Igen, a súly miatt mindenféleképpen érdemes "aládolgozni" a háttér-borító anyagnak... ha nem, majd akkor szakadsz meg, amikor fel kell emelni a terkót :-) képzeld el, mennyi anyag kellett volna ehhez (1 m széles):
A purhabos megoldás is jó, csak két gond van vele: nem alakítható utólag olyan könnyen (a hőlégfúvótól csak iszonyat mód füstölög, de nem zsugorodik össze eléggé), valamint túl sima a felszíne, ezért tud lepattogni róla a borítóanyag. Ezt mondjuk lehet ellensúlyozni vagy több anyag felvitelével (a vastagabb réteg saját magát is megtartja, nem engedi kipattogzani egyes részeket), vagy érdesítéssel (csiszolás, bevagdosás sniccerrel stb.)
A hungarocell, ha "megkezeled" hőlégfúvóval, kellőképpen érdes felületet ad, így ha ezt kitöltöd borítóanyaggal, nem lesz semmi gondod a későbbiekben. Itt a gond inkább a letöredező kis darabok masszába belekeveredése lehet, emiatt nem árt a kenegetés megkezdése előtt kesztyűben (!) - mivel igen élesek tudnak lenni a megolvadt hungarocell-darabok - végigsöpörgetni a háttér teljes felszínét. Így leválnak a laza részek, ezt ki lehet porszívózni a terkóból.
A gipszet azért nem favorizálom annyira, mert egyrészt viszonylag gyorsan megköt, másrészt pedig túl "rideg". A fagyálló csemperagasztó vált be nekem leginkább (iszonyat "drága" ez is, vagy 1500-2000 Ft 25 kg...)
Felvidításképpen küldök nektek egy portré-képet is :-)
Először dróthálóval megcsináltam a vázat, ami nagyjából annyiból volt fontos hogy legyen egy alap tartása, és meglegyen az "út" ami a teraszhoz vezet. Ezután gipsszel elkezdtem csinálni, ami a végére kiderült hogy nem volt a legjobb ötlet, mert ez a kis terrárium is megevett legalább 10kg-ot (nem a gipsz ára miatt necces :)). Ez egy 100×50-es terráriumnál nyílván kivitelezhetetlen. Ellenben a gipsz nagyon jó anyagnak bizonyult: - Könnyen formálható - amíg meg nem szárad - Hamar szárad :) - Relative nem drága (1700Ft/25kg) - Nagyon könnyen festhető, tehát nem kell előre színezni (és könnyen találni hozzá természetbarát festéket) - Lehet vele pacsálni
Így a következő kuckónál (ami nekem is 100×50×50-es lesz) már biztos hogy az alapja hungarocel (nikecel) lesz a súly miatt (nemozoli instrukciói alapján, hőlégfúvóval (de nagyon büdös ahogy olvad...). Abból megcsinálom az alapját (amit ebben a kicsiben a drótháló oldott meg), és erre fog menni a gipsz (megfelelő nedvesítés után persze, hogy ragadjon). De ezt előtte mindenképp ki kell próbálnom, nehogy elkezdjen ez is csak úgy leugrálni pár hét múlva a hungarocelről... Lehet hogy érdemes lesz egy drót-szövevényt rászerelni a nikecelre a tartás érdekében.
Amit még akarok, az valamiféle kábelcsatornás megoldás a háttér "mögött", amit később könnyen el tudok érni minimális bontással, de ezt még ki kell találnom. Már megvettem minden pofás dolgot, UVA-B lámpát, holdfénylámpát, úgyhogy már csak tengernyi idő kell hogy kész legyen - no meg hogy egyátalán meghozzák a kuckót :).
És pár kép "Drazséról" - a párom nevezte így, merthogy drazsészerűséget látott egy felnőtt gekkó bőrén :)
Erre én is kivi vagyok, mert ahogy párommal beháttareztük az én terráriumomat(100x90-es felületen), az nem a legjobb, mert már potyog le a csemperagasztós+festék:
http://zsviktor.uw.hu/gekk.avi Itt egy rövid képsor az új jövevényről :). Nagyon jól viselte az 1 órás utat, és azonnal meg is evett 2 tücsköt (ezt is, csak később).
A lényeg, hogy melegítsen normálisan. Ez elvileg egy átmeneti terrárium, mert az új és nagy (és oldalajtós) kuckóra még várni kell sajnos, nem szállítják egyelőre... Igaz Szegedről jön, de akkor is már jó lenne :). Aztán még azt is meg kell hátterezni, aztán UVlámpa, meleglámpa, éjjellámpa, jajj, mire az kész lesz, legalább 1 hónap :). Ár: minnél olcsóbban:)
Szia! Meddig olcsó neked?:) Én nem emlékszem már, hogy mennyiért vettem a lámpám.. Az árkádban vettem, egész jó.. csak az égőkkel kell vigyázni, amit először vettünk, egy pillanat alatt kiégett.. a másodikat még a kereskedésben kipróbáltattuk, az is rossz volt.. a harmadik még mindig működik:P
Megelőztem minden választ, bementem egy hobbiboltba, és találtam egy festéket, amire az volt írva, hogy semmi káros nincs benne... hát remélem így is van, és megfelel majd a gekkónak :). Már csak lámpát kell vennem neki, van valakinek valami tanácsa ezügyben? Hol lehet olcsón Bp-en venni?
És ha már kész vagyok, akkor meg is mutatom :) 3 estémbe telt összepakolni.
