azok amelyeket víz melegít, a konvektorok pedig azok amiket gáz közvetlenül tehát víz/kazán / kihagyásával. itt valószínűleg az elektromos elektromos fűtőtestekről lehet szó.
Viszont állagmegóvás céljából untig elég a + 5 .... + 7 fok hőmérséklet, azt pedig egy db. elektromos fűtőtest is biztosíthatja. kb. 2 kW teljesítménnyel.
Viszont annak a költsége is nagyon sok lehet, mint arra a korábbi hozzászóló is célzott.
Tudni kell viszont azt is , hogy az ilyen időszakos felfűtés hatalmas teljesítményt igényel azzal a családiházak nem rendelkeznek.
Tehát hőntartásra /csak állagmegóvás céljából / elég egy db. bármilyen villamos hőtermelő.
időszakos és gyors felfűtéshez az elektromos csatlakozások korlátozott teljesítménye miatt a villamos kütyűk nem jók.
Felfűtésre csak a hagyományos nagy teljesítményű kályhák és kandallók valók.
Laikusként a szakértelmetekre lenne szükségem, nagyra értékelném, ha segítenétek nekem megoldást találni.
Adott egy a 60-as évek elején épült 'kádár kockának' csúfolt sátortetős családi ház, melyet szeretnék felújítani és amely alapvetően nyaralóként funkcionálna a jövőben. Édesanyámék heti-kétheti rendszerességgel hétvégente tartózkodnának ott (esetleg télen is), illetve nyáron egy-két hétig lenne lakott.
Kisméretű téglából épült, szigetelés nélkül, hagyományos fa nyílászárókkal. Korábban fa és szén tüzelésű kályhákkal fűtötték.
Ebből a nappali és étkező + konyhafülke (+ egy kisebb közlekedő a fürdőszobához és a WC-hez) egy légtérben vannak. A belmagasság 2,8 m.
Állagmegóvás céljából villany konvektoros 15 C°-os temperáló fűtés merült fel a téli hónapokra vonatkozóan, mondjuk október közepétől március közepéig.
Elsőre 2-3 db 2000 W-os konvektorra gondoltam viszont nem tudom, hogy fentiek ismeretében ennek a kombónak (szakmailag) van-e létjogosultsága, lenne-e értelme? Ha igen, kisebb befektetéssel és vállalható áron fenntartható lenne-e, megérné-e megvalósítani?
Esetleg van-e más javaslatotok? Szívesen fogadok minden jó tanácsot! 🙂
Nos igen. Hozzáteszem hogy a Garazs is fűtve van 8-10 fokra. Azzal igy a napi költség 8,33 Ft/M2re csokken. nálunk 3 retegű internorm nyílászáróink vannak hőszigetelt Redonnnyel amit használunk is...
Nem vagyok szakértő, csak egy gyors, egyszerű számolást végeztem. Nekem 2 szintes, 30m2 házam van, tehát 60 m2. A hasznos m2 az vmivel kevesebb a tetőtér miatt. Számoljunk 45 m2-el. Egy darab cserépkályhával fűtök, most a hidegekben napi 10-11 kilo fa, amúgy 8 kiloval elvagyunk naponta. Legyen 9 kilo. 136x9=1224 kilo fa. Egy nagy kaloda kb 900-1000 kilo, 35ért vettem, hasított. Számoljunk 50 ezerrel. 367 ft naponta. ha 45 m2-rel számolunk akkor 8ft/m2/nap. Nálad ez 10.5 ha jól számolom. Jó érték végülis, villanyfűtésre.
Nálam a fal 0.25 körül van, tető is kb ennyi lehet(15 centi gyapot). padlóban nincs szigetelés, ablakok kétrétegű, Uw 1.2