Keresés

Részletes keresés

Aurora11 Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1804

Szia dr. Akula!

Ezt pontosan hogyan érted? Ez a lecsökkenés mit jelent, ami EM hullámmal kerül kölcsönhatásba?

Előzmény: dr.Akula úr (1753)
elpazarolt tehetség Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1802
Igen,ő tudott a legtöbbet segíteni,de egyszeri kezeléssel kigyógyítani a tudatlanságból ugye...
Előzmény: astronom (1801)
astronom Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1801
Egyébként Simply Red kartács egész jól összefoglalta a lényegét. Rá érdemes figyelni, mert jó képessége van arra, hogy ezt megtegye elég bonyolult dolgokkal is. Belém sajna jóval kevesebb szorult ebből a tehetségből.
Előzmény: elpazarolt tehetség (1799)
astronom Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1800
Abban sajnos igaza van a matematikus mérnökkollégának, hogy a pörgettyű mechanikáját igazán megérteni nincs királyi út.
Előzmény: elpazarolt tehetség (1799)
elpazarolt tehetség Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1799

:)

Szerintem csak az ember képes bármiből kiindulva,két perc alatt froclizásig jutni :)

Vagy nagy bölcsességeket bemásolni.

Ez a képesség,amint látom topikfüggetlem.

De ki fogja elmagyarázni nekem a ki bugyuta kérdéseimre a megoldást?

Hát tudnátok nyugodtan aludni,miközben valahol egy vadidegentefféle kérdések gyötörnek?

Ugye hogy nem! :)))

Előzmény: astronom (1798)
astronom Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1798
A kollegának akkora szaktudása van, hogy székelni is csak differenciáloperátorral képes, ne neheztelj rá.
Egyre vigyázz csak: középiskolás feladatot ne kérdezz tőle, mert dühbe gurul, amikor nem tudja megoldani.
Előzmény: elpazarolt tehetség (1797)
elpazarolt tehetség Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1797

Hát ezt nem hiszem el!

A szakiknál gátlás alatt van a hétköznapi beszéd?

Eszemben sincs vitatkozni olyan emberekkel akiknek a témában sokkal nagyobb a tudása,láttatlanban elhiszem hogy tévedés van a légellenállásos mondatomban.

Csak arra kérlek mutass rá hogy hol hibáztam,mert hát erre is rá kell jönnöm.

Előzmény: Törölt nick (1795)
elpazarolt tehetség Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1794
Nem ér cikizni :))
Előzmény: Törölt nick (1792)
elpazarolt tehetség Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1793

Látod a fiatal elmék milyen gyorsan kapcsolnak? (1786)

Tényleg az érdekel miért nem dől el a búgócsiga,Azt még felfognám ha csak  lassabban dőlne el,de úgy marad...A műhorizont meg még furább,abban ha jól emlékszem három pörgettyű van,és elég pontosan úgy marad ahogy felpörgették és jó sokáig és ez az én üres egytekervényemnek emészthetetlen.

Egyébként tekinthetnéd kihívásnak a feladatot hogy a megoldást a fizika nyelvéről lefordítani magyarra :)

Előzmény: Törölt nick (1786)
elpazarolt tehetség Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1791

No ha van kedved bogozzuk ki a két állítás viszonyát,biztos hogy ellentmondás?

Elsőre azt gondolnám hogy a mozgási energiában nem szerepel az idő,én meg időegység alatt kétszerannyi részecskéről beszéltem.

Mert például útszakaszra vetítve már azonos a részecskeszám.

De kicsit bizonytalan vagyok,és inkább rád hagynám hogy eldöntsd,megint valami idétlenséget mondtam-e.

Mindenesetre ha tuti vagy hogy hülyeség amit mondtam,akkor mutass rá a valótlan részletre.

Nem vitatkozásiból,hanem hogy okosodjak.

Előzmény: Törölt nick (1784)
elpazarolt tehetség Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1789

Köszi!

Én is próbáltam ilyesmit elképzelni,de hogy miért 90 fokban fordul el az az erő,miért nem a fordulatszám vüggvényében,már ott is elakadtam.

De a búgócsiga még sötétebb terep...  :)

Ott ugyebár kissé terepfüggöen össze vissza dülöngél,és mégsem dől el.Egy egyszerű kilencven fokba elfordult erő ezt még nekem nem magyarázza meg.

Bár hasznos tudás a ppg startnál :)

Előzmény: Simply Red (1783)
dr.Akula úr Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1787
Itt sztem arra gondolt, hogy miért nem dűl el a megdöntött szimmetriatengelyű súlyos pörgettyű.
Előzmény: Törölt nick (1786)
Simply Red Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1783

Nem stabilizálja.

Az alapkísérlet a következő. Egy biciklikerék tengelyének az egyik  végét fölakasztod egy valahonnan lelógó madzag végére, a tengely másik végét pedig megfogod, hogy a kerék függőlegesen (tehát a tengelye vízszintesen) álljon. Ezután a kereket megpörgeted, majd a tengely tartott végét elengeded.

