Keresés

Részletes keresés

Good_times Creative Commons License 2020.10.29 0 0 3378

Sziasztok!

Vevő lennék 200-300 tő Polka vagy Autumn bliss málnatőre. Max. 150 ft/tő + posta áron.

Ha valakinek van eladó e-mailben megtalál! Köszönöm előre is.

lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2020.10.28 0 1 3377

Ha valaki polka málnát ültet nehogy elültesse 15 centi mélyre ahogy sok helyen írják,elég egy pár centi föld a gyökerekre.

Lechi Creative Commons License 2020.09.16 0 0 3376

Szia! Épp metszés előtt állok, másik fórumról irányítottak ide. (nem folyton termő) málna és (tüskétlen) szeder. Az idén letermett hajtásokat már levágtam, hogy legyen hely felkötözni az újakat, nekem is kordonom van. Mennyi új hajtást érdemes meghagynom, és milyen hosszúra?

A málnák 4-5 új tőhajtást hoztak, a szeder csak kettőt. Azonban általában mindegyik elágazott 2-3 felé, úgyhogy rengeteg van, és mind legalább 3-4 méter hosszú, de vannak 5-6 m hosszúak is.

Szóval

1) ne most vágjam vissza? De akkor is fel kell kötöznöm.

2) (tavasszal) milyen hosszú hajtásokat hagyhatok? Ez volt a második évük, tavaly szintén hosszú hajtásokat hozott, de közel sem ilyen erőseket. Fekete málnából volt olyan, aminek a vége tavaszra elszáradt, azt levágtam. Volt rajtuk sok gyümölcs, de málnából némelyik apró.

Köszi minden tanácsot.

Előzmény: 55judit (3374)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.26 0 0 3375

Köszi..várok!

Előzmény: 55judit (3374)
55judit Creative Commons License 2020.08.25 0 0 3374

Csak nyugalmi időszakban nyúljál hozzá. Ha most visszavágod, egy csomó oldalhajtást fog hozni. Így, vagy úgy, de nőni akar.

Előzmény: Törölt nick (3373)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.25 0 0 3373

Nem málna....hanem tövis nélküli fekete szeder !    :-)

Tavasszal ültettem az új hajtásokat, kordont csináltam feszített huzallal.

Mit csináljak, egyes hajtások már több mint 3 méter hosszúak ?

Alig férnek egymástól, szabad-e visszavágni ?

A talajhoz közeli oldalhajtásokat már lemetszettem...

55judit Creative Commons License 2020.08.24 0 0 3372

Kis kezemmel. :)

2 év intenzív irtásnak köszönhetően mostanában egy darabot se láttam. Viszont ahogy érik a málna második hulláma, naponta 1-2 megint van. De csak a málnán, így könnyen összeszedem őket. Idén a paradicsomon még 1 nagyot se láttam, a napokban volt egy rakás apró szinte egy csomóban, de szerintem mindet sikerült likvidálni.

Már nem egy írásban olvastam, hogy a gabona jó gyülekező hely számukra. Jövőre vetek néhány szemet, hátha beválik. Nagyon szeretik a katonavirágot és a kerti labodát is, de mindkettőből kifogytam sajnos. Ilyesmit vessél jövőre, és szorgalmasan szedegessed őket. de vigyázz, mert nem csak kártékony poloska létezik. Nálam is van 1 fajta ami nem kártékony, azt nem is bántom.

Előzmény: SzegediAndrea (3371)
SzegediAndrea Creative Commons License 2020.08.24 0 0 3371

Szia! A poloskákat mivel tüntetted el?

Előzmény: 55judit (3370)
55judit Creative Commons License 2020.08.14 0 0 3370

Érik a Sugana második hulláma. Nagyon finom.  Mostanra elfogyott az összes poloska a kertből. Szinte hihetetlen.

CBNora Creative Commons License 2020.07.02 0 0 3369

Én kétnaponta szedem a jó éretteket. Csak azokat, melyek könnyen lejönnek. Szóval úgy, mint a párod, de gyakrabban, akkor nincs romlott. Halványpirosat nem szedek le.

