Keresés

Részletes keresés

H.J Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2870
Szeretnék a kertembe asiminát is,viszont a nagy helyigénye miatt ( 2 darab kell, 4-5 méteres tő távolságra egymástól ) már egy hete töröm a fejem,hogy mit-hogyan rendezzek át,hogy minden növénynek meglegyen a helye.Szeretném az asiminát,viszont nem tudom,tényleg jóízű? Érdemes betenni a repertoárba? Kóstoltad már? A személyes véleményedre lennék kíváncsi?
Előzmény: ninovarga (2851)
vica46 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2869
Van hogy az ember nem találja el valaminek a helyét vagy a föld mélyén van valami ami nem tetszik anövénynek 20évvel ezelőtt ültettem két germecdorfi cseresznyét 8m vannak egymástól ugyan ott vettem ugyan az a fajta a afák kb egyforma nagyok de az egyik nagyobb szműt terem a másikon mindig több a termés de jóval apróbb pedig ugyan ott vannak . Kaptam májusban egy Peppinó gold hajtást,eldugtam a cserszömörce bokr alá és elfelejtettem, benőtték avirágok augusztusban néztem miaz akrumpli virág ,a peppinó volt egy termés be is érett most itt van a szobámban a tő egy hete hogy megettük finom volt remélem jövőre több lesz rajta
Előzmény: ninovarga (2863)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2868
Ha nem aránytalanul hosszúak, akkor meg lehet őket egészben hagyni. A nyár folyamán a gyümölcsök súlya alatt lehajlanak, ezzel a további növekedésük a csúcsrügynél leáll, tehát nem fognak túlfejlődni, bőven hagynak energiát az új, fölfelé törő vesszőknek a fejlődéshez, amelyekkel emezeket a következő évben le fogjuk cserélni.
Ezt próbáltam érzékeltetni a rajzaimmal is. A "elszomorúfűzesedés" estén eyre gyatrább új növekmények vannak, ugyanakkor ez a váltómetszés egyre erőteljesebb termővesszőkez biztosít.
(Holnap megérkeznek Hozzád a sarjak.)
Előzmény: H.J (2866)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2867
A cserebogárpajor a kivi gyökerét nagyon szereti. Ha a növény éveken keresztül nem megy semmire a fejlődésben, az esetek nagy részében ez áll a háttérben.
Előzmény: vica46 (2865)
H.J Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2866
Szia Nino.Köszönöm a jó tanácsod.A káki metszésével kapcsolatosan lenne egy kérdésem.A vázágak kialakitásáig értem a metszést. Viszont a vázágakon meghagyott
2-3 felfele törő vesszőket milyen hosszúra kell hagyni? Hány rügyre kell metszeni,vagy mit kell alapul venni a metszés során?
Előzmény: ninovarga (2851)
vica46 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2865

CSerebogár tavj amikor rajzottak rengeteg volt Pesten a telek határon van négy akácfa itt voltak már amikor megvettem a telket annyira kozel van a keritéshez hogy nem vágtam ki még ijet nem láttam acserebogarak felrajzottak az akácfa tetejére van vagy 10 m magas nem agyümölcsfára mentek ahonnan reggel le lehet rázni igy most majd szedegethetem ahol fel lehet ásni a telken nics egyenlőre

Előzmény: ninovarga (2861)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2864
Nem figyeltem a szöveget, hogy közben kihagyott a gép. A teljes mondat ez. Akkor a kivinél a szárazság, vagy valamilyen gyökérkártevő lehetett a ludas.
Előzmény: ninovarga (2863)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2863
Akkor a kivinél lehetett a ludas.
Nagyon pozitív, amit a vegyszerekhez való viszonyulásodról írsz, ezzel itt egyáltalán nem lógsz ki a sorból, sőt! Ezeknek, a nálunk még nemien honos növényeknek az a legfőbb előnyük, hogy permetezés nélkül termeszthetők. A hagyományos gyümölcsfajok közül is, mindent elkövetünk, hogy olyan fajtákat kutassunk föl, amelyek nem igényelnek permetezést. Ebből a célból még egy kis kísérleti ültetvényt is működtetünk.
Előzmény: vica46 (2859)
vica46 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2862
Természetesen legyetek velem elnézőek köszi
Előzmény: vica46 (2860)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2861
Sőt, minél terjedelmesebben, részletesebben, olvasmányosabban tájékoztat valaki valamiről, annál jobb, annál érdekesebb.
Előzmény: Törölt nick (2858)
vica46 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2860

