neked kell kinyomtatni és magaddal vinni. aztán a kapu leolvassa a vonalkódot a nyomtatott papírról. de asszem van olyan is, hogy kiküldik a belépőt, azt nemtom hogy működik de beletelik pár napba, pláne ha a postás lenyúlja... jön a nyáriszünet mindenhol, az a 10 perc sokszor 10 perc lesz igen hamar. az a biztos ha már jeggyel a kezedben mész.
Köszi az infot. Tehát ahogy olvastam ha a hivatalos honlapon megveszem a jegyet, küldenek egy belépőt, amit ott a tényleges belépőre cserélik? 10 perc várakozás nem a világ, de ha te azt tanácsolod, hogy ez gyorsabb, akkor valószínűleg bookolok.
a visítós hullámvasutak tetszettek. de volt neked való lagymatag csónakázás is amin egy 3éves gyerek is elaludt volna, azon biztos nem lettél volna rosszul :D
és akkor ha valaki félig kilóg a metróból, simán elindul a szerelvény ha nem rángatja ki/be senki az illetőt, és lemorzsolódik az alagút falán?
nem sikerült senkinek behúznia a csőbe, ismertem már rodoszról a karkötős trükköt, csak ott az a különbség, hogy a rendőrség többször járőrözik arrafelé és tesznek ellenük. kéregetőkhöz nem szóltam semmilyen nyelven :)
a biztonsági intézkedéseket megértem, bár eléggé paráztam, hogy kifelé menet is meglesz-e még a kamera a táskámban. :( amúgy sokaknál volt bent táska, hátizsák, és sokan fotóztak is, pofára küldi a biztonságis a népet a ruhatárba vagy hogy megy?
a balkáni közlekedés az ami elfogadhatatlan. késés meg reggeli tömeg oké, de napközben is meg még éjfélkor is meg este 5-6-7-8 körül is tömeg volt, szóval mindig. a legrosszabb a mocsok meg a bűz volt, hogy nyilvános wcnek használják a kocsikat meg aluljárókat, komolyan románia tisztább sokkal.
ja meg a louvre kertben a fű mindenütt tele csikkekkel, azt meg nyilván nem a csövesek hagyták ott, hanem az oda napozni pihenni járó fiatalok/egyéb emberek, főleg franciák.
Hat igen en is azt hallottam, hogy ha nem nagyon szereted a visitos hullamvasutakat, akkor annyira nem nagyon van ott mit csinalni egy egesz napon at. De azert nagyon szepen koszonom a felajanlasodat, kedves volt Toled.
A beszamolodhoz annyit szeretnek hozzatenni, hogy: az 5-os metro az egyik legzsufoltabb metrovonal, en ha lehet, elkerulom, foleg a Gare du Nord utan, ahol raadasul kicserelodik az utaskozonseg is. Ez megy ugyanis Barbès fele, ahol a nagy afrikai piac es a hamisitott gagyi "markak" arusitasa folyik...
Hogy 8-9 kozott tomeg van, az szinten teljesen normalis, hiszen a munkaido 9-10 kor kezdodik, mindenki megy dolgozni. Pesten se nagyon lehet felferni csucsidoben a jarmuvekre, raadasul nem szabad elfelejteni, hogy Parizs egy 11 milios nagyvaros (az agglomeracioval), es ezt valahogy kezelni kell. 10 ora fele erezhetoen kisebb a tomeg, a turistavonalakon persze akkor is van (1, 6 vonalak) de korantsem akkora, mint reggel. Van egyfajta eltolodas az itteni eletritmusban, kesob kelnek, kesobb fekszenek. Ezert ajanlottam valakinek a parizs forumon, hogy inkabb kesobb induljanak utnak, igy elkerulik a nagy tomeget.
A keregetokhoz ha magyarul szolsz, sajnos nagy reszuk erti :( egyebkent pedig tenyleg sokan vannak, de ha nem nezel rajuk, nem eroltetik, hogy adj penzt.
Az, hogy valaki felig kilog a metrobol, elofordul, de azert azt is tudni kell, hogy sokan a jelzo sipszo utan ugralgatnak ki-be a kocsikba. Sok ilyet latok naponta. Ilyenkor hiaba is latna a vezeto ami tortenik, mar nem tudja kinyitni az ajtot, mert indulnia kell, kulonben fennakadas lesz az egesz vonalon. Multkor voltam egy delegacioval RATP latogatason, ott mondtak el, hogy 30 masodperces keses az allomasokon ugy tud kumulalodni, hogy a vegere 10 perces kesesek lesznek az egesz vonalon.
