Szia, írj e-mail-t és bemutatok egy lehetséges és hatékony megoldást a Lányod problémájára, hasonló illetve a Lányod esetével azonos esetekben másoknál elhozta a teljes gyógyulást.
Egy érdekes cikk egy sorozatból, amit a "webbeteg"-en olvasható, annak aki még mindezeket nem élte át.
Crohn-betegség: Milyen vizsgálatokra számíthat?
Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Több más betegség okozhat a Crohn-betegség tüneteivel részben megegyező panaszokat, így a diagnózis felállításához orvosa számos vizsgálat elvégzését javasolhatja.
Vérvizsgálat
Orvosa vérvizsgálat elvégzését javasolhatja a vérszegénység (anaemia), illetve más gyulladásos bélbetegségek kizárása érdekében. Két vérvizsgálat segítségével bizonyos antitestek jelenlétét vagy hiánya állapítható meg, amelyek segítségével esetenként eldönthető, hogy a gyulladásos bélbetegség melyik típusa áll fenn Önnél. A vizsgálat azonban önmagában nem elég a diagnózis felállításához, mivel nem minden betegnél alakulnak ki ezek az antitestek.
Colonoscopia (vastagbéltükrözés)
A colonoscopiás vizsgálat során orvosa a teljes vastagbelet és a vékonybél szájadékát is át tudja tekinteni egy vékony, hajlékony, kamerához csatlakoztatott megvilágított cső segítségével. Az eljárás során kis szövettani mintákat lehet kicsippenteni a bélfalból, amelyet aztán a mikroszkóp alatt megvizsgálnak.
Egyes betegeknél a gyulladásos sejtek egy-egy gócba (granulomákba) tömörülve találhatók meg. Ezek kimutatása alátámasztja a Crohn-betegség jelenlétét, mivel a colitis ulcerosában nem alakulnak ki granulomák (Crohn-betegségben szenvedőknél sem mindig). A colonoscopia kockázatai közé tartozik a vastagbél falának kilyukasztása, illetve a vérzés.
Flexibilis rectosigmoidoscopia
Ezen eljárás során orvosa egy vékony, flexibilis, megvilágított cső segítségével megvizsgálja a vastagbél legutolsó 60 centiméteres szakaszát. A vizsgálat általában néhány percig tart. Az eljárás korlátja, hogy a vastagbél felsőbb szakaszán lévő, illetve a vékonybélben található elváltozásokat nem mutatja ki.
Báriumos beöntés
Ezzel a vizsgálati módszerrel orvosa a vastagbeleket röntgen vizsgálat segítségével tudja megjeleníteni. A vizsgálat előtt báriumot tartalmazó beöntést kap a belekbe, ezzel egyidejűleg néha levegőt is bejuttatnak a vastagbélbe. A bárium feltölti és bevonja a belek falát, ezáltal a végbél, a vastagbél és a vékonybél egy részének sziluettje láthatóvá válik.
Mivel a báriumos beöntés nem ad annyira pontos képet, mint a colonoscopia, és nem teszi lehetővé a szövettani minta vételezését, manapság egyre kevésbé használják ezt a módszert a vastagbél vizsgálatára. Orvosa azonban kiegészítő vizsgálatként javasolhatja a sigmoidoscopia mellé, amennyiben a colonoscopia nem kivitelezhető.
Vékonybél röntgenfelvétel
Ez a vizsgálat a vékonybél azon szakaszait teszi láthatóvá, amelyet colonoscopiás vizsgálattal nem lehet áttekinteni. A bárium kontrasztanyag megivását követően a vékonybélről röntgenfelvételeket készítenek. A vizsgálat segítségével azonosíthatóak a vékonybél szűkületei, illetve a Crohn-betegségre jellegzetes gyulladt területek.
Computer tomographia (CT)
Néha egy speciális röntgen technika, a computer tomographiás vizsgálat segítségével részletesebb képeket tudnak alkotni a belekről. A vizsgálat során a teljes bélszakaszt, illetve a beleken kívül álló szöveteket is áttekintik. Orvosa akkor javasolja ezt a vizsgálatot, ha pontosabban meg kell határozni a betegség elhelyezkedését és kiterjedtségét, illetve ha a szövődmények jelenlétét keresi (részleges elzáródás, abscessus kialakulása, vagy a fistulák megjelenése). A CT vizsgálat nagyobb sugárterheléssel jár, mint a hagyományos röntgen vizsgálat.