Csodák csodájára a kerék tengelye nem lekonyulni fog (ahogy tenné, ha a kerék nem pörögne), hanem közel vízszintes marad (vagyis a kerék síkja közel függőleges) , és a madzag, mint tengely körül szép lassan körbeforog. A lényeg, hogy nem arra mozdul el a tengely szabad vége,  amerre az - jelen esetben függőleges (gravitációs) - erő hat rá, hanem erre merőleges irányba.

Ugyanez a jelenség zajlik le, amikor elengedett kormánnyal biciklizel: ha a bicikli balra akar dőlni, akkor a forgó kerék erre merőlegesen mozdul el (pont jó irányban), vagyis a kormányt balra fordítja el. Ugyanazt csinálja, mint amit te is csinálnál, hogy egyensúlyban maradj.

Hogy ez miért van így? Nagyon durván talán így lehet elképzelni, miről van szó: a bicikiabroncs minden kis darabkája körmozgást végez, vagyis állandóan változtatja a helyét. Amikor a kerék áll, akkor a fogott tengelyvég elengedésekor a kerék legfelső pontjára vízszintes erő hat, és ez az erő egy függőleges kör mentén kezdi mozgatni ezt a pontot, vagyis a kerék lekonyul. Ha viszont a kerék forog, akkor kis  idő múlva már nem a legfelső ponton lesz, hanem oldalt. Ebben a helyzetében viszont a kapott vízszintes irányú sebesség már egy vízszintes kör mentén mozgatja, tehát nem lekonyul a kerék, hanem elfordul.

Előzmény: elpazarolt tehetség (1771)
elpazarolt tehetség Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1782

Szégyellni csak a tudatlanságot lehet legfeljebb,a kor csupán dátum kérdése :)

Nem zárható ki hogy ezekből az írásokból megtanulhatom az elvet,ami alapján rájöhetek a válaszra a kérdésemre,csak azért tartottam kicsit hendikeppesnek magam,mert ha fizikus végzettségű embereknek gond ezt hétköznapi fogalmakkal leírni,vagyis megérteni,akkor sanszos hogy én se lépem át az árnyékomat.

Pont a fizika,matek,kémia az ahol egy jó magyarázat felérhet egy heti agyalással.

Én csak középiskolába jártam,de a matek tanár már ott nem értette az anyagot,csupán ismerte a megoldás lépéseit,és az fel tudta írni a táblára...

Szóval ha valaki mégis képes lenne elmondani,kb.ilyen stílusra gondolok:

A légellenállás azért négyzetesen arányos a sebességgelmert kétszer annyi utat megtéve,kétszer annyi részecskével találkozol,és ráadásul ezek kétszeres sebességgel is érkeznek.

Ez ugyanazt mondja,mintha egy képletet írsz ide,de azok számára is érthető akik még nem tudnak erről semmit.

A képlet nem alkalmas önnmagában magyarázatra,két dologra jó:tömör összefoglalásra,annak aki már megértette,és számítások elvégzésére.

Én ezt a jelenséget még nem értem,nekem szavakra van szükségem.

És igen, egy kicsit lusta vagyok általánosságban olyan magas szintre jutni a fizikában hogy ezt is magamtól megértsem,ezért gondoltam hogy egy képzett ember itt kirázza a kisujjából a népmesei változatot.

Előzmény: Angelica Archangelica (1781)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1781
Te meg NE szégyelld a korodat, én 46 éves vagyok, és most végzem a csillagász Msc-t, és egyáltalán nem érzem magam "elpazarolt tehetségnek", mert a tehetséget kamatoztatni sosem késő, még akkor sem, ha mindenütt a fiatal munkatársakat preferálják a munkaadók.....
Előzmény: elpazarolt tehetség (1776)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1780
Ha beírja, hogy "nutáció" illetve "precesszió", elsősorban a nutáció és a precesszió csillagászati jelentéséről fog többet megtudni.....
Előzmény: dr.Akula úr (1779)
dr.Akula úr Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1779
"hanem hétköznapi szavakkal megfogalmazva a magyarázatra."

A jegyzet erre kitűnően alkalmas, csak írd be, hogy nutáció vagy precesszió. A képletek nagyrészt kivannak gyomlálva. :P
Előzmény: elpazarolt tehetség (1778)
elpazarolt tehetség Creative Commons License 2010.09.23 0 0 1778

Nem vettem észre hogy valami gond lenne a stílusoddal :)

Nem kellenek,csak érdekel.

Tudom eléggé kilógok ezzel a sorból,de néha csak úgy is érdekelnek dolgok.

Ez épp önnmagában is érdekel,bár ha jobban belegondolok motoros siklóernyős tanulmányokhoz köthető,de oda se a magyarázat kell,csupán a jelenség ismerete.

Én viszont nem bonyolult képletekre vagyok kíváncsi,hanem hétköznapi szavakkal megfogalmazva a magyarázatra.

Előzmény: dr.Akula úr (1777)
dr.Akula úr Creative Commons License 2010.09.22 0 0 1777
akkor bocs a stílusért, én feleennyi se...
miért kellenek ezek a dolgok?

