Keresés

Részletes keresés

aiol19 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2852
Kedves Vica!
Sok szeretettel üdvözlünk!
Az pedig már csak hab a tortán, hogy én pedig akár segíthetek tavasszal a növények eljuttatásában! Tatabányán lakom, Pestre is gyakran járok és tavasszal megyek beszerzési körútra a Ninovarga által már ajánlott, megbízható faiskolába. Összesen 10-20 növényt talán tudnék hozni növényfajonként, akit még érdekel!
Előzmény: vica46 (2849)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2851
A káki koronaalakítása és metszése témájának kiegészítéseként készítettem két kis ábrát. Ezekből érzékelhető, hogy miért követendő az elsőn látható módszer és miért kerülendő a második, amelyik az általam "szomorúfűz-effektusnak" elnevezett jelenséget valósítja meg.
Látható, hogy az ilyen növénynél, a következő év termőrügyeit tartalmazó hajtások egyre csökevényesebbek és egyre inkább az ágak végére tolódnak ki, fokozva a szomorúfűz hatást.
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2850
Kedves Vica!
Nem csak Te örülsz, hogy megtaláltál minket, hanem mi is, hogy új Társként köszönthetünk körünkben. Érzékelem, hogy már olvasóként rájöttél, hogy a terveid megvalósításához szükséges ismeretek és a megbízható növénybeszerzési források megtalálásának dolgában jó helyen jársz.
A rendelkezésedre álló, dombon lévő telek nagyon sok öröm forrása lesz, mert az ilyen fekvésben lévő helyek különösen megfelelő helyet biztosítanak ezeknek, az egyelőre még ritkaságként számontartott növényfajoknak. Kövesd a fórumot, próbálj bekapcsolódni aktívan az egyes, éppen tárgyalt részletekbe, konkrét kérdésekkel, hozzászólásokkal. Hasznos lenne, ha feltárnád az eddigi sikertelen kivitermesztési kísérleted részleteit, mindenki számára hasznos lenne.
A növények beszerzése a tél elmúltával válik időszerűvé, addigra a tagság által ismert beszerzési lehetőségekről ki-ki tájékoztatni fog. Közben számos újabb szakmai tanácshoz, információhoz is juthatsz, ahogy témáról-témára foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel, mint pl. amint most éppen a káki koronaalakítása és metszése van terítéken.
Előzmény: vica46 (2849)
vica46 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2849

vica46                    Üdvözletem mindenkinek.

Örülök hogy rátok találtam nagyon sok érdekeset tanultam tőletek pl miért nem temett a kivim ,a segitségeteket szeretném kérni van Mányon Zsámbék mellett egy telkem amitkét éve vettem és azóta telepitgetem kb 200m hosszu és 34m széles vanak már benne gyümöcsfák vkb 20db mégtalán időbe kérek segitséget ezeknek a különlegs fajtáknak atelepitésére hol tudnék beszerezni jó fajtákat  kivi kaki  nagy gyümölcsü füge jujuba, a telek kb a gellért hegy magasságában fekszik dimbesdombos beszállnék a kisérletezésbe olvastam hogy a magassági tényezők is fontosak tud valaki segiteni? köszi                 

