Keresés

Részletes keresés

laszlou Creative Commons License 2006.11.22 0 0 687

Ebben igazad lehet, én is sok agyatlan 2-4 ütemű/kerekű emberkét láttam már közlekedni, valóban nem a kompromisszumkészség jutna róluk eszembe.

Én csak azért védem a motorizált természetjárókat, mert az én társaságomban csak olyanok vannak, akiket "embernek" lehet nevezni, és nem csak a saját dolga a fontos. Utálom én is a taplókat, bünterrük meg őket alaposan, de ésszel! Mindíg az okosabbnak kell példát mutatni. Én nem vagyok okos, de próbálok jó példával szolgálni.

Előzmény: TTAMAS (686)
TTAMAS Creative Commons License 2006.11.22 0 0 686

Érdekes, hogy a quados motoros emberkék MINDENKI érdekeit próbálják érvényre juttatni,

Elméletben. Mert gyakorlatban még csak olyannal találkoztam, amelyik szart mások érdekeire.

Előzmény: laszlou (685)
laszlou Creative Commons License 2006.11.22 0 0 685

Potosan erről van szó!

Érdekes, hogy a quados motoros emberkék MINDENKI érdekeit próbálják érvényre juttatni, az ellentábor meg csak fújja, hogy neki mi a jó...

Ebből elég egyszerűen le lehet vonni a következtetéseket, az enyémet megtartom magamnak.

Minden tiszteletem azoké, akik más helyzetébe is próbálják beleélni magokat, ez emberi tulajdonság!

Előzmény: cs.imre (682)
cs.imre Creative Commons License 2006.11.22 0 0 684
Másold be kérlek szépen a jogszabályt!
Előzmény: waxxablaze (681)
TTAMAS Creative Commons License 2006.11.22 0 0 683

akit ismerek ehez tartjuk magunkat

Ezek szerint téged és ismerőseidet még nem láttam erdőben. :((

Előzmény: cs.imre (682)
cs.imre Creative Commons License 2006.11.22 0 0 682
Van egy erdei motoros etikett,én és akit ismerek ehez tartjuk magunkat.A nyitott csöves sportdobos gépeknek nincs erdőben helyük,a túristaösvényen sincs motorosnak keresnivalója,de az erdei utakon mehetnek,természetesen nyugodt tempóban,illedelmesen félrehúzódva ha szemben jönnek bármivel-bárhogy.Lovas esetén tanácsos a motort is leállítani.Új csapást sem szabad csinálni,mindig a meglévő utakat kell használni.Természetesen szigorúan tilos lezárt magánterületre és természetvédelmi területre behajtani.Ha ezek közül valamit nem tartunk be akkor jogos a felháborodás.A rendőrségtől is megfelelő toleranciát kapunk amíg nincs rendezve a rendszámoztatás helyzete.Az erdőből nem tilthattok ki mert nem a tietek és nem a gyalogtúrázóké,hanem mindenkié!
Előzmény: Vargabetű (679)
waxxablaze Creative Commons License 2006.11.22 0 0 681
Szerintem felesleges vitatkozni. A fanatikus "természet védőket" nem lehet meggyőzni."
barátom, nem kell senkit meggyőzni.
jogszabály tiltja.
nincs vita.
Előzmény: soni51 (43)
laszlou Creative Commons License 2006.11.22 0 0 680
A napokban több fórumot is olvastam, amelyek hasonló témával foglalkoznak, de mindenhol kiemelkedik a „természetvédők” utálkozása. A hozzászólásuk többsége arról szól, hogyan lehetne brutálisan megfékezni az agyatlan quadosokat. Néhány példát és ellenpéldát szeretnék említeni:

- „Szögesdrót nyakmagasságban”… (no comment, aki ezt kitalálta, annak nincs helye a társadalomban)

- „Jancsiszögek szétszórása az erdőben” ( Milyen természetvédő az, aki nyugodt lelkiismerettel tűrné el, hogy a védett állatok is szögeken járjanak)

- „Fáradt olaj öntése oda, ahol motorosok is járnak” (ez a csúcs, ez ám a természetvédelem)

- „Quadosok, motorosok szabad kilövése az erdőben” (ehhez szintén nem kell kommentár)

- „Hatalmas adók kivetése a quadokra, motorokra” (ilyen már van, szívesen kapnak, de adni…)

- Ha motoros jön mögöttem, ráfékezek vagy rányitom a kocsi ajtaját ( elmebetegek mindig akadnak)

Nem is folytatom a példákat, mert leírni is nehéz.