(ha jegyzetet letöltött egybe, keress rá a precesszió szóra!)
Előzmény: elpazarolt tehetség (1776)
elpazarolt tehetség Creative Commons License 2010.09.22 0 0 1776

42.

De a tudás nem kor,hanem tanulás függő :)

Amúgy mit kezdesz ezzel az adattal?

Előzmény: dr.Akula úr (1775)
dr.Akula úr Creative Commons License 2010.09.22 0 0 1775
megengedsz egy indiszkrét kérdést?... hány éves vagy?

amúgy egy link:
Előzmény: elpazarolt tehetség (1774)
elpazarolt tehetség Creative Commons License 2010.09.22 0 0 1774

Jajj nekem!

Köszi a magyarázatot,de ha még nem fogyott el a türelmed,egy kicsit ovodásabb szinten kéne fogalmaznod,mert sajnos nem minden fogalmat értek.

pl:" a súlyerő az érintési pontra vonatkozó, az fénykép síkjára merőleges, befelé mutató forgatónyomatékot fejt ki"

Mi az az érintési pont? Afénykép síkjára milyen irányból értendő?Mi a szimetriatengely?

"Esetünkben ez azt jelenti, hogy a tengely mindig a súlyerő és a tengely által meghatározott síkra merőlegesen mozdul el"

Feltételezem hogy itt két tengelyre gondoltál,de elfelejtetted megírni hogy melyik melyik,így nem értem a mondatot,és a következő mondattal is ugyanez a helyzet.

Lehet hogy egy egyszerű búgócsigán keresztül előbb megérteném..

Már ha terhelhetem a türelmed :)

Előzmény: dr.Akula úr (1772)
dr.Akula úr Creative Commons License 2010.09.22 0 0 1772
ez így pontatlan

Ha súlytalan pörgettyűről beszélünk, csak nutációról beszélhetünk. A megforgatott pörgettyű szimmetriatengelye szabad tengely, tehát akörül foroghat a
test. A forgástengely az irányát azért tartja meg, mert tengelyirányú perdületet adtunk
a pörgettyűnek, és ez megmarad, hiszen nincs külső forgatónyomaték.

Ha a pörgettyű forgáspontjára vonatkozó forgatónyomaték nem nulla, akkor mozgása
lényegesen eltér az erőmentes pörgettyűétől. Az ilyen pörgettyű gyakori esete, hogy a
külső forgatónyomaték a nehézségi erőtől származik, vagyis a pörgettyű forgáspontja nem esik egybe a súlyponttal. Ha a pörgettyűt lefényképezzük, a súlyerő az érintési pontra vonatkozó, az fénykép síkjára merőleges, befelé mutató forgatónyomatékot fejt ki, Mivel a perdületvektor a szimmetriatengellyel egybeesik, a szimmetriatengely iránya a perdülettel együtt változik. Esetünkben ez azt jelenti, hogy a tengely mindig a súlyerő és a tengely által meghatározott síkra merőlegesen mozdul el: a tengely csúcsa körön, a tengely maga egy kúpfelületen mozog.
Előzmény: elpazarolt tehetség (1771)
elpazarolt tehetség Creative Commons License 2010.09.22 0 0 1771

Nem tudom illik-e csak igy berontani egy bugyuta kérdéssel,de hátha...

Ha valaki hajlandó lenne hétköznapi szavakkal megértetni velem  hogy a forgó mozgás miért stabilizálja a tengelyét,azt megköszönném.

tarini Creative Commons License 2010.09.22 0 0 1770
nem saját ötlet:youtuberól lestem el. :D

van egy 0,6g os 10mm es(gömb) gumilövedék aminek csőtorkolati sebessége 580m/s.kb hány m után csökken a sebessége a felére?
Előzmény: Mungo (1768)
Mungo Creative Commons License 2010.09.22 0 0 1768
csak ez saját alkotás

Hidd el, nem lebcsülésképpen emlegettük fel, hogy ilyen eszköz létezik már. A saját tapasztalat nagyon is hasznos, az ötletek még hasznosabbak, még akkor is ha nem a tied az elsőség. Láthatóan használható ötlet jutott az eszedbe és a megvalósítása is örömöt okozott. (Vélhetően.)
Előzmény: tarini (1767)
tarini Creative Commons License 2010.09.22 0 0 1767
csak ez saját alkotás.még a baba is.
Előzmény: Törölt nick (1765)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.09.22 0 0 1766
Talán abban különbözik, amiben pl. a hősugárzó különbözik a vasalótól vagy a cserépkályhától: gondolj arra, hogy miért cserépkályhával szokás fűteni inkább, mint hősugárzóval.......
Előzmény: Diótörő (1759)
Mungo Creative Commons License 2010.09.21 0 0 1763
Kb 25 évvel ezelőtt ezt az eszközt a BME Vegyészmérnök hallgatói egyszerűen csak "kergeferge" névvel illették. :o)
Előzmény: tarini (1762)
tarini Creative Commons License 2010.09.21 0 0 1762
itt is megmutatom a művem,ha már segítettek:

http://www.youtube.com/watch?v=BLA2BIPLkjk

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!