Hali. Firefox 1.5.0.6-al van gondom. Az eszköztárból hiába rakok ki ikonokat, a következő indításkor ismét alaphelyzet van, továbbá nem tudok elmenteni a kedvencek közé, feljön a könyvjelző hozzáadása ablak, de aztán annyi, hiába okézok semmi sem történik. Előzőleg pedig el is tünt az egész tokkal vonóval a böngészőből, de be tudtam szedni a bookmarkbackups könyvtárból. Nem tom van-e összefüggés, bekaptam egy w32.Myzor.Fk@fy cuccot, sikerült levakarni, de ezek a problémáim vannak. thx
"... mos mit itt egyedul a mozilla-rol meg az ie-rol beszeltunk es semmikepp sem jott szoba a crossbrowser dolog."
Amennyiben erről a kettőről beszélünk, és azt az ideális állapotot szeretnénk elérni, hogy mindkettőben ugyanúgy jelenjen meg egy bizonyos oldal, az maga a crossbrowser kompatibilitás. Akár kimondjuk ezt a szóösszetételt, akár nem.
"Egy IE-vel, amit te hasonlitottal egy mercedeszhez, nem tudsz ralepni nem m$ altal epitett utra, azaz mas oprendszerre... "
Értsd már meg: a gyártó részéről soha nem is létezett ilyen szándék. Persze, hogy nincs natív megoldás, ha sohasem törekedtek rá. Ugyan miért lenne? A légkondícionálómmal sem tudok zuhanyozni.
Másodsorban azért nem jó a példa, mert a browser számára az utat maga web jelenti, és nem az oprendszer. Azon az úton meg eldöcög azért valahogy.
"En ugy erzem folyamatosan felrebeszelsz, olyan dolgokat hozol elo, melyekrol szo sem volt... "
Szerintem pedig elég logikus, csak sértettségedben már végig sem gondolod, hogy amit írok, hogyan kapcsolódik a témához.
"oly mertekben szemelyeskedsz, es hazugnak nevezel, es mindenfele megjegyezest teszel... "
Bármelyik esetről, amikor hazugnak neveztelek, könnyedén be tudom bizonyítani, hogy tényleg valótlanságot állítottál. Tudod, jópár éve elfórumozgatok már itt, és még soha nem fordult elő velem ilyesmi. Talán éppen azért, mivel tudom, hogy egyáltalán nem egy értelmetlen emberrel vitatkozom, és távolról sem az a gond, hogy ne értené, amit mondanak neki. Az ilyen stílusviták akció-reakció alapon működnek. Mint amikor a kissrác, akinek otthon a legnagyobb arca van, lemegy a térre, ahol miután előadta magát, olyan nyakast kap valakitől, hogy szikrát hány a szeme, aztán sírva szalad haza, hogy jaj ott milyen szemetek, mert bántják.
De nehogy azt hidd, hogy nekem passzió itt terrorizálni téged, úgyhogy amennyiben vissza tudunk térni a normális kommunikációhoz, részemről felajánlanám a békejobbot.
-hat bocs, de mos mit itt egyedul a mozilla-rol meg az ie-rol beszeltunk es semmikepp sem jott szoba a crossbrowser dolog. - en nem irtam egyszer sem, hogy az m$ multiplatform bongeszot kellene irjon, vagy miert nem ir. Itt a hasznalt megoldasokrol es azok mulit platormusagarol volt szo. Amit meg te nem latsz hogy valos lenne a gyakorlatban az pedig teljesen valos. Egy IE-vel, amit te hasonlitottal egy mercedeszhez, nem tudsz ralepni nem m$ altal epitett utra, azaz mas oprendszerre (persze megoldhato, mert az emberek okosak, de most a nativ megoldasrol volna szo) En ugy erzem folyamatosan felrebeszelsz, olyan dolgokat hozol elo, melyekrol szo sem volt, ergo ezt a vitat itt, es vszinu mashol is erdemes lenne abbahagyni.
- es utoljara: oly mertekben szemelyeskedsz, es hazugnak nevezel, es mindenfele megjegyezest teszel, mely szamomra tullepte az ertelmes kommunikacio hatarat.
"en egy helyen sem irtam, hogy ne kellene tobb fajta modon megadni egy atlagos weboldalnal."