Capsula endoscopia
Ha Önnek a Crohn-betegségre utaló tünetei vannak, de a hagyományos diagnosztikai vizsgálatok nem mutatnak ki elváltozást, orvosa capsula endoscopos vizsgálat elvégzését javasolhatja. A vizsgálat során le kell nyelni egy kamerát tartalmazó kapszulát. A kamera ezt követően felvételeket készít, melyek aztán egy az Ön által viselt övön levő számítógépre kerülnek át. A képek innen letölthetők és egy monitoron megtekinthetők. A kapszula végighalad a gyomor-bélrendszeren, és végül a széklettel együtt távozik.
A capsula endoscopia általánosságban nagyon biztonságos. Ha azonban a belek részlegesen elzáródtak, előfordulhat, hogy a kapszula elakad a belekben, és műtéti úton kell onnan eltávolítani. Ennek megelőzése érdekében a vizsgálat előtt érdemes meggyőződni arról, hogy nincsen jelen részleges bélelzáródás.
(WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus,
Próbálj meg búzafűlevet inni. Az erős méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, és sok a szervezetünk számára fontos vitaminokat tartalmaz. Én is hasonló cipőben jártam mint te, gyógyszerek csak ártottak. Immurántól nekem is egekbe szökött az amiláz értéke. Olvass utána, sok hasznos infóhoz juthatsz a búzafűlével kapcsoltaban, de ha kérdésed van én is segítek szívesen!
Egy kis segítségre lenne szükségem! 21 éves vagyok, már majdnem 2 éve colitis ulcerosam van. Kezeltek már Salazopirinnel és Immurannal is.Mindekettőtől hasnyálmirigy gyulladást kaptam. Az Immurantól kb.3hete, és 7 hónapig szedtem.Hazaengedtek 1 hét után a kórházból, persze addig "0" diéta és infúzió. Vért nem vettek hazaengedés előtt, ezért a szakorvosom visszarendelt másfél hete.Kiderült hogy nem annyira jó az amiláz és lipáz értékem még most sem.Nem annyira tudok enni, kb 2 hónapja jött elő az igen komoly evés zavarom, tápszeren és bébiételen kívül semmit nem tudtam megenni. Most már egyik gyógyszert sem tudom szedni, a Budenofalkot is csak azért irták fel hogy legyen valami, ez nem hat inkább a mellékhatásai jönnek elő,de hasnyálmirigy gyulladás miatt az úgymond övszerű fájdalmaim nem csökkennek.A vérvizsgálat eredménye az volt hogy a visszatérő hasnyálmirigy gyulladás nem egy újabb autoimmun betegség,hanem a gyógyszerek okozzák,de nem tudják miert reagál igy a szervezetem. Ha valaki járt már hasonló cipőben és tud ajánlani(valami természetes dolgot) a hasnyálmirigy gyulladásra valamit annak nagyon örülnék, mert az orvosok tehetettlenek ezzel kapcsolatban, csak azt mondják hogy várjak. El szeretném kerülni a biológiai kezelést.Köszönöm a segítséget! :)
Sziasztok 35 éves férfi vagyok. 13 éve apám meghalt vastagbélrákban, nem sokkal utána ugyanazon a helyen megfájdult nekem is. (Bal oldal köldök melletti szúró fájdalom) Kivizsgáltattam magam, kiderült van egy polip a vastagbelemben amit eltávolítottak. Ezután minden éven kontroll de kb. 6 éve megjelent a véres hasmenés. Kiderült colitis ulcerosa áll a háttérben. Kaptam salazopyrint amitől megszűnt a panaszom, minden éven vissza kell járnom a gyógyszer szedése miatt (vérvétel, hasi uh.) de érdekes módon a polip kiújulása miatti vastagbéltükrözés megszűnt, nem mondták többet, hogy vissza kell mennem miatta. Nemrég újra elkezdett fájni ugyanott ahol a kezdetek kezdetén. Jövő héten lesz esedékes a kontroll, meg fogom említeni a fájdalmamat és kérni fogom a tükrözést, mert az orvosok 6 éve még csak megse említették mi lehet a polippal. Mert ugye akinek egyszer már volt, nagyon nagy az esélye, hogy kiújuljon.
