Phe-nek: Nem tudom, hogy a Focus most is csinál radiális keratotomiát vagy sem. 1-2 éve még biztosan csinált. Néhány hónapja láttam ép egy ilyen beteget, de nem emlékszem pontosan mikor operálták.
Szemdoktor, biztos vagy benne, hogy még mindig csinál a Focus radiálist? Én nemrég voltam náluk szemvizsgálaton, és határozottan kijelentették, hogy ők olyat dehogyis csinálnak, az egy nagyon elavult műtét.
En rakerdeztem az Optik mednel, hogy hogyan vannak a szazalekok.(BAl szemem 110 lett jobb 125) Szoval azt mondta a doki, hogy a normal latas (tehat ha 0 dioptrias a szemed) akkor 5 m-rol el tudod olvasni a nemtom hanyadik sort. A szazalek az 5meter szazaleka. Tehat a 200 szazaleknal 10 meterrol tudod elolvasni azt amit a normal szemu 5-rol.
Bazz. hogyan lett 150 szazalek???????? Az kurrva jo.
Az olvasótáblán minden sor mellett van egy szám. Ha azt a sort el tudod olvasni, akkor annak a számnak a százszorosát mondják neked a százalék értéknél. Hogy mi alapján lett úgy számozva a tábla, azt én sem tudom, de a 100% (1.0) az etalon, a mínuszos Dioptria korrekciónak az a célja, hogy azt lássa az ember.
Ha szemüveges vagy, külön megnézik, hogy szabad szemmel mennyi (nekem pl. 0 volt) és korrekcióval mennyi ez az érték. Erre az értékre vállalnak garanciát is az OM-nél. A műtét után pedig ezzel követik nyomon a javulást.
A 150%-os javulás azt jelenti, hogyha -3 D volt a szemed, akkor nem hogy 0 dioptriás lett, hanem mindjárt +1,5 D-vel megjavult a másik irányban, azaz máris mehetsz olvasószemüveget venni :-)
Na jó, nem humorizálok ezen, mert valaki megint megy pereskedni emiatt...
Sziasztok!
2001. júni .28-án volt a műtétem az Optik-Med ben.
Mostmár a bal szemem 0-ás , a jobb 0.25 dioptriás.
Az első pár hétben még voltak gondok, nem rendeződött a látásom, olyan
gyorsan mint szerettem volna, de ez csak az én türelmetlenségem
volt.Mára már csak a ritkán jelentkező főleg reggel szemszárazság
emlékeztet rá, ilyen kor dörzsöl a szemem, és fáj, utánna egyből
könnyezik is..ez még változni fog,vagy megmarad,
műkönnyet már nem használok, mert különben nincs szükségem rá, csak ebben a néhány estben okoz gondot a szemszárazság..
azt nem tudja valaki, hogy jogositvány orvosihoz, az Optiktól kell papirt vinni, vagy a helyi szemésztől??
Köszi szemdoktor!
Annyira nem aggódom, tegnap egy szemész ismerősöm is nyugtatott. Ráadásul beszélt az engem műtő kollegájával. Sajna ő inkább csak műtéteket végez az OM-nél, mert hétköznap a klinikán dolgozik. De felajánlotta, hogy ha két hónap után se nagyon javul, akkor nyugodtam keressem fel a SOTE-n.
A felrakódások vélhetőleg a hám gyógyulásával együttjáró melléktermékek, de látni kellene.
A haze 0.5 a Hannah szerinti szaruhártya borusság skálán egy kicsit "túlprecízkedett" adat, ugyanis a 1-es jelenti azt, amit a szemorvos réslámpával már észrevesz, de a paciens nem észleli. A 0.5 -öt hogy vették észre ? :) Te biztos Optikmedes vagy, ők szoktak ilyen a részletek részleteit is kifejtő leleteket írni. Amúgy ne aggódj, természetes jelenség, a 3-4 hónapra a 2-es fokozat is el szokott tünni.
Apropó. Meg tudná valaki mondani, hogy mik azok a "pontszerű és vonalas felrakódások", valamint mi az a "haze", ami nálam 0.5? Szoktam kérdezősködni a dokitól, de valamit mindig kifelejtek. :-)
Nincs. Maradt a napi 5 csepp Flucon. Csak a műkönnyben kaptam engedélyt arra, hogy akármilyen gyakran használjam, ahogy szükséges. Eddig ebből is napi 5 volt engedélyezett. A következő vizsgálat pedig egy hónap múlva.
Ahogy azt Nagy Bandó András mondta: Fel a fejjel, E.T.!.......Na azért ne anyira!
Nekem is voltak ilyesmi gondjaim az első hónap után. A csepegtetés intenzitásával variáltak, s azzal próbálták "belőni" a szemem. Sikerült is.
