Keresés

Részletes keresés

Gósztrájder Creative Commons License 2010.09.15 0 0 1139

Üdv!
Ha valaki tud eladó használt
G26
G19
XD-M compact
bármelyikét, szóljon.
(ha lehet, három hónapon belül mert lejár a vásárlási engedély) :)

STEVE.5 Creative Commons License 2010.09.09 0 0 1138

Figyelj jobban!

Én erre a  Hsz-re reagáltam "...egy paintball fegyver is 300on muzsikál)..-"

Semmi köze a Paintball fegyver sebességének a Számszer fegyveréhez.

Ennyi.

Szó nem volt vadászatról és egyebekről.

Előzmény: Biovadász (1135)
Djozef Creative Commons License 2010.09.09 0 0 1137
A Jaguár (reflex)jó, lesz így elsőre.
Addig kitart, (néhány száz lövés) míg eldöntöd, akarsz-e komolyabban foglalkozni az íjászat ezen ágával.
Ha nem , hát nagyobb bukta nélkül kiszálsz,vagy váltassz egy jobbra. Így volt ezzel mindenki, aki most excaliburral lövöldöz.
Jobb választás ez azért is, mert ha PL. a PSE viper, vagy a taiwani klónja fogott volna meg, jóval több pénzt dobnál ki az ablakon, és kereshetnéd a balekot akire rásózhatnád, miután az agyadra ment a háklijaival, amit ráadásul nem is nagyon tudsz kezdőként javítani.Már az ideg-kábel jav. csere íjprés szükséges, meg valaki aki ért hozzá és az nem lesz olcsó.
Csigás számszerből minimum TenPoint,és abból is a phantom.Egy nagyon kedves számszeres barátom használ ilyet versenyzésre , bírja is, de az árából majd két ex.-et vehetsz.
Nézelődj itt:http://www.pannonijasz.com/index.php?m=2#top

Annyit még a reflex vs csigás dilemmáról, hogy jónevű ( PL.broáff.darton) csigás számszerek karjai törnek el, igaz gariban javítják, de több hónapig nem lősz vele.
Biovadász Creative Commons License 2010.09.09 0 0 1136
Nos, az a tanács ott, hogy ha csak ennyi a keret, akkor Jaguar.
Előzmény: Jackhamma (1133)
Biovadász Creative Commons License 2010.09.07 0 0 1135
Nehéz vessző csak vadászathoz kell, ami itthon számszerrel kizárva, így a "normál lövés" élményéhez, illetve versenyeken jobb a sebességre menni. Nehéz vesszővel az ember csak hamarabb lerongyolja a vesszőfogóját. :)

Persze ha az ember szabályok közé van szorítva, akkor már lehet trükközgetni a tömeggel.
Pl én a jelenleg a kategóriámra vonatkozó szabályzat miatt 300 fps-nél gyorsabb íjjal nem lőhetek. A normál csigás íjakhoz megengedett biztonsági határon (5 grain/font) a 70 fontos karjaimmal az íjam ennél gyorsabb. Így a fonterő csökkentése helyett (jelenleg 65#-on lövök) nehezebb vesszőt használok hogy visszalassuljon a megengedett határra, mert így kevesebbet esik a vessző, mintha nagyon könnyű vesszőt használnék a fonterőt visszavéve.

Persze ezt a "nehéz" vesszőmet úgy kell érteni, hogy teljesen felszerelve 362 grain a vesszőm, így ez a "nehéz" úgy értendő hogy 5.57 grain/font, ami azért igen messze van a vadászvesszők tömegétől. :)
Előzmény: STEVE.5 (1134)
STEVE.5 Creative Commons License 2010.09.07 0 0 1134

"...összehasonlítási alap..."

A Sebesség összehasonlítása önmagában semmit nem jelent, e mellett ne feljtsd el a Tömeget!

A kettő együtt adja az Energiát, és ez a lényeges.

Előzmény: Jackhamma (1130)
Jackhamma Creative Commons License 2010.09.07 0 0 1133
Rengeteget segítesz Bio, el se tudod hinni milyen jó érzés!
Biovadász Creative Commons License 2010.09.07 0 0 1132
Kérdést feltettem a szipen, holnap (illetve ma már holnap van) jön majd némi válasz.
Biovadász Creative Commons License 2010.09.07 0 0 1131
"néztem szipet... hááát... ha valaki kimondja h jaguar, azt kb keresztre feszítik."