Üdvözöllek

sajnos a számitógép még nem z én tudományom csak három hónapja próbágatom több kevesebb sikerrel né legyetek velem elnézőek .Köszönöm a biztatást

Vica

Előzmény: Törölt nick (2858)
vica46 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2859

Kedves Nino

elfelejtettem közölni hogy én nem permetezek semmit vegyszerrel csak bió módszerrel dolgozom nincs kedvem mérgezni magam és afiaimat ,ki is nevettek rendesen amikor a telken elkezdtem /bogaras nyanya/mondták a hátam mögött .Csakhogy az én barackfám nem volt tafrinás az övék permetezés ellenére igen mondtam az egyik /kertésznek/ milyen kertész vagy hogy néz ki a barackfád egy ép levél nincs rajta azt mondta jövöre kivágom .Nagyon nehéz rávenni az embereket hogy megpróbáljanak valami mást mint amit megszoktak.Pesten a ház mögött van egy 20 éve termő füge bokrom az idén háromszor is beérett pedig aház északi oldalán van a szomszédban egy nagy diófa is árnyékolja ebből levittem tavaj egy csemetét ez fehér kaptam egy pirosat is eazon volt egy szem termés a telken  mármint a fügéből természetesen elnézést a melléütésekért   Évi

Előzmény: ninovarga (2854)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2858
Szia !

Én is üdvözöllek a sorainkban és csak annyit fűznék az előzőekhez,hogy itt nincs olyan, hogy " túl hosszú voltam".Itt mindenkit érdekel a másik véleménye terjedelemtől függetlenül és nem kezelnek le ha kezdő vagy /velem együtt/,úgy hogy mindent bele.
Előzmény: vica46 (2853)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2857
Én nem is szoktam nézegetni, csak a család nőtagjai.De ők a szálkamentes tengeri halban is megtalálják a szálkát...
Előzmény: szaguaro (2847)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2856
Köszönöm egyenlőre ennyi talán elég,a lényeget úgyis a gyakorlat mutatja meg.
Előzmény: ninovarga (2845)
vica46 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2855

Kedves Aiol 

Nagyon örülnék akár 20db nak is ha mész értesits megbeszéljük ha van skype meg tudjuk beszélni a részleteket vagy telefonon gondolom ez tavasszal lessz Bene Lacitól egy kaki szilvát és két jujubát pesten ültettemel őket mert még olyanméteres a Rappaitól is vettem három növényt egy jaapán naspolyát ausztrál cseresznyétés egy nem tudom mit mert elveszett amit rá irt vagy nem irta rá hasonló már van kiültetve kettő a telken egy itthon azok két éve vannak nálam szép kis koronájuk van azokat a kutatóba vettem de szerintem magról keltek ésvirginiai szilva néven volt puszi nektek Boldog karácsonyt mindenkinek  Vica

Előzmény: aiol19 (2852)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2854
Úgy veszem ki a szavaidból, hogy kivire vonatkozó ismereteket már szereztél innen, vagy esetleg a "Fagytűrő déligyümölcsök" topicból, ahol korábban ezzel sokat foglalkoztunk. Ha esetleg a többi gyümölcsfa mintájára kezelt kivi ugyanúgy kapott permetezéseket, mint feltételezhetően a többiek, akkor máris megvan a vontatott fejlődésének és pusztulásának az oka. Akkor is lehetséges mindez, ha a közelében(!) vegyszeres gyomirtást alkalmaztatok akár egyetlen alkalommal is. Kipusztulhatott egy nagyon hosszan tartó nyári aszály idején is, öntözés nélkül hagyva, miután a négy év alatt teljesített másfél méteres növekedése fejletlen gyökérrendszerre utal. Normális körülmények közt egy első évben kiültetett kivi akár két hét alatt is növekedhet másfél métert. Ezt néhány, tanácsunkat elfogadó topictárs is tudta produkáltatni a tavalyi évben és bizonyítani vele a kivi kivételes vitalitását. Ha nem ilyen jelenséget mutat, akkor feltétlenül valami környezeti problémára kell gyanakodni, ami a fentebb felsoroltakon kívül lehet cserebogárpajor, vagy valami más, a növény gyökerét károsító földalatti kártevő.
Előzmény: vica46 (2853)
vica46 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2853