Az RER A-n gyakoriak a kesesek, mivel ezeknek a vonatoknak a fele RATP, a masik fele SNCF, azaz az allami vasut altal van mukodtetve. Elofordul, hogy neha valamelyik elromlik, vagy a kulvarosi, esetleg a vasuthalozatban van valami fennakadas ilyenkor az RATP nem mindig tud hirtelen bevetni egy vasuti kocsit az SNCF-es helyett. Egyebkent en is fel voltam eloszor haborodva, mikor olyan helyen laktam, hogy RER-rel kellett munkaba jarnom, aztan rajottem, hogy ez itt termeszetes. Szinte az volt meglepo, ha idoben jott. Sot, olyan is volt, hogy egyszeruen elfelejtette a vezeto, hogy neki meg kellene allnia Choisy-le-Roi-ban, es atrobogott az allomason, majd 500 meterrel kesobb fekezett, de akkor mar keso volt. Mi meg varhattuk a kovetkezo, minden bokornal megallo vonatot, ami negyed ora mulva jott. Lenyeg, hogy ha RER-rel kozlekedsz, akkor ne szamolj ki mindent percre pontosan, mert barmi gebasz bejohet. A metrohalozaton is naponta tortenik valami.
A "turistacsapdak" sajnos szinten megvannak, egyszeruen el kell menni mellettuk, es foleg penztarcat nem szabad elovenni. A Montmartre kornyeke amugy sem tartozik a biztonsagos kornyekek koze, de ezt korabban is leirtam. Megoldas a Zombi-taktika :)))
Az Orsayban pedig azota vannak ilyen biztonsagi eloirasok, miota a multkor volt egy jo kis keprablas, es allitolag kameran, fenykepezogepen szuperjol lehet rogziteni az ablakokat, zarakat, a kepek elhelyezkedeset, stb. Az allando csipogos ellenorzes pedig a terrorveszely miatt van. A St Michelen elkovetett, tobb halalos aldozatot kovetelo robbanasra sajnos sokan emlekeznek meg :((
En azert ugy gondolom, Parizsnak van sok szep oldala is...
párizsinfó városnézőknek: rengeteg a turista, érdemes nyitásra menni a legfőbb dolgokhoz, eiffel toronynál kicsivel 10 után már lábanként 100m sor állt, notre damenál du 3kor szombaton a tér végéig álltak, orsaynál vasárnap fél órát álltam sorba (aznap ingyenes volt) stb. a táskákat átvizsgálják, van ahol kötelezően be kell adni ruhatárba kamerával együtt, plusz még ilyen csipogó detektorral is cirkálnak az orsayban és kiszúrják a bekapcsolt kamerákat. a közlekedés egyszerűen balkáni!!! a metrók minden vonalon minden időben szinte tele vannak, hely alig van. a legdurvább csüt reggel volt 8 és 9 közt, egy tűt nem lehetett volna leejteni az 5ösön, volt aki nem tudta magát átverekedni az ajtóhoz és fennmaradt. ismerőseim másik metróval jöttek aznap, az is tele volt. mesélték, hogy egy nőnek becsukta a kezét az ajtó, nő kint kar bent, és tök pánikban volt mindenki, ketten feszegették szét az ajtót (a vezető minek van a fülkében, nem néz ki indulás előtt, hogy nem lógnak-e ki emberek a kocsiból?). a megállókat nem mondják be (csak az egyesen meg a reren, de ott se mindig), szóval ha a tömeg beszorít a kocsi közepébe és nem látsz ki az ablakon, akkor bizony a kis ujjaidon kell számolgatni hogy hol kell leszállnod. ha késik a metró vagy a rer vagy valami probléma van, akkor nem mondják be csak franciául a turista meg bekaphassa. péntek reggel volt valami gebasz a rer a-val, képernyőre kiírtak valamit, meg valami technika problémáról volt szó a hangosbemondó szerint, de nem tudom pontosan mi. aztán áthaladt egy sötét szerelvény az állomáson éktelen füstöt hagyva maga után, majd meg lehetett fulladni. a szerelvények és aluljárók melegek, nincs levegő és mocskosabbak mint pesten, mindenütt szemét, wc és csövesszag, sok helyen lehet is látni, hogy a sarokba odavizelt valaki. rengeteg a csöves, a diadalívnél 2 sugárút között tanyáznak ketten, gare