Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2845
A kákira vonatkozó kérdéseidre kielégítőek ezek a válaszok, vagy maradt még valami olyan, ami nem világos?
Előzmény: Törölt nick (2837)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2844
Ha a kákinál következetesen nem figyelünk a leírt tényezőkre és nem törekszünk egy masszív váz kialakítására, folyamatos visszametszésekkel elérve, hogy az éves hajtások ne "nőjenek le" a fáról, kikerülve (és elcsökevényesedve) az ágvégekre, akkor kialakul egy "szomorúfűz-effektus".
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2843
Netalán a 'lényeglátás' fogalommal szemben létezik 'lényegtelenséglátás' is? Annak vagyunk az áldozatai?
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2842
Laikusként az inkompetenciának azt a fokát is képtelen vagyok fölfogni, hogy amikor mégis előkerül valamilyen szagcikk ezekről a növényekről, akkor oldalakon keresztül képesek sztereotípiák sorát és a világ legnagyobb mellébeszéléseit produkálni, amikor azzal, hogy például a kivi esetében egy olyan mellékmondatban, hogy kétlaki, kell porzó, termő és a Haywardot szálvesszőn kell termeszteni, a lényeg 98,7%-a összefoglalható. A kákitermesztés "fortélyairól" pedig az előbbi két rövid hozzászólásom kb. ugyanekkora hányadot tárt föl. Értitek, miért vagyok a 12 dühös ember legdühösebbike?
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2841
A palmetta-ültetvény fái nem fordulnak előbb termőre, sőt úgy is fogalmazhatnék, hogy viszonylag később, viszont termőre fordulás után gyorsan elérik a maximális hozamot. Tudni kell a kákiról, hogy jó táplálékellátás és intenzív öntözés hatására nagyon határozott vegetatív jelleget ölt, ami nála határozott antagonizmusban nyilvánul meg a termésképzéssel, de különösen a termésmegtartással szemben. Egy túltáplált növényről akár minden évben le lehet "folyatni" a termést. Az első években erősen öntözött és táplált növények gyorsan elérik a kívánt formát, anélkül, hogy a termés megterhelné, illetve deformálná az elérni kívánt vázformát. Azt követően azonban megfelelő beavatkozásokkal fönn lehet tartani a megfelelő vegetatív-generatív egyensúlyt, különösen abban a korban, amikor a termelés már a "tőkefejeken" zajlik.
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2840
Hát igen ... a szagma.Nem csak ezzel nem foglalkoznak, hanem a hagyományos gyümölcsfajtákból sem engednek az országab újdonságokat elterjedni. A Kertészet Szőlészet szaglap most is azokról az almafajtákról mesélt amelyek már nálunk is sok éve jelen vannak.http://www.volweb.cz/sempra/lng/rus/hrusky.htm ezen az oldalon pl egy csomó új körtefajta van amit a csehek nemesítettek.Itt a szomszédban...és hány található meg nálunk ? A Starklnál fölfedeztem a Dicolor nevű fajtát.Ezt biztos be fogom szerezni/remélem az is Lesz/
Előzmény: ninovarga (2839)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2839
A mediterrán térségben az egyetlen említésre méltó kártevője a mediterrán gyümölcslégy (Ceratitis capitata). Emiatt, sajnos, éppen a szüret előtti időszakban kell rovarkártevő(!) ellen permetezni. Így ott nem lehet belőle bio-gyümölcs, de NÁLUNK IGEN!
Ezért robbanok szét mérgemben, amikor arra gondolok, vagy arról kell beszélnem, hogy a "szagma" még a kisujját sem mozdította eddig azért, hogy ez a faj meghonosodjon nálunk, miközben Ukrajnában(!) sikeresen termesztik. (Rövidesen Csehországban(!) is)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2838
Úgy gondolom, számodra mindent világossá tesz, ha akár kommentár nélkül ideteszek néhány képet. Az első kettőn a hagyományos ültetvény idős fáit láthatod, a harmadikon az általam készített skiccet a palmetta bemutatására. Az elv mindkét módszernél ugyanaz és azt is világosan megmutatja, hogy a kákinál mire kell törekedni és mi az ami elkerülendő.
Előzmény: Törölt nick (2837)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2837
Csak a könnyebb szedés miatt alakítják így,vagy gyorsabban termőre is fordítható így? Van esetleg adat a sor-ill.tőtávolságra ill.a vázágak szögére és az emeletek számára? Mennyire bírja ezt a koronaformát megtartani ?Ahol termesztik ott van kártevője?Vagy ez globálisan bio-termeszthető ?
Előzmény: ninovarga (2836)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2836
Igen, vannak sövény jellegűre metszett ,"kétdimenziós" koronaformájúra alakított növényekből álló ültetvények, amelyeknél ezzel a műveléssel a szedést igyekeznek könnyebbé tenni. Az idősebb növényeknél ennél a módszernél is beáll a "tőkefejes" művelés, mint a nagy, hagyományos fáknál, amelyeket hatalmas létrákról szüretelnek, de a sövény jellegüknél és kisebb méretüknél fogva ezek könnyebben kezelhetők.
Előzmény: Törölt nick (2835)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2835
Én azt szeretném megkérdezni,hogy azokban az országokban,ahol a kákit üzemszerűen termesztik alkalmaznak-e vmilyen intenzív koronaformát vagy ez a kákira egyáltalán nem jellemző ?
Előzmény: ninovarga (2833)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2834
Háát... a Harcottal nem biztos ,hogy szerencséd lesz/bár kívánom hogy legyen/ Finom igaz nem túl lédús a gyümölcse de... rendkívül sok vékony vesszőt hajt ,szóval a korona alakítása nem egyszerű és a gyümölcse elég érzékeny a moníliára amibe jócskán besegítenek a hangyagyák amelyek csúcsi részénél rendszeresen megkezdik és mielőtt beérne jön a rothadás.Az én Harcotom 10 éves,de nem ezt tartom a legjobb kajszimnak/ 8 fajtám van ebből 2 nem termett még/.A Germersdorfit valóban szeretik a "kukacok",de a hatalmas ,ropogós gyümölcseit még nálam nem fölözte le másik/Igaz a Katalin és a Linda még nem termett/.
Előzmény: sbubu (2820)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2833
Egy kicsit furcsa alakja lesz. Föltétlenül annyira közel kell ültetni, nincs tágasabb hely?
Előzmény: H.J (2832)
H.J Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2832
ültethetek kákit, közvetlenül egy,1.80 magas,lapos tetejű épület fala mellé? Ha elérte az épület tetejét, szabadon terjeszkedhet tovább, felfelé és oldalra is.
Előzmény: ninovarga (2829)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2831
Ez tényleg ennek a fának a fia lehet, ahogy kinéz.
Előzmény: krobi75 (2830)
krobi75 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2830
Csak, hogy fokozzam az adventi örömöket...
Engedd meg, hogy bemutassam a nagyapjuknak az unokákat! :o)
Füge I.
Füge II.
Előzmény: Island* (2824)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2829
Fügesarjakat vágtam és fröccsen belőlük a híg kaucsuk. Ha hirtelen lehűlés következne, óriási károkat okozhatna az elmúlt időszak enyhe, nagyon esős időjárása után. A növényi szövetek nagyon híg oldatokkal vannak tele pillanatnyilag.
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2828
Ezek sem Isztambul rózsái, hanem Csörnyefődé, így karácsony táján...
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2827
Ritka, amikor nem, kérem...
Előzmény: Island* (2824)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2826
Téli zöld magány
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2825
Adventi bizakodás
Island* Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2824
Milyen költői hangulatban vagyunk kérem! :))))
Előzmény: ninovarga (2823)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2823
De látod amottan a téli világot...
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2822
Ha a pogányi állomást áttelepítenék abba a kis völgybe, nagyon hamar hamvaiba omlana a baranyai mediterráneum fámája. Talán még az inverzió fogalmáig is eljuthatna a szakma egy ilyennel való szembesülés révén! Fölöttébb hasznos lenne! Megmondom a Miklósnak, hogy kezdeményezzen egy ilyet az omsznál.
Előzmény: szaguaro (2813)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2821
Meg tudom erősíteni, hogy Miklós a magyarországi "délszaki" növényellátás egyik úttörője. Nem csak tudja, de szenvedélyesen szereti a szakmáját. Az sem elhanyagolható szempont, hogy szimpatikus, becsületes, korrekt ember. Mindenkinek tudom ajánlani.
Előzmény: sbubu (2819)
sbubu Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2820

