Keresés

Részletes keresés

szemdoktor Creative Commons License 2002.04.05 0 0 1171
Jelentem itt vagyok, de nem szoktam belebeszélni, csak ha konkrét kérdés érkezik.
Sorjában: Andreasue: Kemény lencse viselése esetén minimum 4 hét, lágy lencse esetén minimum 8 nap lencsementes állapot kell. Tisztességes helyen korneatopográfia készül a kezelés előtt, /szines térkép a szaruhártya felszínéről/, ami megmutatja, ha van lencsebenyomat. Csak akkor lehet kezelni, ha ez megszünt.

Cylinder nem probléma, de a műtét után 3-5 napig biztos nem javasolt a munka, uszoda 2 hétig.

Az Istenhegyi Klinika az Optikmed 5 éves pásztázó lézerét vette meg, eddig korrekt cégnek látszik és ami a lényeges lehet, nagyon olcsó.
Az 5 éves készülék a hazai piacon nem számít örgenek, sajnos ennél 4-5 évvel idősebb, úgynevezett teljes folt eltávolító lézerek nagy számban dolgoznak Magyarországon.

Amnélkül hogy a rejtett kancsalság rejtelmeit boncolgatnánk, a lényeg az, hogy a lézeres műtét után ugyanúgy kell "álljon" a szem, mint kontaktlencsével.

A LASIK módszer után egyértelműen NEM művelhető semmilyen küzdősport, mert a lebeny évek mulva is bármikor leszakadhat, ami után csak a szaruhártya transzplantáció segíthet.

Dr. WGy.: Túlszabályozás jellemzően a régi tipusú fentebb említett lézerkre jellmző, az újabbaknál, mint a flying spot és a pásztázó, erre kevesebb szükség van. Persze a túlszabályozás magában rejti a pontatlanság veszélyét.

Macika, ha jól emlékszem, te az Optikmedben kezeltetted magad, mint azt régebben leírtad.Az Optikmed NEM végez 12 éve ilyen műtéteket, csak 5 éve. Magyarországon senki nem végez ilyen műtéteket 12 éve, nem is hiszem, hogy valaki ezt állítani merné magáról. Ha mégis, kiváncsi lennék, kinek a tájékoztatójában olvasható ilyen valótlanság.

Gyuszka: A LASIK módszer két okból elterjedt Amerikában. Egyrészt ott az első napok panaszmentessége sokkal erősebb elvárás, /talán kicsit hisztisebbek, mint mi/. Nyugateurópában számos centrum van, aki főleg PRK kezelést végez, mert az biztonságos, a LASIK nem az. A legfontosabb ok azonban a pénz, a LASIK-ért sokkal többet lehet elkérni. Szerencsére a tendencia kezd visszafordulni, ugyanis egyértelmű, hogy a wavefront kezelések, amit az Optikmed szerintem helytelenül nevez Sasszem kezelésnek, sokkal eredményesebbek PRK-val, mint LASIK-kal.

Szellőke Creative Commons License 2002.04.05 0 0 1170
Sziasztok, mégegyszer.
Tud valaki segíteni abban, hogy leírhatom-e a műtét árát a férjem vállalkozói adójából?

Mennyit kóstál a PRK a LASIK Szemklinikán, Nagynulla?

Macika, te sosem alszol? (Tudom, mikor álmos vagy: biztos nincsenek kisgyerekeid!)
Köszi a válaszokat előre is!

gyuszka Creative Commons License 2002.04.05 0 0 1168
Én is a LASIK/PRK dologhoz szeretnék hozzászólni. Miért van az, hogy Nyugat-Európában, ill. az USA-ban szinte már csak LASIK-kel dolgoznak (legalábbis ottani klinikák honlapjainak tanulsága szerint), amikor több komplikációt is tulajdonítanak neki(problémák/rizikó a lebennyel, szemszárazság kialakulásának fokozottabb veszélye, években mérve sokkal kevesebb tapasztalat, stb). Csak azért mert megvan az az előnye, hogy fájdalommentesebbek a műtétet követő napok, és gyorsabban gyógyul? Tudtok erről valamit?
Macika Creative Commons License 2002.04.05 0 0 1167
1. Erre már válaszolt SZem

2. Ismereteim szerint nem kizáró ok a Lasik, de nem ajánlott, a SZem által már ismertetett ok miatt. Akár évek múlva is leszakadhat a szaruhártyába vágott "zseb" egy szemet ért ütéstől (na jó kicsi az esély, de sajnos számolni kell vele), és akkor van baj.