du nordnál a híd alatt több sátorból álló tábor, bastillenál több 10 csöves kartondobozon vagy csak a földön, trocaderón feketék nyitottak piacot gagyi szuvenírekkel meg hamis márkás cuccokkal, eiffel toronynál meg montmartre lépcsőin feketék próbálják lehúzni a turistákat, ha valaki megáll már rakják is rá a karjára a szerencsét hozó karkötőt aztán követelik hogy fizessen, ha előveszi a pénztárcáját már nyúlnak is bele papírpénzért, ha nem állsz meg akkor is követnek egy darabig, meg nem feketék is "do you speak english" megszólítással pénzt kunyerálnak, eiffel toronynál még a fotózkodós helyen majomjelmezbe öltözve beállnak a képbe és pénzért akarnak együtt fotózkodni. a metróra is felszállnak kéregetők, körbevisznek francia szöveget papíron, vagy a kocsi közepén kiabálnak valamit franciául és aztán tartják a markukat, és ez van a diznilendes vonalon is. egyszerűen undoírtó az egész, én tuti nem megyek vissza többet! öröm az ürömben, hogy a paris visite kártya akárhányszor használható a kedvezményes helyeken, az 1napost 2 napig használtam belépőknél, csak ránéznek és nem olvassák le géppel. közlekedni viszont tényleg csak addig lehet vele ameddig megvetted. bár az is elég lehúzós, hogy ezt is meg a napi, 2napi stb jegyeket nem 24, 48 stb óráig lehet használni, hanem csak aznap, tehát a napijegy akkor is lejár éjfélkor, ha délben vetted mert előtte pl nem tudtál kimozdulni a szobából a szakadó eső miatt.
én a helyedben előre megvenném, múlt héten szép idő volt, mindenki diznilendbe ment, pénteken többen voltak mint csütörtökön. az előre megvett jegyeknek van külön home print ticket kapu, ott gyorsabban halad. egyébként sorba kell állni egyszer a kasszánál meg egyszer a bejutásnál. a leggyorsabb a complimentary ticket kapu, haha, 5 perc alatt bent voltam :D
pár infó: a következő cuccok zárva vannak egy darabig: disneyland park: fairies részleg 6.11ig, dumbo 7.2ig, space mountain bizonytalan ideig, a nagy tavon a kishajós izé nemtom a nevét (nem a nagy gőzös) studios: az egész toy story részleg. aki nem tud vagy nem akar fast passot kérni, menjen nyitásra, 10-11 között csak max negyed órát kellett várni a legnépszerűbb játékoknál is, pl rock and roller coasterhez 5 perc volt, tower of terrorhoz is 10, délután meg már 1 óra.
Isatys, nem lett volna pazarlás, 3 embert bevihetek ahányszor akarok :) amúgy 2 féle játék van, szétsikítomazagyam hullámvasút meg ilyen lagymatag lassú vonatozás csónakázás. meg játszóterek kicsiknek, mozik max félórás műsorokkal, meg kajáldák és boltok minden sarkon. szóval ami felnőtteknek is érdekes lehet az kb 4-5 dolog.
én csalódtam, szerintem kicsi az egész. nagyon arra mennek rá, hogy minél több kacatot vegyen az ember. meg hát a kajáldák, semmi normális dolog csak pizza hotdog hamburger, bár az a javukra írható, hogy van pl menü amiben a krumpli helyett lehet hasábrépát kérni meg a pizzáshoz adnak salit, de pl ásványvíz nem kérhető hozzá csak kóla fanta és társai. az áruk meg még a 25% kedvezményemmel is sok, de hát enni kellett, kaját csomagolni nem érdemes, ilyen melegben tuti megromlik.
mi nem vettük meg előre, nagyot néztünk, hogy úristen mekkora sor van, de sok sor van, ezáltal egész gyorsan halad, szerintem mi max 10perc alatt bent voltunk.
A jövőhéten utazunk Párizsba és terveink szerint a pénteki napot az 1-es Disney Parkban töltenénk el. Mi a tapasztalat? Érdemes előre megváltani online a jegyet, vagy bejutunk akkor is ha csak ott, a helyszíni jegypénztárban tesszük meg ezt? Kérek szépen infomrációt erről! Köszi!