Szeptemberben kezdődtek a bajok, végbélsipoly gyanús lettem, próbáltak kezelgetni, a vége: februárban műtét. Azt hittem a szenvedéseimnek ezután vége -mondhatni még vártam is az operációt-, de csak akkor vette kezdetét.
Alapból a sebnek 4-6 hét alatt be kéne gyógyulnia, nálam majdnem 4 hónap volt. Akárhányszor mentem vissza az orvosomhoz, azt mondta minden rendben. Végül egy magánklinikára vittek el a szüleim... Kiderült, hogy a végbelem körül begyűrűznek a sipolyok. (Azt hiszem nekem 3 van.) Még nem törtek felszínre. A régi sebem időközönként felpuffad, piros lesz, érzékennyé válik... megnyomkodom, és valahonnan genny szerű váladék folyik. A magánorvos elküldött gasztroenterológus (házon belül), hogy kiderüljön, nincs-e a beleimben valami gáz, ami a kiterjedt sipolyokat okozza. Túlestem a vastagbéltükrözésen..... az eredmény: gyulladás, apró bevérzések, Crohn-fekélyek. A tükrözésem múlthéten volt, biopszia eredményre jövő héten megyek vissza. Az eredménytől eléggé félek. Már kaptam gyógyszert, Pentasa granulátumot, illetve végbélkúpot, emellett még egy kúpot, de ennek a nevét sajnos nem tudom, mert a gyógyszertárban csinálják, nevet meg nem írtak rá...
Nem is tudom, szerintem még ezek mellett is szerencsésnek mondhatom magam (remélem a biopszia eredmény után is ezt fogom hinni), mert a tipikus Crohn-betegek elég kellemetlen hasmenéssel küzdenek. Nálam ez még nincs jelen, bár lehet csak idő kérdése. Nekem a "kedves" sipolyok és fekélyek jutottak. :)
sziasztok! roviden annyit szeretnek, hogy 31 eves vagyok, nagyon aktiv eletet eltem, egyiknaprol a masik napra a szek ala csusztam 20 kilot fogytam 4 honap alatt,es a doki kozolte velem , hogy chron beteg vagyok, azt sem tudom meg , hogy mi is a jelentese, vagy mikor gyogyulok ki belolle, vagy hogy nagyobb e a baj mind gondolnam, jelenleg barmit eszem szarul vagyok tolle, meg , hogy hol is kellene kezdjem, most kezdtem olvasgatni a betegsgrol, meg azt sem tudom , hogy a zoldseget nyersen meg szabad e egyem es ha igen akkor meik zoldseg lenne a leg idealisabb, ez csak egy kerdes lenne az 10000 kerdesbol!!!? ha valakinek van elettapasztalata szivesen megoszthatna velem, en a kevesnek is nagyon tudok orulni, a megtobnek meginkabb!
Sziasztok ! Én már évek óta Chron beteg vagyok. Az alábbi facebook oldalon (most hoztam létre, tehát még szinte senki nincs a csoportban) észrevételeket, recepteket, tanácsokat gondokat osztanánk meg egymással. Keressetek meg és csatlakozzatok kérlek.
Örülök hogy megtaláltam ezt az oldalt, segítségre lenne szükségem van egy 17 éves lányom 9éve kezdödtek a problémák négy éve elfajult az álapota oda jutotunk hogy a lányomnak kihulot nagyon sok haja a lába nodoszumos lett nem tudott lábra állni minden nap többször rohant a wcre a végén már véres volt a széklete kórházrol kórházra jártunk.Most kéthete hogy kimondták hogy crohn beteg.Ellátak rengeteg gyógyszerel közte szteroidal aminek nem igazán örülök. most jobban van de nehezen viseli hirtelen étrend változást.Laktoz mentes tejtermékek nem okoznak görcsöket és glutén mentes alapanyagokat használunk, anyagilag kész csőd! ha tudtok olcsóban elkészithető ételeket megköszöném a recepteket.
Az adó és adókedvezménye nem áfás, tehát nettó összeg.
Igen, valóban öt évre lehet visszamenőleg adóbevallást módosítani (önrevízió), erre külön nyomtatvány van. Elmesáled egy nyomtatványboltban hogy az SZJA bevallásodat szeretnéd módosítani és ott adnak neked imehgelelőt. Minden évre kell egy nyomtatványt kitölteni, külön-külön.