3. Szerintem is a PRK, hiszen nyomtalanul gyógyul, nem marad vissza nem forrott rész.
Azon kívül pedig ha jól tudom a PRK szükség (és kellőképpen vastag szaruhártya) esetén megismételhető, míg a Lasik nem. Ha rosszul hallottam volna, akkor bocs.

Előzmény: Törölt nick (1162)
Macika Creative Commons License 2002.04.05 0 0 1166
1. Nem csak a kemény lencséhez, hanem a lágyhoz is. Ezért lágy lencsénél 10-12 nap, keménynél még ennél is több idő kell ahhoz, hogy neki lehessen kezdeni.

2. Erre nincs minimális megkötés. A két előzetes vizsgálat között kell, hogy elteljen bizonyos idő, aztán már akár másnap mehetne, ha volna időpont. :c))

3. KIZÁRT dolog, érdemes otthon tölteni pár napot, ezért szerencsés, ha csütörtök-péntekre időzíted a beavatkozást. Hétfőn már teljesebb ember lehetsz, bár szerintem dolgozni még akkor is korai.

4. Mit tekintünk sikeresnek? A beavatkozás előtt mindenkinek megmondják-mutatják, hogy mire számíthat. Azt 100%-ban teljesítik, de szinte minden esetben annál jóval többet is.

5. Cilinder nem gond, mint azt SZem nálamnál avatottabbként leírta.

6. Azt nem ismerem, de azt hiszem, a szemem világát én csak olyan helyen tudnám biztonságban, ahol közel tizenX éve végeznek már lézeres beavatkozásokat.

Előzmény: Törölt nick (1161)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2002.04.04 0 0 1165
Ja, értem én, de nekem hiába lőtték túl, épphogy nulla lett a bal szemem, a jobb meg maradt -,5 körüli. állítólag mert az volt a vezérszem, de én nem értem, ha volt 1 D a két szemem között az miért nem tűnt el.
Előzmény: SZem (1164)
SZem Creative Commons License 2002.04.04 0 0 1164
andreasue: vizsgálat előtt nem szabad KL-t hordani. Műtét másnapján nem tudsz dolgozni. A siker nagyarányú. A cilinder max 4D értékig korrigálható (neked 0.5, az nem gond) Rejtett kancsalság nem korrigálható ilyen műtéttel. (ha szemüveg és KL nélkül van, azzal pedig nincs, akkor nem is rejtett kancsalság) A LASIK műtét után a lebeny nem nő vissza teljesen. A küzdősport meggondolandó. Ezért marad: PRK.
A számot inkább te keresd meg :)

Dr.W.Gy: piszkosul nem mindegy, hogy -2.5 v. -2.0 és nincs olyan, hogy "hozzászokunk". Na, persze el lehet viselni. Azért "lövik" túl, hogy a visszaromlással lehessen beállítani a nullához legközelebb.

UI: a szemműtét nem a szakterületem, de a topic profija nincs itt. Ezért kontárkodtam bele.

