" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Nézem az időjárást az idokep.hu-n, és lám a nyugati- dél-nyugati országrész tavaszias enyheségben van, mindehhez az az előrejelzés mai főcíme, hogy "jön vissza a hideg".....érdekes, persze minden relatív..:)
A katolikus vallás szerint-akik ezen a földön szenvednek,azoknak nagy esélye van,hogy a haláluk után a menybe jussanak. Sok sikert! Néhány év után rájössz te is, van élet a halál után. :-)))))
A kikeleti bangita nálam is virágzik. Most vettem egy őszi bangitát viburnum tinus Eve Price egész télen rajta van a bimó méters körüli örökzöld tavasszal virázik nagyon szép növény mindenkinek ajánlom .Kár hogy én még nem tudok fényképeket feltenni igérem hamar megtanulom Vica
Én 1999 őszén vettem a Lovaséktól egy pawpaw termést 2000-2500Ft-ért(nem emlékszem pontosan).
Ők 10 magot árultak ennyiért, csak én nem a 10 magot kértem, hanem 1db gyümölcsöt(álatalában ennyi mag van a magoncok termésében). Valóban 10mag volt benne, melyket el is vettem és idén termett először nálam 1db-ot, édesapámnál sokkal jobban fejlődött(ott félárnyékban volt), lényegesen nagyobb is a fa és neki termett 8-10 szemet idén, de már tavaly is virágzott. De mindez úgy történt, hogy szaladgáltam a virágporrokkal 3 különböző településre és ecseteltünk lelkesen, hogy meglegyen az idegen beporzás.
Nekem ízlik a gyümölcs, finom aromás illata és íze van, krémes az állaga, ha kicsit túlérik akkor karamellesen kesernyés íze lesz, szerintem ez sem kellemetlen.
Elég sok mag van benne és elég nagy bab alakúak, egyenlőre csak a magoncokról tudok nyilatkozni.
Kíváncsi leszek az oltványokra, remélem itt már jobb lesz a gyümölcshús-mag arány.
Kb 4-5 éve vettem egy más vonalból származó(szerintem Zotya papa féle) magoncot is(20-30cm-es volt), ez lényegesen gyorsabban növekszik és tavaly már 1 virág volt rajta, idén elég sok, de sajna eldobálta a megkötöttnek látszó termés-kezdeményeket.
Szerintem Zotya papánál biztosan meg tudod kóstolni a gyümölcsöt jövő ősszel.
Lovaséknak is biztos meg vannak a termő fái, ők BP-en laknak.
9 éves saját magvetésű fák:
...és a későbbi vásárolt magonc, ami az oltás miatt eléggé vissza lett vágva, de így is nagyobb :
Ha írsz valakinek akkor kezd mindíg úgy a leveled hogy megszólítod azt akinek írsz !!Így nincs gubanc!!
Ha a kérdésed álltalános akkor egy általános alannyal szólíts meg mindenkit pl: Emberek, vagy Sziasztok !! vagy Hőlgyek , Úrak !!.
Itt szerintem nincsenek rangok!!
A katonaságban vannak rangok !!
Itt állapotok vannak ki tapasztaltabb ki nem és ez nem kor függvénye hanem érdeklődés vagy szerencse mertpl lehet hogy valaki csak 1 napja hallott a kákiról de lehet hogy 1 év múlva okosabb lesz mint az aki 30éve kertészmérnők!!
Rcept az van, megoldjuk sajnos a kérdéseket még nem mindig annak teszem fel akinek kellene ,ismeret hiány miatt ,de talán aki tud válaszolni igy is megteszi ,nem tapasztaltam hogy itt a státus lenne a fontos nekem a baráság ,szeretet egézsség ,fontosabbak nagyon naív vagyok ezért?
Szintén területvásárlás előtt állok. A környékünkön itt Zalában is rengeteg eladó, elhagyott birtok van. Az ár tényleg elég összetett dolog, de 50-70 Ft/nm -től már lehet vásárolni.
A zalai találkozóhoz is próbálok egy termet és felszerelést rendelkezésre állítani és egy helyi kertbarát klubbal együtt szervezve megvalósítani valami ahhoz hasonló összejövetelt, mint a budapesti.
Időközben zavarok voltak az internetszolgáltatásban és most, hogy elérem a fórumot látom, hogy milyen pezsgés van és hozzám is mennyi kérdés érkezett. Nos, ami a kertészkedők klubjában tervezett előadást illeti, időpontegyeztetéssel megoldható és amennyiben szabad vagyok abban az időpontban el is megyek személyesen, természetesen "munkatársakkal" együtt. Ha nem, akkor időpontmódosítással megoldható a személyes részvételem. Valóban levetíthetnénk ott a filmeket (csak a 3 film magában két és fél órát igényel), utána pedig a feltett kérdésekre válaszolhatnánk és szabadon elbeszélgethetnénk. Ezért a foglalkozást egy egész estét betöltőre kell tervezni. Nagyon sok ilyen jellegű összejövetelen vettem már részt, mindegyiket jó hangulat, szeretet és lelkesedés jellemezte.
Nem tudod hol lehet venni paw-paw termést-gyümölcsöt ??
Mert van nekem 2 db csemetém de még vagy csak 80cm magasak és azt hallani hogy vagy 12 év mire terem és lehet hogy nem is jön be az íze .12 év nagy idő !!