Mondtam, hogy ne rettenj meg tőlük, jó társaság az és nem csak exesek vannak ott. Ráadásul Tenpointról írtak már rosszabbat is, mint bármely olcsó márkáról. :)

És aki nem bír egy kis vérszívást, az ne is akarjon íjász lenni. :)
Jackhamma Creative Commons License 2010.09.06 0 0 1130

tapasztalat, összehasonlítási alap, de semmi egyéb, mint off.

néztem szipet... hááát... ha valaki kimondja h jaguar, azt kb keresztre feszítik. Nekem a szipes fórum eléggé úgy tűnik h 100%ig rá van állva az excaliburra, de sajnos nekem annyi pénzem nincs, főleg első számszerre... talán később, ha már jobban megfertőzött a dolog. töröm a fejem a jaguaron...

STEVE.5 Creative Commons License 2010.09.06 0 0 1129

"...csak 220 fps-t tud, amit picit keveselek (egy paintball fegyver is 300on muzsikál)...."

Hogyan lehet ezt a két - abszolut különböző - kategóriát összehasonlítani?

Előzmény: Jackhamma (1123)
Biovadász Creative Commons License 2010.09.06 0 0 1128

"Kérnék egy áment a jaguarra:D"

Ezt ne várd tőlem, ilyet nem vállalok, mert ha szétpotyog az olcsó számszer, akkor nem tudok tovább éllni a teherrel hogy én bólintottam rá. :))

Ha szabadna javasolnom a szip.hu számszeres topikját, abban elég sok felhasználói tapasztalatot olvashatsz.
Keresője egy kicsit suta, de azért ha kulcsszónak beírod hogy "jaguar" (vagy jaguár), "szigeti" meg ilyenek, a fórumnál kiválasztod hogy "számszer témák" és a találatok megjelenítését átállítod "hozzászólások"-ra, akkor megtalálod ami alapján dönthetsz.

De ne csak ebbn a kettőben gondolkodj.

Talán meg lehetne próbálni ott a számszer topikban megkérdezni, hogy a rá szánt összegért mi az amit tanácsolnak. Sokaknak volt (talán még van is) ott szigeti, jaguár, cheetah, pro-line és hasonlók, mielőtt váltottak.

Ha megemlíted ezeket a márkákat, akkor lehet hogy egy kicsit húznak majd miatta (mert elsőre mindenki ezekkel próbálkozik), de ez ne szegje kedved, mert azért alapvetően segítőkész társaság akik nagyrészt megjárták ezeket a lépcsőket, és ha nagyon kötött a költségvetés, akkor akár még ezeket is tanácsolhatják hobbicélra. :)  

Előzmény: Jackhamma (1125)
Jackhamma Creative Commons License 2010.09.06 0 0 1127
bocs a tripla posztért, a legelsőt nem mutatta a böngészöm.
Jackhamma Creative Commons License 2010.09.06 0 0 1126

Nagyon sokat segít amiket írsz, máris tisztábban látom a dolgokat.

Kezdetnek egy használt jaguar? Ha kapok egy áment már rá is állok a beszerzésre.

Jackhamma Creative Commons License 2010.09.06 0 0 1125

Sokat segít amit írtál, tényleg analfabéta vagyok a témában, de jóval tisztábban látok mióta olvasgatok itt.

Kérnék egy áment a jaguarra:D

Biovadász Creative Commons License 2010.09.06 0 0 1124
A gyári sebességadatokat felejtsd el, pl a Szigeti a mérések szerint bőven nem tud annyit amit ígér (legalábbis biztonságos tömegű vesszőkkel). A valós adatokról jobb megkérdezni valakit aki mérte a sebességét, ilyen mindig akad.

De a sebesség ha ismert távra lősz, akkor tulajdonképpen nem annyira fontos, max nem lesz meg az a remek érzés, amit egy gyors szerkezet ad, de azért el lehet vele lenni.

A sebesség akkor fontos ha jelöletlen távú versenyekre megy az ember, mert akkor nagyon nem mindegy hogy mennyit esik a vessző, ha az ember pár méterrel elkalapálja a távbecslést. Nem mindegy, hogy beakad-e még egy alacsony vagy magas nyolcasra, vagy keresgélheti az ember a cél mögött az avarban a vesszőt ami vagy meglesz vagy nem.