Előzmény: Törölt nick (1161)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2002.04.04 0 0 1163
Úgy látszik a nagyobb D esetén (4 felett) mindig marad fél-0,75 dioptria vissza. Pedig aszondják, hogy direkt túlszabályozzák 1 D-val. Állítólag a 0 dioptrás szemű ember is jobban lát az enyhén minuszos szemüveggel és a szemüvegeseknek gyakran túlszabályozzák, mondván ha már kell hordania, tök mindegy hogy -2 vagy -2.5 ezért mi "hozzászokunk" ahhoz, amit avval látunk. Én nem tudom, ez igaz-e, de ugyanezen oknál fogva szabályozzák túl a szemet. Na most nekem ennek ellenére nem lett 0 dipotriás, azóta romlott és megállt olyan -0,5-ben (vezetéshez meg tévéhez kéne azért szemüveg)
Előzmény: Kipper (1160)
Kipper Creative Commons License 2002.04.04 0 0 1160
Ne aggódj, javulni fog, bár ahogy elnézem, a tapasztalatok különbözőek.
A feleségem szeme is romlott a kezdeti éleslátás után (99-ben volt a műtét), ő is el volt keseredve. Aztán fokozatosan kialakult az Optik-Med által ígért eredmény. Az én -0.75-ös szemüvegemet azóta is elkéri vezetni és tévézni, de egyébként semmi panasza. (Mindkét szeme -6.5-es volt + cilinderes, bizonyára ezért nem lett tökéletes.)
Előzmény: bout (1156)
nagynulla Creative Commons License 2002.04.04 0 0 1159
A honlapot nem tudom, van-e, de tel. száma igen (275-5589) és ha felhívod, küldenek tájékoztatót (kevésbé reklámszagú, mint az OM-é). Én a legelfogulatlanabb tájékoztatásnak egyébként a SOTE I. Szemklinika honlapján levőket találtam, sajna a honlap címét nem tudom, de az írás címe: A szaruhártya lézersebészete-Excimer laser szakambulancia.
Nekem PRK műtétem volt, fájdalom egyáltalán nem, az első három napban szellemképesség és fényérzékenység igen. Műtét után kb. 12 nappal éreztem úgy, hogy tökéletesen látok, de még mindig a bal szemem (ami eredetileg -4,75 volt) a "jobb", a jobbik (-2,5 volt)folyamatosan javul, műtét után 0,5 dioptria volt rajta, most még tán egy negyed lehet, de az sem biztos.
A műtét maga semmi különös, elérzéstelenítik a szemet szemcseppekkel, aztán lekapirgálják a szaruhártyát, majd sistergő vörös fény és sülthús szag. Aztán ez abbamarad és konstatálod, hogy nem lett oda a szemed világa. Jön a másik szem és kész.
Előzmény: Szellőke (1155)
bout Creative Commons License 2002.04.04 0 0 1158
Köszi, most már sokkal jobban vagyok. :-)
Előzmény: Dr.W.Gy. (1157)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2002.04.04 0 0 1157
Nekem az egy hetes kontroll után már alig változott, a dioptria legalábbis, legfeljebb a fényérzékenység és a fájdalom enyhült. Sose láttam fehér fényudvarokat (az csak a dics lehetett a fejem körül :-) se kettős látást, hanem normális volt minden. (Az más kérdés, hogy ez elmúlt két évben tovább romlott a szemem, de hogy javulni nem fog neked, az valószínű)
Előzmény: bout (1156)
bout Creative Commons License 2002.04.04 0 0 1156
Sziasztok!

Nyugtassatok meg, mert kezdek aggódni. :-(
Kedden megyek egyhónapos kontrollra, de a bal szemem még mindig elég gyengén teljesít. A jobb az kb. olyan, mint vártam. Lehetne ez is jobb, de még mindig sokkal használhatóbb; csak apró fényudvarokat látok a világos tárgyak körül - erre figyelmeztettek is.
Volt valakinek hasonló tapasztalata? Javult a helyzet ennyi idő után is? Egy szemész ismerősöm két hete azt mondta, hogy az első néhány hét után már csak minimális mértékben fog változni az állapotom, ha betartom az orvosi utasításokat. Akkor ez már így marad?
Egyáltalán mi okozhatja ezt? Ilyen gyorsan reagált a szervezetem?

bout

Szellőke Creative Commons License 2002.04.03 0 0 1155
Köszi a választ, van ennek a csapatnak honlapja (csak az Optikét és a Focusét ismerem)? Írhatnál részleteket, nagyon érdekelne! Mennyit szedtek le, hogy zajlott a műtét, hogy érezted magad az első napokban, milyen tempóban gyógyult a szemed, mi történt a kontrollokon, most milyen a látásélességed stb. Bármi és minden.
A dokit én is eldöntöttem, jó hogy megerősítettél.
Előzmény: nagynulla (1154)
nagynulla Creative Commons License 2002.04.03 0 0 1154
Szia!