Valóban nem. Te a #2720-as postban azt állítottad, hogy az általad megadott {opacity: 0.5;} a helyes. Salalala, mint tudjuk. Ebben a formában szerepel a jelenlegi CSS3 ajánlásban, csakhát ettől még - salalala - nem működik az esetek 80-85%-ában, mert ez a deklaráció a böngészők mindössze 10-15%-ában éri el a kívánt hatást. És amikor a crossbrowser kompatibilitás érdekében többféle módon adjuk meg, azt hívják böngészőspecifikus kódnak. Tehát akkor mi is a te problémád a "böngészőspecifikus kód" terminológiával?
"Ne gyere a netscape x-el, mert mar korant sem az az uralkodo alternativ bongeszo, hanem a firefox es az opera."
Az ebben a kontextusban indifferens, hogy a Netscape-et hányan használják. Felsoroltam a böngészőket, melyek az említett módon nem támogatják az átlátszóságot. Összességében a felhasználók minimum 80%-a (vagy még több) használja ezeket a programokat. Úgy vélem, elegendően magas arány ahhoz, hogy figyelembe vegyük.
"... ez a fenti is egy igazolas... "
Ez most valóban az volt. Csakhogy én nem erről írtam neked, hanem a sorozatos vádaskodásaidról, amit nem támasztasz alá. Konkrétan ennek a kijelentésnek az igazolását várom: "Az a baj, eddig nem irtal olyat ami valos lett volna"
"... ha te nem az ie fele filterezesre gondoltal, akkor mi koze az egesznek a temahoz?"
Ha valóban tudni akarod, akkor visszaolvasod higgadtan az egész threadet, és megérted. Ha eleve nem is akarod érteni, akkor nyilván nem.
"... ha a merci csak nemet gyarto burkolatan tudna menni, es mondjuk te magyarorszagon elsz, nem gondolkodnal el rajta, hogy veszel inkabb egy olyan autot ami megy mindenhol?
Javíts ki, ha tévednék, de tudtommal ilyen szituáció a gyakorlatban nem létezik. Ha esetleg előfordul majd, akkor megvitatjuk.
Érteni vélem már, mi a probléma veled. Alapvetően hiányzik belőled a normális emberi kommunikációhoz feltétlenül szükséges türelem, ami időt biztosítana számodra a másik közlésének feldolgozásához, értelmezéséhez, hogy aztán érdemben reagálhass rá. Ehelyett elkapsz egy szót, félmondatot, kiragadod a szövegkörnyezetéből, kiegészíted a saját feltételezéseddel, majd ezt az elegyet a másiknak tulajdonítod, és visszakézből, vehemensen arra reagálsz. Árnyékharcos vagy.
A MS-ellenes hozzáállásodnak is valahol ugyanez az attitűd gyökere. Tudtommal a MS soha nem szándékozott olyan böngészőt fejleszteni, ami más oprendszeren is futna. Ők, érthető módon, kizárólag Windows környezetre fejlesztenek. Az ő döntésük, és szerintem minden joguk megvan hozzá, hogy így tegyenek. Vagyis te a saját elvárásodat kéred számon rajtuk, olyasmit, amit ők soha nem tűztek ki célul maguk elé.
"En jobban szeretek magamtol oda menni ahova szeretnek..."
Persze, én is. De ez a mi választásunk, amihez nekünk van meg minden jogunk. Anélkül tesszük, hogy megpróbálnánk felülírni valaki más elképzeléseit. A mi elvárásaink szerencsés módon találkoztak annak a csoportnak a döntésével, amelyik egy open source böngészőt fejleszt, párhuzamosan több platformra. Nagyon rendes dolog tőlük, használjuk a böngészőjüket, és örülünk neki - de nem írunk elő nekik semmit.
"megjelenesek: eleve buta amit kerdezel, az m$ sem adott meg ki semmifele biztos megjelenesi idopontot... "
Igen, ezért volt nemcsak fennhéjázó, de nagyon buta is a #2706-ban tett kijelentésed. Erre kérdeztem rá többször is, pontosan azért, hogy rádöbbenj, mennyire alaptalanul mondtad, amit mondtál. Vagyis nem_ott_kezdődött a butaság, hogy én rákérdeztem, hanem a buta kijelentéssel. Kronológiailag bizonyítható tény.