Szeretném még elmondani, hogy én hobby quados vagyok, régebben motoroztam is, soha sem volt drága járművem, nem vagyok gazdag és életemben már sokszor haragudtam bizonyos embercsoportokra, de soha nem jutott volna eszembe, hogy elvegyem az életüket. Motorozást azért hagytam abba, mert

„„Motorozni úgy kell, mintha mindenki rád vadászna az úton””

Úgy látszik már quadozni is úgy kell. Kiszorítanak minket a főútvonalakról megyünk a földutakra, a földművesek beszántják a földutakat, megyünk az erdőbe, az erőből is ki akarnak szorítani, akkor hová menjünk? (melegebb éghajlatra?)

Természetesen nem megy az ember tiltott és főleg kiemelten védett területekre, de velem is előfordult már, hogy fizetős pályára tévedtem (nem a főbejáraton), amikor rájöttem, hogy hol vagyok, otthagytam a területet, és ’szerencsére’ nem lőttek le.

Tapasztalatom szerint valóban sok motoros és quados van, akik nem tisztelik a társadalom írott és íratlan szabályait, de tisztelettel kérek mindenkit, hogy ne ítélkezzen előre, korántsem minden motorizált vándor ilyen!

Sokszor találkoztam bringásokkal, gyalogosokkal a természetben, lassítok, hogy ne poroljak és úgy közlekedem, ahogy mindig is szoktam és még soha nem kiabáltak utánam, nem hadonásztak vasvillával, nem jelentettek fel, nem állítottak meg, hanem inteni, köszönni – megköszönni szoktuk egymás reakcióját.

Itt a fórumokban nem a valóság tükröződik, hanem a ki nem adott bogarak, mérgek áramlanak szabadon.

Szeretném még leszögezni, hogy elhatárolódok az erdőben álatkodó „emberek” viselkedésétől, és én is büntetném őket, ha szemetel, vagy rongálja a természetet, akkor szemétszedésre kötelezném, de ha nem tilos behajtani és sétaquadozva halad a természetben, akkor nem lőném le…

Széles utat, ingyen benyát és gumifákat minden közlekedőnek!

Remélem a gumifa dologgal nem sértettem meg senki érzéseit…

Ui.: Nem tudom én sem, hogy mit kellene tenni a rongálók ellen, de szurkolok és sok sikert kívánok! Vesszenek a természet rombolók!!!

Vargabetű Creative Commons License 2006.11.22 0 0 679

Az íratlan szabályok említésével fontos dolgot írtál le. Kompromisszunkészség: hozzatok létre, üzemeltessek, engedélyeztessetek kijelölt kvadpályát. Minden kompromisszimkésszégem a tiétek. Sőt, ha a falun túli földúton 10-20-al közeledő kvados megkérdezi merre kell menni a kijelölt pálya felé, útba fogom igazítani. (nem úgy mint azt, aki az országos kéken jött szembe a Mátrabérc teljesítménytúra mezőnyével...)

Nézzétek: ha valaki tájfutást, erdei tábort, jelzésfestést, íjászversenyt mittudomén mit rendez, akkor először is engedélyt kér mindenféle hatóságtól, területgazdától, üzemeltetőtől, a szabályokat betartva megteheti.

Sajnos az erdőből való kiüzetésből nem lehet engedni.

Sajnos amíg vannak olyanok, mint a bulldog 563...566 hozzászólása, addig marad a balkán.

okoska...! hol vagy amikor baj van? otthon véded a természetet? hol vagy amikor méteres a hó és az állatok éheznek az erdőben? otthon véded a természetet?
hol vagy amikor a gemenci erdőben a holt fáradt állatokat kell szárazföldre segíteni? otthon véded a természetet? kicsit több szerénységet....!!!!