Én is 15 évig viseltem kontaktot, két kölköm van és soha semmiféle olyan problémám nem volt, mint Neked. Szerintem szemorvos...
Egyébként 2 hete műtöttek és nagyon élkvezem, h. látok!!!
Ha ajánlhatok egy helyet: LASIK Szemklinika Bp., Fodor u. 77. XII. ker. Itt diákigazolványra 20% kedvezmény jár, szupershopra 15, és eü. dolgozóknak is van valami, az nem érintett.
Ezt a költségelszámolóst én is olvastam ,kértem is szlát, de nem tudom, mire lesz jó.

Előzmény: Szellőke (1153)
Szellőke Creative Commons License 2002.04.02 0 0 1153
Sziasztok, egy "csúnya kérdésem" lenne. Írtátok, hogy vállalkozói ktg-ből leírható a műtét ára. Nos, szerintetek működik-e ez úgy, hogy az én műtétem árát a férjem vállalkozói jövedelméből írjuk le? Egyébként az alkalmazottja vagyok hivatalosan.
Köszi a választ előre is.
Sok bíztatást kaptam tőletek, nagyon úgy néz ki, hogy én is megpróbálnám. Nem most, mert a három hónapos fiamat még szoptatom, és 3 éven belül szülnék még egyet. De lehet hogy a kettő között esetleg megpróbálom.
Más. Írtátok, hogy a terhesség szoptatás alatti vízháztartás eltérése miatt nem tanácsos a műtét ebben az időszakban. Lehetséges, hogy emiatt vannak azóta elég komoly kontaktlencse viselési panaszaim? Töri a szemem, gyakran gyullad és fáj. Egyébként 15 éve hordok lencsét, minden panasz nélkül. (66 % lágy havi lencse)
Pitzu Creative Commons License 2002.03.26 0 0 1152
bout, gratula!

Nekem most kellett volna 2 éves kontrollra mennem, de nem mentem, mert ki sem látszom a teendőkből. Tavaly az 1 éves kontrollra még elmentem.
Ki hogy van ezzel, ti eljártok ezekre az 1+ éves kontrollokra?

Előzmény: bout (1151)
bout Creative Commons License 2002.03.25 0 0 1151
Sziasztok!

Itt vagyok, újra. 9-én volt a műtétem az OM-nél. Emlékeztetőül a mért dioptriák: jobb: -5.25D, bal: -6.00D volt(!). Utóbbi miatt 50%-ra vállaltak garanciát, de bíztattak, hogy annál azért valószínüleg jobb lesz. Az első olvasós kontrollon (másnap) a nyers vizus jobb 1.00, bal: 0.80 korrekció nélkül. Addig nemigen fájt, csak a műtét után egy fél napig. A második naptól kb. két három napig volt kellemetlen, de túléltem. Mondjuk sok PZS-t elhasználtam, mert taknyom-nyálam egybefolyt a könnyeimmel. :-) Aludni jól tudtam, a fájdalom nem volt elviselhetetlen. Utólag meg főleg. ;-) A lencse kicsit rátapadt a szememre (a jobbra nagyon), aminek leszedése után mindkét szemem még egy-két napig érzékeny volt, de már sokkal kibírhatóbban. Most már semmi baja. A 10. napos kontrollon a jobb (asszem): 0.95, bal: 0.40, de egy -1.25D-s korrekcióval 0.95 ez is. Ennek nem örülök annyira, de azt mondták, ez még változik, feltehetőleg pozitív (mármint kedvezőbb) irányba. A bal szememen előrébb tart(ott) a hámosodás, így előbb jött az a bizonyos kettőslátásszerű káprázat is, de ez most már megszűnőben van. A jobb szememen pedig most vagyok benne, talán kicsit enyhébb lefolyással. De ettől legalább kb. egyformán élesen látok a két szememmel, és nem fárad le a jobb, mint néhány napja. Szemész ismerősöm mondta, hogy a műtét utáni néhány hét alatt stabilizálódik a megbolygatott hámréteg és áll vissza a felkavart vízháztartás a szaruhártyán. Úgyhogy bizakodok. Elég jól látok, de a monitortól még hamar elfárad a szemem és a neonfényes helyek (szupermarket) és az esti autókázás azért még zavarnak.

