Örülök, hogy tetszenek! Remélem, lesz köztük olyan, ami egyesíti a szülők jó tulajdonságait.
A saját magfogás mellett még vettem máshonnan is magokat, illetve volt amit protokorm állapotban kaptam már lombikban innen-onnan. Pl azokat a már akklimatizált Cattleya hibrideket (C. gaskelliana var. coerulea × C. intermedia var. amethystina) is, az előző fotón. Ráadásul, most, hogy visszaolvastam a topik régi hozzászólásait, erős a gyanúm, hogy egy régi topiktag keresztezte és vetette azokat a magokat: oncilaci. A tenyészedényen lévő és itteni infók alapján erre következtettem. Úgy látszik, kicsi a világ! :-)
A kenderpálmákat nem téliesítettem, cserépben vannak, verandatető alatt, szárazon. Ha esetleg nagy zimankó jönne (-10 alatt), akkor behurcolom őket egy melléképületbe (vagy, mint tavaly, körbetekerem őket a karácsonyi izzósorral :-), de remélem, nem lesz rá szükség. Szerencsére nem saját tapasztalat, de azt olvastam, hogy -14 fokig bírják, egyébként meg a hajtáscsúcs szárazon tartása a legfontosabb a tél folyamán.
Sajnos nincs ötletem, mi lehet a kérdéses növény, a levele alapján Cymbidium, de a virág tényleg kicsit másmilyen, leginkább az ajakrész nem hasonlít a többi Cymbi hibridre. Persze aztán lehet, hogy valami nem szokványos hibridről van szó, vagy valamelyik Cymbidiella faj is szerepel a szülővonalban.
Én idén nem bántam kesztyűs kézzel a Cymbidiumokkal, nyáron kitettem őket a tűző napra (persze szoktatás után), délelőtt 10 órától délután 3-ig sütötte őket a nap közvetlenül, előtte-utána is erős szórt fényt kaptak, és most jobban virágoznak, mint tavaly, amikor árnyékosabb helyen nyaraltak. Erősen világoszöldes lett a lombozatuk a naptól, de több helyen olvastam, hogy ez normális nyáron (most télire mélyebb zöld lett ismét). Nem mondom, hogy emiatt, de tény, hogy idén jobban virágoznak.
A Cymbidiumok közül a C. tracyanum a legnagyobb kedvencem, nagyon szeretem az illatát. Sajnos nincs nekem, de a méretei miatt nem is igazán tudnám hova tenni, viszont a Füvészkertben minden januárban megcsodálom a virágzását.
A kenderpálmáimat tavaly már kint teleltettem, nem foglalták a helyet bent szerencsére. Magról vetettem őket 8 éve, és korábban még nem mertem kint hagyni őket télire, de most már viszonylag nagyok lettek, menniük kellett (kellett a hely az orchideáknak.. :)
A Zygo magvetésből lassan áttűzdelek friss táptalajra, szépen növögetnek:
(A lombikon a beosztás ml-t jelez).
És a november végén kiültetett néhány növényke, amik már túlélték az akklimatizálás viszontagságait:
előtérben Dendrobium antennatumok, hátul D. parishiik, balra fent Cattleyák, jobb alsó sarokban Phalaenopsisok.
engem a Cymbik minding legyoznek / ami Csak tovabb inspiral, hogy sikeruljon /, most is a legnagyobbon csak ket viragszar jon, a másik négy nem is viragzik. Pedig egyforma kezelést kaptak.
van valamilyen elképzelésed a lenti képen levő növényről, hogy mi lehet ? Én Cymbinek hívom, de szerintem nem az.
nalam három ventilator megy, kettő fűteni is képes két fokozaton. A nagy hidegben óriási segítség.
a harmadik pedig oldal irányba mozog, így jól át keveri a levegőt es nyáron párásitatni is lehet vele.
nalam a dezsasok a pincébe / mennek tönkre /, a kender Pálma pedig ki van ültetve, " polikarbonatban várja a tavaszt.
remelem lesz nehány érdekes Zygod, ami engem is érdekel.
Én is pont két éve vettem a bordó mini Cymbit egy "mentsetek meg" polcról, és szintén nekem is most nyílt először :-) Vettem egy másikat is akkor, de az még nem virágzott, kíváncsi vagyok, más színű lesz-e.
A Papaya Kiss is vele egykorú, őt is mostanra sikerült helyrepofozni, szintén névtelenül vettem. Mondjuk majdnem kinyírtam szegénykét, mert beraktam a télikertbe 14 fokra tavaly télen (azt hittem, hogy nobile hibrid), ahol elkezdett sárgulni és levelet dobálni. Aztán gyanússá vált a dolog, mert a mellette lévő nobile Dendrobiumnak meg semmi baja nem volt. Szerencsére a cserepén volt egy matrica Sa-Nook felirattal, és a neten rákeresve kiderült, hogy ezek bizony bigibbum hibridek, úgyhogy ment is be a meleg szobába. Aztán már csak arra vártam, hogy virágozzon, hátha a Sa-Nook honlap alapján majd sikerül kitalálni, kicsoda-micsoda.
Nálam a veranda egy része van beüvegezve (pontosabban "bepolikarbonátozva") a növényeknek, 4,5 m2-en, 12-14 fokra fűtve - így főleg mérsékeltházi orchideákat kezdtem nevelni. Van egy régi fedett akvárium is itt, aminek az aljába tettem egy fűtőkábelt, abban lakik pár ékszerorchidea - Ludisia discolor meg Macodes petola. Ennek az akváriumnak a környezetébe rakom azokat az orchikat, amiknek kicsit melegebb kell, pl a Brassiákat, Zygopetalumokat, így ők 16 fokot kapnak. A sarkokba, a földre, ahol meg a leghidegebb van, ott van a nagy Cymbi, illetve Coelogyne cristata, Pleurothallis stricta, ők nem bánják a 10 fokot.
