kisse elhanyagolt gyumolcsos kertben regota elmaradt a lemoso permetezes. Most nagyon be vagyok sozva hogy iden tavasszal ha megteszem ,akkor sok gondtol megkimelhetem magam majd nyaron. Viszont nem vagyok szakertoje a temanak. A novenda ugrik be, mint lehetseges szer. Vagy valami mas is van, bordoi le, vagy ilyesmi?
(alma, korte, szilva, barack, szolo,ribizke, cseresznye, meggy a jeloltek, gondolom mindent le kell, mert kulonben mi ertelme?)
Es ezt a permetezest mikor lehet megtenni? Tekintettel a jelenlegi osszevissza idojarasra.
Ha nem látsz semmi kártevőt,gombát,akkor a napsütés miatt lehet,ha tudod árnyékold legalább a tövét.És próbáld meg fagymentes napokon locsolni,mert a télvégi napos szárazság hatására kifagy a napon.Tavaly így mentek ki a hamisciprusaim.
Lehet hogy az utóbbi baja van, mert persze a sárgaság után barnul, a levél hegyétől kezdve fokozatosan. Vízhiány is lehet, a gyökerei egy déli fekvésű betonfal mellett vannak. De ekkorára megnőtt és most kezdi?
Talán meg kellene metszenem? Bár azt gondoltam minél mélyebbre nyúlik a gyökere anál jobb.
Ezt a szert megpróbálom. Most kell vagy majd később?
A babérmeggynél nem ismert ilyen tűnetekkel rendelkező betegség, két lehetőség van: 1./ a tavalyi tél nagyon hideg és száraz volt,így a babérmeggy egy része kifagyott.
2./ a nagy nyár miatt kevés volt a csapdék és ezt nehéz pótolni, mivel a föld nagyon-nagyon ki van száradva.
A babérmeggy betegségei: sztigmínás betegség, esős tavasszal a levélzeten, kicsi barnafoltok, illetve lyúkak.
Másik a levélfoltosság: barna nagy foltok jellennek meg a levélzeten.
Mindkét esetben a polyram DF szerrel lehet megelőzni a betegséget
A babérmeggysövényemet féltem nagyon. Először halványodik a levél aztán elsárgul. Tavaly embernagyságú szárat kellett kivágni belőle mert elszáradt.
Mi baja lehet?
Még valami! A beépített erkélyem, ahol kb. 18 fok van, tele van kis repkedő rovarokkal. Azt hiszem a nedves talajra mennek, a növényeket nem bántják (remélem). De azért idegesítő, épp most szállt le az egyik a monitorra. Nálatok is vannak ilyen kéretlen vendégek?
Meg szoktam várni, h a talaja teljesen kiszáradjon, utána locsolok. A kicsi szobám tele van növényekkel, a radiátoron 3 párologtató + 1 csobogó, majdnem minden növény alatt nedves agyaggranulátum. :) A kertpont-on azt olvastam, h kis pára kell neki, ezért átvittem tesóm szobájába, hátha...
Az mitől lehet, hogy a szobakőrisem levelei befeketednek hihetetlenül gyorsan? Amilyen sűrűn tudom, ellenőrzöm, lecsípem a fekete részt, de ha pár órán belül megnézem, újra vannak teljesen fekete levelek... Aki tud, segítsen! Köszi
Van valakinek ötlete, mi lehet a baja a páfrányomnak? A fehér foltok a leveleken gombaölő szer nyomai, nem látható kártevő a leveleken, mégis így barnulnak. A fürdőben vannak, ahol a páratartalom 60% felett van.
egyik kaktuszom földjén penész jelent meg.
most leszedtem róla hogy legalább kicsit megállítsam de biztos hogy még visszatér..:(
hogyan lehet hatásosan leszedni onnan hogy a növényt ne gyilkoljam le?
Sziasztok!
