Keresés

Részletes keresés

JFEry Creative Commons License 2003.05.07 0 0 1024
WWW.mcse.hu

Itt látható valami "jóslat", vagy talán korábbi felvétel!

Hát, elég kicsinyke a naphoz képest.

Előzmény: JFEry (1023)
JFEry Creative Commons License 2003.05.07 0 0 1023
Szegény, pici Merkur!
Nem sokat takar ki a Napocskánkból, pedig igyekszik!

Épp most okoz "napfogyatkozást":-)

Itt is megnézhető az "élő" közvetítés!

http://www.different.hu/transit/

fiffer Creative Commons License 2003.04.30 0 0 1022
Ezzel nem sokat segitettel, a google-t persze hasznalom.

En valami konkret cimre gondoltam, hogy irhatnatok, mer' a net az bazi nagy...:)

Előzmény: Törölt nick (994)
DENISA Creative Commons License 2003.04.30 0 0 1021
Aha, köszi, akkor még jó,hogy nem támadtam le az én tudásommal...
Denisa
Előzmény: Dr. Lecter (1020)
Dr. Lecter Creative Commons License 2003.04.30 0 0 1020
Tényleg lehet látni. Sőt, elég nagy aktivitás esetén Magyarországról is.
Előzmény: DENISA (1019)
DENISA Creative Commons License 2003.04.30 0 0 1019
Sziasztok!
Remélem nem haragszotok,lenne egy kérdésem.
Calgaryban élek,Kanadában, és egy ismerösöm a múltkor azt állitotta,hogy ő rendszeresen látja az erkélyéröl az északi fényeket. (emeletes házban laknak, ha ez számit.)
Sajna nem értek sokat a csillagászat-földrajz témához, de nekem nagyon úgy rémlett,hogy azt csak egészen északon lehet látni. És amikor hozzátette, hogy egy tőlünk 600 km-re lévő városban is látta (jóval délebbre van mint Calgary, de nem tudom mennyire), na itt bizonytalanodtam el teljesen.
Tényleg lehet látni itt az északi fényeket? Van ennek valami földrajzi határa?
Ha valaki tudja válaszolja már meg nekem, mert nagyon Háry János gyanús ez az én ismerősöm...
Köszi előre is.
Denisa
Biga Cubensis Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1018
Kösz :-)
Előzmény: Dr. Lecter (1017)
Dr. Lecter Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1017
Újholdkor.
Előzmény: Biga Cubensis (1016)
Biga Cubensis Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1016
Szeretnék egy kérdést feltenni: hogyan lehetséges azt meghatározni, hogy a Föld adott területe az év milyen időszakában viseli el a Nap-Hold legnagyobb együttes gravitációját? Ha hülyeség a kérdés, szóljatok. Csak lehet, hogy mennék vulkántúrára, és a hallottam arról az érdekes elméletről, hogy a gravitációs vonzás nem csak az árapály jelenséget okozhatja, hanem a magma mozgására is kihat.
Suppiluliumas Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1015
Kösz.
Előzmény: MoDS (1014)
MoDS Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1014
A LASCO C3-as muszer kepein a "kep bal sarka fele tarto jelenseg" az nem jelenseg: A LASCO egy koronograf, pontosabban harom koronograf, mindharom kozepen van egy kis korong, ami pont kitakarja a Nap kepet, igy (foleg vakummban) lehet latni a kromoszferat. Azert van belole harom, mert mas-mas a latoszoguk. Ez azt jelenti, hogy a kitakaras merteke (kis korong) es a latoszog is mas mar. A muszerek specifikaciojaban meg van adva, hogy hany napsugartol, hany napsugarig "latnak". Ezenfelul mas-mas szuro van elottuk, mas-mas homersekletu jelensegeket figyelhetnek meg (ez is le van irva valahol a honlapon). Amit latni a kepen, az a korongot tarto rud. A LASCO C2 kepein (valoszinuleg) azert nincs ilyen, mert maskep erositettek fel.

A jelenlegi kepen csak koronasugarok lathatok (C3). Idonkent lehet latni CME-t, azaz Coronal Mass Ejectiont, tovabba ustokosoket, ezenfelul CME, vagy fler utan (nehany ora, illetve nehany nap mulva reszecskefajtatol es energiatol fuggoen) "hoesest". Ilyenkor egy reszecskezapor pont eltalaja a szondat es a CCD kamerak reszecskedetektorkent mukodnek, mindenki legnagyobb oromere. :(

Udv.:
MoDS

Előzmény: Suppiluliumas (1013)
Suppiluliumas Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1013
http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime-images.html
Előzmény: MoDS (1012)
MoDS Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1012
A kerdesednek se fule, se farka. Legyszives adj meg pontosabb URL-t a nem ertett LASCO C3 kepekhez!

Ezenfelul milyen felvetelek milyen szurokrol lenne szukseged informaciokra? Ha a SOHO optikai muszereirol lenne szukseged infokra, nezd meg a muszerek keszitoinek honlapjait, illetve a muszercsoportoket. Ezenkivul cikkhegyek vannak a muszerekrol, persze angolul.

Udv.:
MoDS

Előzmény: Suppiluliumas (1011)
Suppiluliumas Creative Commons License 2003.04.26 0 0 1011
Sziasztok!
Egy kis segítség kéne a http://sohowww.nascom.nasa.gov/ oldalon látható felvételekkel, különösen a LASCO C3 sorozaton látható jelenségekkel kapcsolatban. Egyszerüen nem értem, föleg a képek bal alsó sarka felé tartó jelenséget (ez a LASCO C2-n nem látható).
Néhány egyéb információ is jól jönne a különbözö felvételtípusokról, szürökröl.
Elöre is köszi.