Lehet, de ezert nem hiszem, hogy erdemes lett volna ram pazarolni a parkbelepot :))) Igazsag szerint en a korhintakat, szimulatorokat sem birom, repulon is kepes vagyok rosszul lenni ha kezd sullyedni a gep lefele :)) pedig sokat repulok, megis akkor vagyok nyugodt amikor mar leszalltunk.
A neten vásárolt, kinyomtatott jegyet a pénztárnál be kell váltani normál jegyre, onnantól neked is olyan jegyed lesz, mintha a helyszínen vetted volna és ezt használhatod a FastPass automatáknál. A beváltás nem ördöngösség, leadod a kinyomtatott jegyet, ők elkérik annak az embernek az útlevelét (személyijét), akinek a nevére a jegyvásárlás szólt (magyarul aki a jegyet a bankkártyájával kifizette), aztán kezedbe nyomják a jegyeket. Legalábbis nálunk ez volt a menet áprilisban. Én a hivatalos Disney-oldalon vettem annó a jegyeket, de szerintem bármilyen más oldalon veszed, beengednek vele.
Meg tudná-e valaki válaszolni a köv, kérdéseimet? 1. Ha jól olvastam az infókat, akkor a neten is tudok jegyet venni Disneylandbe amit előre ki is nyomtathatok. Ezzel is lehet fastpass-t kérni?
2. Ezen a lapon : https://www.booktickets.disneylandparis.com/tnsa6/live/shop/1/MAINFRCD/pluto/product_detail.php?vld=1&product_id=2283&tduid=f0dd158bc896d702962205db5c3e2c28&affId=1470603
40 euróért tudnék fix napra jegyet venni, csakhogy az egyik lépésnél be van írva fixen, a címem megadásánál hogy France. A megadott címet nem használja, mert kinyomtatom a jegyet. Gond lenne, ha így vennék jegyet? (az ennek megfelelő magyar lapon nem jó a fix nap beállítási lehetőség...)
3. A következő lapon (https://www.booktickets.disneylandparis.com/tnsa6/live/shop/1/MAINFRCD/pluto/product_detail.php?vld=1&product_id=2283&tduid=f0dd158bc896d702962205db5c3e2c28&affId=1470603) azt találta, hogy bizonyos RER és metrómegállónál is lehet jegyet venni 45-ért. Ez tényleg így van, és ez is jó fastpasshoz?
11-én utazunk, köszönöm előre is, ha valaki tud infóval segíteni!
van ott lightosabb játék is, filmezés, disney történetezés is pl. szerintem ott mindenki talál magának valót, kicsik-nagyok, félősebbek-bevállalósabbak, meg maga a park is gyönyörű, ha szereted a meséket!:) max majd párizsban megajándékoztok vele valakit!:)
Uhhh, koszi :) Bocsanat de nem voltam mailkozelben tegnap...
Koszonom szepen az ajanlatodat, bevallom egy pillanatra gondolkodtam rajta... az a gond hogy nem nagyon birom a hullamvasutakat, ott meg ugy tudom, foleg azok vannak.
azta nem semmi. köszi a sok segítséget! ha megjöttem beszámolok :) nem jössz velünk diznilendbe 3-án? még mindig megvan az 1fő ingyen jöhet ajánlatom :)))
jesszus, szóval ha elcseszem véletlenül a zónákat, akkor ki se tudok menni az állomásról? :-O ok akkor a rer felejtős, metró ahova lehet :) köszi! mennyi ideig tart az út kb diznilendbe? szeretnénk nyitásra menni 10re.
Nyugi, konnyu belejonni egy ido utan, csak tudni kell, hol vannak a zonahatarok. London is zonas, a sok jegyfele meg azert van, hogy az se szivjon es vegyen feleslegesen dragabb berletet, aki mondjuk csak 1-2 zonat utazik.
En pl Villejuifben lakom de mivel a metro jar ide, nem fogok ezert tobbzonas berletet venni, annyit meger nekem hogy legyaloglok 10 percet a metroig...
Az RER meg elovarosi vonat (HEV), Défense kb olyan mintha itthon Solymarra utaznal pl, vagy Szentendrere, oda sem jo az alapberlet. Semmi sem Parizs mar ami a Boulevard Périphérique-n (korgyuru) kivul esik, meg ha ossze is nott Parizzsal. Igy a St Oueni piac, vagy a Stade de France sem az. Disney meg egyenesen 2 megyevel arrebb van (Seine et Marne), ami ugyan meg Ile de France regio, de kb 70-80 km Parizstol... Kb mintha a Velencei tora mennel le Pestrol.