"Nem is ertem mit lehet lovagolni egy olyan kerdesen amit nem tud megvalaszolni meg maga a IE termek kiadoja sem...."
Nem is értem, hogyan lehet ilyen elhamarkodott kijelentéseket tenni olyasmivel kapcsolatban, amit nem tud megválaszolni még maga az IE termék kiadója sem. Lovaglás mindössze azért lett belőle, mert nem voltál hajlandó reagálni az egyenes kérdésre.
... mostani hozzaszolasod sem tartalmazott semmi konkretumot... "
Ismét hazudsz. Ha a következő postodat is ilyen üres lódításokra kívánnád felhasználni, inkább kíméld meg az elektronokat tőle.
ehhh lol-os, mind1:) - opacity: en egy helyen sem irtam, hogy ne kellene tobb fajta modon megadni egy atlagos weboldalnal. Egyetlen dologrol beszeltunk, a css3-ban szereplo opacity-rol es ennek tamogatotsagarol az uj ie7-ben illetve a gecko motoros bongeszokben, mely utobbiakban mar jo egy eve tamogatva van. Ne gyere a netscape x-el, mert mar korant sem az az uralkodo alternativ bongeszo, hanem a firefox es az opera.
- "Igazold." en ugy velem megtettem, ez a fenti is egy igazolas, de nem vadaskodas, csak felvilagositas.
- filterezes: ha te nem az ie fele filterezesre gondoltal, akkor mi koze az egesznek a temahoz? Te is es En is legeloszor is az IE FIlter() tulajdonsagarol beszeltunk, legalabbis En igy ertelmeztem.
- teny hogy nem fog gyartani a merci skoda alkatreszt, de ha a merci csak nemet gyarto burkolatan tudna menni, es mondjuk te magyarorszagon elsz, nem gondolkodnal el rajta, hogy veszel inkabb egy olyan autot ami megy mindenhol? En jobban szeretek magamtol oda menni ahova szeretnek, en csak erre irtam.
- megjelenesek: eleve buta amit kerdezel, az m$ sem adott meg ki semmifele biztos megjelenesi idopontot, es en csak nemi cinizmussal, de az m$ tortenelem ismereteben megjegyeztem hogy lehet csak 1 ev mulva fog ez megjelenni. Nem is ertem mit lehet lovagolni egy olyan kerdesen amit nem tud megvalaszolni meg maga a IE termek kiadoja sem....
-"#2713"-re: nem, szo sincs rola, hogy ezert lenne valami jobb bongeszo. De ha valami kozelebb all a standardokhoz, az nem rossz. Amugy a jobbsaga szamomra nem ebbol fakad, de ez itt most nem is volt kerdes.
-ok vadaskodtam, legyen igazad. Igaz hogy mostani hozzaszolasod sem tartalmazott semmi konkretumot, de ezen ne ragd magad.
"... határozottan *nem* volt értelmetlen a dolog."
Persze, igazad van, a dolog végül is arról szól, hogy megosztjuk egymással, ha tudunk valamit. Értelmetlenné - legalábbis egy része - akkor válik, amikor egy rossz attitűd, vagy egotrip következtében felesleges személyeskedések rakódnak rá.
"nem tudom hanyas gecko motorso bongeszovel porobalod, illetve miert nem nezel utana, hogy igen, tamogatva van mar jo sok dolog a css3-bol: de nezd, fogj egy frissnek mondhato (1 eves mar jo lesz) mozilla-t (ff-ot) es probald ki:"
Halvány fogalmad nincs, hogy én mit próbálok ki, vagy mit nem nem, minek nézek utána, vagy minek nem, de azért beszélsz róla. Nehezedre esne ezeket a felesleges sallangokat lehagyva a témára és a konkrétumokra koncentrálni?
