Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
Nekem nincs meg a 4-es Starry Night, de látom ti már javában patch-eltek. Segítenétek mi, honnan? Roppan kiváncsi vagyok rá, addig is amíg meg nem veszem.
Azt nem tudom, hogy a lelkébe gázolsz-e valakinek, mert nem ismerem a szerzöt. A felvetett probléma
szempontjából viszont egy elég olvasmányos ismeretterjesztö összefoglaló szövegnek tünik.
Gondolom ez nem fizikusi diploma, a környezetéböl itélve inkább kiegészítö csillagász diplomának
valószínüsíthetö.
> pl. http://www.jate.u-szeged.hu/obs/szakdolg/bodacsi/dip4.html
Uristen, erre fizikus diplomat adtak? Hol vannak a sajat eredmenyek? Hol van benne barmifele formalizalt modell? Remelem nem gazolok senki lelkebe...
Egy magyarázat lehet, hogy a Hold egyenletes sebességgel forog a tengelye körül, míg a Föld körül
az ellipszis pályán való keringése nem egyenletes sebességü. És a Hold pályasíkja sem esik egybe
Földpálya síkjával (librációk pl. http://www.jate.u-szeged.hu/obs/szakdolg/bodacsi/dip4.html)
Most hallottam valahol, hogy felfedeztek 150 fényévnyire egy óriásbolygót, mely nagyon közel kering a napjához, így gyorsan veszti el a hidrogénburkát. Nem sok idő kell neki, hogy csak a magja maradjon. Keletkezhettek-e így a Naprendszerünk belső bolygói?
Letöltöttem a Celestia-t, mindennel meg fatyok elegedve, ámde van egy kérdésem a szakértő urakhoz:
A Hold felszínéről nézve a Föld egyhelyben állni látszik, mivel ugye a keringési és a forgási ideje, meg ugye mindíg egy arcát, stb. Na de a program szerint ez mégsincs így, a Föld egy fura görbét ír le az ég jó 40 fokos tartományában. Van ennek valami magyarázata, vagy csak pontatlanság a programban?
Bocs, megnyomtam az OK-t.
Azaz: a vöröseltolódásnak lehet más oka is, mint a tér tágulása, tehát a Hoyle-Narliar kozmológia nem feltételez ősrobbanást.
Nna, csak összeszedem valahogy...
Sajna, csak homályos és pontatlan emlékeim vannak a dologról, valami olyasmiről van szó (az elmélet szerint), hogy az anyag tömege korával együtt nő. A tömeg növekedéséhez megváltozott elekronpályák tartoznak, ami az atomok méretének csökkenésével és vöröseltolódással járnak.
Ennél pontosabban ha megfeszitenek sem emlékszem, bocsi.
Üdv!
A valamikor divatos Hoyle-Narlikar kozmológia szerint A tér nem tágul, viszont az abban lévő anyag (tudom, kissé pongyola megfogalmazással) öregszik és "összemegy". Ez a folyamat is okozhat vöröseltolódást.
Azaz: Nem a távolságok növekednek, hanem a vonalzók zsugorodnak.
Az elmélet cáfolata sok fejtörésébe került a táguláspártiaknak, de a vita során a tágulásra épülő modell megerősödött, az öregedéssel zsugorodás elgyengült, lassan talán el is felejtik.
Üdv!
Mivel a kozmológiai topikok nem igen mennek, itt kiváncsiskodnék a Hubble-törvényt illetően:
Mennyire biztos? Talán kezdhetnénk a biztosabbnak látszó vöröseltolódással, aztán jöhet a távolságmérés is. Olvastam, hogy a jelenlegi technikával akár m/s-os sebességmérésre is mód van. De: Hogyan veszik figyelembe a gravitáció okozta eltolódást?, Nem okoz-e eltolódást a tér "tágulása", mint a háttérsugárzás esetében? Milyen más elméletek vannak a eltolódás magyarázatára? Mi a véleményetek, a grav. lencse hatás alapján számított távolságmérésekről. stb..
Van egy nagyon csúnya képem.
A genetikai szükségszerűségeket átlépni tudók emlékeiben,az ősrobbanásról, ami hasonló gravitációs anomáliákkal kezdődött.
Sziasztok
Találkoztam egy NIBURU nevű égitestről szoló információval,ami a föld és az ő hatás viszonyát nem kimondottan pozitivan állítja be.Tájékozatlan lévén segítséget szeretnék kérni tőletek cáfoljátok ezt meg.