Keresés

Részletes keresés

pireisz Creative Commons License 2003.07.10 0 0 745
Helló!
Botcsinálta kertészként a borsmenta és a citromfű teljes visszavágását javasolom. Ki fog hajtani, ne sajnáld. Elvileg a kakukkfűvel is lehetne, de nem tudom, hogy ha teljesen levágod, ebben a melegben mi történik vele. Talán ezt nem kéne teljesen levágni. A bazsalikom, ha foltos nem szép, és talán fogyasztásra sem igen alkalmas, ezt is vágd le inkább és locsolással próbáld újrahajtani.
Előzmény: babaza (743)
Tozatu Creative Commons License 2003.07.10 0 0 744
Ha a lemosás nem segít,lehet kenőszappannal fokozni a hatást.Vagy próbálj meg rovarkártevők elleni sprayt venni,amik vannak bio kivitelben is.De meg kell hetenként ismételni legalább 2-3x.
Előzmény: babaza (743)
babaza Creative Commons License 2003.07.09 0 0 743
Szomorúan látom, hogy kinyírtam ezt a topicot... Vagy csak mindenki nyaral? Vagy kinn dolgozik a kertben...?
babaza Creative Commons License 2003.06.24 0 0 742
Sziasztok!
Nagy szükségem lenne a szakértelmetekre megtámadott fűszernövényeim ügyében. A borsmenta, kakukkfű, bazsalikom és citromfű levelein látok egy ideje nagyon hasonló tüneteket: tűszúrásnyi fekete pontok (nem mozognak), amik főleg a levelek fonákján látszanak (a bazsalikomnálés borsmentánál kis sárgás foltokban, erekben a levél színén is ülnek). A borsmenta leveleken leheletnyi fehér szövedék is van. Mindez csak közelről látszik, eleinte próbáltam a betegebbnek tűnő levelektől megszabadítani őket, de most ez már tutira nem elég. Kicsit próbáltam utánaolvasni a dolognak, de nem igazán tudom eldönteni, hogy akkor most atkával, valami mini tetűvel, vagy mi egyébbel állok szemben. Tudtok valami bevált bio/kíméletes módszert vagy szert amivel beltérben kezelhetném őket? Sajnos lakásban nevelődnek, emiatt is kellene, hogy kíméletes legyen a módszer, meghát jó lenne, ha emberi fogyasztásra alkalmasak maradnának..
Előre is köszi,
Babaza
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.20 0 0 741
Van, aki gázpisztollyal írtja őket, de szerintem az olyan ciki. Semmi kedvem felgyújtani a fákat.
Előzmény: endru (739)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.19 0 0 740
Bogarak????? Ha meg már leszedted akkor mit permeteztél?
Előzmény: endru (739)
endru Creative Commons License 2003.06.19 0 0 739
Nekem semmilyen szerrel nem sikerült gyéritenem a számukat. Sőt a leszedés után még felszivódó szerrel többször permeteztem. A bogarak eltüntek, de következő évben újból elöjöttek.
Előzmény: Törölt nick (738)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.18 0 0 738
Amerikai szövőlepke.
Mit lehetne csinálni azonkivül, hogy levágom metszőollóval és elégetem?
Nincs valami permetezőszer?
TurboGalamb Creative Commons License 2003.06.18 0 0 737
Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltatok, szerinem a méh lesz a bűnös, sejtem is merre lakozik, megpróbálom kiirtani!
Előzmény: rferi (736)
rferi Creative Commons License 2003.06.18 0 0 736
Valószínűleg rózsalevél-szabóméh lesz, ha kint van a szabadban és a levél szélén közel teljes köröket szab ki!
Nem vicc, létezik ilyen!Nálam állandó "vendég", és nevével ellentétben nem csak a rózsát szereti.
A jeli arborétumból hoztunk haza rododendront.
Nem megszabta másnapra!
Nem tudok ellene védekezést, mert a levelet nem megeszi, hanem a bölcsőbe viszi, ahol a kikelő lárváknak kell.Ha lassan kelnek a lárvák, még a felszívódó szerek is lebomlanak, tehát hatástalanok......
Előzmény: TurboGalamb (734)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.18 0 0 735
Ha a szabadban van : hernyó, szöcske (az a nagy zöld)
Ha a lakásban: nem tudom.

Más nyoma nincs a táplálkozásnak? (Ja és a szélén vannak a rágások vagy lyukak vannak a levéllemezen?)

Valszeg egyszerűen meg kell permetezni.

Előzmény: TurboGalamb (734)
TurboGalamb Creative Commons License 2003.06.18 0 0 734
Sziasztok!

