Kisfiam Kristóf, ami ugye nem egy különleges név. Mindezek ellenére, mivel gyerekem kb. két évesen Titocs-nak mondta, mindenki rákérdezett, hogy mi is a neve? Volt aki Titusznak értette. :)
Szerintem nem szempont. Én mindig a dadusoktól kérdezem, hogy kit hogy hívnak, mert a kisfiam némely nevet érdekesen ejt. Pl. a Godzi-ról kiderült, hogy Godiva (Godi), a Szójá-ról, hogy Zoárd, a Ojji-ról, hogy Lola, mint Loli. Neki természetesen ezek a megszokottak, mint hogy van acsoportjában Gavin, és Min nevű kisfiú is.
Off: Az oviban is "természetesen" Verda a jele : )) ha kérdezik, mondja, h kisautó - Vejda : D
és valóban, óvónéni csinált kartonból egy Villám Mcqueent, az van a falon, a ruháiba pedig Verdás vasalható matricákat raktam : )
On: A lányomnak van egy csoporttársa, aki Tomasz, most nem tudom, h Tomas v. Tomasz v. hogy írják, román vezetéknévvel, és a fiam teljesen meg volt sértődve, h a Tomasz egy kisfiú és nem pedig vonat : o : D
Itt van pár külföldi nevű gyerkőc, francia, arab, román, német, szóval Albi annyira nem lóg ki : )
Ez végülis érthető. A családi bevenevek eredete kívülállők számára követhetetlen tud lenni. :)
Én ilyenen akkor röhögtem magam halálra, amikor 80 éves Cecília nagymamámat valaki elkezdte Saroltázni. Kérdezte a nagymamám, hogy de hát hogyhogy? Őt nem is így hívják. Kiderült, hogy a hölgy hallotta, hogy a templomban Ciliként emlegetik, de ő azt Cininek értette, és hát nyilvánvaló, hogy a Cini az a Sarolta név beceneve, és nem akart bizalmaskodva becézni... :D Micsoda kombinálás...
Nade ha nagyon különleges a neve, akkor sztem szépen, artikulálva is rákérdeznek, nem? Nálunk így van mondjuk : )
Alberich 3 éves, ha kérdezik, mondja h Ajbejik v. Ajbi, esetenként X Vejda Ajbejik vagy X Vijjám Mekkvííín Ajbejik : )) ezután úgyis megkérdezik, h micsoda?, szóval sztem tökmindegy : ) egy Jevi-nek ejtett Levi is lehet félrevezető akár, olyan emberkének, aki nemcsak magyar nevekhez szokott : ) amúgy a csoporttársak egy pillanatig nem csodálkoztak a fiam nevén, elfogadták, és elfogadja mindenki, nem volt problémánk belőle, max. megkérdezik, h mégis milyen név ez, honnan ered, stb. : )
Nekünk nem is különleges nevű a gyerekünk, egyszerűen csak Liónak becézzük, de _mindenki_ Leónak hívja előszörre, külön kell szólni, hogy nem Leó, hanem Lió. És ez nem is bemutatkozás-alapon van, hanem így beszélünk róla, mi, a felnőttek, tehát tisztán, érthetően mondjuk, mégis Leózzák. : )))
Mondjuk a Nimród a vezetéknevetekkel lényegesen könnyebben, tisztábban kiejthető.
Körkérdés: akinek van a környezetében különleges nevű gyerek: mennyire tudták 5-6 éves korukig rendesen kimondani a nevüket? Vagy ez másnak nem szempont? Nekem a Regő név nagyon tetszett, de Gergő lett a fiam, mert nem akartam, hogy 4-5 éves koráig állandóan visszakérdezzenek, hogy mi lehet az a Legő vagy Jegő - egy Gergőt mindenki tud hova tenni, ha Gelgő vagy Gejgő is lesz belőle. Bár lehet, hogy a Legőt vagy Jegőt is ugyanúgy Gergőre tippelték volna az idegenek...
Szóval lehet, hogy ezen hülyeség problémázni, mert 5 évet kibír az ember, utána már általában tisztán beszélnek a gyerekek.
Amúgy meg, ha a Nimród a mániája, és végül Nimród lesz a gyerek, az sem katasztrófa. Mint látható, a legtöbb név tetszik valakinek, növeli a változatosságot, idővel megszokják.
Csak zárójelben mondom, nem baj az, ha gyakori valaki neve. Én is állandóan lázadtam, mert olyasmi nevem van, amiből minden telefonkönyvből van egypár, de pl. iwiw-en nem könnyű megtalálni.
A Nagy-hoz mindenképp minimum 2 szótagos utónevet adnék, hogy ne legyen túl rövid, kaffantós pl. Nagy Pál, Nagy Márk.
A Zsigmond nekem nem tetszik, pedig hangzásilag rendben van, csak valahogy olyan öreges, könyvmolyos-de lehet, hogy ez németes ártalom, rögtön a Siegmund ugrik be.
Ami nekem tetszene: Kornél, Dániel, Boldizsár-ezek talán hangulatilag közel vannak a Zsigmondhoz, ezért írtam ezeket.
Gizella, Júlia is szépek, bár utóbbi helyett inkább Julianna, hogy szépen végiggördüljön a nyelven. Illetve bevetném még az Izabellát, szintén szép és klasszikus.