Keresés

Részletes keresés

Ladila Creative Commons License 2013.09.14 0 0 25998

Köszönöm, írtam, már csak reménykedem, hogy olvassák is a levelem.

kürtök Creative Commons License 2013.09.13 0 0 25997

Ott venturaban biztos hogy tudnak segíteni.

Előzmény: pithee (25996)
pithee Creative Commons License 2013.09.11 0 0 25996

Üdv!

Talán itt tudnak segíteni: www.tramontana.co.hu

Előzmény: Ladila (25995)
Ladila Creative Commons License 2013.09.10 0 0 25995

Úgy látom senki sem tud segíteni Ventura 10 tárgymutató ügyben. Szomorú vagyok.

fecskea1 Creative Commons License 2013.09.10 0 0 25994

Lehet, nekem a  Quark 4.1-hez volt ezelőtt utoljára "Helyes-e?", bár az régen volt, emlékeim szerint jobban működött, mint amit most a 7.0-hoz adnak. (De lehet, hogy tévedek).

Sajnos, nincs másik, ezért végig kell futtatnom az anyagot rajta. Az még csak rendben van, hogy közben rendezi is a szöveget, de egy rakat helyesírási problémát nem ismer fel, többek között a vesszőket (ami azért fontos).

Mindegy, mindig azt gondolom: miért vannak a korrektorok, ha nem azért, hogy ezt helyretegyék?

Az Indi-t nem ismerem. Egyszer-kétszer letöltöttem a próbaverziót, mert Bulgáriából kaptam olyan anyagot, ami ebben volt, és át kellett tenni Quarkba.

Előzmény: petigabi (25993)
petigabi Creative Commons License 2013.09.10 0 0 25993

Az összes PM verzióhoz adott Helyes-e ugyanaz. A legnagyobb hibája, hogy nem tud betoldó elválasztást, és hogy toldalékolt szavaknál rosszul ismeri fel a szóösszetételt -- vagyis nem a klasszikus "borzalom" típus, henem a "kerékpár-ok". Persze az összes toldalékolt összetételt előre felsorolni elég bajos, de rendszeres gondozás mellett elég jól használható a kivételszótár -- tapasztalatom szerint jobban kezelhető, mint az InDesign "megy-gyújt", "országy-gyűlés", illetve "csopor-taktivitás" stb. típusú hibái...

Előzmény: fecskea1 (25991)
petigabi Creative Commons License 2013.09.10 0 0 25992

Hát, ez nem feltétlenül megoldható sztem. Az pl. biztos kizárt, hogy egy ojjektum több layeren legyen egyszerre. Van az a bizonyos Pathfinder, ott lehet próbálkozni -- de azzal is csak annyit érsz el max., hogy ne egymásra lapoló alakazatok legyenek a figurában. Másfelől pedig lehet raszterizálni.

Előzmény: Gis80s (25988)
fecskea1 Creative Commons License 2013.09.06 0 0 25991

Az biztos, hogy a 7.0-hoz beszerezhető "Helyes-e?" gyakorlatilag olyan, mint a kihullott fogazatú fésű. Csak a kopaszoknak jó.

Előzmény: kürtök (25990)
kürtök Creative Commons License 2013.09.06 0 0 25990

A pm nekem is a kedvencem volt, de leálltak a fejlesztésével, ami meg a helyes-et illeti, nem túl jó. Én azzal töltöttem el az üres időmet, hogy amikor elkészült egy könyv, hátulról előre begépeltem minden szót. Ez a 6.5 volt, és szép volt a szövegkép. Még az id szövegképe se olyan nyugodt.

Előzmény: fecskea1 (25987)
Ladila Creative Commons License 2013.09.03 0 0 25989

S.O.S Ventura 10 segítség kellene!Mit kell beállítani ahhoz, hogy a tárgymutatót normálisan generálja le? Jelenleg a magyar ékezeteket, nagy betűket külön teszi a végére, sőt egy részen belül is a második szint ékezetes betűjét az adott betűcsoport végére teszi, szóval katasztrofális. Mindez a 8-ban jó volt.

Gis80s Creative Commons License 2013.08.30 0 0 25988

Sziasztok!

Szeretnék (ismét) egy kis segítséget kérni Illustratorral kapcsolatban.