Vica

Előzmény: ninovarga (2848)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2848
Magyarországon a tulajdonosváltás elkerülhetetlenül fatarolással jár. A ritkábbnak számító fajoktól pedig akkor is megszabadíja a kertet az új tulajdonos, ha a mérsékeltebb fanyűvők közül való és a hagyományosakat nem is bántja. Rengeteg füge így lelte halálát, afféle hasztalan semmirevalónak minősíttetve. Már itt is több ilyen esetről számoltunk be: rádiházi hatalmas öreg füge, teraszépítés miatt, kerettyei stranddal szemben lévő nagy füge, saját fügefánk a ház új tulajdonosa által, már a birtokbavétel előtt(!), de estig folytathatnám. Egy nyakatekeredett "kultúra" tanúbizonyságai.
Előzmény: szaguaro (2847)
szaguaro Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2847
Nagyanyám bátyjának a kertjében volt egy nagy öreg fa, nagyobb szemű mint a Germers, és sztem jobb az íze is. Arról oltottam a sajátomat is. Szerencsére, mert az új tulaj kivágta. Ja, és a cseresznyét nem nézegetni kell, hanem enni! Ha van benne egy kis hús is, hát táplálóbb!
Előzmény: Törölt nick (2834)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2846
Egy szabad térállásban, hagyományos alakúra fejlesztett fánál orsó jellegű korona kialakítására kell törekednünk, "karácsonyfa-alakzat"-ra neveléssel. Így lassan elérjük majd a "tőkefejes stádiumot".
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2845
A kákira vonatkozó kérdéseidre kielégítőek ezek a válaszok, vagy maradt még valami olyan, ami nem világos?
Előzmény: Törölt nick (2837)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2844
Ha a kákinál következetesen nem figyelünk a leírt tényezőkre és nem törekszünk egy masszív váz kialakítására, folyamatos visszametszésekkel elérve, hogy az éves hajtások ne "nőjenek le" a fáról, kikerülve (és elcsökevényesedve) az ágvégekre, akkor kialakul egy "szomorúfűz-effektus".
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2843
Netalán a 'lényeglátás' fogalommal szemben létezik 'lényegtelenséglátás' is? Annak vagyunk az áldozatai?
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2842
Laikusként az inkompetenciának azt a fokát is képtelen vagyok fölfogni, hogy amikor mégis előkerül valamilyen szagcikk ezekről a növényekről, akkor oldalakon keresztül képesek sztereotípiák sorát és a világ legnagyobb mellébeszéléseit produkálni, amikor azzal, hogy például a kivi esetében egy olyan mellékmondatban, hogy kétlaki, kell porzó, termő és a Haywardot szálvesszőn kell termeszteni, a lényeg 98,7%-a összefoglalható. A kákitermesztés "fortélyairól" pedig az előbbi két rövid hozzászólásom kb. ugyanekkora hányadot tárt föl. Értitek, miért vagyok a 12 dühös ember legdühösebbike?
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2841
A palmetta-ültetvény fái nem fordulnak előbb termőre, sőt úgy is fogalmazhatnék, hogy viszonylag később, viszont termőre fordulás után gyorsan elérik a maximális hozamot. Tudni kell a kákiról, hogy jó táplálékellátás és intenzív öntözés hatására nagyon határozott vegetatív jelleget ölt, ami nála határozott antagonizmusban nyilvánul meg a termésképzéssel, de különösen a termésmegtartással szemben. Egy túltáplált növényről akár minden évben le lehet "folyatni" a termést. Az első években erősen öntözött és táplált növények gyorsan elérik a kívánt formát, anélkül, hogy a termés megterhelné, illetve deformálná az elérni kívánt vázformát. Azt követően azonban megfelelő beavatkozásokkal fönn lehet tartani a megfelelő vegetatív-generatív egyensúlyt, különösen abban a korban, amikor a termelés már a "tőkefejeken" zajlik.
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2840
Hát igen ... a szagma.Nem csak ezzel nem foglalkoznak, hanem a hagyományos gyümölcsfajtákból sem engednek az országab újdonságokat elterjedni. A Kertészet Szőlészet szaglap most is azokról az almafajtákról mesélt amelyek már nálunk is sok éve jelen vannak.http://www.volweb.cz/sempra/lng/rus/hrusky.htm ezen az oldalon pl egy csomó új körtefajta van amit a csehek nemesítettek.Itt a szomszédban...és hány található meg nálunk ? A Starklnál fölfedeztem a Dicolor nevű fajtát.Ezt biztos be fogom szerezni/remélem az is Lesz/
Előzmény: ninovarga (2839)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2839
A mediterrán térségben az egyetlen említésre méltó kártevője a mediterrán gyümölcslégy (Ceratitis capitata). Emiatt, sajnos, éppen a szüret előtti időszakban kell rovarkártevő(!) ellen permetezni. Így ott nem lehet belőle bio-gyümölcs, de NÁLUNK IGEN!