Olyan lemosópermetezőszert szerettem volna vásárolni, ami elsősorban alma és szilva levélbetegségeire és rovar kártevői ellen is jók. Kaptam az eladótól egy "Bordóilé+kén" feliratú szert, és azt tanácsolta, hogy tegyek hozzá egy kis étolajat. Hallottatok már ilyen elegyről, mert nekem ez egy kicsit furcsának tűnik?
Üdv.és előre is köszönet a válaszért.
Ha megtennétek hogy egy pillantást vettek erre a hibiszkuszlevélre azt megköszönném. A támadás egyetlen éjszak történt; valószínű vmi nagyobb rágókártevő lehetett? Ismerősöm szerint kb egy hónapja berepült hozzájuk egy sáska (szöcske?) lehet h. az aktivizálodik? Mi lehet a kíméletes megoldás a lakásban erre?
Emberek, csak úgy szőrmentén javasolnám, hogy házikertbe meg lakásba az atkák ellen használjatok Mitac-ot (amitráz) SzVSz. Occsó, háziállatokra ártalmatlan (állatra való lemosószer is készül a hatóanyagából) és "mellékhatásként" a kullancsot is kiirtja a kertből, ha esetleg lenne. Legalábbis, nálunk tavaly a kutya a kertben 14 kullancsot szedett össze a permetölés előtt, azóta meg 1 db-ot.
Micsoda véletlen, legalább 3 hete nem néztem már be ide. Igen a Chess gyökére is felszívódik. Amikor így kipróbáltuk kb. 2000 g ment 10 000 m2-re és hatott liszteskére, levéltetűre. Atkára viszont nem hatásos. Az Actaránál viszont megfigyeltek atkaölő hatást szőlőben gubasatka ellen. Üdv Chess
Egyszer beszéltünk róla, de nem emlékszem pontosan, mintha arról lett volna szó hogy a "Chess" a földből is felszívódik.
Most a hirtelen hideg miatt nem tudtam a hibiszkuszokat lepermetezni mielőtt behoztam(és a leándert is szoktam), annak pedig katasztrófális következményei lehetnek.
(atka, tetü)
Tényleg! Ez a Chess az atkákat is éhanhalasztja?
És a leánderen ha volt levéltetü az megfagyott vajon? (tegnap vittem a telelőhelyére)
Aki mostanában készülnek kertet ásni azoknak ajánlom, hogy Basudin 5 G-t szórjank szétt előtte, így kevesebbb gondjuk lessz a kártevőkkel majd tavasszal.
Szia,
ez pl. egy nagyon jó könyv a növényvédelemröl képekkel, permetezési programokkal, ma kapható új permetszerekkel, stb. Kb. 2000Ft volt tavaly.
Növényorvoslás a kertben
Szerző: Dr. Seprős Imre szerk.
Szaktudás Kiadóház, 2001
Oops, bocsesz felrebeszeltem :)Calypsot kaptam nem bi58-at, csak valahogy annak a neve maradt meg, mint masik ajanlat a sok kartevore.
Nem mintha a Calypso nem volna zoldkonyves. Elvittem a novenyeket, meg kepeket. Azt hiszem nagyon megsajnalt az elado, mert negyed ora toprenges utan egy kicsi adagot adott egyszeri hasznalatra.
Telelg bocs, hogy jol megkavartam a dolgokat :)
Támadnak az ecetfák. Kb 3 méterenként előbujtak a földből, és míg minden más kiszáradt, kisült a nagy melegben, ezek egy hónap alatt már majd méteresek.
Mit tehetek ellenük?
bd
Azért ez se semmi, a bi58 használata erösen korlátozott, nem adhatott volna egy utcáról beesö "elsönyaras" kertésznek. Vigyázz vele, elég brutális!
Az öszi lemosó permetezés a levélhullás befejezödése után, de még a fagyok elött aktuális. Réz-oxilorid, vagy még jobb a bordói lé böven áztatás szerüen a törzsre is, a dobozon rajta van hogy kell bekeverni.
Ha valamit nagyon elkapott a lisztharmat akkor kén is legyen benne, pl. akkor legyen bordói lé+kén.