Rajzoltam egy figurát, aminek minden egyes elemét egy új layerre tettem. Hogyan tudom azt megoldani, hogy a végeredmény egy objektum (Szalacsi bácsi szerint ojjektum) legyen? (nem azt akarom, hogy egy group legyen, hanem egy alakzat....mint mondjuk a PS-ben a merge layers-nél) 

Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni.

üdv.

Péter

fecskea1 Creative Commons License 2013.08.15 0 0 25987

Szia!

Nekem 7.0 van, de ahhoz sem adtak magyar nyelvű használati utasítást, pedig itthon vettem.

Viszont, ha jól emlékszem, a 6-os változathoz van tankönyv, amit megvehetsz, az alapokat abból is nagyon jól el lehet sajátítani.

Előzmény: erno68 (25974)
petigabi Creative Commons License 2013.08.12 0 0 25986

Lehet, hogy nem ugyanazt nézzük, de itt van egy olyan kitétel is, hogy a proof (aka ellenőrző nyomat) után áll össze a layout, a korrektorok kiértékelése alapján. Hát, nem is tudom. Finom megfogalmazás?

Előzmény: kürtök (25981)
petigabi Creative Commons License 2013.08.12 0 0 25985

Persze, hogy volt PM 6.5-höz Helyes-e. Ha jól emlékszem, volt a 6.0-hoz, sőt, már az 5.0-hoz is -- a 3.0-ról elég halvány emlékeim vannak. Az már más kérdés, hogy az Adobe az első jelentősnek mondható hozzányúlása után kénytelen volt kiadni egy nagyobbacska javítócsomagot (ettől lett 6.52-es), mert szinte mindent elrontottak az eredeti Aldus kódban.

Előzmény: Gésafi (25967)
petigabi Creative Commons License 2013.08.12 0 0 25984

Szerintem egyáltalán nem irtandó: inkább háziasítani kell :) Tulajdonképp a fattyúsorral addig nincs is baj, amíg tele van és szöveg követi. Sokkal rosszabbul néz ki, ha az utolsó szó(tago)t kihajtjuk, és hagyunk második sornak egy rövid kimenetet, főként széles tükörnél (egyébként a Chicago Manual of Style ezt is orphannak definiálja). Vitákat kerülendő olyan megoldást szoktam keresni, amihez nem elég csak nézni:

-- Tíz oldalt visszalapozva csak akad egy rövid kimenetsor, amit be lehet húzni kevéske sűrítéssel, vagy egy-két elválasztással.

-- Esetleg akad egy teli kimenetsor valamelyik oldalban (tehát nem lap alján/tetején), amit jól ki lehet hajtani.

-- Ha mégsem, csak lesz már olyan oldalpár, ahonnan el lehet lopni egy+egy sort alulról.

-- És ha egyik sem segít, még mindig lehet az adott oldalpárban lelépni a soregyenről, és süríteni vagy ritkítani a sortávolságon: ha a szemben lévő oldalak sorai szépen illeszkednek, az az egy sorra jutó max. fél pont nem szokott szemet szúrni. (Senki nem fogja számolgatni, hogy minden oldalon ugyanannyi sor van-e.)

A lap alán lévő fattyúsor (meddősor, árvasor) felett meg legyen minél hosszabb kimenetsor. Persze, ha nagy a bekezdés eleji harapás, akkor jobb átvinni a másik oldalra.

Előzmény: szpsz911 (25872)
petigabi Creative Commons License 2013.08.12 0 0 25983

De van: incipit, latin szó, jelentése kezdődik, kezdet. A középkorban a szövegeket (kéziratokat) az első szavak alapján volt szokás azonosítani (mivel szerzőt, forrást nem igazán jegyeztek fel), épp ezért elég korán elterjedt a valamiféle kiemeléssel (pl. verzális, eltérő szín) való írásmód. Tulajdonképp ebből fejlődött ki a cím, majd a címoldal (ami a nyomda előtt még nem kötést / borítót jelentett). Angolszász területen manapság is gyakran alkalmazott tipogárfiai elem, magyar olvasóknak inkább századelős verseskötetekből lehet ismerős a szó, úm. incipitmutató (= kezdősorok mutatója).

Ez egy olyasfajta dolog, amit a betű iránt (általában is) érdeklődő, tájékozódó, ám ilyen irényú formális képzésben nem részesült tervező grafikus, tipográfus, vagy akár csak tördelő (akár mint dilettáns kontár) is szokott tudni.

