Keresés

Részletes keresés

tücsökmadár Creative Commons License 2005.04.27 0 0 267
Ma a Balaton partján jártam és kocsiból szebbnél szebb virágzó(!!!) orgonákat láttam!
:)))
Sajnos fényképezni nem tudtam őket! :(

Orgonát hogyan lehet szaporítani? Azt is lehet dugványozni? Ha igen, mikor?
ZsuR Creative Commons License 2005.04.27 0 0 266
Jajj de jo!!! Most nekiallok orgona apolni!

Azt hiszem az en rozsaim a lugos talaj szeretok koze tartoznak - mert nalam savas a talaj es nem viragoznak - megprobalok lugositani, a funek ugyis az kell.
Meg az oreg bokrok koruk kiszedem az uj hajtasokat.

A bokrok eleg erosek lesznek jovore, hogy viragozzanak - eddig nem eroltettek meg magukat viragokkal :))
Előzmény: tücsökmadár (265)
tücsökmadár Creative Commons License 2005.04.27 0 0 265

Az e heti Nők Lapja kertészeti rovatában az orgonákról van szó!!!

Zsur! Azt írják, hogy :

• A legszebben az agyagos talajú kertekben virágoznak, de jól alkalmazkodnak más viszonyokhoz is.
  • A legtöbb orgona a lúgos kémhatású talajt szereti (7,5-8,5 pH)! 

A férjecskéd már mérhet is!!!!

• Vannak azonban, melyek az enyhén savas talajt kedvelik (pld.: S.josikaea, S.amurensis)!
    Talán ez a magyarázat arra, hogy miért látott csodálatos orgonákat különböző viszonyok között GURIGA! :)
  • Tápigényes növény!
  • Telepítés után még a második évben se engedjük virágozni, hogy jól megerősödjön!!!!
    De ki tudja azt megtenni, hogy leszedi a bimbókat???? :( 
  • Az előtörő sarjakat ki kell vágni tőből.
  • RENDSZERES VIRÁGZÁSRA az évenkénti metszéssel késztethetjük!
Zitka Creative Commons License 2005.04.27 0 0 264

Sziasztok! Mit kell csinálni egy kezdő :-) orgonával, hogy virágozzék? Csak ki kell várni? Az előkertben van egy elég sűrű, de csak kb. 1 m magas orgonabokor. Gyönyörűen zöldell, de sehol egy bimbó rajta. :-O Tavaly se virágzott.  A kert többi részén lévő - szinte elvadult - orgonák már pár nap múlva kibontják a virágaikat.

Ellenkező előjelű probléma: az utóbbi orgonák környékén tucatszám jönnek elő a földből a sarjak. Ezeket simán vágjam le a fűnyíróval, vagy van gyökeresebb :-) megoldás?  

Kiskertész Creative Commons License 2005.04.26 0 0 263

Sok-sok sóvárgás után nekem is sikerült olyan sötét színű orgonát beszerezni, mint a Tied. Sajnos még nem nyílik, mert még csak kb. 50 cm-s. Szerinted mikor fog nyílni? 

Előzmény: GURIGA (261)
Merci! Creative Commons License 2005.04.26 0 0 262

Nálunk igazi a lila is meg a fehér is... :)

lila...

fehér...
GURIGA Creative Commons License 2005.04.25 0 0 261

Asszem, a zorgonáink nagyon eccerre fognak nyílni!
Mármint az elsök.
Ma kisütött a nap...már egy-két pici szirom nagyton lüktet!
Előzmény: Kiskertész (260)
Kiskertész Creative Commons License 2005.04.24 0 0 260

Rózsaszinű lé fog lefolyni róla:)))

Előzmény: GURIGA (259)
GURIGA Creative Commons License 2005.04.24 0 0 259
Fehér, vagy lila?

Mi van akkor, ha fehér hó esik a lila orgonára?
ZsuR Creative Commons License 2005.04.16 0 0 258
Jujj de irigyellek erte!!! A wisteriaert is meg az uj gepert is! NEkem egy G4 iMac-em van 17-es screen-nel, nagyon szeretem, jo gep (varom a PowerBook G5-ot, de nagyon).

Nem tudom, lesz-e tobb virag mint az az egy - de az biztos, hogy a napfeny kell nekik nagyon.

A szomszedeknak ujra eldolt egy fajuk (most az ereszemet is elvitte) es miutan kivagattak, orommel lattam, hogy az orgonak napoznak!
Előzmény: GURIGA (257)
GURIGA Creative Commons License 2005.04.16 0 0 257

ZSU !!!!!

Idaz, hogy ez orgonás topik, de....képzeld!
A wisteriám tele lesz virággal !!!

Másik jó hír, ami nem ide tartozik: megvan az új gépem!
( iMac G5 - 17")

Most már csak egy-két hét, aztán ...itt a virágillat!
Előzmény: ZsuR (256)
ZsuR Creative Commons License 2005.04.14 0 0 256
Akkor neked is HURRA!

Kivancsi vagyok, hogy a hatalmas bimbokban van-e virag a feher orgonan. Szerintem igen. . .:)) Telhetetlen vagyok - egyetlen lilacska nem is lenne eleg igy :))
Előzmény: stiglinc (255)
stiglinc Creative Commons License 2005.04.14 0 0 255
Rehabilitálom a fiatal, fehér orgonámat: 1etlen aprócska bimbócska mégiscsak árválkodik rajta! Legalább megtudom, szimpla-e, illatos-e.
Kiskertész Creative Commons License 2005.04.13 0 0 254

Gyönyörű az a fehér. Valamikor nekünk is volt fehér is, de a virágok gyakran voltak "rozsdásak"

Előzmény: kiwancsi (251)
tücsökmadár Creative Commons License 2005.04.13 0 0 253

Megosztom az örömömet!