Jelen pillanatban ez a faramuci helyzet áll fenn:
- az általad említett {opacity: 0.x;} a következő böngészőkben nem támogatott: IE 5.0, IE 5.5, IE 6.0, IE 7.0, Netscape Navigator 6.0 és 7.0 (Alsó hangon a netezők 80%-a, de inkább több.) - ugyancsak nem működik a régebbi Mozillákban (nem jegyeztem fel, hogy hányas verziószámtól, de tudomásom szerint csak az újabb programverziók támogatják) - a {-moz-opacity:0.x;} deklarációt egyaránt értik a legfrissebb Gecko-programverziók és a régiek is - a Dreamweaver 8.0-ban a CSS Rule definition is {filter: Alpha(Opacity=x); módon határozza meg az átlátszóság értékét.
A fenti tényekből logikusan következik: amennyiben olyan oldalt szeretnél készíteni, amelyen az opacity hatás lehetőség szerint az összes, szélesebb körben használatos böngésző alatt egyaránt megjelenik, akkor bizony böngészőspecifikus kód használatára szorulsz. Egyet a backword compatibility miatt a régebbi Gecko-motoros böngészőknek, egyet az IE-ek számára. Ez van. Egyszerűbb lenne a világ, ha az {opacity: 0.x;} működne minden böngészőben, de más a realitás.
"Az a baj, eddig nem irtal olyat ami valos lett volna"
Igazold.
"Es sajnos sosem tamasztod ala a mondani valodat."
Ez egészen egyszerűen nem felel meg a valóságnak, vagyis nettó hazugság.
"Peldaul kertem a linket ahol az altalad emlitett IE filterezest a w3c felvette az ajanlasaba."
A #2719-es postban világos választ adtam rá. Talán átsiklottál felette, idemásolom: "Soha nem állítottam ilyet, tehát nem is lehet rajtam a bizonyítás kényszere. Magát a filterezést vették be tervezetként, hogy aztán melyik böngésző hogyan valósítja meg, az nyilvánvalóan kívül esik a W3C kompetenciáján."
Talán bennem van a hiba, és túl körülményesen fogalmaztam, ha így van, akkor elnézést kérek, megpróbálom most a lehető legjobban leegyszerűsíteni. Nem az IE féle filterezést vette fel a W3C az ajánlásba, hanem a filterezést. "IE féle" nélkül. Ezt már te tetted hozzá az én eredeti közlésemhez, és megpróbálod rajtam számon kérni a bizonyítását. Nem fog menni.
"Mellesleg en emlitettem miert tartom szarnak az ie-t, nem pedig csak altalanosan szaroztam."
Konkrétan ezt írtad: ""Van sok szar filter ami ugye activex tamogatast igenyel." Az operációs rendszer hitvitába végképp nem kívánok belemenni. Mindössze annyit jegyeznék meg: természetesnek tartom, hogy a MS mint a Windows operációs rendszerek fejlesztője arra a platformra fejleszti a saját böngészőjét. A Mercedesnél sem gyártanak olyan alkatrészt, ami csereszabatos lenne mondjuk a Lexuséval.
"Ugy velem en nem tertem ki 1 kerdes elol sem"
Rosszul véled. Bizonyítom:
#2708 "Az egy év múlva való megjelenés konkrétum, vagy ex-has adat?" #2712 "Konkrétan tudod, hogy egy év múlva jön ki, vagy az eddigi tapasztalataid alapján van egy ilyen megérzésed?" #2713 "Azt akarod ezzel mondani, hogy a Firefox / Mozilla azért jobb böngészők, mert ugyan azok is elbukják az acid tesztet, de kisebb pacát produkálnak az Explorernél?"
Ezekre mindeddig semmiféle értékelhető választ nem adtál.
Továbbá a #2719-ben kértem igazolást a "folyamatosan ellent irsz az onmagad allitasainak" kijelentésedre. Bizonyítás helyett ismételten csak vádaskodsz.
Bocs, hogy megint beleszólok. Csak annyit szeretnék mondani, hogy elhiszem, hogy ilyen melegben nem kellemes vitatkozni, de határozottan *nem* volt értelmetlen a dolog. Jómagam annyit tanultam most itt a topikban sunnyogva, mint fél éve sehol.
csak picit reagalok: - opacity: nem tudom hanyas gecko motorso bongeszovel porobalod, illetve miert nem nezel utana, hogy igen, tamogatva van mar jo sok dolog a css3-bol: de nezd, fogj egy frissnek mondhato (1 eves mar jo lesz) mozilla-t (ff-ot) es probald ki: [div style="background-color: red; opacity: 0.5; heigth: 200px;"]salalala[/div]
Az a baj, eddig nem irtal olyat ami valos lett volna :( Es sajnos sosem tamasztod ala a mondani valodat. Peldaul kertem a linket ahol az altalad emlitett IE filterezest a w3c felvette az ajanlasaba.