Úgy tudom, nem kérnek semmit a bevallás módosításához csatolni, de pl. akár egy, az adotra évre szóló adóellenőrzést indíthatnak a visszaigénylés miatt. Na akkor egy, a cikkben jelzett orvosi papír/igazolás biztos hogy kell a kedvezmény igénybevételének alátámasztásához.
Ha viszont ezt most/idén állítja ki az arra jogosult orvos, számomra kérdéses, hogy azt elfogadják-e egy adóellenőrzésén visszamenőleg.
Visszadátumozni...hm...jogsértő.
Mostani dátummal kiállítani, azzal a tartalommal hogy 200X-től fennáll a jogosító állapot/betegség és az végleges...kétséges, de pl. egy adott időpontban végzett sztómaműtéttel ez védhető.
Az adókedvezményes hozzászólásoddal kapcsolatban szeretnék kérdezni Tőled. A 2012-es évre akkor az 4650 ft, ha jól értem, de ez bruttó, vagy nettó összeg?
Hallottam olyat is, hogy visszamenőleg 5 évre lehet benyújtani az igényünket. Ezzel kapcsolatban tudsz valamit? Milyen papírok kellenek hozzá, ha az Apehben ezt érvényesíteni szeretném visszamenőleg?
Más téma.
Tud valaki segíteni nekem abban, hogy a rehabilitációs kártya konkrétan milyen kedvezményeket takar a munkáltató, valamint a munkavállaló számára?
Amennyiben rehabilitációs ellátásban részesülök és együttműködöm a munkaügyi központtal bármilyen végzettségemnek nem megfelelő munkát köteles vagyok elvállalni amit felajánlanak? Milyen szolgáltatásokra vagyok jogosult így? Gondolok itt ilyenekre, hogy mondjuk egy tanfolyam elvégzése stb.
A diólevél-tea gyomor- és bélbetegségek kezelésére, hasmenés és székrekedés ellen egyaránt jó. Tehát az emésztési zavarokra. Általában rendbeteszi a rendellenes gyomor- és bélműködést. Ha az embernek nincs rendben a gyomra, elmegy az étvágya. Viszont ha diólevél-kúrát alkalmaz, az eredmény gyorsan jelentkezik, megjön az étvágy is. Ezen alapul az a népi megfigyelés, hogy a diólevél-teának étvágyjavító hatása van. Tehát ha valakinek nincs étvágya, igyon nyugodtan diólevél-teát, és az esetleg nem is tudatosult emésztőrendszeri problémái természetes úton szűnnek meg.
Röviden ezt úgy foglalják össze, hogy erősíti, kondícionálja a gyomrot."
ez kb ugyanolyan, mint amikor étcsokit kínálgattak a hasmenésemre :D mert az megfogja :D
Egy kézen meg lehet számolni a személyi jövedelemadó rendszerben megmaradt adókedvezményeket, mégis nagyon kevés szó esik róluk. A Pénzcentrum.hu mostani írásában a súlyosan fogyatékos magánszemélyek által igénybe vehető adókedvezmény lehetőségére kívánja felhívni a figyelmet. A kedvezmény megilleti a vele született fogyatékossággal, betegségekkel élők mellett egyebek között a későbbi életszakaszban kialakult cukorbetegségben, különféle szívbetegségekben szenvedőket is. Csak a cukorbetegséggel diagnosztizált betegek száma 700 ezerre tehető Magyarországon.
Az szja-törvény szerint az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg (személyi kedvezmény). Ez a tavalyi évi havi 93 ezer forintos minimálbérrel számolva azt jelenti, hogy aki az egész évre jogosult a kedvezmény igénybe vételére, az összesen 55 800 forinttal csökkentheti a fizetendő adóját.
A kedvezmény igénybe vételének nincs jövedelemkorlátja. A maximális összeget az tudja kihasználni, akinek legalább 250 ezer forint a bruttó fizetése, és az adóalapját nem csökkenti családi adókedvezménnyel. Ha valaki gyermekek utáni adóalap-kedvezményt is igénybe vesz, akkor - a kedvezményezett eltartottak számától függően - magasabb jövedelemig tud élni ezzel a lehetőséggel.