Csiga valóban gyorsít. De számszereknél túl sok vele a szopás. (ismétlem, gyakori használat esetén). Szerintem ha sokat akarod használni akkor nem éri meg.

Meghibásodások:
Az olyasmi mint az elsütőszerkezet, irányzék lelazulása és elrázódása, csigaszinkron elmenetele csak kellemetlen bütykölnivaló, plusz némi káromkodási lehetőség arra, hogy nem rajtad, hanem a szerkezeten múlik a jó lövés.
Ha a gyenge öntvény középrész adja meg magát, az már gázosabb, de valószínűleg a garanciás idő alatt kijöhet.
Ami igazán kellemetlen lehet, az az acélkábel szakadása, mert az csúnya nagyot üthet.

Lehet hogy én inkább elgondolkodnék egy használt jobb minőségen, jó dolgokat lehet kifogni.

Én speciel amikor legutóbb íjat cseréltem, akkor sikerült kifognom egy két hónapos darabot, amitől az általam ismert gazdája pénzügyi okok miatt szabadult meg. Mivel általában senki nem regisztrál be a gyártó honlapján, az első tulajdonosra vonatkozó élettartam garanciát is megörököltem vele, így tudom hogy bármi meghibásodás lesz, az nem megy a pénztárcámra.
Előzmény: Jackhamma (1123)
Jackhamma Creative Commons License 2010.09.06 0 0 1123
bütykölés/hibaelhárítás részemről oké, persze csak akkor ha nem kell folyton több ezer forintért alkatrészt vennem. Őszintén szólva nekem a csigások komolyabbnak tűntek, és ahogy a leírásokból láttam, azért némivel több fps-t tudnak (kb 1.5x). Tetszik nagyon a Jaguar is amit belinkeltem, és viszonylag olcsóbb is, de az csak 220 fps-t tud, amit picit keveselek (egy paintball fegyver is 300on muzsikál). Ha valaki megnyugtatna, hogy az a Jaguar elég jó, és a 220 sem kevés, akkor szerintem kiadnám rá a pénzt...
Biovadász Creative Commons License 2010.09.06 0 0 1122
Nah, segédkábelt írtam, miközben csak simán "kábelezést" akartam volna. :)
Előzmény: Biovadász (1121)
Biovadász Creative Commons License 2010.09.06 0 0 1121
Nézd, ha szigorúan csak ritkán használod és később sem akarsz továbblépni, akkor bármi jó, még a tapadókorongos műanyag is. :)

Ha sokat akarod használni (még akár csak hobbiból is) akkor kezdődik a xopás a gyengébb minőségű számszerekkel.
Ne feledjük, hogy ezeket a világ azon felén ahol nem tiltják a számszeres vadászatot, arra csinálták, hogy egyszer beállítod vadászosan közeli távig (20-30 méter) aztán havonta egyszer hétvégén lősz vele egyet állatra.

Ha sokat akarja az ember használni akár szórakozásra is, akkor már nem nyerő. Itt még a sokkal drágább darahok is kiesnek, mert nem erre vannak kitalálva. Ha sokat akarja használni valaki a számszerét, akkor jelenleg sajnos egyetlen egy márka marad ami azt tényleg jól bírja, de az nem ez az árkategória.

Ha sokat akarod használni és nagyon szeretsz bütykölni, hibaelhárítani és állítgatni, akkor ismét el lehet vele lenni.

Ha úgy érzed hogy elkaphat a gépszíj, mert rájössz hogy ez jó móka és "rendes" íjász lesz blőled, akkor ennek az ára volt a tanulópénz, mert nem könnyű megszabadulni tőle. De ezt a jelenlegi számszeres versenyzők nagy része is végigjárta, utólagos fogcsikorgatással. :)

De azt sem elfelejteni, hogy a WCSA (és a magyar számszerszabályzat is) nem véletlenül tiltja az acél segédkábelt, én azokat alapból kihagynám a kiválasztáskor.
Előzmény: Jackhamma (1120)
Jackhamma Creative Commons License 2010.09.06 0 0 1120

tehát akkor maradjak távol a szigetitől, és alapból a csigásoktól?

ez esetben mi a véleményetek erről: http://www.ijaszapro.hu/jaguar-szamszer-tasco-tavcsovel

Biovadász Creative Commons License 2010.09.06 0 0 1119
"mi a különbség számszeríj és nyílpuska között."

semmi

"Aztán: alább írtátok h a csigással csak szív az ember. Miért?"