Orulnek,ha tudnatok segiteni. Valami eszi a narancsfamat, levelein kb. 7 mm atmeroju, kor alaku ragasok talalhatoak, mintha egy nagyobb lyukasztogeppel estek volna neki. Nem latok rajta semmi allatot, de meglehetosen nyugtalanit a dolog.
Tudtok ajanlani valami permetet, vagy vajon milyen allat hagyhat maga utan ilyen nyomot?

bd Creative Commons License 2003.06.18 0 0 733
Minden évben veszünk a "gangra" mindenfélét többfelől (OBI, Praktiker, Lehel piac stb.).
Minden évben tönkreteszi az atka és egyebek.
Három kérdés:
1. lehet, hogy a falban áttenyésznek a kártevők?
2. PIN-planon kívül próbáljak-e mást?
3. Lehetne-e ellenőrző szervezete a növények árusításának, mint pl. a húsnak?
bd

cac424 Creative Commons License 2003.06.18 0 0 732

einzelganger
Azt ajánlanám hamar permetezz meg,aztán majd utána metszel és lepiszkálod a termést.Utána megismétled a permetezést.
Merpan helyett bármilyen kaptán hatóanyagú szer jó:Kaptán,Orthocid,Buvicid-k.
Topas helyett gyors megoldásként:Fundazol,Topsin,Mikal.
Nem reklámot akarok csinálni,de nézd meg a http://www.origoplaza.hu/gazdabolt/ oldalt,itt mindent megtalálsz és 2-3 napon belül házhoz viszik.
üdv cac424

Előzmény: einzelganger (731)
einzelganger Creative Commons License 2003.06.17 0 0 731
Köszönöm a tanácsot! Tegnap nekiláttunk a termés leszedésének, ami sajnos nem sok eredménnyel járt, mivel eléggé magas a fa, így csak egy bizonyos magasságig tudtuk csak megoldani. Sebkenőcsöt viszont úgy látom, hogy eléggé nehéz találni... remélem ma sikerül. Akkor levághatjuk az elszáradt ágakat is. Sajnos a permetezőszerrel is csak odáig jutottunk tegnap, hogy "igen, tudják, hogy jó, akart is rendelni a hölgy, csak hát..." Szóval vannak akadályok, de megoldjuk!!! Még egyszer köszi!!! :o)
cac424 Creative Commons License 2003.06.15 0 0 730
einzelganger
A termést szedd le és ha jóízű nyugodtan fogyaszthatod,ha nem ehető semmisítsd meg a levágott ágakkal együtt /legjobb elégetni/
Ha sürgősen nem kezeled augusztus végére egy levél sem lesz a fán és kiszárad.Most a legfontosabb minél több lomb életbentartása az őszi természetes lombhullásig.
A csökkent életműködésű fa nem képes táplálni az egész lombot,ezért metszeni kell.
-Először vágd le a beteg ágvégeket,ágakat.
-Aztán vágd le tőből a befelé növő,egymást keresztező ágakat.
-A maradt ágakból alakíts ki szép formás fát.
A 2 cm-nél nagyobb sebeket kend be sebkenőccsel,a metszőollót,fűrészt pedig a beteg részek vagdosása után fertőtlenítsd hypo-víz 1:1 keverékkel.
Permetezd meg a Merpan-Topas keverékkel.A Merpan kontakt szer,külsőleg hat.A Topas felszívódó szer,belülről hat.Ezt ismételd meg még kétszer 10-10 nap múlva./később sem árt és figyeld a levéltetveket is/
Ha megéri a fa az őszi lombhullást,lombhullás után ajánlok egy Champion 0,2%lemosó permetezést.
üdv:cac424
Előzmény: einzelganger (728)
Tozatu Creative Commons License 2003.06.15 0 0 729
Mindenképpen szedd le,mert azokban telel át.Ha lemetszed,permetezed és öntözöd és öntözöd,talán.Itt az utcánkban megmaradt egy nagy,pedig jól megsuhintotta.Idén rengeteget szednek róla.
Előzmény: einzelganger (728)
einzelganger Creative Commons License 2003.06.14 0 0 728
Tozatu. Igazából nem én vagyok a családban a növényvédelmi szakember /ez ki is tűnik.../, így én biztosan nem permeteztem virágzáskor, de emlékeim szerint más sem nagyon... Kár. A fácska tényleg rossz állapotban van.

cac424.

Köszönöm a tanácsot. Még azonban lenne egy kérdésem. A fa ebben az évben elég sok termést hozott, amelynek nagy része szintúgy tönkrement. A permetezés megkezdése előtt le kell szedni róla az összeaszott kis cseresznyéket? + még egy kérdés: ez a betegség milyen gyors lefolyású? Megmenthető még a fa, vagy már csak nehezen?

Köszönöm!