Nagyon fontos tudni, hogy a kedvezményt csak az összevont adóalapba tartozó jövedelmek után lehet érvényesíteni. Ilyen jövedelem egyebek között a munkajövedelem, az egyéb jövedelem (a leggyakrabban előforduló egyéb jövedelem az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár által a tag részére teljesített adómentesnek nem minősülő nyugdíjszolgáltatás), az egyéni vállalkozói kivét, a mezőgazdasági őstermelésből származó jövedelem. Nem lehet levonni az adókedvezményt például a termőföld, ingóságok, illetve ingatlan értékesítéséből, osztalékból, árfolyamnyereségből, tartós befektetésből származó jövedelmekből.A legújabb kori népbetegségA cukorbetegség manapság már népbetegségnek számít, nagyjából 700 ezer diagnosztizált beteg van, s becslések szerint nagyjából ugyanennyi lehet azoknak a száma, akiknek a vércukorértékei már emelkednek, ők a "cukorbetegség előszobájában" vannak. A betegségnek két alaptípusa van: az 1-es típusú a gyermekkorban, serdülőkorban azonosított, míg a 2-es típusú a felnőtt- vagy időskori cukorbetegség; a cukorbetegek mintegy 90-95 százaléka az utóbbi körbe tartozik. A serdülőkori cukorbetegséggel küzdők is egyre többen vannak, de a szakemberek szerint ennél is aggasztóbb, hogy a 2-es típusú cukorbetegek száma az utóbbi időben "meredeken növekszik", és ez a tendencia várhatóan a jövőben is folytatódik. Míg korábban a 2-es típusú diabetes a 40-50 éves korosztályt érintette (korábban időskori diabetesnek is nevezték), ma már nem ritkán tapasztalható a 20-30 évesek körében is.
Súlyosan fogyatékos személynek azt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben (335/2009.) említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban részesül. A súlyos fogyatékosság minősítésének és igazolásának rendjét külön jogszabály, a 49/2009. számú egészségügyi minisztériumi (EüM) rendelet határozza meg. A jogszabály szerint a meghatározott betegség, illetve fogyatékosság megállapítására és az állapot végleges vagy átmeneti jellegének meghatározására szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult. Az igazolást a szakorvos, vagy az általa készített orvosi dokumentáció alapján a háziorvos állítja ki. A szükséges igazolás egyebek között a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének oldaláról is letölthető.
Az orvosi igazolást nem kell a bevalláshoz csatolni, csak meg kell őrizni. Akinek az állapota végleges és korábban már kiadták az erről szóló igazolást, nem kell új igazolást kérnie, kivéve akkor, ha II. típusú diabeteses betegségben (cukorbetegségben) szenved.
Az egyes vele született betegségek mellett a később jelentkező fogyatékosságok és betegségek esetén is igénybe vehető az adókedvezmény. Az erre való jogosultság megállapításához érdemes végigtanulmányozni az említett kormányrendeletet. Egyebek között a különböző szívbetegségekben szenvedők, illetve a cukorbetegek is jogosultak az adókedvezményre.
A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek és fogyatékosságok fő betegségcsoportjai
- Hallási fogyatékosság - Mentális és viselkedészavarok - Látási fogyatékosság - Mozgásszervi fogyatékosság - Pervazív fejlődési zavarok (például autizmus, Asperger szindróma) - Schizophrenia, schizotypiás és paranoid zavarok - Egyes daganatos betegségek - Mesterséges testnyílással élő személy - Súlyos szervi károsodással járó immunbetegségben szenvedő - Egyes emésztőrendszeri betegségek - Egyes ritka betegségek, például Huntington-kór - Egyes endokrin és anyagcsere betegségek, ide tartozik az 1. típusú diabetes (cukorbetegség), illetve a szövődményekkel járó II. típusú diabetes; ebbe a körbe tartoznak az úgynevezett nem-inzulin-dependens cukorbetegségek (amelyek kezeléséhez nincs szükség inzulin adására) - Vele született enzimopátiák (anyagcsere betegségek) - Hemodialízis, vagy peritoneális dialíziskezelésre szoruló végállapotú veseelégtelenségben szenvedő - Krónikus légzési elégtelenségben szenvedő - Veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedő a III-IV. NYHA funkcionális stádiumban - Egyéb fejlődési rendellenességgel születettek, például vízfejűség, Down-szindróma
kb 21 éve diagnosztizálétak, de még nem hallottam ilyet és nem is próbáltam.
Nem tudom, milyen kémiai anyag lehet diófa levél-főzetben, aminek pl. gyulladáscsökkentő (szaliciles szerek, szteroid) vagy immungyengítő (immunszupresszánsok) hatása lenne, mint amit a gyógyszeres kezelések okoznak.
