Mivel a balkáni gerléim már jó húsban vannak a cinkéknek szánt szotyolától, én is lezártam a cinkeház felső szintjén kialakított éttermet. Persze a gerlék sem döglenek éhen, mert én az útra szórom a megfeketedett diókat. Ott az autók összetörik (ennek a földútnak mindegy:-)), és legelnek rajta a gerlék.
A cinkék meg költenek ezerrel, évente kétszer, 6-9 tojás. Tavaly elpusztultak a fiókák, valószínűleg elverte a vihar a szülőket.
Ha nagy a szaporulat, akkor papa-mama közösen etetnek.
Gyermekkoromban (alföldi város, járásszékhely) mindig volt csirkénk, disznónk. A szomszédnak is. A nagyszüleimnek is. Mentünk át hozzájuk, talpig ünneplőben tehénlepénybe léptem az utcán... És voltak fecskék. Ma már elképzelhetetlen lenne, a jószág hangos, a trágya büdös, a gatyát is leperelnék...
A telken cinkék vannak bőséggel, minden évben többször is költenek. Én olyan etetőt használok, amit csak a kis énekesmadarak tudnak használni, nem akarom a szajkókat és a balkáni gerléket hizlalni.
Kertváros szőlőhegy "gazdagnegyed" lett 30 év alatt. Ugyanez a szitu, talán annyival más hogy akinek szebb a kertje annak kertésze is van a tulaj meg jár vasat emelgetni a konditerem bérlettel hogy mozogjon :) 30 éve jöttünk ide mind a 6 telek szomszédnak bemutatkoztunk. Azóta kicserélődött a fele legalább. Olyanok jöttek akinek ha köszönsz néz mint birka, még visszaköszönni sem tud, nem hogy bemutatkozott volna. A szomszédban 6 éve épült egy 8 as társasház. Ott ég a térkövön a napon 6-8 darab tizen millás kocsi, de faültetés még nem volt hogy legyen árnyék. Pereskedés már igen hogy szar a ház.....
Persze mert odaköltözik a városi dáma a faluba hétvégére, aztán feljelenti beperli a szomszédokat mert kukorékol az a kakas és röfög az a malac amelyik emberöltők óta kukorékolt, röfögött, ugatott, mekegett azon a portán ami mellé parasztházat vett nyaralónak. És még meg is nyeri a pert mert jók a kapcsolatai......
Hetvenkilenc éve lakom ugyanitt, Bp-től 16 km-re. Régen falu voltunk, ma város. Régen minden évben rendszeresen megjelentek a fecske kolóniák, gyerekként a fészkük alá készítettem egy falemezt, hogy ne legyen ürülékes a járda. Évek óta nem láttam fecskét, verebet. Az utcánkban kb. 30 ház van, ketten műveljük meg a kertet, a többi kert rovar- és rágcsálórezervátum, főleg az egyik szomszédomé. A beköltözök, a szép házakat építők 2-3 m2 udvart letérköveznek és erre nagyon büszkék. (A kert meg a természeté.) A házukat kivéve, úgy élnek itt mintha Bp-en panellban laknának. Velünk alig állnak szóba, pedig én is embör lennék+műszaki értelmiségi+három ciklusban önkormányzati képviselő+4 ciklusban egyházi képviselő+hobbi kertész, borász nagyapám után. Most taroltak a helyi választáson is. Szép új világ. Egyedül az zavar, hogy az kortól, életmódtól és teljesítménytől függetlenül megszűnt az alanyi jogon járó tiszteletadás. Ennyit a fecskékről+másról.
Áldott karácsonyt, az új esztendőben jó egészséget, békét és örömteli kertészkedést kívánok.
U.i.: átolvasva a bejegyzésemet, kérem hogy senki sem öregkori keserűséget érezzen a szavaimból, csak rögzítettem egy új települési helyzetet.
Azért ez nem igazán zavarja a festettkörmű dámákat akik 2-3 picsanylit is tartanak lakásban vagy ennél több macskát is. Nekik a kakaskukorékolás és kacsa hápogás a probléma, nem a saját kutyájuk piszka a járdán és a parkban....... Én pl. simán lehordom őket ha beviszi a boltba kabát alatt a bolhást és úgy tapperolja a kenyeret vajat hűtőpultot stb.
Vagy innom kell valami célzóvizet ,vagy meg kell tanuljak írni ! Kicsit olyan hülye ez a laptop . A gombok nem úgy vannak elrendezve mint a régin volt . Nyomom a gombot és az nem az a gomb ,vagy épp nem hagy szünetet .
A nagyüzemek táppal etetett sertésik hígtrágyája eszméletlen sok légylárvát nevelt fel ! Egy fél veder szép csontit 30-40 perc alatt átmászattunk régen mint a régi fagyis kanál olyan alakú műanyagkanállal raktuk a kukorica darás vödörbe amiben olyan egyharmadig volt a dara eerre meregettük rás leönött híg trutymóbol a csontikat szinte alaig volt trágya közztük . amikor átmásztak a darába akkor csak lelöktüka trágyát a tetejéről majd ezt ismételgettük eszméletlen rengeteget lehett gyűjteni ahol nagyüzemi sertés tartás volt . Ezzel ettetünk a halakra .
