Keresés

Részletes keresés

sbubu Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2912
A Jujuba nekem is az első néhény évben csak virágzott és nem termett, de aztán beindult és nem győzzük enni, szóval adj neki még egy kis időt !
Előzmény: aiol19 (2901)
Béla1007 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2911

Vica46!

A növénykívánságaid Ninovargához kell intézned !!

A kemencés nosztalgiába be lehet szállni tevékenyen is !! Tudsz sütni valami jó kemencés sütit ?? A nagyinak van valami tuti receptje ??

Üdv

Béla

vica46 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2910

Szeretnék belőlük egy párat mivel nekem még van hejem szivesen fogadok mindenúj donságot  Fityeházáról .Fügéket is szeretnék  jégfügét ,valamilyen nagyszemü téltűrőt,van ötleted?

Előzmény: aiol19 (2903)
sbubu Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2909
A kérdés nem nekem szólt, de én is csak dícsérni tudom az Asimina Triloba-t, valóban finom az íze. Ha kevés a helyed, javasolnám az "egy fán 2 fajta" megoldást, hogy az idegenbeporzás is megoldóshasson. Igaz így a szép természtes koronaforma valószinűleg nem tud teljesen érvényesülni, viszont egy fával megoldhatod a problémát.  
Előzmény: H.J (2870)
vica46 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2908

Nagyon jó lenne ha össze jön szivesen meghalgatnám .A kemencéhez nosztalgiám van.Édesanyám kenyeret sütött minden héten .Sárospatakon volt egy úgynevezett nyárikonyhánk, nagyapám úgy épitettemeg ,hogy bele volt épitve a nyrikonyha udvarfelöli falába ,a tetején füstölő volt aminek az ajtaja belül a konyhából nyilott. Mióta lehetőségem volna egy hasonlót csináltatni nemtaláltam olyan embert aki megcsinálná

Előzmény: Béla1007 (2904)
vica46 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2907

Bocsi a varádics mérgeő növény ezt nem irtam.

Előzmény: vica46 (2906)
vica46 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2906

HA  véletlen nem jön össze januárban jó lessz később is ,keddi napokon szokott lenni ,ha képeken is szeretnél bemutatni akkr előre kell szervezni mert a könyvtárban van csk számitógépes felszerelés és azt előre kell egyeztetni a 10éves évforduló miatt meglepetésnek szerettemvolna a januárt.A pajorral kapcsolatban,kisérletezek most egy növénnyel gilisztaűző varádicsnak hívják megpróbáltam a fák közelébe ültetni egy-egy tövet hátha elüldözi őket ,bogarak ellen pemetezésre bevált ,a levéltetvek 40-50 fokos melegvíztől elpusztulnak,kipróbáltam müködik.többször kell mert ha a levelek alatt nem éri őket ujra szaporodnak különösen a szobában teleő növényeket szoktam beleforgatni egy vödör melegvizbe a növénynek nem árt alevéltezü elpusztul a vízhőmérsékltre ügyelni kell ne legyen több50 foknál

Előzmény: aiol19 (2902)
sbubu Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2905

Szia !

A Harcot-ot a vírussal szembeni rezisztencia miatt ajánlották(mondván ha nem fogékony a vírusra, akkor erősebb marad a növény és több esélye van a többi betegséggel felvenni a harcot).

Te melyik kajszit tartod a legjobb(ak)nak ?

Igen a Germersdorfit én is szeretem mégha a kukacos is...

Előzmény: Törölt nick (2834)
Béla1007 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2904

Szia vica46 !!

Még nem szokott lenni egyszer sem 2009-ben lesz az első topiktali !!

Mert ez a topik még nagyon fiatal.

Mert még nem volt rá igény.

Mert most az összel jutott az eszembe hogy bedobom a köztudatba.

Az lenne a kívánatos ha lenne egy tali tavasszal (május) és lenne még az összel is valamikor.

Felkérjuk a Ninovargát hogy ossza meg tudását velünk 1-2 előadás keretében , van ott a gazdának egy jó kemencéje abban meg lehetni csinálni pár finom falatot ,mert kemencézni is jó.

Mert a növényekkel való foglalatosság a gasztronómia és a bor fogyasztás együtt alkotnak egy egészet.