Előzmény: tükörvarrógépkezel (562)

cs.imre

válasz | megnéz

2006.11.21 18:34:59 (565)

A mellébeszélés az megy,olvass vissza és minden ki van tárgyalva!Egy atv-nek szélesebb a kereke mint egy teherautónak és 30szor  könyebb,fűnyírót is lehet hozzákapcsolni és nyírhatod a focipályát,még a fűszál sem görbül el!

Előzmény: csanya. (559)

bulldog

válasz | megnéz

2006.11.21 18:34:03 (564)

meglehetősen sok használt fényképezőgép aksit (amit rendkívül környezetszennyező módon állítanak elő) lehet találni az erdőben...
a felsorolt termékek előállítása során szennyezik a környezet sok élőlény megszenvedi a ti hobbitokat is.... de az, hogy te most itt vitatkozol ez sem túl környezetkímélő módon valósulhat meg... úgyhogy kicsit szerényebben....

Előzmény: tükörvarrógépkezel (560)

bulldog

válasz | megnéz

2006.11.21 18:30:09 (563)

mennénk mi más utakon... amit nekünk jelölnek ki, de sajnos ilyen még nincs... illetve egy volt, de azt "hála" néhány irígy embernek elvesztettük...
újra megkérdezném... hol vagytok amikor igazán szükség van a természet védelmére?

Ilyenek láttán jön a gyilkos gondolat: acélgolyó, zuhanócsapda, balkán. Nagyon nem kéne.

Turistaság számára alapvető viselkedési normák( két szó módosítással)

1 Szeresd a természetet. és áhítattal lépj szentélyébe

2 Turistamezben is ember maradj.

3 Ne feledd, hogy méltatlan viselkedéseddel a aturistaság ügyének ártasz.

4 Ne élj vissza a vendégjoggal és tiszteld mások vagyonát.

5 Turistaútról le ne térj, tilos területen enedély nélkül ne járj.

6 Légy vidám, de ne lérmázz, az erdőben ne a túristák, hanem a madarak énekeljenek.

7 Tartsd tisztán a forrásokat, patakot, pihenőket és a hullaadékot vidd magaddal.

8 Égő tárgyat el ne dobj, erdőben tüzet ne rakj.

9 Kíméld az erdő vadjait, még virágot se szakíts.

10 Becsüld turistatársaidat s bajban el ne hagyd, mert az becstelenség.

Magyar Turista Szövetség, 1919.

Előzmény: kovad1 (675)
Deibler úr Creative Commons License 2006.11.22 0 0 678
Erre már nincsen szükség. A topik itt van jó helyen, a PoliDiliben. A Totalcar szekcióban - miként a fórum többi részén - nem tanácsos politizálásba keveredni, mert annak az eredménye tiltás lesz.
Előzmény: BX_thomas (677)
BX_thomas Creative Commons License 2006.11.22 0 0 677

Üdv mindenkinek!

A témához továbbiakban nem akarok hozzásólni, de szépen kérném a moderátort, hogy a Totalcar szekííót engedélyezze ne ezt.

Törzsasztalon lévó fórumokba nemigazán írogattam soha. Csak a műszaki jellegűekbe.

Azért vagyok kénytelen ide írni ezt, mert a oderátor topicba sem írhatok :P

Továbbá vállalom az 1 hetes tiltás letöltését ezzel a topic-val szemben!

Bocsi mindenkitől,

jó természetfotózást,

kellemes motorozást,

sok hideg sört :)))))

- yahoo - Creative Commons License 2006.11.22 0 0 676
Miért szabálytalan? Max. az a szabálytalan, akinek nincs forgalmija+rendszáma.
Előzmény: Törölt nick (674)
kovad1 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 675
Mivel a hivatalos szervek naon lassan mozdulnak , a törvényi szabályozás meg még lassabb ,igy marad egy egymásra odafigyelő és kulturált példa ,ami alapján mindenki hódolhat az amúgy sem sok szabadidejének neki teccő eltöltésére. Az igy létrejövő iratlan szabályok kialakulása azonban csak a két fél kompromisszumkészségén múlik ! :)
Előzmény: Amerigo61 (670)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.22 0 0 674

Nézd, ebben a kérdésben ti képviselitek a törvénytelen és ráadásul erkölcsileg is nehezen védhető álláspontot. Hiszen -- de már magamat ismétlem -- motorral, kvaddal az erdőbe hajtani szabálytalan és bunkóság.