Előzmény: nextdoor (25842)
petigabi Creative Commons License 2013.08.12 0 0 25982

Sziasztok! Úgy látom, több, mint fél éve nem jártam itt :)

kürtök Creative Commons License 2013.07.22 0 0 25981

„a számítógépben összeáll az operátor véleménye szerinti korrekt anyag” – milyen finoman foglamazza meg, hogy ami kikerül a kezünkből, az első pld-t mi állítjuk elő és ha mellé megy, vonják a fizetésünkből.

pithee Creative Commons License 2013.07.16 0 0 25980

Köszönöm neked és Chewwbacca -nak is az ötletelést, a segítséget. A megoldás végül is az lett, hogy becibáltam CorelDraw-ba a címkéket és ott kódoztam fel őket (ugyanis itt alapból lehet). Így ha később javítani kell rajtuk az is megoldható.
A PitStop-os megoldás is hasznos volt, mert megtanultam, hogy lehet egy PDF-es oldalra beszúrni egy másik PDF objektumot.

Más téma: Olyan embert keresek (tapasztalatcsere céljából) akinek már van fogalma a Coreles VBA-ról.

Előzmény: hypernaut (25979)
hypernaut Creative Commons License 2013.07.15 0 0 25979

A Pitstop nem tudom, tud-e ilyen automatikus vonalkód bepakolást, talán a Pitstop Server, de az drága dolog. Úgy tudnám még esetleg elképzelni, hogy beimportálni Indesign-ba az összes oldalt (scripts - place multipage pdf), lesz egy párszáz oldalas indd dokumentum, ide valamilyen Indesign-os vonalkód generátor pluginnal rárakni a kódokat, majd ebből pdf-et írni.

Előzmény: pithee (25977)
kürtök Creative Commons License 2013.07.15 0 0 25978

Hát googlizás lehet hogy nem jön be, jól lehet azt se írtad, melyik verziót telepítetted. Egy hasonló kategóriájú progi kézikönyve, néhány ezer forint. Próbáld meg valamelyik online könyvesboltban megkeresni.

pithee Creative Commons License 2013.07.15 0 0 25977

Jól gondolod, mindet fel kell vonalkódozni, csak párszáz féle címke... ;)

Előzmény: hypernaut (25968)
kürtök Creative Commons License 2013.07.15 0 0 25976

Ha nem kerül más, minden program súgója, tulajdonképpen a kézikönyve. De egyébként én Illustratorhoz, Photshophoz is találtam pdf formátumban könyvet, illetve leírást, amit minden további nélkül letudtam tölteni. Csak már arra nem emlékszem hol. Próbálj meg googlizni egy kicst.

cliftony77 Creative Commons License 2013.07.14 0 0 25975

Tyű, én még tanultam QuarkXpresst, de javaslom, hogy telepíts valami mást, mondjuk InDesign-t.

erno68 Creative Commons License 2013.07.14 0 0 25974

Sziasztok . 

Segitségeteket szeretném kérni, nemrég telepítettem a quarkxpress kiadvány szerkesztőt a gépemre és megszeretném tanulni a müködését valakinek nincs fogalma honnan tudnék letölteni egy magyar nyelvű kézikönyvet ? 

Válaszotokat előre köszönöm . E 

DJG Creative Commons License 2013.07.14 0 0 25973

Itt találta: http://www.e-times.hu/01okt/int.html , és a cikkből kiderül, hogy ha ügyetlen is a megfogalmazás, nem arról szól, amiről első ránézésre szólna, hanem arról, hogy akkoriban már kezdett kimaradozni a film a folyamatból.

Előzmény: ddsteel (25971)
kürtök Creative Commons License 2013.07.13 0 0 25972

A hír régi, a mondatot ha elolvasod értelmetlen. Milyen lenne a számítógépes előkészítés, ha nem elektronikus? Fatüzeléses)

Előzmény: ddsteel (25971)
ddsteel Creative Commons License 2013.07.13 0 0 25971

Ez mikori hír? 10-12 éves? :) Hol találtad?

Előzmény: kürtök (25969)
kürtök Creative Commons License 2013.07.13 0 0 25970

A ctp techonológiáról jelent már meg egy értékelhető könyv? 

kürtök Creative Commons License 2013.07.13 0 0 25969

„Úgy tûnik, Magyarországon is teljesen elektronikussá válik a számítógépes nyomdai elôkészítés folyamata.” – ehhez mit szóltok? Micsoda bölcselet.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!