Előzmény: QQ (3368)
QQ Creative Commons License 2020.07.02 0 0 3368

Koszi a tanacsokat. Meg egy kerdes szedessel kapcsolatban. En ugy szedem hogy leszedek majdnem mindent ami mar szep piros naponta ket naponta. Az jol eretteket kiszemezem belole a maradekot lecukrozom. A parom harom negy naponta a teljesen eretteket szedi a felet rothadas penesz miatt eldobalja. Negyed annyi, de nagyon finom szerinte persze kicsit poloskaizu.

CBNora Creative Commons License 2020.06.30 0 1 3367

Egyetértek. A legjobbnak bizonyult fajtákból kell ősszel kiásni néhány tövet, és egymástól tisztes távolságra, lehetőleg nem egymás mellé, hanem a kert különböző részeire elültetni. A régi területre meg ültetni valami mást, vagy először mindent gondosan ki kell szedni, megvárni, míg kinő a bent maradt gyökerekből a maradék (lesz), és utána elültetni oda a kiválasztott fajtát, amit addig becserepezve tartottál.

Meg lehet próbálni beásni valami határolót a fajták gyökerei közé, de nem tudom, milyen mélyen kellene. Nekünk a kerítés betonalapja alatt nőtt át a szomszédból a málna úgy, hogy közben volt egy kb. másfél méter széles kapált sáv a szomszédban. Ezt áthidalta, benőtt a beton alá, és nálunk megjelent. Szóval a különböző fajtákat jobb nem egymás mellé ültetni.

Vagy hagyod a francba az egészet, szükség szerint ritkítgatod, aztán győzzön az erősebb. Köztes megoldást nem nagyon látok.

Előzmény: 55judit (3366)
55judit Creative Commons License 2020.06.30 0 0 3366

Ha sok féle málna közel lett ültetve egymáshoz, reménytelen szétszedni. Egymáson túl növesztik a gyökérsarjakat. van amelyiké 20 centire, van amelyik 1 méterre jön fel a tőtől. Megjelölheted őket mikor érnek, de ha kivágod a jelölt vesszőket, de azok ki lesznek vágva, és a szanaszét megjelenő tősarjakról nem fogod tudni melyik, melyik tőhöz tartozik. Számolj azzal is, hogy jövőre még több gyökérsarj keletkezik mint mint most.

Újrakezdés. Megpróbálhatod hogy a megjelölt, megnevezett töveket ősszel kiásod, és tisztes távolságra egymástól újra ülteted. Az összekeveredett gyökérsarjak pedig kidobásra kerülnek.

Előzmény: QQ (3365)
QQ Creative Commons License 2020.06.29 0 0 3365

Koszi a reszletes leiras. utanaerdeklodtem az ajandekozotol es mi is osszeszedtuk az emlekeinket hogy telepultek ezek hozzank. Apos hozott malnat, mondvan, hogy van koztuk ilyen is meg olyan is, mi is vettunk obiban parat ilyet is olyat is. akkoriban fogamunk se volt hogy ezeket maskent kell metszeni. Elultettuk, ahogy jottek sorban. Tavaly jol osszebzotosodtak, egy azonosithato van csak a sarga malna :) Van meg pici vadmalnafele edeskes pirosvoros. Van bordos kemenyebb de pici. Van oriasi nemelyik 3-4 centire is megno enyhen malnaizu. Szoval aza gyanum hogy osszevissza vannak ultetve etavaszal termok es ketszer temok, es talan meg osszel temo is van. Es ahogy olvastam mindt maskent kell metszeni.

A regebbi vesszuket csak ritkan vagtam ki. Emlekszem osszel olvastam hogy ne vagjunk tobol csak kb 1-1.5 meternel, mert azok majd kihajtanak tavasszal es lesz rajta malna. Igy lehet nalunk regi vesszon mostani malna. 
Most azt tervezem hogy megjelolom a vesszoket es megnezem hogy viselkednek, jovore hatha kibogozom a dolgot.

Ha csak nincs valami otletetek ilyen kavarodas egyszeru karbantartasara.

Előzmény: 55judit (3364)
55judit Creative Commons License 2020.06.29 0 0 3364

A felsorolt vesszőféleségekből kivesszük a 3 és a 2 éveset, mert azokat nem jól látod, ők nem teremnek.

Ha az idei hajtások csúcshajtásán virágrügyeket látsz, akkor kétszer termő málnád van. Mondják folyton termőnek is. Majd írom miért folyton.