23 éves vagyok 10 éve Crohn beteg. Manapság egyre többet ajánlják (persze nem Crohn betegek) nekem a diófa leveléből készült teát mert úgy hallották, hogy ez nagyon jó hatással van a betegségre. Azt szeretném kérni, hogy ha valakinek van tapasztalata ezzel a teával akkor ossza meg velem, ugyanis én magam nem tudom mit gondoljak erről az egészről.
sziasztok, férjemről pár hete derült ki, hogy crohn beteg. Nyáron májgyulladása volt (toxikus, ill ookát nem tudják), közben epekövet találtak, mire műthető lett, az epehólyag roncsolódott. Mindvégig nyomást érzett a jobb bordaívnél. Műtétet követően is, az orvosok javasolták, hogy várjon türelemmel, a műtét miatt maradhat az érzékenység. Több hónap után elkezdtünk vizsgálatokra járni. Vékonybelén találtak fekély félét, amiből szövettant vettek és a bél fala meg volt vastagodva 10cm-n. A nyomás mindig van, és a gerincét is fájlalja. A bőre können szárad. Diétázik, 10 kg -t fogyott, de nincs hányingere, hasmenése. Én már kezdek szkeptikus lenni, hogy lehet nem crohn...
Szia,en 8 eve vagyok crohnos, nem nayon kezeltem es egyre rosszab lett most 5 honapja Budenofalkot es imuran irtak fel amitol nem voltak mar a crohnra jelemzo tuneteim de viszont nekem is nagy gyomoregeseim lettek es ami rosszab oriasira szokkent a vernyomasom.
abbahagytam a budenofalkot most egy honapja kb es ere egy iszonyatos hasfajas,hanyinger,vekohy szeklet (crohn viszateres)kapot el.
A heten talakozok az orvosnommel aki 8 eve kezel kivancsi vagyok mi lesz...
"A gyermekkori antibiotikum-terápia és az IBD kapcsolata
2012. november 21. 11:51
Az IBD kialakulása összefügg a bélflóra megváltozásával, ami akár a kóros baktériumok elszaporodása, akár a protektív hatásúak számának csökkenése miatt gyulladáshoz vezet. Többek között az antibiotikumok is csökkentik a bélflóra-diverzitást.
A gyulladásos bélbetegség (IBD) tisztázatlan etiológiájú gyulladásos kórkép. A gyermekkori IBD incidenciája és prevalenciája megduplázódott az utóbbi évtizedben. Bár géntérképezéssel felderítettek néhány IBD-vel összefüggő genetikai defektust, ezek csak az összes IBD-eset felével hozhatók kapcsolatba. A vezető etiológiai hipotézis szerint az IBD a bélflóra megváltozásával függ össze, ami akár a kóros baktériumok elszaporodásán, akár a protektív hatásúak számának csökkenésén keresztül gyulladáshoz vezet. E feltételezésből kiindulva számos vizsgálat keresett és talált összefüggést az intesztinális gyulladás és az IBD kialakulása között, bár az eredmények értékelésekor felmerült a torzítás lehetősége. Azt is leírták, hogy az IBD-ben szenvedők bélflórája kevésbé összetett, mint az egészséges kontrolloké (elsősorban anaerobokban szegényebb), de az oki összefüggés nem egyértelmű. Az antibiotikumok is módosítják a bélflórát, csökkentik annak diverzitását, és a gyógyszer szedése előtti állapot kb. egy hónap alatt állhat helyre. A korábbi vizsgálatok találtak összefüggést az antibiotikum-alkalmazás és az IBD kialakulása között, de ezek eredményei korlátozottan vehetők figyelembe a résztvevők pontatlan visszaemlékezése, a kontroll hiánya, a nem teljes antibiotikum-kúrák vagy a lehetséges kiválasztási torzítás miatt, ami nem ritka az eset-kontroll tanulmányoknál. E vizsgálatokban ráadásul többségében felnőttek vettek részt és csak bizonyos antibiotikum-csoportokra terjedtek ki. A jelen vizsgálat (Kronman MP et al. Antibiotic Exposure and IBD Development Among Children: A Population-Based Cohort Study. Pediatrics 2012;130:e794–e803) szerzői ezért nagy volumenű, populáció szintű tanulmányban kívánták felmérni a gyermekkorban, anaerob baktériumok ellen adott antibiotikumok adása és az azt követően kialakult IBD közötti összefüggést, abból a feltételezésből kiindulva, hogy kapcsolat áll fenn az anaerob aktivitású antibiotikumok adása és az IBD kialakulása között.