Mellesleg en emlitettem miert tartom szarnak az ie-t, nem pedig csak altalanosan szaroztam. Es nem utolso sorban azt en is pozitivumkent emlitettem hogy vegre tamogatni fog valamit valamilyen szinten, eleve a 6-os ie is mar jo par eves. En csak kiemeltem hogy ezen "ujitasok" sem nevezhetoek ujitasoknak igazan, max az IE vilagaban, de nem az elerheto softwarek-ben. Es kivancsi lettem volna, hogy konkretan mik azok feature-ok amik esetleg szora erdemesek, tehat tenyleg ujdonsagok jo ottletek, csak errol nem tettel emlitest.
Ugy velem en nem tertem ki 1 kerdes elol sem, peldakat hozok, igazolom ha mondok valamit. Probald meg ugyan ezt tenni Te is.
"ne haragudj, en befejeznem ezt itt a mozilla topic-ban"
Egyáltalán nem haragszom, így tényleg nincs semmi értelme. Ha a Netscape-Mozilla topic arról szól, hogy nem látunk túl a kedvenc böngészőnkön, és még egy elismerő bólintásra sem vagyunk hajlandóak, amikor máshol tényleg pozitív eredmények születnek, az nagyon szomorú.
"nem attol szar az ie-be levo, hogy van, meg hogy ie, ne legyen ennyire szuk latokoru."
Egy pillanat, itt valami szereptévesztés van. Ha jól emlékszem, nem én szaroztam sérából le az IE-t, következésképp nem is lehetek én az, akit szűklátókörűséggel lehetne gyanúsítani. Téves házszám, vissza a feladóhoz.
"Tudnal mutatni linket ahol az IE fele filterezest vettek be tervezettkent?"
Soha nem állítottam ilyet, tehát nem is lehet rajtam a bizonyítás kényszere. Magát a filterezést vették be tervezetként, hogy aztán melyik böngésző hogyan valósítja meg, az nyilvánvalóan kívül esik a W3C kompetenciáján. Az elvárás mindössze annyi, hogy a szabványos kódnak megfelelően minden browserben ugyanúgy jelenjen meg a dolog.
Tudod, érdekes egy vitakultúrád van. A vitapartnernek tulajdonítod a saját elképzelésed, és azzal próbálod "megfogni", hogy olyasmit bizonyítson, amit nyilvánvalóan nem lehet - de amit az soha nem is állított. Mindezenközben az egyenes kérdések elől elegánsan eltáncolsz, majd amikor ezt valaki dokumentálja, akkor gyorsan megpróbálod áttolni egy másik síkra a nézeteltérést, és "te inkább befejeznéd". Nők vitatkoznak így a legrosszabb házasságokban :-)
"... nem kell semmifele böngészőspecifikus kod, siman az { opacity: x; }"
Tévedsz. Ha van egy háttérszínnel rendelkező div taged, és szeretnéd átlátszóvá tenni, a { filter: Alpha(Opacity=x); } elég lesz az IE-nek (5.5, 6, 7), de hogy a Gecko-motoros böngészőkben is ugyanazt az eredményt kapd, be kell tenned ezt a böngésző-specifikus kódot: { -moz-opacity:0.x; } Győződj meg róla, ha nekem nem hiszel.
"... te kezdtel egy teljesen ertelmetlen thread-et egy nem oda valo topic-ban."
Olvasd csak vissza, hogy történt ez pontosan. Mit sem sejtve megdícsértem az új Explorert, mert pozitívumnak tartom, hogy végre igyekeznek követni a CSS szabványt. Thread akkor lett belőle, amikor gúnyos, kioktató hangon leszóltad, ez vezetett egy valóban értelmetlen vitához.