Előzmény: cac424 (727)
cac424 Creative Commons License 2003.06.13 0 0 727
einzelganger
A leírtak alapján én megpermetezném a fát Merpan + Topas szerkombinációval,3 alkalommal,10 napos időközönként.Ha vannak elszáradt moniliás ágvégek ezeket vágd le.Az öntözést folytasd.
Ajánlom figyelmedbe a http://www.extra.hu/nvedelem/ oldalt
üdv cac424
Előzmény: einzelganger (723)
Tozatu Creative Commons License 2003.06.13 0 0 726
Monília ellen virágzáskor permeteztél?
Előzmény: einzelganger (723)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.13 0 0 725
Hirtelenjében nem nagyon tudnék mondani egy olyan kártevőt sem ami ilyet okoz. Viszont sok olyan thuját láttam már az idén aminek betett a fagy, és ennek a következményeit most lehet látni. Milyen fajtákról van szó? És milyen (úgy nagyjából) a talaj, és a kert fekvése?
Előzmény: pdupi (724)
pdupi Creative Commons License 2003.06.13 0 0 724
Hát pont ez az amiben nem vagypok biztos. Kb. másfél hónapja reggel és este is meg vannak öntözve. Gyanús, hogy valami esetleg megtámadta?
Honnan lehet ezt megtudni?
Előzmény: CORTEN (721)
einzelganger Creative Commons License 2003.06.13 0 0 723
Sziasztok! Lenne egy kérdésem, remélem tud valaki segíteni. Egy-két napja a kertünkben lévő cseresznyefa elkezdet kókadni, de ezt iszonyatos iramban teszi, már vannak majdhogynem sárga levelek is, és emellett úgy tűnik, mintha el sem érne hozzá a víz, pedig minden este megöntözzük. Mi baja lehet? Meg kell még néznem esetleg még rajta valamit, hogy pontosabban meg lehessen határozni, hogy mi a baja szegénynek? Megköszönném, ha segítene valaki.
CORTEN Creative Commons License 2003.06.12 0 0 722
Szakik!

A bagolylepkék undok hernyói ellen mi a toszt lehet tewnni?(fólia alatt) Mert a manuális gyérítés nem túl hatékony, és a paradicsomaim eléggé nehezen vészelik át az agressziót.

CORTEN Creative Commons License 2003.06.12 0 0 721
Ha teljesen elszáradt (roppanva törik) akkor nyugodtan, minek csúfoskodna. Egyébként mitől száradt ak el? Leht hogy nem ártana öntözni!
Előzmény: pdupi (720)
pdupi Creative Commons License 2003.06.12 0 0 720
Üdvözlök mindenkit a fórumon. Jónéhány tuja van a kertemben, és egynémelyik alján elszáradt barnuló ágak alakultak ki. Kérdésem, hogy ezeket le kell-e nyesni, bagy inkább hagyni kell őket a helyükon?
Tozatu Creative Commons License 2003.06.12 0 0 719
A nikotinnal inkább ne próbálkozz,mert nagyon veszélyes,nem éri meg egy levéltetű sem.A Chesst azért ajánlom,mert a hasznos bogarat nem bántja,és nem olyan veszélyes szer,mint a többi,de garantáltan hatásos,ha a 7-10 naponként kikelőket is lepermetezed.Kissé fentartásaim vannak az erős mérgek használatával,mert lehet jobban veszélyeztetjük magunkat,családunkat,mint az a pár levéltetű a növényt.
Előzmény: KILGORE TROUT (717)
Frint Creative Commons License 2003.06.11 0 0 718
Na, jó kertészkedést, kikapcsolok, irány haza :)))
Előzmény: KILGORE TROUT (717)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2003.06.11 0 0 717
Köszi a tippeket, de elsőre nekiesem a Chessel az este. A nikotínról eszembe jutott, hogy van otthon arab pipadohányom, az másra úgysem jó, mint gyilkolni vele, lehet, hogy egyszer bevetem. A kakukkfű val'szleg azért volt az első áldozat mert most annak vannak a legfrisebb, zsengébb virágos hajtásai. Mindig akkor és ezt rohanják meg a tetvek elsőnek, amikor virágba borúl és pompázik minden kakukkfű.
Előzmény: Frint (716)
Frint Creative Commons License 2003.06.11 0 0 716
Hát, sokmindenre tippeltem, kakukkfűre végképp nem...Tudod mire gondoltam? Ha technikailag megoldható, egyenkét, cserepenként bele kellene tenni egy nagy fóliazsákba a növényeket, és RAID,Chemotox permetet fújni a növényre, meg a levegőbe/légtérbe is. Aztán lezárni pár órára a zacsit...Hasonlóan mint a Technokolos szipuzók :(
Elég brutális megoldás, de hátha. Ezek a spray-k is piretroidokat tartalmaznak. Na?
Előzmény: KILGORE TROUT (715)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!