Napi 4-ről le kellett állnom napi 2-re, aztán 2 hét múlva vissza napi 4-re, aztán volt olyan, hogy az egyikbe napi 2, a másikba napi 3, stb. Neked nincs valami ilyen?
Most jövök az első hónapos kontrollról. A jobb még mindig 0.95. -0.5D-val szintén. A bal viszont rosszabb lett: 0.35 (0.40 volt utoljára). -1.5D-val 0.80. Mindenféle cilinderekről is beszéltek, de azt nem nagyon értettem soha; de tudom, hogy azelőtt ilyenem nem volt.
Azt mondták, ez nem a visszarendeződés miatt van, hanem mert (még) egyenetlen a felszíne. Hogy minek, azt pontosan nem tudom, nem kérdeztem meg. Talán a szaruhártyának, talán a hámrétegnek. Az okra rákérdeztem, de nem tudtak mit mondani, csak hogy még csak az első hónap után vagyok, ez még fog változni a következő 5-6 hónapban biztosan.
A jobb eredmény a végleges eredményre vonatkozik. Aki teheti, annak valóban ezt érdemes választania, a broad beam lézereket biztosan nem.
A különbség mondjuk egy scanning lézerhez hasonlítva is jelentős.
Köszi a részletes választ, szemdoktor.
Ami a lézertípusokat illeti, a jobb eredmény (dioptria és látásélmény)a műtétet követő felépülési szakaszra vonatkozik, vagy a véglegesen kialakult eredményre?
Mert ha ez utóbbi, akkor szerintem nem nagyon "éri" meg mást választani, mint a flying spot. Vagy itt csak elhanyagolható mértékű különbségekről van szó?
Bocs Macika, azt hiszem most kivételesen tévedsz. Az Optikmed kb. 5 éves, ugyan tényleg rengeteg kezelésükről vannak beszámolóik, de nem 12 éve.
Hangyanlánynak: Talán innen adódik a félreértés, a Focus valóban 12 éve létezik, 7 évig csak radiálist csinált, az elmúlt 5 évben pedig vegyesen, lézert és radiálist. A radiális keratotomiával nem az a fő baj, hogy eredménye kétes, hanem az, hogy utána pl. egy autóbalesetes szemsérülés vakságot okozhat. Annak idején sokat kűzdöttem ellene, kevés eredménnyel.
Az OM-nél csinálták.
Még 1 érdekesség: kezembe akadt minap a Focus 1998-as tájékoztatója (már akkor meg akartam csináltatni) és elhűlve tapasztaltam, hogy még mindig végeztek ott, akkor radiális keratotómiát, és váltig állították hogy biztonságos, és többezer sikeres műtétre vannak nemzetközi adatok... (és hány sikertelenre?? :-( )
De szoktam aludni, csak akkor, amikor mások ébren vannak :c)))
Vannak kölkeim, két fiú is, az egyik 8 a másik 2 éves lesz szeptemberben. :c)))
Csakhát a kiadványszerkesztés nem az a m?faj, amit lehet csinálni zajban, telefonok és megrendel?k izélgetése közepette...
szemdoki
Bocsi, rosszul emlékeztem. De Te biztos vagy benne, hogy csak 5 éve m?ködnek? Az én beavatkozásom 2 éve volt szinte napra pontosan (nagyon jó a memóriád), és már akkor volt olyan ismer?söm, akinek 4-5 éves volt az újjászületett látása és nem oroszrulettel. Vagy erre is rosszul emlékeznék?
1/Nem tudjuk. Valószínüleg fejlődtani maradvány, szerep nélkül, mint a köldököd. Egyes állatoknak, pl. a nyúlnak nincs is, de ettől még tökéletesen lát.
2/ A külömbség a felszin kialakításának módjában van. A részletek mellőzése nélkül a lényeg: A régi, broad beam lézerek kifejezetten egyenetlen felszínt, a scanning lézerek már majdnem teljesen síma, de picinyke lépcsőkből álló felszínt alakítanak ki. A flying spot lézer által létrehozott felszín teljesen sima. Minél simább a felszín, annál jobb az eredmény dioptrában és szubjektív látásélmény tekintetében is.
Sziasztok!
Azért írok, hogy lelket öntsek a kétkedőkbe.
Nekem augusztus végén volt a "műtétem". A szemeim -4.5 és -5 D-sak voltak. A látásom csak két hónap múltán állt be 1.25-re, most is ennyi. Egy hónap elteltével még csak 0.8-nál tartottam, és még mindig kettőslátásom volt. Tehát senki se aggódjon idejekorán! :-) Ugyan a tájékoztatóban tényleg kb. egy hónapot írtak a stabilizálódásra...