Ezért robbanok szét mérgemben, amikor arra gondolok, vagy arról kell beszélnem, hogy a "szagma" még a kisujját sem mozdította eddig azért, hogy ez a faj meghonosodjon nálunk, miközben Ukrajnában(!) sikeresen termesztik. (Rövidesen Csehországban(!) is)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2838
Úgy gondolom, számodra mindent világossá tesz, ha akár kommentár nélkül ideteszek néhány képet. Az első kettőn a hagyományos ültetvény idős fáit láthatod, a harmadikon az általam készített skiccet a palmetta bemutatására. Az elv mindkét módszernél ugyanaz és azt is világosan megmutatja, hogy a kákinál mire kell törekedni és mi az ami elkerülendő.
Előzmény: Törölt nick (2837)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2837
Csak a könnyebb szedés miatt alakítják így,vagy gyorsabban termőre is fordítható így? Van esetleg adat a sor-ill.tőtávolságra ill.a vázágak szögére és az emeletek számára? Mennyire bírja ezt a koronaformát megtartani ?Ahol termesztik ott van kártevője?Vagy ez globálisan bio-termeszthető ?
Előzmény: ninovarga (2836)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2836
Igen, vannak sövény jellegűre metszett ,"kétdimenziós" koronaformájúra alakított növényekből álló ültetvények, amelyeknél ezzel a műveléssel a szedést igyekeznek könnyebbé tenni. Az idősebb növényeknél ennél a módszernél is beáll a "tőkefejes" művelés, mint a nagy, hagyományos fáknál, amelyeket hatalmas létrákról szüretelnek, de a sövény jellegüknél és kisebb méretüknél fogva ezek könnyebben kezelhetők.
Előzmény: Törölt nick (2835)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2835
Én azt szeretném megkérdezni,hogy azokban az országokban,ahol a kákit üzemszerűen termesztik alkalmaznak-e vmilyen intenzív koronaformát vagy ez a kákira egyáltalán nem jellemző ?
Előzmény: ninovarga (2833)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2834
Háát... a Harcottal nem biztos ,hogy szerencséd lesz/bár kívánom hogy legyen/ Finom igaz nem túl lédús a gyümölcse de... rendkívül sok vékony vesszőt hajt ,szóval a korona alakítása nem egyszerű és a gyümölcse elég érzékeny a moníliára amibe jócskán besegítenek a hangyagyák amelyek csúcsi részénél rendszeresen megkezdik és mielőtt beérne jön a rothadás.Az én Harcotom 10 éves,de nem ezt tartom a legjobb kajszimnak/ 8 fajtám van ebből 2 nem termett még/.A Germersdorfit valóban szeretik a "kukacok",de a hatalmas ,ropogós gyümölcseit még nálam nem fölözte le másik/Igaz a Katalin és a Linda még nem termett/.
Előzmény: sbubu (2820)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2833
Egy kicsit furcsa alakja lesz. Föltétlenül annyira közel kell ültetni, nincs tágasabb hely?
Előzmény: H.J (2832)
H.J Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2832
ültethetek kákit, közvetlenül egy,1.80 magas,lapos tetejű épület fala mellé? Ha elérte az épület tetejét, szabadon terjeszkedhet tovább, felfelé és oldalra is.
Előzmény: ninovarga (2829)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2831
Ez tényleg ennek a fának a fia lehet, ahogy kinéz.
Előzmény: krobi75 (2830)
krobi75 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2830
Csak, hogy fokozzam az adventi örömöket...
Engedd meg, hogy bemutassam a nagyapjuknak az unokákat! :o)
Füge I.
Füge II.
Előzmény: Island* (2824)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2829
Fügesarjakat vágtam és fröccsen belőlük a híg kaucsuk. Ha hirtelen lehűlés következne, óriási károkat okozhatna az elmúlt időszak enyhe, nagyon esős időjárása után. A növényi szövetek nagyon híg oldatokkal vannak tele pillanatnyilag.
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2828
Ezek sem Isztambul rózsái, hanem Csörnyefődé, így karácsony táján...
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2827
Ritka, amikor nem, kérem...
Előzmény: Island* (2824)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2826
Téli zöld magány
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2825
Adventi bizakodás
Island* Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2824
Milyen költői hangulatban vagyunk kérem! :))))
Előzmény: ninovarga (2823)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 2823
De látod amottan a téli világot...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!