Nézd crockl, én elismerem a tudásodat, és a mai napig hálás vagyok azért a segítségért, amit ebben a topicban a múltban kaptam tőled. Viszont semmiféle tudás, vagy a múltban nyújtott önkéntes segítség nem hatalmaz fel téged arra, hogy ilyen magas lóról, ilyen hangnemben kommunikálj másokkal.
Az megint más kérdés, hogy mi hova való. Ha nekünk a Gecko-vonal a kedvencünk, és az ehhez tartozó böngészőket értelemszerűen a legszélesebb körben használthoz hasonlítjuk, az szerintem természetes. Hacsak nem működik valamiféle véleménycsendőrség ezen a topicon.
"... folyamatosan ellent irsz az onmagad allitasainak... "
ne haragudj, en befejeznem ezt itt a mozilla topic-ban :) Foleg mert nem latom ertelmet. - opacity: css3, igen, de nem az lenne a cel, hogy ezt tamogassa?. Es nem kell semmifele böngészőspecifikus kod, siman az { opacity: x; }
- filter: nem attol szar az ie-be levo, hogy van, meg hogy ie, ne legyen ennyire szuk latokoru. Hanem attol mert platform fuggo. Tudnal mutatni linket ahol az IE fele filterezest vettek be tervezettkent?
nem tudom mire jo ez, te kezdtel egy teljesen ertelmetlen thread-et egy nem oda valo topic-ban. Es folyamatosan ellent irsz az onmagad allitasainak, de gondolom ezt Te nem igy latod.
Nincs ott. Javíts ki, ha tévednék, de jelenleg a CSS2 a szabvány, a CSS2.1 working draft, a CSS3 még csak ajánlás, és abban van benne.
"... gecko motorok tamogatjak is."
Külön böngészőspecifikus kóddal, igen. Vagyis nem a CSS3 ajánlása szerint.
"ha te a filter-rol beszelsz..."
Igen, arról, elég világosan fogalmaztam.
"... ez mar ie5.5-be is benne volt, ez miben ujdonsag?"
Benne voltak a filterek az 5.5-ben, de eléggé nyögvenyelősen működtek. Úgy tűnik, most kezd stabilizálódni a dolog, vélhetően ezért is került bele a CSS3 ajánlásba.
"Van sok szar filter ami ugye activex tamogatast igenyel."
Valóban azt, de miért lett ettől szar? Mert IE? Default szar akkor? :-)
"... egyelore amiket irtal (egyetlen dolgokt, a dropshadow ami viszont nem ujdonsag), azok se nem ujdonsagok se nem egyedi ottletek."
Nem szeretem ismételgetni magamat, de ezt írtam: "... azt tényleg el kell ismerni, hogy a 7-es verzió nemcsak behozza az eddigi lemaradást, de tud néhány olyan dolgot is, amit a Gecko-motoros böngészők még nem." IE behozza a lemaradását a tabbed browsing bevezetésével, a phising filterrel, az eszköztárra pakolható könyvjelzőkkel, és nem utolsósorban (végre) a szabvány szerinti működéssel. A filterekkel pedig tud olyat, amit a Gecko-motoros böngészők nem. Nem mondtam, hogy ez önmagához képest újdonság lenne, ezt te erőlteted. Az állításom tehát megfelelt a valóságnak, csak te megláttad az IE szót, és nekimentél, mint bika a vörös posztónak. Mire jó ez?
- opacity ott van szabvany-ban es gecko motorok tamogatjak is. Lasd w3c.org css doksi opacity.
- igen, en is ezt irtam, hogy a text-shadow a szabvanyos, ha meg ismered a linket vagy akar tobb masikat, akkor lathatod.
DropShadow filter: ha te a filter-rol beszelsz, ez mar ie5.5-be is benne volt, ez miben ujdonsag? Nameg a filter-ek, mint IE egyedi dolgok nem ertem hogy jonnek szoba. Van sok szar filter ami ugye activex tamogatast igenyel. Irhattad volna az Emboss filtert is akar.
En nem kotekedni akarok, de egyelore amiket irtal (egyetlen dolgokt, a dropshadow ami viszont nem ujdonsag), azok se nem ujdonsagok se nem egyedi ottletek.
"aham, es hol szabvany ez az uj dropshadow by ie?"