Hamarosan én is belépek a gekkósok táborába, most épp a trrárium hátterét csinálom. Már kész a is forma, csak le kéne festeni... Ehhez viszont nincs ötletem, hogy milyen festéket használjak, illetve honnan szerezzek... Nem mindegy milyen, hisz ugye szereik a vizet a kövekről nyalogatni, és nem szeretném ha festéket nyalogatnának (és nem azért mert színes lesz a nyelvük :))
(Már (1850). hozzászólásnál járok a topicban, elkezdtem előről olvasni :D. Már csak mégegyszer ennyi van, de aztán jövök énis Real-time)
Most, hogy már vannak gekkoim (3 hete) én is csatlakozok a fórumozókhoz. Egy ideje olvaslak már Titeket és tök jó hasznos dolgokat is megtudtam tőletek mielőtt megvettem a krokikat. Ha sikerül rakok fel képeket.
Gekkó nemét én soha többé nem fogom megállapítani, mert tuti úgyse sikerül.
Csöpségünket ráadásul nem lehet kézbevenni, mert fúj, visít, harap, sziszeg és mindent amit el tudsz képzelni. Mindennek nekimegy ami mozog a terkón belül, meg kívül is közel az üveghez. Iszonyú energia és erő van benne, képes az ujjamra ráharapni többször is egymás után. Nem merem a nagyokhoz se betenni még mert biztos a nagyokat is lerendezné. :->
Naja:) Ráadásul mivel mind a három lány, így a szaporodás, tojásrakás, keltetés izgalmát sem éljük át:)) - így csak olvasgatom a topicot, ha erre járok:)
Jajjjjj de széééééééééééééééppppp!!!!!!!!! Milyen gyönyörű szinei vannak!! Ilyen kinézettel nemcsoda h magának való!:) Félti tőletek a szépségét!:) Fiú vagy leányzó?:)
Iszonyúan magának való kis "dög", a kaját is a búvóhelyén eszi meg. Ezt a képet is csak azért sikerült elkapni, mert gyorsan leemeltem a feje fölül a "házikóját".
Múlt hét pénteken már ki bírta nyitni a bal szemét is, és nyitva is tartotta. Vadászott, evett, kezdett nyugisabb lenni. Erre szombaton kapott egy görcsött és éjszaka el is pusztult szegényke. Nagyon sajnálom, mert már kezdett egyenesbe jönni, de úgylátszik valamelyik belső szerve felmondhatta a szolgálatot.
Tücsim van most kb 60 db barna, ha kell gyere adok. Holnap pedig hozok Szegedről még vagy 50 barna közepest.
Nekem a csajszi azt ígérte még a múlt héten, hogy nyugodtan rendeljek decemberre is???!!!! :-O
Szegenyke :-( Enyem imadja a nagy feketet,de kizarolag csipeszbol adom,mert hallottam mar olyat,hogy kameleon nem ette meg es reggelre atragta a tucsok... De baja szerencsere meg nem lett tole bar neha latom,hogy ott van a torkan es alig megy le... Egyebkent az en gekkom egyszer egyik naprol a masikra abba hagyta a kajalast,minden lehetoseget atragtam, nem fazott, nem volt beteg nem volt lathatoan semmi baja,egyszeruen megsem fogadott el semmit. Aztan elkezdtem fecskendobol vitamin cseppekkel itatni illetve kinyitottam a szajat es ugy adtam bele a darabolt liszt kukacot... remalom volt ugy ellenkezett szegeny... nem eroltettem sokat, orultem ha egyet-egyet megevett. a vitamin csepp viszont ugy helyre hozta,hogy mostmar naponta koveteli a kajat:-)
Nálam a nagy tücsökkel az volt a baj, h vszinüleg belecsípett a nagy hímem szájába, majd később a tücsi kitin része fennakadt valahol a gyomrában v beleiben a gekkómnak. Ezt ultrahang vizsgálattal nézte meg nála a doki. Mindennek az eredménye h elkezdett tájogosodni a szája, amire tűvel csepegtettem gyógyszert. A dokitól kapott szurikat is. Mivel elvolt akadva benne a tücsök így nem is evett, meg a szája is nagyon fájhatott szegénynek. Erre kapott asszem paraffin olajat hashajtóként. Nagyon levolt fogyva de nem evett, tehát nem jutott se vitaminhoz se fehérjéhez ezért kefírbe daraboltam szét késsel tücsköket apró darabokra(valami rémálom volt ez a művelet..) és cseppentővel adagoltam a szájába. Elég durva volt amikor egy tücsök fej a csápjainál fogva lógott a szájából..a többit nem is részletezném.. Lisztkukacnak meg a belső tartalmát kenegettem az orrára, úgy h középen belevágtam a lisztkukacba. Azt végül elkezdte nyalogatni, majd szép lassan helyreállt a dolog. Elkezdett enni már tücsköket is. Addig naponta itattam vitaminos vízzel is cseppentőből. Na ez az okom arra, hogy nem merek többet nagy fekete tücsköt adni Nekik, holott tudom h sokan adnak a gekkóknak és semmi bajuk tőle. Én nem merek kockáztatni.
alpha111: Mi a helyzet Hármaskával?? Remélem Ő már eszik rendesen!! Jah és tücsökkel hogy álltok? Kecskeméten a nagy ZooCentrumban azt mondták, h nemlesz többet barna közepes tücsök:( Itt Fházán meg már jóideje csak a feketék vannak.:(
Bocs hogy beleszolok, föleg ugy hogy nem is nagyon olvsagattam vissza, csak belekukkantottam.
Szoval én mind a 4 gekkomat, amint megnőttek szinte csak nagy fekete tücsökkel etetem. És lekopogom, de semmi bajuk. Igaz vitaminporba szoktam forgatni öket, mielött odadaom.