Sup

kaviat Creative Commons License 2003.04.26 0 0 1010
és az nem okoz számottevő fényerőveszteséget? hogy csinálja?

.kav]4t neofittnesspop

Előzmény: Dr. Lecter (1007)
kaviat Creative Commons License 2003.04.26 0 0 1009
ja

.kav]4t neofittnesspop

Előzmény: bináris (1008)
bináris Creative Commons License 2003.04.26 0 0 1008
Akarod mondani: kölyökkorodban.
Előzmény: kaviat (1006)
Dr. Lecter Creative Commons License 2003.04.26 0 0 1007
nem praktikus utána ezt jól elrontani egy kettős okulárral.

Nem hát. Azért mondtam, hogy a gagyi többet árt, mint használ. De pl. egy Baader-Zeiss tökéletes, ha van rá jó 200 ezer forintod...

Előzmény: kaviat (1003)
kaviat Creative Commons License 2003.04.26 0 0 1006
akarom mondani köjök koromban

.kav]4t neofittnesspop

Előzmény: kaviat (1005)
kaviat Creative Commons License 2003.04.26 0 0 1005
uránia, köjök körömban én is oda jártam.. meg van a planetáriumban is emlékeim szerint

www.mcse.hu

.kav]4t neofittnesspop

Előzmény: mhzs (1004)
mhzs Creative Commons License 2003.04.26 0 0 1004
Sajnos tényleg baromi drágák a távcsövek,mi is nézegettük,hogy jó lenne venni vmi normálisat,de az ugye pár 100ezer forint!
Nem szoktatok Ti topicosok kijárni néha együtt távcsövekkel és nézni az eget?
Ui.:tudtok olyasmi helyet,ahol csillagászatot lehet tanulni?Nem az ELTE-re gondolok,hanem vmi szakkörre fiataloknak.
kaviat Creative Commons License 2003.04.26 0 0 1003
arról nem is beszélve, hogy akármit is csinálunk, ez fényveszteséggel jár.. ha belegondolunk, hogy az egyik fő tényező a minnél jobb fényerő elérése [legalábbis a vizuális észlelésnél], aminek érdekében egyre nagyobb lencséket, tükröket alkalmazunk egyre drágábban, akkor nem praktikus utána ezt jól elrontani egy kettős okulárral.. bevallom én nem is láttam ilyen okulárt

[ugye az, hogy a mikroszkópoknál előfordúl ez a kettős okulár más történet, mert itt mi döntjük el mennyi fénnyel világitjuk meg alulról a tárgylemezt. olyan potit viszont még nem találtam, amivel a csillagok fényerejét lehetne fetekerni]

.kav]4t neofittnesspop

Dr. Lecter Creative Commons License 2003.04.26 0 0 1002
Léteznek ún. binokulár-feltétek, amelyek pont azt csinálják, ami neked kell. A jó minőségű ilyen cuccok ára viszont vetekszik egy jobb távcső árával, gagyit meg nem érdemes használni, mert többet ront a képen, mint amennyit nyersz a két szemmel nézéssel...
Előzmény: hegeduszo (1000)
Muster Mark Creative Commons License 2003.04.26 0 0 1001
Mivel teljesen laikus vagyok, ha te nem vagy az, akkor valószínűleg semmi hasznát nem fogod venni annak, amit mondok.

Szóval mivel a csillagok baromi messze vannak, térlátásod úgyse lesz, ezért elég lenne csak a távcsőből jövő képet duplikálni valahogyan. Erre szerintem sima megoldás lenne egy féligáteresztő tükör.

Ha pedig a Napot akarod távcsővel nézegetni, akkor azt amúgy sem javallott közvetlenül, hanem csak a távcső képét valami fehér papírlapra kivetítve. Azt meg már nézheted két szemmel is.

Ha pedig hülyeséget írtam, akkor előre is meaculpa.

Előzmény: hegeduszo (1000)
hegeduszo Creative Commons License 2003.04.26 0 0 1000
Nincs valamilyen megoldás féle arra, hogy az ember, ha belenéz a távcsövébe, akkor ne csak egy szemmel, hanem pl.: kettővel :) láthassa a megfigyelt objektumot? Ha már homár, legyen kövér! :) Én spec. azt is nagyon utáltam, amikor (régen, sportlövész koromban) a puska távcsövével kellett fél szemmel stírölni a célt. Valahogy ez a csillagászattal is úgy lehet, mint ha az ember egy szemmel nézne egy jó nőt... :)
bináris Creative Commons License 2003.04.25 0 0 999
Sem az angol, sem a francia kiejtés nem indokolt. Arab eredetű, latin közvetítésű szó, ezért latin fonetika szerint ejtendő, minden népi babona ellenére.
Előzmény: mhzs (995)
kaviat Creative Commons License 2003.04.25 0 0 998
egy l-et kihagytam: bejtldzsúz

.kav]4t neofittnesspop

Előzmény: kaviat (997)
kaviat Creative Commons License 2003.04.25 0 0 997
vagy bejtdzsúz, de biztos ez se tökéletes.. szaddám biztos ki tudná jól ejteni

.kav]4t neofittnesspop

Pithecus Creative Commons License 2003.04.25 0 0 996
Betelgőz, Bételgőz, Betelgeuze de láttam már "bítldzsúsz" javaslatot is (nem vicc!!!), az írása is hol ...se, hol ...ze. Legjobb ha alfa Orionist mondasz. :-)
mhzs Creative Commons License 2003.04.25 0 0 995
Sziasztok!Le tudná nekem valaki írni azt,hogy az Orion főcsillagának a Betelgeuse-nek a nevét hogy kell kiejteni?Előre is köszi!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!