Nálam is van egy ventilátor, ami mozgatja a levegőt, még a télikert beüzemelése utáni első télen jelent meg egy csomó penész a növényeken, botritisszel az élen, az jó tanulópénz volt, hogy mennyire fontos a légmozgás. Szerencsére akkor még nem voltak orchideáim, csak néhány kenderpálma, leanderek meg egyéb strapabíró dézsások. Azóta folyamatosan megy egy ventilátor azokon a napokon, amikor zárva kell tartani az ajtókat, a botritisz meg eltűnt. Persze tavasszal is jól jön a ventilátor, amikor a napsütés felmelegíti a télikert felső részét, alul meg még hideg a levegő. Sajnos a tetőn nincs ablakom a szellőztetéshez, csak oldalt két nagy ajtó. Gondolkozom valami utólagos megoldáson, mert nagyon kellene.
A magoncokat folyamatosan ültetgetem ki cserépbe, november végén is volt egy adag, illetve most a héten is tervezek majd kiültetni egy újabb adagot, amint meglesz a Sphagnum-moha és kókuszháncs, amibe ültetem őket. Készítek majd róluk képeket.
Lengyelül sajnos nem beszélek - még gimnazista koromban egyszer elkezdtem tanulni, de aztán nem jutottam messzire.
Szépek a novenyeid es a valasztek is szamottevo. Hol tartod őket?
a Cymbik nálam rosszul teljesítenek /V. inkább én ?/ kettő elpusztult, az utolsó - hihetetlen - de megfázott, pedig csak az előszoba ajtót nyitogattam rá.
a sikeresek is, mint a Csikós, csak egy viragszarat hoznak, ritkán kettőt, harmat.
nagyon szép a fehér Cymbid, nekem van egy hasonló, igaz, hogy mini, ha egyáltalán Cymbidium.
van róla tavaszi felvetelem - nem tul jo - egy kulon mailben felteszem, metr meg Kell keresni.
a D. Papaya Kiss egy szuper noveny, nekem is van egy es KB harom honapon at viragzott a lakasban.
szep a Cati is, nálam is tombolnak az idén, van egy lila, korábban feltettem, 18 virág van rajta. A többiek is 3-8-9 bimboval ill. virággal örvendezzetek.
Nagyon igazad van, sok virágzó növény között a teli hónapokat könnyebb átvészelni. A színek kavalkádja es az illatok segítenek a pozitív gondolkodásban es a feltöltődésben.
sajnos a Cymbi nevet nem tudom, két éve leértékelve vettem, most virágzott először.
a viraghazam kb 14-15 m2 az elvárt módon működik. A légmozgás a legfontosabb, persze az alapfeltételeK biztosítása után.
hogy vannak a bébik ? Mikor tuzdeled őket cserepekbe ?
Az egyetlen szobai orchideám: Dendrobium Papaya Kiss
Névtelen Cati:
Névtelen Cymbi:
Tavaly ez a Cymbidium elég késő ősszel hozott csak virágrügyet, idén viszont augusztus elején volt egy 8 fokos éjszaka, és augusztus végére már ott figyelt a hasasan kövér rügy a tő alján :-) Úgy látszik, nagyobb a jelentősége az éjszakai-nappali hőmérséklet különbségének a virágindukcióban, mint annak, hogy egy adott érték alá csökkenjen a hőmérséklet.
Esetleg tudod a bordó csíkos Cymbi fajtanevét? Van nekem is egy megszólalásig ugyanilyen, de név nélkül vettem.
Tetszik az üvegházad, mekkora? Hogy oldod meg az árnyékolást?
Nálam tavasz második felétől az mindig elég problémás szokott lenni, a tetőre rakok kívülről raschel hálót, hogy ne melegedjen túl a ház, csak így meg elég sok fényt lefog a háló.
Köszönjük a jókívánságot, hasonló jókat kívánok én is!
Sajnos nálam a cymbi virágzás elmarad az idén is. Lehet nem kapott elegendő tápot a virágzáshoz, másra nem tudok gondolni. Egész nyáron a kertben volt még napsütés is érte, egészen későn vittem be, október végén. Pár kis rügy van amiből reméltem virág lesz, de meg sem mozdulnak.
A lila-fehér kételvelűmre gondolsz? 2 éve vettem leárazva Ausztriában, de most virágzott először. Még nem próbáltam szétvenni a tövet, de lehet, hogy tavasszal megpróbálom. Majd kérek hozzá tanácsot. Akkor beszélhetünk a cseréről, mert jelenleg ez az 1 példányom van Cattleyaból, illetve amit most vettem az Oázisban Sárga-bordó, de az 1 levelű.( kíváncsi vagyok bírok-e vele) Nekem sajnos nincs olyan bőséges gyűjteményem...:)))
Zygo: Talán annyit, hogy nem szabad nagyon kiszorítani / gyakrabban öntözni, mint a Phalokat /, magasabb nitrogén igénye van a viragzashoz, sok szórt fényt szeret / tűző déli napot soha /, nem virágzik, ha túl- ultetjuk, ja es egy dolog nagyon fonto¶, hogy valamennyi gyoker a kozeggel takarva legyen. O egy a kevesek kozul aki nem fejleszt leggyokereket.
mas, a foltos Cattleyad nagyon tetszik. Alkalom adtan, szivesen cserelnek belole.