Az emberek nem fekete-fehérek. Ettől még lehetsz egy csomó téren remek ember, de ebben a kérdésben nemcsak, hogy nincs igazad, hanem még kárt is okozol a tevékenységeddel. Attól, hogy te nem érzed magad szar embernek, még egy adott pillanatban lehetsz az.

Most süketelhetnék arról, hogy milyen marha fontos volna, hogy megvédjük azt a keveset, ami a természetes környezetünkből még úgy-ahogy megmaradt, meg hogy ez talán az utolsó esélyünk, de ez itt tényleg csak süket fülekre találna, azt hiszem, mert hát, tudom, ez egy bunkó sötétzöld álláspont...

És hát hogy a fenébe ne lenne jogom ismeretlenül elítélni? Hasfelmetsző Jacket sem ismerem, és Oszama bin Ladent sem, de attól még elítélhetem őket, nemde? Nekik ez nem okoz álmatlan éjszakákat, hát neked se okozzon.

Előzmény: affamato (673)
affamato Creative Commons License 2006.11.22 0 0 673
Hidd el mi is arra törekszünk hogy a normálisan quadolók megitélésén változtassunk.
Azonban furcsa úgy elítélni embereket hogy azok akik ítélnek, szintén tilosban járnak, csak az élet más területén....
Mind2 oldal többsége álltal elfogadott javaslatok kellenek/kellenének.
Mert ugye az kijelenthetjük hogy mindenkinek nem lehet a kedvében járni.

Azért mert az erdőbe _is_ motorozom még nem érzem sz@r embernek magam.Ezen senki hozzászólása nem változtathat, hiszen amíg személyesen nem ismertek pár éve, addig talán jogotok sincs elítélni.
Előzmény: Törölt nick (667)
- yahoo - Creative Commons License 2006.11.22 0 0 672
Van néhány tipus amelyiket már lehet rendszámozni, van olyan amit korlátozás nélkül lehet használni, DE van olyan forgalmival rendelkező quad/atw aminek tiltják a szilárd burkolaton történő használatát. Ezeket a forgalmikat a közlekedés felügyelet állítja ki.
Egyébként egyre több tipus lesz viszgáztatható....
Előzmény: Törölt nick (666)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.22 0 0 671

"hiszen aki gyalogosan megy ,annak lehet igénye a csend"

Köszönöm, ez fontos mondat volt, amit már hiányoltam. Valóban, ha teljesül az én és a többi kiránduló, túrázó, futó, biciklista stb. igénye a csendre és a nyugalomra, akkor felőlem ott kvadoztok, ahol akartok. Csak hát, ugye, ezek szerint ez definíció szerint nemigen lehet az erdő...

Előzmény: kovad1 (668)
Amerigo61 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 670

Szvsz ezt a kezdeményezést valamelyik motoros/kvados szervezetnek kellene felvállalni és elindítani, nagyságos politikusaink előbb-utóbb csak összehoznának erre valamilyen törvényt/rendeletet. Gondolom, a KRESZT is módosítani kellene (azonosíthatóság, stb).

Addig marad a szájtépés ...

Előzmény: kovad1 (668)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.22 0 0 669
Egyébiránt sátántól eredő gonoszságomat mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hatszáz és hatvanhatos számú hozzászólás is az enyém.
kovad1 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 668

Személyszerint nem rád gondoltam , de tgnap délután végigkövettem az eseményeket és sajnos ez jött le !

A túrázásokat én sem a túrista utak,term.véd. ter. ... képzelem el ,hiszen aki gyalogosan megy ,annak lehet igénye a csend .

A probléma abban van ,hogy bizonyos iratlan szabályok alapján meg lehetne oldani (mivel irottak nincsenek ) ,de ezeket nekünk kellene felállitani amihez valamilyen kultúrált vitán kersztül lehetne eljutni .