Üdv

Béla

aiol19 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2903
Ezek a szaporítóanyagok, amelyek Fityeházról származnak, mind olasz eredetű, ellenálló, megbízható, oltott, fajtaazonos növények. Sajnos a magyar kertészetekből valóban lutri, hogy mit kapunk. Előbb írtam a nem termő jujubámról.
Előzmény: vica46 (2886)
aiol19 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2902
Ez egy nagyon jó hír! Folyamatosan töröm a fejem azon, hogyan lenne ez megoldható. Éppen ez az egyik fő célunk, hogy az ilyen lelkes kertész klubokat megismertessük ezekkel a gyümölcsökkel. Sajnos Ninovarga egy kicsit messze lakik, így gondoltam arra, hogy esetleg én is alkalmas lehetnék a feladatra, bár sok tapasztalatom nincsen, de napi kapcsolatban vagyok Ninovargával, így ő felkészíthetne az előadásra, csak az a gond, hogy január végén én elutazom. Nem lenne jó esetleg február végén? vagy fordulj Ninovargához, hátha el tudna utazni Pestre valamikor.
Előzmény: vica46 (2875)
aiol19 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2901
Én is tanúsíthatom, hogy nagyon jó ízű, csodálatos gyümölcs! Csak legjobb lenne belőle oltottat beszerezni, mert úgy tudom, a magról kelt bizonytalan, bár van rá esély, hogy az is jó minőségű, nagy szemű legyen, de bosszúságot okozhat, ha ennek ellenkezője 5-6 év múlva derül ki. Nekem is van két magonc, meglátjuk, mi lesz belőlük, de azért jó lenne oltvány is, az a tuti. Valaki mintha írta is volna korábban, hogy tud külföldről hozni. Jujubával is megjártam, virágzik, de nem köt, pedig már kétszer is virágzott, bemutattam már itt fényképpel is korábban ezt a példányt. A Rappaitól származó aprószemű jujubának már örültem, mert igaz, hogy aprószemű, de legalább már vásárláskor volt rajta termés.
aiol19 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2900
A pajorok miatt én is izgulok, sajnos amikor az új telepítésű kivik helyét kiástam, találtam néhányat. Bizakodásra az adhat okot, hogy a szezonban majdnem 4 métert nőttek, viszont az egyik termő lemaradt egy kicsit. De a régi porzó kivijeim meg 12 éve megvannak, ezeknek még soha semmilyen bajuk nem volt. Amelyiket megtámadják, azon már nem nagyon lehet segíteni? Van valami olyan védekezési lehetőség pajorok ellen, ami a kivit nem károsítja? Csak mert vannak különböző vegyszerek, de azt én sem tudom, érzékeny-e ezekre a növény úgy, mint mondjuk a gyomirtóra.
Előzmény: ninovarga (2867)
aiol19 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2899
Akkor ez azt is jelenti, hogy ha mondjuk hosszú évek alatt tényleg figyelemreméltó kertet hozok össze különleges gyümölcsfajokból, fagytűrő pálmákból, kaktuszokból, yukkákból, stb, és netalán történne velem valami, amiért nem tudnék semmit áttelepíteni, akkor egy esetleges új tulajdonos valószínűleg kíméletlenül tarolna. Ezért egy normális arborétumot sem érdemes létrehozni a világnak ezen a részén... Pesten számos köztéri trachycarpus pálmának a törzsén lévő kenderszerű bevonatot gyújtották meg öngyújtóval!
Előzmény: ninovarga (2848)
groowe Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2898

erről  a japánszilváról tudnátok vmit bővebben írni?van esetleg valakinek?

olyasmi mint a terebessen láthatók?

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/li.html

Előzmény: Törölt nick (2885)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2897
Komolyan nem tudom!
2005. februárjában -20-25 fokok voltak pl. Szeged környékén, komoly, közel 100 %-os fagykárt szenvedtek az ottani barackosok!
Egyes gazdák arról számoltak be, hogy a magasabb fák tetején maradtak ép rügyek, lejjebb vesszőfagyás is volt!
A talaj (hó) felett 5 centivel mért radiációs minimum szerintem -30 fokot közelítő érték lehetett arrafelé!
-30 fokban a barack szerintem el kell hogy pusztuljon, márpedig a fák törzsének alsó része közel -30 fokban ácsorgott 2-3 éjszakán át!
Vagy lehet a törzs már annyira vastag, hogy -30 fokban sem lesz baja?

Tegyél a kaktusz fölé 2 méterre egy mérőt, meg lógass egyet rá a kaktuszra!
Ezen a héten lesz módod tesztelni, hogy mit lehet mérni a 2 különböző ponton!
Kíváncsi vagyok rá, majd írj róla egy szösszenetet!
Előzmény: mergez (2893)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2896
Nino valóban készített oktatófilmet, 3 részből áll, az első rész egy általános a fügéről, kiwiről és a kákiról, a 2. részben az ezen gyümölcsök sikeres termesztéséhez szükséges meteorológiai tényezőket elemzi, a 3. rész pedig egy teljes évben kíséri végig ezeket a gyümölcsöket!
A 2. és a 3. rész elkészítésében én is segédkeztem, és bizton állíthatom, érdemes őket megnézni, szerintem fantasztikusak!
Amennyiben komolyan lesz topic-tali valamikor, szerintem ott kéne levetíteni!
Előzmény: Törölt nick (2891)
mergez Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2895
Ok, köszönöm! Ennyiért itt Pest környékén mindössze 200 négyzetméteres kiskertet kapok, ami egy kicsit kevés, ezért gondoltam, talán tudsz segíteni. No mindegy, akinek van ötlete, ne tartsa vissza.
Előzmény: Törölt nick (2892)
mergez Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2894
Köszönöm az ajánlatot, majd gondolkozom még rajta.
Előzmény: Island* (2771)
mergez Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2893
Gondoltam én, hogy a hófelszín felett közvetlenül mért hőmérséklet nem túl hiteles. Át is állok a két méteres mérőpontra... De vajon hiteles lehet-e egy kb. 50 centi magas növény (pl. kaktusz) számára? Viszont fogok mérni a takarás alatt is, mert kíváncsi vagyok, így mennyi a különbség.
Előzmény: Floo2 (2778)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2892
Én Somogy ény-i részén lakom ,itt a környéken rengeteg eladó terület van,de az ár kérdésébe én nem mennék bele.Én 10 éve vettem kb ennyiért 770 négyszögöl a terület.De az ár sok mindentől függ ,úgyhogy ebben nehéz segíteni
Előzmény: mergez (2890)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2891
Kedves Nino !