Szia atifoci!

Hát akkor hasonlóan látjuk a "klasszikus" gyümölcsfák gondozási problémáit(tehát a rezes lemosózás és az esőre bízott levélteű lemosás bizony igen kevés). Nekem almából : Golden, Idared, Mutsu, Granny Smith van, Őszib: Red Haven, Dixie Red, Champion, Madlen Poue-nak vett nem tudom milyen. Vilmos és Alexander körte és egy nashi(a barnás héjú). Cseresznye. Germersdorfi-kukac szaporító, most lett rá oltva M. Bigarro és Katalin?, és egy előtte érő szintén ropogós. Ja és hát a 2 szilva (most hirtelen nen is tudom milyen fajták), no ezeket aztán imádjáj a levéltevek még jobban mint az őszit vagy almát.

5-6 évvel ezelőtt még használtam "hagyományos" mostani permetszereket, de már jó pár éve csak lemosózok(rézzel, olajjal-kénnel) és a Biokál01-et használom. Szerintem nem betegebbek a növények, mint amikor a gazdabolti szerekkel fújtam őket és így a gyrekek bármikor mehetnek a kertbe. 

Nekem a monília is jelentkezik a kajszikon, virágzás után  látom a jeleit rendesen(ceglédi óriás), elég nagy és magas a fa nem könnyű a vrágzáskor permeteznem.

Tvasszal ültettem egy Harcot nevű fajtát ezt starpabíróbbnak ismerem.

Még a szilváimat kéne lecserélni valami vírus rezisztensebb fajtákra...  

Előzmény: Törölt nick (2723)
sbubu Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2819

Valóban fagyzugos helyen van az Egerági kertészet. A teletésre nagyon elmésen kitalálta a megoldást: A domboldalból "kiharaptak" egy jókora darabot, fölülről fóliával fedték, előlről ajtót rá és már nincs is benn mínusz, de szellőztetni muszáj.

Szóval egy hegy(domb)oldalba vájt pincéhez hasonlítható.

Egyébként nagyon szép, dombokkal körülvett területről van szó:    

Sokat jár Nyugat ill Dél Európába újabb és újabb növények után kutatva, melyekkel az itthoni kínálat gazdagításában szerintem igen jelentős szerepe van.  

Island* Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2818
Én már több ízben rendeltem Dlusztuséktól. Sokféle délszaki, fagyérzékeny növényük van Egerágon. Vajon hol telelteti őket, mert a kicsi konténerek nem igazán jók erre, bár faforgáccsal sokat lehet védeni?????
Island* Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2817
Igazad van, eddig elkerülte a figyelmemet. Köszi!
Előzmény: szaguaro (2810)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.19 0 0 2816
Köszönöm !
Előzmény: ninovarga (2768)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!