Újításról beszéltem, nem szabványról. Ne adj a számba olyasmit, amit én nem állítottam. Egyébként az opacity filtert (bár egyedi kóddal, de) szépen hozzák a Gecko-motoros böngészők is, pedig az ugyanúgy nincs benne a CSS standardben. Ettől rossz programok lennének? Szó sincs róla. Ha tudnak valami extrát, amit a többi böngészőprogram is tud, és ami tetszik a felhasználóknak, az jó eséllyel előbb-utóbb szabvánnyá válik. Mi ezzel a baj?
"... tamogathatnak a rendes w3c-s szabvanyt, ami most is van..."
Ebben teljesen egyetértünk, sokunk életét nagyban megkönnyítené.
"... nem problema ma normalis bongeszot hasznalva shadow effektet tenni text-re, de olvass utana nyugodtan... "
Crockl, én nem a CSS2-ben definiált text-shadow tulajdonságról beszéltem, hanem a DropShadow filterről. Szezon és fazon. Mindenesetre ironikusnak tartom, hogy egy olyan linkről akarsz ilyen hangnemben kioktatni, amit magam majd' két hete adtam meg valakinek egy hasonló eszmecsere során. #30316-os post. Egyébként, ha már itt tartunk: a CSS2-ben rögzített text-shadow tulajdonságot egyedül a Safari jeleníti meg szabályosan. Az összes többi browsernél trükközni kell, ha hasonló hatást akarsz elérni.
"Mert hogy ezt emlitetted, de a shadow text semennyire sem az... "
Tévedsz, kétszeresen is. Egyrészt én egész mást említettem, de te félreértetted. Másrészt pedig a text-shadow szabványos, a CSS2 része.
aham, es hol szabvany ez az uj dropshadow by ie? Meg tudnad mutatni a w3c ajanlasat erre? Amugy teljesen felesleges, ahelyett tamogathatnak a rendes w3c-s szabvanyt, ami most is van, valamint egyaltalan nem problema ma normalis bongeszot hasznalva shadow effektet tenni text-re, de olvass utana nyugodtan: http://www.workingwith.me.uk/articles/css/cross-browser-drop-shadows
Van olyan ujjitas ami szabvanyos is, es mondjuk ujjitas? Mert hogy ezt emlitetted, de a shadow text semennyire sem az:)
Megnéztem, annak alapján beszélek róla. Azt akarod ezzel mondani, hogy a Firefox / Mozilla azért jobb böngészők, mert ugyan azok is elbukják az acid tesztet, de kisebb pacát produkálnak az Explorernél?
"... mert a felhasznalo leszarja"
Ez a lényeg. Neki az a fontos, hogy legyen egy gyors, stabil programja, kényelmes szolgáltatásokkal. Hogy amikor szörfözik a neten, ne gyanúsan szétcsúszott oldalszerkezetekkel és ne működésképtelen webes szolgáltatásokkal találkozzon.
Nézd crockl, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindenki azt választhatja, amelyik neki szimpatikus. Eszem ágában sincs egy browser flame-be belemenni, már csak azért sem, mert ugyanaz a választásunk. Most, hogy utánaszámoltam, nem 4-5, hanem éppen 8 éve nem használok személyes böngészésre Internet Explorert, tehát korántsem valamiféle ízlésháborúról van itt szó. Mindössze annyit mondok, hogy kipróbálás nélkül, pusztán azon az alapon eleve elutasítani valami újat, hogy Redmondból jött, az ugyanolyan szűklátókörű hozzáállás, mint az egységsugarú júzeré, aki az IE-n kívül soha semmi mást nem próbál ki.
"Tudnal irni olyan ujdonsagot amit a "Gecko-motoros böngészők még nem" tudnak?"
CSS DropShadow Filter. Ezt használva nem kell a webfejlesztőknek külön grafikai trükkökkel árnyékhatást előidézniük például szövegdobozok alá.
"A megjelenes, mar most kesik a megjelenes az eredetihez kepest, pedig ott nem szabad idejukben kodolnak ;)"
Lehetséges, de az én kérdésem másra vonatkozott. Konkrétan tudod, hogy egy év múlva jön ki, vagy az eddigi tapasztalataid alapján van egy ilyen megérzésed?