A most virágzó idei vesszők július végétől fagyokig teremnek. Ha letermett nem vágom ki mindet, hagyok néhány szálat. Jövőre, tavasszal ahol látom hogy kihajtanak, annak fölötte vágom vissza, és az okon az előző évi fás hajtásokon amik már egyszer teremtek, még egyszer fognak teremni. Azért nevezik folyton termőnek, mert mikor ezeken a fás szárakon leterem a málna kb. július közepére, alig telik el kis idő, és az új hatásokon már érik is a következő hullám. Amikor leérett az első hullám, ezeket a vesszőket ki kell tőből vágni, mert letermés után elhalnak. Tehát ezek már kétszer termettek. Tavaly, mikor zöld hajtás korukban a tetejükben megjelent a termés, és idén, mikor a már fás szár újra kihajtott.

Ha most fás szárakat látsz amiken se termés se levél, mielőbb vágd ki. Utána az idei hajtásokat, akkor is ha termés látszik rajtuk, akkor is ritkítsd meg mert ha nagyon sűrű befülled, betegszik és nem lesz szép a málna sem. ha mérges lesz feleséged, jöjjön el Balatonvilágosra és rajtam verje le. :)) Később úgyis örülni fog az eredménynek.

Előzmény: QQ (3362)
evodia2010 Creative Commons License 2020.06.29 0 0 3363

Ha sarjon (azévi hajtás) is terem, akkor az egészet le lehet vágni letermés után.

A "blissy" málna pl ilyen, ezért hívják kaszás málnának is (lekaszálják az egészet ősszel).

Mivel nekem nincs ilyen málnám, majd mások pontosítják....

Előzmény: QQ (3362)
QQ Creative Commons License 2020.06.27 0 0 3362

Lehet emlekeztek meg, tavaly elfekvo malnadzsungelunk lett, mert a parom ugy tudta, hogy az uj hajtasokbol lesz jovore a malna ezert egyetlen uj hajtast sem engedett levagni. Ennek eredmenye egy athatolhatatlan dzsungel lett. Itt abban maradtunk, hogy ev kozben is ritkitani kell.
Mar kezdenem a ritkitast mert azota lett par magasagyasunk is es kisebb a malna helye. Elkezdett teremni. De mar megint nem tudjuk szedni (kerites melett van) mert nem ferunk hozza az uj hajtasoktol.
Szoval elhataroztam, hogy akkor ritkitas lesz, mert ennek nem lesz jo vege. Megneztem 5 videot elolvastam 5 cikket a temaban. Tehat szakertokent kimentem ritkitani, kb 5 perc mulva ott tartottam, hogy kivagom az egesz malnast :) Az a gond, hogy nalunk minden fele vesszo terem a harom eves elszaradt , a total betegnek latszo foltos, a tavalyi, a ket eves, van elagazva alul tele malnaval felul malnaval, de meg a z egy honapja kihajtott vesszok tetejen is malnanak latsz dolgok fejlodnek...total kesz vagyok . Hozzanyulok egy vesszohoz a parom elkezdi: "jajj ki ne vagd tele van malnaval!" Segitsetek legyszi, mar ott tartok hogy az a par kilo malna nem er ennyi szenvedest evente es tenyleg kivagom az egeszet. Egyebkent en ugy tudom egyszer termo malnank van, rokon adta, de mar nem vagyok benne biztos, lehet hogy ketszer termo vagy osszel termo, amirol most olvastam.

lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2020.06.19 0 0 3361

5-10 cm mélység kb.Ez gyökérfüggő, attól függ az ültetési gödör nagysága, milyen nagy a gyökértömeg, amivel a málna érkezik.A lényeg, hogy a teljes gyökértömeg föld alatt legyen és legyen rajta pár cm föld.

55judit Creative Commons License 2020.06.18 0 1 3360

Miért kell hogy a gyökérnyak kint legyen? Mikor helyben szaporodik a málna, jönnek fel a sarjak, látsz a földfelszínen gyökérnyakat?

Előzmény: lpgjóvagynemjó (3359)
lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2020.06.18 0 0 3359

Akkora gödröt ásson, hogy a málna gyökerei beleférjenek, a gyökérnyak pedig kinn legyen.

