" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
A talajfertőtlenítők nem károsítják a növényeket.Akkor célszerű kiszórni ill.beásni amikor a föld már elegszik,hiszen a pajorok ilyenkor jönnek a felsőbb talajrétegekbe.Eső előtt hatásosabb.
Nekem 8 fajtám van ,ebből 2 /a Hargrand és az Orangered /még nem termett.A többi közül nekem a Bergeron vált be a legjobban.Nem fagyérzékeny,rengeteget bírna teremni de nem árt ritkítani,mert a túlzott terhelés végzetes is lehet és a gyümölcsminőségre is kihat. Virágzáskor egyszer szoktam permetezni monilia ellen ennyi általában elég is.Az íze pedig semmivel sem rosszabb,mint a sztárolt de érzékeny magyar fajtáké.
Kibékíthetetlen ellentét. Különösen ilyen az osztálytársadalmak alapvető, elnyomó és elnyomott osztályának (a rabszolgatartó és rabszolga és a feudális földbirtokos és a jobbágy, a tőkés és a munkás) ellentéte. Az antagonisztikus ellentét csak az ellentétetes osztályok nélküli társadalomban szűnhet meg.
HJ Oltóágat is tősarjakat is kapsz ezeknek a tősarja ugyan azt agyümölcsöt termi szép gyökeresek szoktak lenni,vittem már pár hejre midenütt jó lett . Hol is laksz?
Egyre rosszabb ez a melléütés .Akartam venni egy jonathán facsemetét ,de csak a csányi fajta van, ez nem hasonlít a régi fajtára nagyon savas nem aromás szerintem nem jó minden faiskolában ez volt mert ez a savassága miatt nem pöttyösödik annyira mint a régi ,de nem is ízletes.
HJ Azért amiért a régi jonathán almát kiselejtezték, nem piacos mert éretten csak két három napig ál el pedig a kékkel ellentétben rengeteget terem és annyira nem érzékeny a moniliára ,egy isten gondozza kertben van Monorierdőn kb 40 éve semmi bajuk néha a gyümölcsébn van kukac de az mindig lehullik érés előtt a többi meg jó vica
Közben Maurizio barátom is befutott a maga szokásos, saját termésű Kiwi Gold karácsonyi ajándékával, amelyek darabjai, ha hallgattak volna egyes szilárd meggyőződésre, semmiképp nem merték volna meghaladni a 90 grammos súlyt. De mivel nem hallgattak, ekkorára nőttek. Csak azért tekintek el a mérlegen történő bemutatásuktól, mert a valóság néha túl kegyetlen, mivel egészen másnak mutatkozik, mint amilyennek egyesek vélik. (Aki régről ismer ehhez egy nagyon kedves kis történetet, az tudja miről beszélek, aki pedig nem ismeri, még jobban jár vele.) Szóval, ez a Kiwi Gold. Most már én is tudom, immár egy éve.
Érdről nem távolság az MO-on.Akár egy kis oltóágnak is örülnék.Emlékeim szerint nagyon finom volt. Nem értem,hogy miért nem lehet kapni egyetlen faiskolában sem.
Azt még érdemes hozzáfűzni, hogy a német nyelvterületet képviselő országokon kívül a japánszilva már réges-régen átvette az uralmat a nemzetközi piacokon, az európai szilvafajtákkal szemben. (Ezt még akkor is tényként kell elfogadnunk, ha a magyar ízlésre alapozott ítélkezés szerint érthetetlennek is tűnik, olyan, mint a régi finom Jonatán kérdése, ami tényleg jó, csak piacilag nem nyerő.) Hosszú éveken keresztül volt a japánszilva az olasz gyümölcstermesztés egyik sikergyümölcse.
Most látom, hogy a japánszilvára vonatkozó kérdés még megválaszolatlan maradt. A japánszilva külön fajt jelent (Prunus salicea /fűzszilva/). Rengeteg fajtája van, akárcsak az európai szilvának. Az általad feltett ismertetőn ásziai fajták vannak, ezek Európában kevéssé elterjedtek, de van egy elég széles fajtaválaszték, amiből Dél-Európában, különösen Olaszországban nagyon sokat termesztenek. Jellemzően nagy gyümölcsű, keményebb állagú, jobban tárolható és az európai fajtáknál kevésbé édes gyümölcsök. A mi kísérleti ültetvényünkben is van néhány fajta.
Kedves HJ Ha a mézringlóra gondolsz ami nagyanyáink idejéből vakló valamivel apróbb gyümölcsü mint a kék ,sokkal édesbb kívül belül sárga, akkor tdok adni tavasszal csemetét
Kedves Nino Most érkeztek meg a kis fügék.(Mint látom ,sajnos rá is fizettél.) Nagyon szépen köszönöm a segítséged.Annyi dugványnak valót kaptam,hogy ebből még a kedves ismerőseimnek is fog jutni. A fajtákkal kapcsolatosan megkérdezhetem ,hogy a kezdőbetük milyen rövidítéseket takarnak? B= Barna? Sz= Zn= Sz= F=
Tapasztalatilag is meg tudom erősíteni a 10 fok körüli hőmérsékletet. Valószínűleg a hideget nem a mai napra értik, de a "vissza" akkor sem stimmel. Olyannyira nem, hogy Bussay doktornál voltunk a hegyen és az egyik szőlősor végén lévő koktélparadicsomon még teljesen ép, fogyasztható termések vannak, karácsony előtt két nappal. Akkor hol is van az a "volt-hideg", ami "vissza"jön. Ezt bizony én sem értem, bármennyire is viszonylagos minden. Mindenesetre a paradicsomlegtovábbépenmaradási versenyben új Európa-rekord született.
Egy okkal több,hogy vegyek.Kösz.Valószinüleg két fa lesz,még ha ezzel drasztikusan le is csökken a ház mögötti, szabad ,pihenés célját szolgáló terület nagysága.
Sajnos a faiskolákban vásárolt gyümölcsfákról is gyakran kiderül,hogy nem azt kaptad amit kértél. A kereskedő minden lelkiismeret furdalás nélkül rádsózhat bármit.A vásárlás után 4-5 évvel,amikor meglátod az első termésből,hogy milyen ,azután már nem valószinű,hogy visszamész reklamálni.Gyerekkoromból emlékeztem ,egy nagyon finom ringlóra.Teljesen sárga kívül-belül.Két különböző helyen is,megesküdött az eladó,hogy ez az a fajta.Nálam viszont mind a két fa bekékült.( azóta is keresem ezt a sárga fajtát,vagy legalábbis oltványnak való vesszőt,amivel átolthatom a fáimat.) De ugyanez megtörtént a korai cseresznyével,amiről kiderült,hogy germensdorfi.Szerintem nagyon sokunk járt már így. Ezért örülök ,hogy "megismertelek " (titeket) , Ninot, Bene Lacit. Az ő szakmai önérzetük,elhivatottságuk ,nem engedi meg ,hogy bárkit is hasonló módon becsapjanak. Kiemelném Nino munkásságát,aki annak ellenére,hogy ezt senki sem honorálja neki, mégis fáradhatatlanul végzi a misszionáriusi teendőit. Képes ezerszer is megválaszolni ugyanazt a kérdést,minden idetévedt, új topik olvasónak.
Még nincs túl késő A fiatal csemetéket még át lehet ültetni. Néhány év múlva már nagyobb lenne a gondod,amikor ,a már termő gyümölcsfákat kellene átültetni,vagy kivágni.Az igazi gond majd akkor kezdődik,ha az érdekességek is teremni kezdenek.Remélem ,hogy a szüretelés öröme is neked marad! :(((