Lenyeg a lenyeg: amig teheted, jarj metroval, a metro ugyanis akkor is 1 zonanak szamit, ha kimegy a kulvarosba, mig az RER ha mellette megy, akkor automatikusan zonat ugrik. Egyszer mentem dolgozni a Défense-be, egy magyar delegaciot fogadtunk, aminek resze volt, hogy bemutattak az ottani RATP platformot (RER allomas, iranyitofulke, stb.) Az 1-2 zonas berletemmel az RER kapujan en mar nem tudtam atmenni, igy az RATP-s engedett be a sajat kartyajaval, de a metroval siman ki tudtam menni odaig az alapberlettel is.
Szoval, ha csak a Défense-be mennel ki, akkor metrozz mindenkepp. Ja, es ha felszallsz az RER-re, akkor mindenkepp legyen nalad a jegy a kijaratnal is, ott ugyanis nemcsak beengedo, hanem kiengedokapu is van.
párizsban fogok lakni, úgy terveztem hogy csüt reggel ki diznibe este vissza. la défense is csak egy kirándulás lenne egyik nap. 1 vagy 2napos visite kártyát terveztem venni meg egy 10es t+ csomagot, elvileg ez elég 5 napra ha gyalogolok is, csak ez a párizs/nempárizs most bekavart. szóval ha párizs belsőből akarok la défense-hez menni, akkor most mi kell? amit bemásoltam a ratp honlapról előbb, aszerint csak ha rerezek akkor kell ilyen kiegészítő eredetmeghatározó jegy, egyes metróval nem. diznilend már világos :) szerintem a franciák direkt kicseszni akarnak csóringer turistákkal ennyi jegyfélével :(
Nem, a Défense mar nem Parizs, hanem kulvaros. Hauts-de-Seine megyeben van.
A T+ jegy csak az 1-2 zonan belul (Parizson belul) ervenyes. Ha a Défense-bol akarsz RER A-val Disneybe kimenni, akkor vagy: -vasarolsz egy tobbnapos berletet olyan zonakra amiben benne van a Disney (azt hiszem, 4 vagy 5 zona tehat 1-5 vagy 1-4 es zonas Carte Orange-ot vagy Paris Visite kartyat, de ez eleg draga, szoval meggondolando)
- vagy az RER allomasan vasarolsz egy returt Marne la Vallee-ig (ha tobb napra mesz, akkor egyertelmuen tobbet).
-Ha Parizsba mesz be altalaban es csak egy napot Disneyzel akkor ami a legjobban megeri, az az, hogy Parizsba nem az RER-rel, hanem az 1es metroval mesz (lehet, kicsit tobbet kell gyalogolni viszont a metronal nincs zonaugras, mig az RER-nel van, igy az RER-re Parizs iranyaba kulon jegyet kell vegyel, arra nem jo a T+), igy vagy veszel egy carnet-t (10 db-os gyujtojegy) es Disneyre kulon veszel returjegyet, vagy veszel egy tobbnapos Paris Visite-t illetve CO-t (attol fugg, hany napra jossz es a het melyik napjain) 1-2 zonara, es a Disneyre veszel kulon jegyet.
nem nagy hátizsák csak ilyen kicsi amibe elfér egy törcsi meg pár póló, nem is viszek más tárolóeszközt, szal inkább nem hagynám sehol, mert akkor mibe rakom azt, amit mindenképp kell vinnem magammal? pénzt majd jól elrejtem. :) turistának kezébe nem adom a kamerát, én pont ebben nem bízom, mert mi van ha elszalad vele rögtön? meg elmagyarázni neki, hogy mi legyen a képben, hova kerüljön a fókusz, ááá volt hogy az épület teteje vagy tornya lemaradt, ferde volt stb.
na még eszembe jutott valami, olvastam ezt a t+ jegyet, hogy 90percig többször átszállhatok, de ezt meg nem igazán értem: The t+ ticket allows you to travel on the RER within Paris only. For any journey outside Paris you must purchase an Origin-Destination ticket (Billet Origine-Destination), the price of which is calculated from station to station. Thus, to travel to La Défense - Grande Arche from Paris using the RER A, you must be in possession of an origin-destination ticket valid for this station. However, it is also possible to travel there on the metro (line 1) using a t+ ticket. most akkor a La Défense nem Párizs? a térképem szerint az a 2. zóna vége vagy 3. eleje. meg akkor ha diznilendbe megyek, RER A4(?), oda mi kell?