Ennek a hiányában ,vagyis amig sárral dobálózunk és csak álltalánositunk addig csak túlkapások fogják jellemezni a témát !

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.22 0 0 667

Ez a helyesírási kérdés eléggé offtopik, de azért válaszolok. Egyrészt a három forrásod egyike sem túlságosan hivatalos. Másrészt nem azt mondtam, hogy nem létezik a q betű, csak azt, hogy a magyar helyesírásban nemigen használatos. Az alap magyar ábécében nincs is benne ("p, r, s").

A zsilettpengét is zsilettnek írjuk, nem pedig gilette-nek. Ettől függetlenül vannak Gilette márkájú borotvák. A dzsipet is így írjuk, de a márka neve Jeep, amely cég dzsipeket gyárt.

A kvad az kvad, szerintem, de ez "hivatalossá" csak akkor válik, ha belkerül a magyar helyesírás szabályaiba vagy valamelyik helyesírási szótárba. Addig tulajdonképpen úgy írod, ahogy akarod, mint ahogy én is (tudván, hogy az enyém a helyes :).

A másik ügyről: biztos csinálok illegális dolgokat én is, de egyrészt talán törekszem rá, hogy ne így legyen, másrészt nem vagyok rá büszke, harmadrészt ez megint nem bizonyít semmit (mint ahogy az sem, ha te esetleg a szabadidődben árva kutyakölykök mentésével foglalkozol).

Előzmény: affamato (665)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.22 0 0 666

Nem érzem úgy, hogy "mérhetetlen agresszió" sütött volna a hozzászólásaimból.

Tehát. Ha jól értem, jelenleg a kvadot használni sem lehetne. (Ha tévedek, bocsánat.) Ez nyilván probléma, nyilván változtatni kellene rajta, de attól még a tény tény marad: nem kellene használni. Aztán, ha egyszer majd lesz rá szabályozás, akkor majd azt kell betartani.

És továbbra is tartom a véleményem: a motoros járművek nem az erdőbe valók! Tudom, rohadt intoleráns bunkó vagyok, mert egy félig döglött erdei békát is értékesebbnek érzek, mint tizenhét terepmotort és harminchárom kvadot együttvéve, de attól még ez a véleményem. 

Felőlem lehet majd használni a kvadot ott, ahol megengedik, de eléggé meglepődnék, ha ez a turistaösvényekre, természetvédelmi területekre is vonatkozna.

És a probléma az, hogy jelenleg itt is motoroznak, kvadoznak, és erre nem mentség, hogy pl. segítettek az árvíznél. Én is lapátoltam a homokzsákokba a Margit-szigeten, de ettől még ebben a kérdésben sem jobb, sem rosszabb ember nem leszek. És a véleményem sem lesz sem értékesebb, sem értéktelenebb.

Előzmény: kovad1 (664)
affamato Creative Commons License 2006.11.22 0 0 665
Q betühöz:
http://www.muveszetek.hu/lexikon/lex-abc.htm
http://www.c3.hu/~sinoszib/ujj-h.htm
http://stiefel.mediacenter.hu/termekkepek/23727.jpg
ehhez nem is szeretnék többet hozzáfűzni....

660-as hozzászóláshoz:
Ugye semmi olyat nem használsz ami tiltott, a gépeden az összes program hivatalos....pedig meg lehet venni , rendesen becsületesen!
kovad1 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 664

Átolvastam az eddigi , a sok törölt  hsz.-t is ,de nem a gondolkodás különbsége a probléma ,hanem a teljesz kompromisszumkészség hiánya !

Mindaddig amig igy álltok a kérdéshez , vagyis a másik fél meghallgatása helyett teljes tiltást és nem megoldást akartok , addig pont az ellenkező hatást éritek el.

Én nem a természetvédelmi terleteken vagy a turistautakon való motorozás/quadozás mellett foglalok állást , de akkor hol ????

Olyan nincs ,hogy SEHOL !!!!

Az erdő nem csa a tiétek! Én a lányommal és a fiammal szoktam kimenni úgy ,hogy eddig még nem volt gondom senkivel .Természetesen nem nyitott kipufogóval bőgetve a gépet és túrázáskor nem száguldozunk !!!!!!! azért túra !