A jujubával kapcsolatban nekem az idén talán kötött is pár termést olyan 5mm hosszan de aztán elhullottak és kicsit el voltam keseredve de most olvasom hogy neked is ilyen volt és ez most nagyon biztató!!
Szeretnék belőlük egy párat mivel nekem még van hejem szivesen fogadok mindenúj donságot Fityeházáról .Fügéket is szeretnék jégfügét ,valamilyen nagyszemü téltűrőt,van ötleted?
A kérdés nem nekem szólt, de én is csak dícsérni tudom az Asimina Triloba-t, valóban finom az íze. Ha kevés a helyed, javasolnám az "egy fán 2 fajta" megoldást, hogy az idegenbeporzás is megoldóshasson. Igaz így a szép természtes koronaforma valószinűleg nem tud teljesen érvényesülni, viszont egy fával megoldhatod a problémát.
Nagyon jó lenne ha össze jön szivesen meghalgatnám .A kemencéhez nosztalgiám van.Édesanyám kenyeret sütött minden héten .Sárospatakon volt egy úgynevezett nyárikonyhánk, nagyapám úgy épitettemeg ,hogy bele volt épitve a nyrikonyha udvarfelöli falába ,a tetején füstölő volt aminek az ajtaja belül a konyhából nyilott. Mióta lehetőségem volna egy hasonlót csináltatni nemtaláltam olyan embert aki megcsinálná
HA véletlen nem jön össze januárban jó lessz később is ,keddi napokon szokott lenni ,ha képeken is szeretnél bemutatni akkr előre kell szervezni mert a könyvtárban van csk számitógépes felszerelés és azt előre kell egyeztetni a 10éves évforduló miatt meglepetésnek szerettemvolna a januárt.A pajorral kapcsolatban,kisérletezek most egy növénnyel gilisztaűző varádicsnak hívják megpróbáltam a fák közelébe ültetni egy-egy tövet hátha elüldözi őket ,bogarak ellen pemetezésre bevált ,a levéltetvek 40-50 fokos melegvíztől elpusztulnak,kipróbáltam müködik.többször kell mert ha a levelek alatt nem éri őket ujra szaporodnak különösen a szobában teleő növényeket szoktam beleforgatni egy vödör melegvizbe a növénynek nem árt alevéltezü elpusztul a vízhőmérsékltre ügyelni kell ne legyen több50 foknál
A Harcot-ot a vírussal szembeni rezisztencia miatt ajánlották(mondván ha nem fogékony a vírusra, akkor erősebb marad a növény és több esélye van a többi betegséggel felvenni a harcot).
Te melyik kajszit tartod a legjobb(ak)nak ?
Igen a Germersdorfit én is szeretem mégha a kukacos is...
Még nem szokott lenni egyszer sem 2009-ben lesz az első topiktali !!
Mert ez a topik még nagyon fiatal.
Mert még nem volt rá igény.
Mert most az összel jutott az eszembe hogy bedobom a köztudatba.
Az lenne a kívánatos ha lenne egy tali tavasszal (május) és lenne még az összel is valamikor.
Felkérjuk a Ninovargát hogy ossza meg tudását velünk 1-2 előadás keretében , van ott a gazdának egy jó kemencéje abban meg lehetni csinálni pár finom falatot ,mert kemencézni is jó.
Mert a növényekkel való foglalatosság a gasztronómia és a bor fogyasztás együtt alkotnak egy egészet.
Ezek a szaporítóanyagok, amelyek Fityeházról származnak, mind olasz eredetű, ellenálló, megbízható, oltott, fajtaazonos növények. Sajnos a magyar kertészetekből valóban lutri, hogy mit kapunk. Előbb írtam a nem termő jujubámról.
Ez egy nagyon jó hír! Folyamatosan töröm a fejem azon, hogyan lenne ez megoldható. Éppen ez az egyik fő célunk, hogy az ilyen lelkes kertész klubokat megismertessük ezekkel a gyümölcsökkel. Sajnos Ninovarga egy kicsit messze lakik, így gondoltam arra, hogy esetleg én is alkalmas lehetnék a feladatra, bár sok tapasztalatom nincsen, de napi kapcsolatban vagyok Ninovargával, így ő felkészíthetne az előadásra, csak az a gond, hogy január végén én elutazom. Nem lenne jó esetleg február végén? vagy fordulj Ninovargához, hátha el tudna utazni Pestre valamikor.
Én is tanúsíthatom, hogy nagyon jó ízű, csodálatos gyümölcs! Csak legjobb lenne belőle oltottat beszerezni, mert úgy tudom, a magról kelt bizonytalan, bár van rá esély, hogy az is jó minőségű, nagy szemű legyen, de bosszúságot okozhat, ha ennek ellenkezője 5-6 év múlva derül ki. Nekem is van két magonc, meglátjuk, mi lesz belőlük, de azért jó lenne oltvány is, az a tuti. Valaki mintha írta is volna korábban, hogy tud külföldről hozni. Jujubával is megjártam, virágzik, de nem köt, pedig már kétszer is virágzott, bemutattam már itt fényképpel is korábban ezt a példányt. A Rappaitól származó aprószemű jujubának már örültem, mert igaz, hogy aprószemű, de legalább már vásárláskor volt rajta termés.