Inkabb kerj meg egy turistat aki megbizhatonak tunik hogy csinaljon rolad egy fotot, de a kamerat ne hagyd orizetlenul.
Az Anvers metromegallo a Montmartre alja de nem ez a legveszelyesebb, nappal nyugodtan mehetsz arra, este viszont csak ovatosan. En azt ajanlom, hogy a hatizsakodat inkabb rakd be valamelyik palyaudvar csomagmegorzojebe, akkor nem lesz gond. Ha mindket pantja jol rajtad van akkor nem rangatjak le, de a zsebeibe ne tegyel semmit.
ok köszi, akkor önkioldós fotózás nem lesz asszem, nem kockáztatom a kamerát :( megint alig leszek rajta a képeken :( basszus görögöknél ezt még Athénban is simán megtettem, kamera letesz, 10mp beállít, hátatfordít és helyrefut, és megvolt még mindig a gép. hátizsákot csak nem rángatnak azért le rólam, ha mindkét pántja rajtam van?! Montmartre alja, hmm, pl Anvers metrómegálló az az alja? akkor az izgi lesz, oda mindenképp akarok menni, Dalí múzeum miatt meg a hegy és a Sacré-Coeur miatt, ráadásul első nap mikor megérkezem, és akkor még a cuccom se tudom lerakni estig (1db hátizsák). veszek bors sprayt azt hiszem...
10-kor meg nincs sotet, vagyis kb akkor sotetedik (10-1/2 11 kozott).
A kozbiztonsaggal kapcsolatban: attol fugg, hol setalsz. Vannak olyan helyek, ahol nappal is meggondolando.
A 18-19-20. keruletek, valamint a 17-10.-11 es a 8. keruletek egyes reszei (palyaudvarok kornyeke), illetve Bagnolet, Clignancourt, Courneuve, es altalaban Seine St Denis (aminek az iranyitoszama 93-assal kezdodik) kerulendo sotetedes utan. Courneuve, Bagnolet es a 19. keruleti Cité-k illetve egyedul (kulonosen fiatal lanyoknak) a Montmartre alja es Barbès nappal is (ezek afrikai negyedek, amellett, hogy feher emberkent feltunest keltesz, nem is tul biztonsagos).
A 16. keruletben Bois de Boulogne-t keruld, egyebkent a tobbi hely nem veszes. Persze agresszio mindig es mindenhol elofordulhat, mint altalaban egy nagyvarosban, (a lakotelepekre (Cité-k) ne menj, mert ott a "betolakodokat" nem nezik jo szemmel) de a belvarosban azert ez annyira nem jellemzo.
Ami leginkabb meg szokott tortenni, az a zsebtolvajlas es a taskalerantas a vallrol. Ilyet tobbszor lattam mar metroban, illetve egyszer a telefonomtol egy nem iden barnult honfitarsunk akart a Gare de l'Est-nel megszabaditani, de eszrevettem. Ugyhogy a taskat mindig ajanlott szorosan magadhoz szoritani, ne a vallon legyen, es ne legyen minden papirod, penzed allandoan nalad. Ez fokozottan igaz a turistanevezetessegek kozeleben is, ugyanis rengeteg a zsebtolvaj. De ezen kivul, ha nem maszkalsz kicsi, elhagyott neptelen utcakban, akkor nagy baj nem fog erni. Ne ezzel torodj, Parizs szep varos, ez nem kell elvegye a kedvedet, de ha odafigyelsz ezekre az aprosagokra, akkor nem is valsz aldozatta.
Ha keso este utaznal egyedul az RER-en, akkor mindig abba a kocsiba szallj, ahol tobben vannak; ha ilyen nincs akkor kozvetlenul a vezeto mogottibe. A Disneybe kijaro RER csak egy emeletes, de ha duplex lenne, akkor ne ulj fel a felso szintre este egyedul.
milyen a közbiztonság párizsban? pl merhetek-e sétálgatni sötétedés után (max 10ig), illetve ha önkioldóval fotózok, akkor ellopják-e addig a kamerát amíg elészaladok? 1-3 zónán belül fogok csak mászkálni várhatóan.