Savanyú a talajod ,tehát megfelelő a gesztenyének és tápanyagot is szórtál az ültetőgödörbe még ha nem is érte el a gyökérzet azt a szintet . Ez valami betegség lehet ,meg kell várni hogy teljesen kilombosodjon
Néztem én is. Nem tipikus kéregrák. Nincsenek a narancssárga gombapöttyök. Valami más. Nem lehet visszavágni sem, mert a tövétől kezdve ilyen foltos. Sajnos nem csak egy, hanem lassan az összes ugyan így kezd kinézni.
Amire én gondolok, hogy az egészséges BdB kéregszíne zöldes szürke, szürke. Láttam már kertészetben BdB-t, amin látszott, hogy már kinőtte a cserepét. Az volt hasonlóan narancssárgás barnás színű. Gondolom tápanyaghiányos lehetett. Lehet, hogy az én fáim is tápanyaghiányosak? Na de a foltok? Vagy ez már az erős tápanyaghiány? Esetleg fagykár?
Ha tápanyaghiány, akkor mivel kezeljem őket? A talaj PH értéke 5.5-6 körüli. Az ültetőgodörbe van szórva NPK 8:12:25. Lehet a gyökérzet el sem érte... Mivel konténeresek voltak, nem tudom, hogy voltak-e mikorhiza gombával kezelve.
Ezek a tünetek nagyon emlékeztetnek a kéregrákra de nem biztos ,hogy az . A neten sok külföldi kép van a kéregrákról ha a név angol változatát beütjük a Chestnut blight alatt . Talán meglehet menteni a fácskát ha visszavágod a beteg ágakat az alatta lévő egészséges fakadó rügyre és a seb azonnal kezelve van fa sebkezelővel.
Másik , egy kérdésem lenne hozzátok ,tavaly vettem egy oltványt Marron de Rod nevű fajta van a címkére írva de én nem találok ilyen fajtát a neten . Létezik ilyen nevű fajta ? Ismeri ezt valaki?Vagy el van írva a név?
Kereskedelmi ültetvényben a tapasztalataim alapján én sem gondolkodok. De bízom benne, hogy előbb utóbb megmarad pár fám.
Ahol nekem van a telek, ott a környéken elszórtan van 1-1 gesztenyefa. Szépek, egészségesek, csak épp egyik sem terem rendes termést. Mondjuk mindegyik magányos és kilóméterek válasszák el őket egymástól.
Na ezért is vágtam bele, mert legalább láttam élő példányokat. Na meg azért, mert imádom a gesztenyét.:)
Nagyjából 6-7 éve próbálkozok a gesztenyével. Mivel lakásban élek és nem volt telkünk, csak magoncokat neveltem és próbáltam kiültetni őket a közeli erdőbe. Egy sem sikerült. Többségében a kihajtás után a leveleik elfeketedtek, elszáradtak. Többféle kiültetési idővel próbálkoztam. Tavasszal, nyáron, ősszel. A legsikeresebb ültetésem is csak 2 évet élt meg.
Tavaj végre vettünk egy telket és így már jobban tudok kísérletezni. Eddig nem sok sikerrel. Sorra hullanak el a fáim. Pont ma vettem észre a legújabb veszteségemet. Az egyik legszebb BdB fám tele volt rügyekkel. Ma azt tapasztaltam, hogy az ága össze száradt, a törzs része foltos.
Viszont van 2 db sativa porzónak. Azok köszönik jól vannak, rügyeznek szépen.:)
Most van kb. 30 db spanyol származású isteni finom magról kelt magoncom. Remélem legalább 1 megmarad.:)
Ne legyél ennyire borulátó. Elvileg a növények is alkalmazkodnak. Biztos vagyok benne, hogy a természet a sokszínűségből építkezni tud és beépülnek a hasznos dolgok, a rosszak elmaradnak. Persze vannak zsákutcák, meg nem 1-2 generáció kell hozzá.
Szomorú volt olvasni az egyik leglelkesebb és legfelkészültebb kommentelő sorait, még szomorúbb, hogy jómagam sem vagyok derűlátó, de az vigasztal, hogy nem üzletet látok a miniültetvényben, csupán szeretnék néhány termő gesztenyefát. Ez a cél egy próbát megér. Köszönöm a jókívánságot és a tippet is, ehhez tartom majd magam.
de nagyon kíváncsi lennék 3-4-5-10 év múlva, hogyan sikerült.
remélem nem találja meg a kéregrák (és egyéb nyavalya.)
tippem: ha megvan a 10 fa, és nem lesz semmi gond,
érdemes lenne ellenállni a kísértésnek, hogy még egyet később beültess.
bár nem lesz hely, az a problémát megoldja,
de itt inkább a pusztulásra gondolok, és az azzal járó pótlásra. (ugyanoda amúgy sem "érdemes" gesztenyét ültetni már...)
egy új fa (és vele a kór behurcolása) is minden eredményt tönkretehet... :(
elég borúsak a gesztenyével kapcsolatos jövőképeim, de
remélem valakinek sikerül, tényleg szívből kívánom, hogy legyen ilyen
magyar ember :)
---
ború= sokat kutattam, láttam pl. a pölöskei kutatóültetvényt (főleg BdeB van ott, kb. 50 fa),
amit pár év alatt megtalált a kéregrák, néhány éve voltam ott, akkor küzdöttek a kórral, felemás sikerrel... most nem tudom hogyan állnak, gondolom a Covid miatt nem tartottak konferenciákat, vagy a pénzhiány miatt sem...
és még más tapasztalatok, de egyik sem volt siker...
nekem a kínai gesztenye az utolsó reményem, de majd meglátjuk ez is hogyan "viseli magát" :)
A jelenlegiek közül csak Precoce Migoule-t és a Marsol-t tekintem porzónak, a BdB számát pedig növelni szeretném (van még 3 magoncom, amire szeretnék oltani). Összesen kb. 10 fát tervezek, így egy Marron de Lyon és/vagy Vignols még belefér, elvégre a porzók is teremnek. A pusztulások még kiültetés előtt történtek, a vásárolt cserepekben. A BbD-ok 5 évesek.
2 db BdB mellé ennyi porzó? Mekkora területed van?:)
Nekem a 7 BdB-ből pusztult el így hirtelen. Pár nap alatt elbarnultak a levelei és elszáradt. Félek, hogy nálam a talajvíz is ludas lehet. Nálad nincs magasan a talajvíz?
Köszönöm a válaszodat. Még gondolkodom a Vignols-on. Tavaly már vettem egyet a 2 db BdB mellé, de néhàny hét múlva egyik napról a másikra száradni kezdett a levele és elpusztult. Vettem egy Precoce Migoule-t is, de tavaly még nem volt elég a beporzáshoz, léha termést hoztak a BdB-ok. Ősszel vettem egy Marsolt és egy Marlhac-ot is, így idén bizakodó vagyok, de arra gondoltam, még egy porzó jó lenne, mert eddigi tapasztalataim alapján bármikor kieshet 1-1 példány (hibrid magoncom is pusztult már el egyik napról a másikra, ezért tartok a Marron de Lyon-tól különösen, pedig az tetszene és talán jobb porzó is lenne).
A Vignols-ról azt írják, hogy öntermékeny. Porzónak nem láttam hogy ajánlanák. Szerintem nincs konkrét ismeret róla, mert a BbB fajtát is sok helyen öntermőnek hírdetik, pedig egyáltalán nem az. Így csak találgatni lehet. De ha kipróbálod és beválik, oszd meg velünk a tapasztalatodat!