A törpe orgonám tele van bimbóval!

:)))

ZsuR Creative Commons License 2005.04.13 0 0 252
Nagyon koszonom, ohgy kuldtel!!! Most is kinnt voltam, neztem, hatha latok tobbet is - milyen telhetetlen vagyok - de nem. . .azon a bokron nem.
Neztem az oreg - visszavagott bokorokat is, azok meg nem nagyon mutatjak mi is lesz. A hetvege sokkal melegebb lesz, akkor biztos tobbet latok
A feher orgonamon sokkal nagyobbak a bimbok mint a lilan - de meg nem lehet latni mi is van benne:
Előzmény: kiwancsi (251)
kiwancsi Creative Commons License 2005.04.13 0 0 251

Zsur!

Nagyon örülök!

Remélem nem szerénytelenség részemről, de alighanem én küldtem. :-)

Ugyanis két orgonám akik tavaly borítva voltak virággal idén egy szálat sem hoznak.

Töröm a fejem vajon adtam-e nekik tápot?

Biztosan levágtam a virágokat idejében arra emlékszem.

Szóval engem is érdekelne min múlik a virágzás, az ápoláson kívül. :-)

A Tiédnek viszont őszintén örülök. Nekem így is marad néhány. :-)

Íme az idei bűnösök, tavaly!

Előzmény: ZsuR (246)
tücsökmadár Creative Commons License 2005.04.13 0 0 250
Ha kibontotta, akkor is mutasd meg, légycciiii! :))))
ZsuR Creative Commons License 2005.04.13 0 0 249
Nekem akkor rengeteg elso evem volt!!! Oszkaar! Most viszont lesz (legalabb egy) virag rajta!

STIGLINC!!! VIRAG!!! HIPHIP HURRA!!!!!!!!!!!!!!!!

(szambazik a lelkem tegnap delutan ota :))! )

A feherek meg nem mutattak meg mi van a bimbokban. . .
Előzmény: oszkaar (248)
oszkaar Creative Commons License 2005.04.13 0 0 248

Sziasztok,

Nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki nekem is sikerült pár orgonahajtást sikeresen elültetnem. Több helyről származnak, lesz benne fehér is lila is. De úgy hallottam az első évben nem virágzik.

Viszont a kertünkben már régen nem volt semmiféle trágyázás. Mit szeret, mikor érdemes?

Kösz, Oszkár

stiglinc Creative Commons License 2005.04.13 0 0 247
Hoppáááá....:-))) Gratula!!!!
ZsuR Creative Commons License 2005.04.13 0 0 246
Idesussetek!

De nagyon!

Mit lattam!!!

A kertemben!!!! Teljesen az enyemben!!!

stiglinc Creative Commons License 2005.04.12 0 0 245
Nagy káááár... :-(((
Előzmény: szilkszilky (244)
szilkszilky Creative Commons License 2005.04.12 0 0 244
Tavaly hol volt? Azt hiszem ez a kérdés relevánsabb... Persze mikor már megtudtam, akkor már tele volt épitési törmelékkel...
Előzmény: stiglinc (243)
stiglinc Creative Commons License 2005.04.12 0 0 243
Atyagatya! Hol is van az a konténer????
Előzmény: szilkszilky (242)
szilkszilky Creative Commons License 2005.04.12 0 0 242
Én tavaly ültettem egy orgonát. Dupla és világitóskék szine van. Nagyszülők épp kiirtották az egész gyönyörű sövényt a kertben és nem tudtam róla. Mikor kértem egy gyökérhajtást, közölték, hogy már több hete az egész a konténer alján van. Szerencsére találtunk egyet, úgyhogy tavaly átjött hozzám. És képzeljétek! Már van rajta egy virágrügy!!!! Ha lesz virág, lefényképezem!
Justine_ Creative Commons License 2005.04.10 0 0 241

Hát akkor lehet, hogy ezért olyan szépek az én orgonáim?:))) Mert mi nyaranta kinn szoktuk ünnepelni a szülinapomat a kertbe (város szélén van), és akkor szól a zene is:)))

Én most boldog vagyok orgonaügyben:) Amit szépen megritkítottam, az itt kapott tanácsokat követve, az úgy néz ki, mint a Gurigáé itt lejjebb:) Amit nem ritkítottam meg (időhiány miatt), hanem maradt dzsumbujnak, azok meg szimplán duplák lesznek:) De az tutti, hogy rengeteg lesz az idén nekem!!!:))

És úgy nézem, hogy a frissen ültetett fehér orgonám is megeredt:)

Előzmény: tücsökmadár (239)
ZsuR Creative Commons License 2005.04.10 0 0 240
Akkor itt a baj - en barokk zenet jatszottam nekik :))

Azt hiszem megprobalom lugositani a talajt, nalunk eleg savas - ber Guriga ellenjavallotta.
Előzmény: tücsökmadár (239)
tücsökmadár Creative Commons License 2005.04.10 0 0 239

Akkor én az idei virágzásról lemondok, csak érezze jól magát nálam és utána minden évben virágozzon! :-)

A tegnapi "fantasztikus" helyi lapban olvastam, hogy a növények szeretik a zajt (zöldborsó volt a kísérleti alany), s a heavy metal-tól jobban nőnek, mint a komolyzenétől!

Lehet, hogy az orgonáknak sem ártana egy kis kamarazene legalább!!! ;-)

Előzmény: ZsuR (238)
ZsuR Creative Commons License 2005.04.10 0 0 238
Gon dolom nagysagtol, erettsegtol fugg. Az en uj orgonaim mind viragosak voltak amikor ultettem oket - aztan elmultak. . .
Előzmény: tücsökmadár (237)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!