55judit Creative Commons License 2020.06.17 0 2 3358

Sok féle málnát kóstoltam, és volt is nekem. Most a leg málnaízűbbnek a Fertődi zamatost tartják. Ez is van, most terem először. Valóban édesebb mindegyik fajtánál, és málna zamatot is fel lehet benne ismerni, nem csak az a savanykás-édeskés bogyó.  De még ez is elmarad attól az apróbb szemű, hirtelen leérő málnától, amit gyerek koromban ettem. Mikor készítettük belőle a nyers málnaszörpöt, az egész lakásban a tömény, igazi finom málna illatot lehetett érezni. Ennek híján marad a Fertődi zamatos. :) A többi nem málna ízű.

Előzmény: SzegediAndrea (3355)
lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2020.06.17 0 0 3357

Meghát sok oldalon lehet olvasni hogy szereti a sok vizet,szerintem egy közepes mennyiségű víz is bőven megteszi,mert különben meg elrohadnak.

lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2020.06.17 0 0 3356

Megmondom őszintén én nem szeretem ezeket a tápoldatokat,szerintem csínján bánjál velük,én inkább ,ha  talajt kell javítani trágyát belerotálom és kész,persze ezzel sem kell túlzásba esni,de megkérdezhetem hogy milyen mélyre ültetted?

mi lett volna a helyes mélység?

illetve hány centis vesszőket küldött neked?

SzegediAndrea Creative Commons License 2020.06.17 0 0 3355

Péter egyébként a megkereséstől kezdve korrekt volt, meg is írtam neki a problémát, szerinte mélyre lett ültetve, ezért nem sarjadt ki. Tanácsot is adott, hogyan lehetne kezelni, de nem sarjadt ki több, és a földben kiszáradtak a tövek. Öntözést és tápoldatot is kaptak. Én azt mondom korrekt eladó volt, lehet hogy nekem nem volt szerencsém!

Egyébként 3 éve kezdtem málnát ültetni. 3 fajta van telepítve.

Egy ismeretlen szerb málna fajta, folyton termő, nagyon ízletes finom a Sugananál kisebb szemeket termő fajta. Ez hajt mint a bolond, szerintem még a betonon is átjönne. Ez volt az első! Tüskés, a Suganaval egyidőben terem, kb. 2 - 3 hete folyamatosan terem.

Másodiknak Suganat telepítettem, mert forumokon azt olvastam ez a málnák Rolls-Royca! Szépen sarjadnak, termés is van rajta bőven, de az íze nem az igazi. Nincs meg az a jó málna aroma és illat sem. Tápoldatot kap, öntöző rendzer van hozzá kiépítve! Itt szeged környékén akik málnáznak, csak optikai tuningnak tartják, mert nagyon szépek a bogyók és jól mutatnak a tálcákban! Itt mindenki a polkára esküdött!

Ezért tavaly összel szereztem be polka töveket (melyek közül kevés sarjadzott ki). Még most kezdtek virágozni a kisarjadt tövek. Kíváncsi leszek az eredményre!

Előzmény: lpgjóvagynemjó (3351)
lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2020.06.16 0 0 3354

Most az jutott eszembe hogy faternak van itthon szőlője és ha hideg van télen neki is van hogy kifagynak a tövek,úgy hogy eléggé összetett ezek a dolgok.

lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2020.06.16 0 0 3353

Vagy az is lehet,hogy valami balu ütött ki,mert például  én is ültettem már polka málnákat el ,életképesek voltak,most nem akarom ide írni hogy honnan rendeltem! de túlöntöztem és elrohadt a nagy része.

55judit Creative Commons License 2020.06.16 0 0 3352

Az is lehet hogy úgy mint Andrea, sokan mások sem jelezték a rossz minőséget.

Előzmény: lpgjóvagynemjó (3351)
lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2020.06.16 0 0 3351

De megkérdeztem az AGROINFORMot azt mondták hogy nem volt még rá idáig panasz, a hosszú évek során,nem lehet hogy nem jó talajba ültettétek?

55judit Creative Commons License 2020.06.16 0 0 3350

Nálam a Polka nem lett finom. Ki is szedtem. Sugana van helyette, be is vált.

Előzmény: lpgjóvagynemjó (3348)
SzegediAndrea Creative Commons License 2020.06.15 0 0 3349

Szia!

Mi tavaly összel hoztunk tőle 100 tövet kb 8 db sarjadt ki idén tavasszal.

Előzmény: lpgjóvagynemjó (3348)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!