Kedves Nino

A kivit kb 15 éve vettem  Budapesten aházunk kertjében ültettem el egy melléképület mellé , pár évig meg volt kb másfél m re nőtt nem termett négy .év mulva valamiért elpusztult nem értettm a neveléséhez próbáltm úgy gondozni mint a többi gyümölcsfát  azóta nem vettem de most nagyon szretnék itt pesten homokos a talaj Mányon pedig kötött fekete föld ott úgy gondolom jobban érzik magukat a

növények

mert az ujak nem pusztultak el taln jövőre mindegyiken lessz kevés termés.  Van nektarin,kajszi körte szilva 2 bokor áfonya volt is rajta kevés,két szelidgesztenye nem tudom fogja e birni mertitt kicsit meszes a talaj kevetem neki tőzeges talajt az idén már virágzott de termés nem volt.Gránátalmát is ültettem jól meg van de nem volt komoly hideg pesten terem minden évben de sok lepotyog a körték nem nőnek úgy ahogy vártam  ültettem magnóliákat megvannak,szeder málna túl hosszu voltam Vica

Előzmény: ninovarga (2850)
aiol19 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2852
Kedves Vica!
Sok szeretettel üdvözlünk!
Az pedig már csak hab a tortán, hogy én pedig akár segíthetek tavasszal a növények eljuttatásában! Tatabányán lakom, Pestre is gyakran járok és tavasszal megyek beszerzési körútra a Ninovarga által már ajánlott, megbízható faiskolába. Összesen 10-20 növényt talán tudnék hozni növényfajonként, akit még érdekel!
Előzmény: vica46 (2849)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2851
A káki koronaalakítása és metszése témájának kiegészítéseként készítettem két kis ábrát. Ezekből érzékelhető, hogy miért követendő az elsőn látható módszer és miért kerülendő a második, amelyik az általam "szomorúfűz-effektusnak" elnevezett jelenséget valósítja meg.
Látható, hogy az ilyen növénynél, a következő év termőrügyeit tartalmazó hajtások egyre csökevényesebbek és egyre inkább az ágak végére tolódnak ki, fokozva a szomorúfűz hatást.
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2850
Kedves Vica!
Nem csak Te örülsz, hogy megtaláltál minket, hanem mi is, hogy új Társként köszönthetünk körünkben. Érzékelem, hogy már olvasóként rájöttél, hogy a terveid megvalósításához szükséges ismeretek és a megbízható növénybeszerzési források megtalálásának dolgában jó helyen jársz.
A rendelkezésedre álló, dombon lévő telek nagyon sok öröm forrása lesz, mert az ilyen fekvésben lévő helyek különösen megfelelő helyet biztosítanak ezeknek, az egyelőre még ritkaságként számontartott növényfajoknak. Kövesd a fórumot, próbálj bekapcsolódni aktívan az egyes, éppen tárgyalt részletekbe, konkrét kérdésekkel, hozzászólásokkal. Hasznos lenne, ha feltárnád az eddigi sikertelen kivitermesztési kísérleted részleteit, mindenki számára hasznos lenne.
A növények beszerzése a tél elmúltával válik időszerűvé, addigra a tagság által ismert beszerzési lehetőségekről ki-ki tájékoztatni fog. Közben számos újabb szakmai tanácshoz, információhoz is juthatsz, ahogy témáról-témára foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel, mint pl. amint most éppen a káki koronaalakítása és metszése van terítéken.
Előzmény: vica46 (2849)
vica46 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2849

vica46                    Üdvözletem mindenkinek.