Böngészés közben egy régebbi nyilatkozatodban olvastam,hogy készítettél oktatófilmet is a "déli" gyümölcseink termesztéséről.Beszerezhető ez valahogyan ? /Term. nem ingyen,de én nagyon vizuális alkat vagyok és amit látok azt jobban értem is mint a száraz szövegben elmondottat/
Előzmény: ninovarga (2871)
mergez Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2890
Én egy ilyesmi hobbitelket kersek, kb 100ezer forintom lenne rá. Ezért az árért hol és mekkora telket tudok, szerinted venni? Pest megyére gondolok, de lehet máshol is. Ha tudsz esetleg eladót, kérlek szólj! Köszi!
Előzmény: Törölt nick (2885)
vica46 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2889

Sajnos rosszul fogalmaztam fajtánként szeretnék pár darabot é s te tudod majd megiténi mennyi hejed, van természetesen, csk annyira örültem hogy szakemberre bizhatom a fjták kiválasztását bocsi

Előzmény: aiol19 (2882)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2888
Beletrafáltál,a ház előtti kivit azért kell likvidálnom,mert anyu szerint/van is benne valami/rettentő büdös és tavasztól őszig,de főleg a nyári nagy melegben nemlehet nyitva hagyni az ablakokat.Viszont a macskákra nem gondoltam eddig-nem mintha a tényen ez változtatna.
Előzmény: szaguaro (2884)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2887
Én nem erősködök, azt szoktam mondani :Ha nem esztek belőle több marad nekem!-ez minden ehető dologra igaz. Aztán úgyis nekiállnak ,ha nem akarnak úgy maradni./Mellesleg én jövőre leszek 40,ebből 26 -ot éltem/
Előzmény: szaguaro (2883)
vica46 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2886

Mostanában olvaom az előzményeket ugy olvasom sok a panasz eggyes hejekre lehet hogy én is befaragok az eddig szerzett növények egy részével ,nagyon sajnálnám ha nem az lenne aminek eladták ,a többi beszerzéshez tőletk kérek segitséget egyébként is optimista vagyok minden növényem szép és jó lessz

Előzmény: vica46 (2880)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2885
Hát igen ,ez a társaság jól kiszúrt velem is.Szépen elterveztem,hogy a meglévő 3 fasornyi üres területre mit ültetek,erre vesztemre rátaláltam erre a topicra és...jól felizgatott.A 3 sorból 2 már tuti:az 1. -be beszemzett vadkörte csemeték vannak/igaz az eredés bizonytalan,de körte lesz az biztos/,a 2.-ra őszibaracktendert írtam ki.Ide megvan 5 tavaly szemzett szép oltványom ill.2 idei vásárlás még 5-7 fa elfér/kb 20 m széles a birtokom/Marad 1 sor amire a kivi-kivi-alma/idei szemzések még nem lévő fajtákból/ trió pályázik.A fügét nem említem,mert azt bárhova tudok ültetni-és fogok is jó néhány félét/ugye?!/.Na akkor mi legyen ? A kivit talán be tudom préselni anyu kertjébe-némi harc árán.Akkor is marad 2 versenyző.Hát tavaszig elleszek ezzel a kérdéssel.Azért kérdeztem Ninotól van-e a kákinak intenzív koronaformája,mert a többi gyümi is sövény lesz ,hogy minél több fát ültethessek.Ja és még Szaguaro Zsolti japánszilváit nem is említettem,de lásd mint füge/ez nem lesz sövény/.A mellékelt kép alsó szántott részére kerülhet 2 sor ,a körte feljebb van:tervAz a gond,hogy én mindenből szeretnék egy kicsit,de miaz hogy kicsi amikor egy csomó gyümifaj több ezer fajtája vár rám szerte a világon?!
szaguaro Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2884
Feltűnt már valakinek, hogy a macskák mekkora érdeklődést mutatnak a kivi iránt? Szaglásszák, körmölik a törzsét. Sokáig nem értettem, aztán egy szélcsendes kánikulai napon véletlenül megszagoltam. Emberi orral is jól érezhető ,,bakmacskahúgy-szaga " van!
szaguaro Creative Commons License 2008.12.21 0 0 2883

És az Úr a 8. napon megteremté a kukacoskodó asszonyszemélyt...

Több, mint 40 év után nekem is sikerült belelépnem a vidravasba, de azért arra vigyáztam, hogy én legyek az erősebb!

Előzmény: Törölt nick (2857)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!