Számszerek nagyon ki vannak hegyezve, a csigás tele van meghibásodási lehetőséggel.

Az egyik linkeden a szigeti féle számszer van, ahhoz éppen csak egy kicsit kell visszolvasnod. :)
Előzmény: Jackhamma (1118)
Jackhamma Creative Commons License 2010.09.06 0 0 1118

Üdv!

Pár napja annyira megtetszett a dolog, hogy gondolkozom egy nyílpuska vásárlásán. Természetesen szigorúan hobbi célra érdekel a dolog, de nem szeretnék gagyira pénzt kidobni. Szeretnék segítséget kérni, de nem szeretném szétoffolni a topikot. Először is egy kérdés, hogy eloszlassuk a ködöt a fejemben: mi a különbség számszeríj és nyílpuska között. Aztán: alább írtátok h a csigással csak szív az ember. Miért? A végére pedig bedobok pár íjat amit néztem, érdekel a véleményetek, valamint hogy ezeken kívül mit tudnátok ajánlani. (kb 80e HUF a felső limitem). Köszi előre is!

http://nyilpuska.hu/

http://www.ijaszcenter.hu/ijaszat/show/45

Márai Creative Commons License 2010.08.21 0 0 1117
Tegnap délelőtt ismét lövöldöztem a nevezett csigás számszerrel. Előtte múlt ősszel volt utoljára használva. 2-3 próbalövés után (hogy lássam, rendben van-e, nem állítódott-e el stb.) lőttem vele néhány 7-es sorozatot 35 méterről. Az 1. sorozat minden lövése 6 cm sugarú körön belül volt és utána a többi is hasonló volt. Lehet, hogy ez nem profi szint és talán szerencsém is volt, de baromira elégedett vagyok. :-) Utána se tűnt fel, hogy elállítódott volna az irányzéka. Az a gyanúm, hogy a Szigeti féle számszerekről hallható rossz vélemények nem a mostani konstrukcióra vonatkoznak, hanem arra a korábbi verzóra, amin még nem aluból, hanem fából volt a távcső helye kialakítva, és nem voltak bandázsolva a karok.
Biovadász Creative Commons License 2010.07.21 0 0 1116
Nos, az aki ott boltban dolgozik, (alkalmazott, nem főnök) abban a boltban pont lehet kapni alsó kategóriás számszereket is. :)

Mint ahogy írtam, a szigeti féle ebben az árkategóriában nem szar. Ezt ott is elismeri mindenki.

Viszont azt is megmondhatja bárki tapasztalt számszeres, hogy csigás számszer semmilyen márkából nem jó, még a csúcsmárkák közül sem, azokkal csak magát szopatja a vásárló.

Ha csak nagyritkán lő vele az emberfia párat és nem zavarja hogy gyakran elmegy a beállítás, akkor a szigeti hobbicélra jó választás, ezt nem is fogja vitatni senki, azt bírni fogja.

De ha már csak úgy hobbiból is sokat szeretne vele lövöldözni az emberfia mert nem azért veszi, hogy csak ritkán használja és akkor is keveset a köztes időben meg dísztárgy, akkor sajnos nem csak az olcsó darabok, de még a topmárkák közül is kihullik a nagy része. Vadászat részét itthon meg ugye nem tudjuk értékelni, oda sokkal több jó lenne.

Csigás íjjal én is elkövettem azt, hogy vettem egy olcsót pályafutásom kezdetén azzal hogy nekem csak néha kell majd és csak hobbicélra. Utólag már tudom, hogy az egy felesleges pénzkidobás volt. (egy öreg highcountry contenderrel kezdtem)

Ott van/volt pl a PSE Deer Hunter, ami jónak tűnik, olcsó, szettben kapható és a kezdő érdeklődőket nem lehetett lebeszélni róla, mert olcsó. Megvették sokan, aztán rájöttek hogy az nem véletlenül olcsó, mindenféle irányzékot leráz magárol akármit csinál az ember, még hobbiszinten sem okoz örömet a használata. Tipikusan az a szerkezet aminek kétszer örül az ember, amikor megveszi és amikor sikerül eladnia.