Örülök hogy rátok találtam nagyon sok érdekeset tanultam tőletek pl miért nem temett a kivim ,a segitségeteket szeretném kérni van Mányon Zsámbék mellett egy telkem amitkét éve vettem és azóta telepitgetem kb 200m hosszu és 34m széles vanak már benne gyümöcsfák vkb 20db mégtalán időbe kérek segitséget ezeknek a különlegs fajtáknak atelepitésére hol tudnék beszerezni jó fajtákat  kivi kaki  nagy gyümölcsü füge jujuba, a telek kb a gellért hegy magasságában fekszik dimbesdombos beszállnék a kisérletezésbe olvastam hogy a magassági tényezők is fontosak tud valaki segiteni? köszi                 

Vica

Előzmény: ninovarga (2848)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2848
Magyarországon a tulajdonosváltás elkerülhetetlenül fatarolással jár. A ritkábbnak számító fajoktól pedig akkor is megszabadíja a kertet az új tulajdonos, ha a mérsékeltebb fanyűvők közül való és a hagyományosakat nem is bántja. Rengeteg füge így lelte halálát, afféle hasztalan semmirevalónak minősíttetve. Már itt is több ilyen esetről számoltunk be: rádiházi hatalmas öreg füge, teraszépítés miatt, kerettyei stranddal szemben lévő nagy füge, saját fügefánk a ház új tulajdonosa által, már a birtokbavétel előtt(!), de estig folytathatnám. Egy nyakatekeredett "kultúra" tanúbizonyságai.
Előzmény: szaguaro (2847)
szaguaro Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2847
Nagyanyám bátyjának a kertjében volt egy nagy öreg fa, nagyobb szemű mint a Germers, és sztem jobb az íze is. Arról oltottam a sajátomat is. Szerencsére, mert az új tulaj kivágta. Ja, és a cseresznyét nem nézegetni kell, hanem enni! Ha van benne egy kis hús is, hát táplálóbb!
Előzmény: Törölt nick (2834)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2846
Egy szabad térállásban, hagyományos alakúra fejlesztett fánál orsó jellegű korona kialakítására kell törekednünk, "karácsonyfa-alakzat"-ra neveléssel. Így lassan elérjük majd a "tőkefejes stádiumot".
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2845
A kákira vonatkozó kérdéseidre kielégítőek ezek a válaszok, vagy maradt még valami olyan, ami nem világos?
Előzmény: Törölt nick (2837)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2844
Ha a kákinál következetesen nem figyelünk a leírt tényezőkre és nem törekszünk egy masszív váz kialakítására, folyamatos visszametszésekkel elérve, hogy az éves hajtások ne "nőjenek le" a fáról, kikerülve (és elcsökevényesedve) az ágvégekre, akkor kialakul egy "szomorúfűz-effektus".
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2843
Netalán a 'lényeglátás' fogalommal szemben létezik 'lényegtelenséglátás' is? Annak vagyunk az áldozatai?
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2842
Laikusként az inkompetenciának azt a fokát is képtelen vagyok fölfogni, hogy amikor mégis előkerül valamilyen szagcikk ezekről a növényekről, akkor oldalakon keresztül képesek sztereotípiák sorát és a világ legnagyobb mellébeszéléseit produkálni, amikor azzal, hogy például a kivi esetében egy olyan mellékmondatban, hogy kétlaki, kell porzó, termő és a Haywardot szálvesszőn kell termeszteni, a lényeg 98,7%-a összefoglalható. A kákitermesztés "fortélyairól" pedig az előbbi két rövid hozzászólásom kb. ugyanekkora hányadot tárt föl. Értitek, miért vagyok a 12 dühös ember legdühösebbike?
ninovarga Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2841
A palmetta-ültetvény fái nem fordulnak előbb termőre, sőt úgy is fogalmazhatnék, hogy viszonylag később, viszont termőre fordulás után gyorsan elérik a maximális hozamot. Tudni kell a kákiról, hogy jó táplálékellátás és intenzív öntözés hatására nagyon határozott vegetatív jelleget ölt, ami nála határozott antagonizmusban nyilvánul meg a termésképzéssel, de különösen a termésmegtartással szemben. Egy túltáplált növényről akár minden évben le lehet "folyatni" a termést. Az első években erősen öntözött és táplált növények gyorsan elérik a kívánt formát, anélkül, hogy a termés megterhelné, illetve deformálná az elérni kívánt vázformát. Azt követően azonban megfelelő beavatkozásokkal fönn lehet tartani a megfelelő vegetatív-generatív egyensúlyt, különösen abban a korban, amikor a termelés már a "tőkefejeken" zajlik.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!