Az első néhány napon volt szerencsém három sorstársammal is összefutni a váróban. Többen is voltak, de őket ugyanakkor műtötték, mint engem.
Egy 3X-es nőnek mindkét szemét műtötték és láthatőan még a harmadik napon is zavarta a fény. Egy 50-es embernek a jobb szemét kezelték és a nulladik és első napon semmi fájdalma nem volt, de később az általam is tapasztalt könny és takonytúltermelés lépett fel. :-) Egy fiatal, kb. 20-22 éves srác (közvetlenül előttem kezelték mindkét szemét) a műtét előtt még nagyon vidám volt, de az első két napon még vezetni kellett és láthatóan szenvedett a fájdalomtól. A harmadik napon már néha kinyitotta a szemét, ha nagyon kellett.

Egyelőre ennyi, legközelebb április 9-én megyek kontrollra. Remélem, hogy addig tovább javul mindkét szemem, ahogy eddig is.

Hali,
bout

JO Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1150
ÜDV!

Ilyet az OM-nél is alá kell írni, szvsz rendesen el is mondták a dolgot, meg kaptam egy kamionnyi papírt.
A második résszel egyetértek.

m.t.:
JO

Előzmény: Dr.W.Gy. (1149)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2002.03.18 0 0 1149
Érdekes, velem a FOCUS medicalban aláírattak minden papírt, hogytudomásul vettem a kockázatokat, aligha tudnám őket beperelni bármiért is. Ráadásul teljesen korrektek voltak, nagyon kedves doktornénim volt, elmesélt mindent majd magamtól is kérdezhettem. Azt hiszem az embereket nem tájékoztatják félre ilyen helyen.

Aki meg 1D-s szemmel megy lézerezni...hááát, ott inkább az agyát kéne megnézetnie, nekem most 2 évvel a műtétem után kezd kb 1D-re elromlani és még mindig boldog vagyok, hogy nem 4D. És szemüveg nélkül vezetek persze.

Előzmény: optika.hu (1143)
bubus Creative Commons License 2002.03.17 0 0 1148
Hali !

Keresztanyám (89 éves ) most esett át szemmütéten, most már ismét tud újságot olvasni.
Megérte.

üdvözlettel PinaBubus

Tris_ Creative Commons License 2002.03.17 0 0 1147
Ok JO!

Hidd el elolvastam. Csak leírtam, velem mi történt, mert egy kicsit nehezen dolgoztam fel. Most nyugodtan kivárom a fél évemet, csak tudod mégis valahogy minden nap figyelem, mikor leszek képes végre 10m-en túl ill. 50cm-en belül olvasni. :)
Tudod az egyik szememmel még ez a szöveg is nehezen megy a 19"-s monitoron.

Tris

JO Creative Commons License 2002.03.17 0 0 1146
ÜDV!

Már megint nem olvastam el mit írtam le, de azért remélem a lényeg érthető volt.:))

m.t.:
JO

Előzmény: JO (1145)
JO Creative Commons License 2002.03.17 0 0 1145
ÜDV!

Nyugi, persze, hogy javulni fog. Nagyban függ az életkortól és az egyéni érzékenységen is.
Olvasd el miket írkáltak mások.

m.t.:
JO

Előzmény: Tris_ (1144)
Tris_ Creative Commons License 2002.03.17 0 0 1144
Sziasztok!

Három héttel ezelőtt voltam látásjavító kezelésen. Állítólag teljesen ideális páciens voltam. -1,5 és -1,75D volt a szemem, az elmúlt fél évben nem romlott.
A kezelés utáni négy nap eléggé megviselt. Folyamatosan fájdalomcsillapítókkal és altatókkal tömtek, belázasodtam. Nem néztem valami jól ki. A szemem egyáltalán nem tudtam kinyitni, ömlött belőle a könny és iszonyatosan szúrt. Harmadik napon a kontrolon már nem kapott időpontot mellettem senki. Nem találkoztam senkivel, akivel tapasztalatot cserélhettem volna. Mondtam az orvosnak aki épp megpróbálta szétfeszegetni a szemem, hogy semmi probléma, mindig is szerettem volna egy okos kutyát. :)
A jobb szemem +0,5 lett. Még mindig érzékeny, éjszakánként felébredek rá, hogy olyan száraz mint a sivatag és nagyon fáj.
Kontrolon 60%-os javulást mondtak. Bármilyen lencsét raktak a szemem elé, semmivel nem láttam jobban. Eddig legalább az apró betűk olvasásával nem volt bajom, most azonban erőlködnöm kell, hogy kibetűzzem a Tv-újságot.
Remélem ez még javulni fog, bár két hete semmi.