Igen, amikor szinte minden portán tartottak jószágot, minden padláson zsákban állt a szemes takarmány, a táplálékbőség természetellenesen népes verébpopulációt eredményezett. Ugyanígy a trágya - légy - fecske. Soha nem lesz annyi, mint akkor. És nem is volt az állattartás elterjedése előtt.
Még odvas fa tuskó is van bádot tetővel kint de nem tetszett nekik se téli se nyári szállásnak ,pedig van benne kevéske széna is . Állítólag azért mert L alakban kéne a bejárata legyen ,nem ilyen egyenes ezt nem szereti a sün . Valamit majd kitalálok rá megoldásnak .
Itt már rég tendencia ez de a veréb még tartja magát de valamilyen kistermetű ragadozó madár szelektálja őket ,én nem szeretem a verebeket . Tönkre teszik a tetőket . Zaklatják a fecskéket . Azt már régről megfigyeltem mivel a faluszélén lakom hogy a nagyüzemi napraforgó érés tájéki permetezése gyakorlatilag kiirtja a madarakat a környékről . Amióta a golyalábas permetező megjelent a környéken azóta nincs madár állomány . Volt hogy több kismadár is gubbasztott a sövényben mielőtt lepottyant a földre ez olyankor volt ha a napraforgó volt a kertem végében ! A tányér csipkedésével kapnak mérgezést . Régen amikor volt napraforgóm be kellett kötni a tányért mert megették a madarak másként manapság meg az etetőből se eszik ki ha teszek bele .
A macskatápot pedig szeretik a sünök, nálunk mindig ették, ha kaptak.
Nem szoktuk etetni őket, van elég rovar csiga és hullott gyümölcs a kertben, de ha ősszel kis súlyú fiatal sünt találunk, azt etetjük macskatáppal. A komposztkupac közelében volt sünetetőnk, este a komposztból jött elő a sün, és rájárt a macskatápra.
Évről-évre kevesebb az etetőn is a madár. Volt, amikor egyszerre 15-20 meggyvágó is egyidőben az etetőkön volt. Idén jó darabig senki sem látogatta az etetőt, aztán egy hete megjelentek, rögtön minden féle, cinkék, meggyvágó, zöldike, stiglic. A 2000-es évek elején egy télen 30-50 kg szotyit is megettek, most a töredéke is sok. Ami még érdekes, a veréb egészen ritka lett! Régen meg zavaró volt a sokaságuk.
Madaraink már nincsenek évek óta ! Napraforgó is lenne csak az nincs ami megegye ! Valamikor rég naponta 2 fángli napraforgót dobtam szét nekik és 3 méterre oda repültek hozzám és 6-10 féle is volt és néha 100 is volt itt a fákon .
Itt volt mindig sünink de mostanában nagyon lefogytak két foxi van a szomszédokban megölnek mindent ! Volt egy gyönyörű nagy cicám olyan 6 kilós azt is valószínűleg a ráengedett kutya ölte meg ! A nyáron olyan sünnel találkoztam aminek a hátában nyűzsögtek a kukacok egy mély sebben ! Az a tetves foxi beleharap és úgy húrcolja szegényeket . Próbáltuk mi is etetni őket de eddig nem sikerült ,nem eszik meg a macskatápot ,pedig az egyik legjobb félét kapják a macskák ! Sajnos a faluban több kóborló vadászkutya is van .
Lehet felzavarták megbolygatták a fészkében. - Szezonban nálam mindennapos vendégek, amit a macska meghagy azt megeszik és direkt etetjük is őket. A kertitó az itatóhelyük már alkonyatkor indulnak és végig járják a helyeket néha kora hajnalig van mozgás a kameraképeken. Viszont nem láttam hogy előjöttek volna ebben az enyhe időben nálunk, jobb is. - Szeretni való jószágok :) Viszont a madarak elég jól elmaradnak az etetőkről mostanában ebben a melegben....
Hihihihhihihi ! Nem biztos sajnos a multkor itt járkált amikor egy nap kisütött a nap és ez kb 1 hete volt csak ,nappal nagyon meleg volt olyan 10 fok is lehetett és szerintem felébredt ,pedig éjjel már fagy volt . Megpróbáltam meg etetni egy kis száraz táppal de nem ette meg sajnos . Kaját pedig tuti nem talált sehol sem a deres fűben .
A növényvédőszerek általában kémiai anyagok, azok általában kb. az idők végezetéig stabilak megfelelő körülmények között. Legfeljebb összecsomósodik, beszárad vagy ilyesmi történik. Az Amazon meg baktérium készítmény, ami mégiscsak élőlény. De ennyi túltárolást szerintem ez is kibír.