Módszer és eredmények
A retrospektív kohorszvizsgálat Nagy-Britannia 464 járóbeteg-rendelőjének bevonásával, 1 072 426 közreműködővel zajlott, összesen 6,6 millió betegévnyi követéssel. Kétéves kortól minden gyermeket bevontak, és 1994-től 2009-ig követték állapotuk alakulását. A követés végét az IBD kialakulása, az elköltözés, a 19. életév betöltése vagy a halál jelenthette. Minden antibiotikum-rendelést feljegyeztek. Anaerob antibiotikumnak tekintették a penicillint, az amoxicillint, az ampicillint, a béta-laktamáz gátló-penicillin kombinációkat, a tetraciklineket, a clindamycint, a metronidazolt, a cefoxitint, a carbapenem-származékokat és az orális vancomycint.
IBD összesen 748 gyermek esetében alakult ki. A betegség incidenciája a felsorolt antibiotikumokat nem szedett gyermekek körében 0,83/10 000 betegév, az ilyen antibiotikummal kezeltek körében 1,52/10 000 betegév volt, ami a relatív kockázat 84 százalékos növekedését jelenti. Az expozíció az egész gyermekkor alatt összefüggést mutatott az IBD kialakulásával, de a kapcsolat erőssége aszerint csökkent, minél későbbi életkorban kapta a gyermek a gyógyszert. Egyéves kor alatti expozíció esetén a korrigált hazárd arány 5,51-nek bizonyult, 5 éves kornál meghúzva az expozíciós határt 2,62-nek, míg 15 éves kornál felmérve 1,57-nek. Minden egyes antibiotikum-kúra 6 (4–8) százalékkal növelte az IBD kialakulásának kockázatát. Dózis-válasz összefüggést tártak fel: 2-nél több antibiotikum-kúra alkalmazásakor erősebb összefüggést állapítottak meg az IBD kialakulásával (korrigált hazárd arány 4,77), mint 1 vagy 2 kúra esetén (korrigált hazárd arány 3,33).
Megbeszélés
Az eredmények szerint minden 14 300 olyan esetre, amikor gyermeknek anaerob baktériumok elleni antibiotikumot rendelnek, egy olyan jut, amikor IBD alakul ki. Az Egyesült Államok járóbeteg-rendelőiben a becslések szerint évente 49 millió esetben rendelnek antibiotikumot, ezeknek a fele penicillin-származék. A vizsgálat adataiból az következik, hogy évente 1700 gyermeknél ezzel összefüggésben alakul ki IBD.
Az adatok összhangban állnak a korábbi, kisebb volumenű vizsgálatok eredményeivel, de a lányok esetében 25 százalékkal kisebb esélyt találtak az IBD kialakulására, mint azt korábban leírták. A kiemelkedően rossz szociális helyzetben élőknél kisebb az esélye az IBD kialakulásának, ami megfelel a „higiénia hipotézisnek”, amely szerint a tisztább környezetben élők esélye nagyobb az autoimmun betegségekre. A korábbi és a kumulatív antibiotikum-alkalmazás IBD-kockázatot növelő hatásának kimutatása azonban nem új és egybevág a régebbi eredményekkel.
Margolis és munkatársai 2010-es vizsgálatával (Am J Gastroenterol 2010;105(12):2610–2616) ellentétben ez a tanulmány a tetracyclin és az IBD összefüggését is leírja, holott a most vizsgált populációban kevesebb tetracyclint alkalmaztak.
Az eredmények alátámasztják, hogy az antianaerob hatású antibiotikumok átalakítják a bélflórát és egyeseknél képesek gyulladást beindítani. Az ilyen hatású antibiotikumok gyermekkori alkalmazásának csökkentésével talán kedvezően befolyásolható a gyermekkori IBD incidenciájának korunkban tapasztalható kedvezőtlen alakulása. Továbbra is sok a válaszra váró kérdés, például hogy egyes nehezen tenyészthető, specifikus organizmusoknak mekkora a szerepe az IBD patogenezisében vagy épp a betegség kialakulása elleni védekezésben, és hogy a bélflóra antibiotikum-kezelés kapcsán létrejövő változása közvetlenül hat-e az immunrendszerre."