Szóval akkor megéri vagy sem?

optika.hu Creative Commons License 2002.03.17 0 0 1143
Tudok az ügyről, de nem írom le, melyik cég.
Rég visszaadhatták volna a pénzt, de tudják, hogy igazuk van, azért mentek bele a perbe.
De most őszintén: nem jó reklám?

Egyébként nem sikerül minden műtét jól. Ezeket a gondokat ennél a cégnél - úgy tűnik - korrektül kezelik (pénz vissza, ismételt, ingyenes műtét) és olyan, hogy a látás rosszabb lett mint volt, talán nem is létezik. (nem úgy az "orosz rulett"-nél) Viszont egy 40 feletti rövidlátó a kezelés után nem fog tudni szemüveg nélkül olvasni.
Aztán pattog, hogy őt félrevezették.

Én sem láttam a műsort, de ha abban az adásban volt, amelyikben Anettkáról is szó lesz, akkor eleve fenntartásom van...

Macika Creative Commons License 2002.03.17 0 0 1142
Azért én óva intenék mindenkit, hogy bármennyire is komolyan vegye a kereskedelmi televíziók ilyen és ehhez hasonló műsoraiban elhangzottakat. Jómagam is részt vettem már (kényszerűségből) pár ilyen "riport" forgatásán.

A kereskedelmi televíziók ugyanazok, mint a bulvárlapok. Csak képpel-hanggal. Nekik az a jó, ha botrány van, beszélnek róluk, mindenki azt nézi, amit ők adnak, ebből van a pénzük.

Ettől függetlenül lehet, hogy történt valami hiba tényleg, egészen biztos, hogy ezentúl még jobban oda fognak figyelni a tájékoztatásra. A kifizetendő összegbe meg reméljük nem fognak belerokkanni.

Ez az eset megtörténhetett volna bármelyik ilyen klinikán.

Előzmény: JO (1141)
JO Creative Commons License 2002.03.16 0 0 1141
ÜDV!

Az biztos, hogy az OM-ról volt szó, mert képeket is mutattak.
Az ítélet szerint műhiba nem történt, pusztán annyi, hogy nem tájékoztatták megfelelően a pacienst. A kezelés sikerült -1D-t korrigáltak:
mondjuk ezt nem egészen értem miért kellett, az nem olyan sok. Állítólag kettős látása van az illetőnek, és azt nem mondták el, hogy ez lehet mellékhatás. Számomra az érződött, hogy ez nem igazán bizonyítható, így nem egészen értem az ítéletet, annak fényében különösen nem, hogy a manus 4 hónappal a kezelés után visszament és bejegyeztette a jogsijába, hogy vezethet szemüveg nélkül.
Annyiban korrekt volt az adás, hogy a végén elmondták, hogy eddig 18000 kezelést végeztek a klinikán és ez volt az első peres esetük.

Összeségében nekem az a gyanúm, hogy a manus csak a pénzét akarta visszakapni, ezért perelt.

m.t.:
JO

Előzmény: SZem (1140)
SZem Creative Commons License 2002.03.16 0 0 1140
Nem láttam. Mi volt?
Előzmény: JO (1139)
JO Creative Commons License 2002.03.14 0 0 1139
ÜDV!

AKi tudja nézze a Fókuszt (RTLKlub) ma este, állítólag egy olyan szemklinkáról lesz szó amelyiknek kártérítést kell fizetnie a nem sikerült kezelés miatt. Gondolom ugyanaz, amiről már volt szó itt is. Mit ne mondjak nagyon kíváncsi vagyok.

A legutóbbi kontrollon az 1,25-öt simán elolvastam,, de utána már csak, 1,6 volt, azt már nem láttam:))

m.t.:
JO

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!