Ha száguldozni ,tombolni akarunk (mert ugye ilyen is van) azt nem az erdőkben tesszük és az általam ismert KOLLÉGÁK sem viselkednek igy .

Az ,hogy mégis van ilyen tapasztalat sajnos mindenki tudja ,de velük -MI- sem értünk egyet és elitéljük !

A túrázást nem olyannak kell elképzelni mint egy pályán történő "állatkodás" ,VAN EGY OLYAN FEELENGJE ,amit ti nem értetek meg (de meg sem próbáljátok ) csak teljesen megtiltanátok ! Én ismerem személyesen a topicot nyitó Kutyát , túráztunk eggyütt és nem egy véresszájú motorosnak mutatkozott ! Azt ,amit kiváltottatok belőle a mérhetettlen agressziv hsz.ekkel ,hihetettlen !

Ezzel a hozzáállással nagyon sok kárt okoztok mindkét oldalnak mert nem közelitenek az álláspontok ,hanem egyre nagyobb szakadék lesz . Az agresszió agressziót vált ki ,és csak nagyobb lesz az ellenségskedés ,ami a normális emberekben nem pozitiv érzéseket vált ki . A megoldás keresése elkerülhetetlen ,igy az értelmetlen acsarkodás helyett inkább abba kellene energiát fektetni.

Előzmény: Törölt nick (652)
viti2 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 663

Szép napot mindenkinek.

viti2 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 662
bocsánat.
Előzmény: Deibler úr (657)
Amerigo61 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 661

"ugye csak viccelsz a bezúzással, elkobzással ? ha teszem azt te autóval megszeged a kreszt örülnél neki, ha elvennék az autódat és bezúznák ???"

Súlyos szabályszegés esetén (pl. 200-zal száguldozol a sztrádán) miért ne??

Enyhébb esetben az is megoldás lehet, hogy az autót pár hónapra elkobozzák, és a tárolás/örzés költségét bevasalják a tulajon. 

Előzmény: krokoo1 (654)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.22 0 0 660
Még valami. Senki sem kényszerít arra, hogy kvadot vásárolj. Mint ahogy senki sem kényszerít arra, hogy gépkarabélyt vagy plasztikbombát vegyél. Ha jól értem, a kvadot sem lehet jelenleg használni. Akkor talán megvásárolni sem kellene. Lehet, hogy ez szomorú dolog, de ez van.
MrDino Creative Commons License 2006.11.22 0 0 659
Üdv mindenkinek,

Sikerült kiesnem az elmúlt pár napban, de nagy küzdelmek árán végigolvastam a történetet. Sokáig gondolkodtam, hogy egyáltalán hozzászóljak-e, mert ezen a szinten én nem hiszem, hogy leállok vitatkozni...

Én egy bakonyi túra során láttam először quadot, 3-an voltak. Leálltunk beszélgetni velük, és azóta én is vettem már egyet. Igyekszem nem megzavarni senkit és semmit, ez normális emberekkel eddig működött is.

Az, hogy kutyát sikerült ilyen szinten kiborítani és kitiltani az erősen piszkálja a csőröm. Megpróbált egy kultúrált vitát elindítani, ami pár egyszerű gondolkodású miatt csődbe ment. Utóbbiak közé a moderátor is feliratkozott. Pedig nem ez volt a cél, sajnálom, hogy nem lett belőle semmi.

Nem érdemes kitiltani, nem írok ide többet.

Dino

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.22 0 0 658

1. A magyar nyelvben nincs q betű. Ha ez egy jármű gyűjtőneve (és nem egy adott típusé), akkor kvadnak kell írni szerintem.

2. Bizonyos közlekedési szabálytalanságokért én teljesen elfogadható megoldásnak tartanám az elkobzást. A világ sikeresebbik felén alkalmazzák is. Nyilván rám is vonatkozna a dolog.

3. A kvadok nyilvántartásba vétele, azonosíthatósága biztos jó lenne, bár attól még ugyanúgy lehetne rendszám nélkül bunkózni, mint ahogy most is teszik.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!