És ugye azt se felejtsük el, hogy az acél kábelezést se poénból tiltja a legnagyobb számszeres versenyszabályzat.
Előzmény: Márai (1115)
Márai Creative Commons License 2010.07.21 0 0 1115
Esetleges szempontok alapján hirdetsz abszolút győztest. Egészen más szempontok alapján dönt az, aki max 60-70 e ft-ot akar csigás számszerre költeni, ebből akarja kihozni a legjobbat, és (egyelőre) nem szerepel a tervei között, hogy versenyeken induljon. Ilyen értelemben persze tényleg nem azonos kategória a kettő. Viszont azt is látni kell, hogy a szip.hu-n jelenlévők nagy mértékben a versenysport és az ahhoz kötődő üzletek érdekeit és értékítéletét jelenítik meg, és ezért a véleményüket nem szabad kritikátlanul, abszolút igazságként elfogadni egy más szegmensben pozícionált termék megítéléséhez. Auditur et altera pars.
Előzmény: Biovadász (1114)
Biovadász Creative Commons License 2010.07.21 0 0 1114
A Szigeti féle számszer semmilyen módon nem nevezhető az ott ajánlott Excaliburok konkurenciájának. :)

A jelenleg kapható márkák közül az Ex az egyetlen, ami úgy bírja a sok használatot (akár verseny, akár hobbicélra) hogy közben nem rázza szét azt ami rajta van. Még a többi topkategóriás számszer is vadászati célra van kihelyezve, ami azt jelenti, hogy egyszer beálítod, aztán néha lősz vele egyet-egyet vadra (persze nem itthon, mert tilos).

Eztmegerősítheti neked minden számszeres.

Persze a szigeti-féléről szerintem még senkit nem lehetett lebeszélni, mindenki saját tapasztalat miatt váltott később (vagy hagyta abba).
Előzmény: Márai (1113)
Márai Creative Commons License 2010.07.20 0 0 1113
Riszpekt a szip számszeres topikjának, de az a személyes véleményem, hogy van ott néhány tag, akinél azt is számításba kellene venni, hogy anyagilag elkötelezett konkurrens külföldi márkák irányában, és ki tudja, hogy mennyit torzít ez a véleményén... Azt elfogadom, hogy ez a számszer verseny célra nem lenne jó választás, de fenntartom, hogy hobbi célra nagyon megéri az árát.
Előzmény: Biovadász (1112)
Biovadász Creative Commons License 2010.07.20 0 0 1112
Hát, azért a vásárlás elétt nézz be a szip számszeres topikjába szerintem.

Márai:
35 méterről "elég gyakran" eltalált boríték méretű cél az "jobb mint amire számítottál"? Azért a modern számszer az nem parittya. :)

Az a baj ezekkel, hogy szeretnek mindent lerázni magukról. Mire az ember pár órás tücskölés után beállítja, valami elmegy rajta. Ha meg több vele a bütykölési időszak, mint a jól sikerült lövések élvezése, akkor az nem nyerő. Számszert meg ugye azért venne az ember, hogy pontosságot kapjon tőle.
Persze nagyon xarnak sem mondható, mármint az ennyire olcsók között.

No de bővebben már le van írva soxszor a szipen.
pakka88 Creative Commons License 2010.07.18 0 0 1111
Nagyon köszönöm a segítséget.
Azt nem írtam hogy nem sportolásra kell, ""hobbi"".
Esetleg valami tanács vagy ajánlat.
Üdv mindenkinek.
Előzmény: Márai (1110)
Márai Creative Commons License 2010.07.18 0 0 1110
Attól függ, hogy mire kell. Ha sport-, verseny célból akarsz számszert venni, nézz körül a szip.hu-n, ahol erről a fajtáról le fognak beszélni. Tapasztalatom szerint hobbi célra megfelelő. Masszív, elég nehéz, tényleg nem spórolták ki belőle az anyagot. A biztosítója jól lett kitalálva, ez kezdő számára nem mindegy. 35 m-ig lőttem vele és ilyen távolságról a hozzá tartozó céltávcsőt használva elég gyakran el lehetett találni egy normál boríték méretű célt. A pontossága jobb, mint amire előzetesen számítottam, de lehet, hogy csak a kipróbált példányé. Átlagos erőnlétű férfi számára a felhúzása sem lehet probléma, csak rá kell jönni a technikájára.
Előzmény: pakka88 (1108)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!