Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2972
Egyébként nagyon tetszetős küllemű gyümölcsök, valószínű ez a titka óriási piaci sikerüknek. A képen látható, saját kis fáinkon lévő gyümölcsök is barack méretűek és nagyon szép a színük is.
Előzmény: ninovarga (2970)
aiol19 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2971
Azért én azt tapasztaltam, hogy valóban kora tavasszal a legcélszerűbb a fügét fásdugványozni. Máskor is lehet, de a tavasziaknál szinte 100%-os az eredés, míg az ősziek nálam úgy vannak, hogy elkezdenek hajtani, aztán egyszer csak a nagy részük elpusztul, mintha gutát kaptak volna. Ezzel szemben tavasszal nekem volt olyan, hogy egy levágott ágdarabot karónak használtam fel a kertben és csak úgy, öntözés nélkül kihajtott. Mások tapasztalatai szerint nagyon jó az eredés nyáron is, nagyjából júliusig, a legrosszabb eredményről pedig augusztus-szeptember környékén számoltak/-tunk be.
Előzmény: Törölt nick (2968)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2970
Szinte minden évszakban megered. Ilyenkor szobahőmérsékleten tartva szépen kihajt és elkezd gyökeret fejleszteni, tavasszal fokozatos akklimatizációval (természetesen, már csak a garantáltan fagymentes időszakban) szabadföldi növénnyé válhat a cserép földlabdájával kiültetett , kiszoktatott növény.
Előzmény: Törölt nick (2968)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2969
Természetesen. Ez nem valami egzotikum, csupán egy másik szilvafaj, amelynek egymástól eltérő ellenállóképességű fajtái vannak ugyanúgy, mint az európai szilvának, kajszinak, vagy őszibaracknak. Arra figyelni kell azonban ennél is, hogy sok fajtája nem öntermékeny. Porzónak mindegyikhez megfelelő azonban a mirabolán.
Előzmény: groowe (2965)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2968
Nekem ez is új,hogy ilyenkor dugványozzátok a fügét.Én mint kezdő ,amatőr tavasszal szoktam kb 40-50 cm-es fásdugvánnyal/mint a szőlő kopaszvesszőt/ és ez is bevált eddig.Előnyösebb ilyenkor ?
Előzmény: ninovarga (2938)
groowe Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2967
jaak ákival kapcsolatban meg kellemes meglepetés ért.vettem egy plötty példányt az egyik bevásárolóközpontben "egy életem,egy halálom" felkiáltással,és így plöttyen ízlett.le a kalappal a gyümölcs elött.finom édes kellemes ,szerintem semmihez nem hasonlítható (max a ringloszilvához).úgyhogy eldöntöttem tavasszal ültetek belőle egy fát.csak nem tudom melyik fajtát ültessem :-) olyat szeretnék ami hatalmas gyümölcsöt hoz,és isteni finom :-D
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2966
Én csak azt szeretném megkérdezni,hogy milyen messze laksz Újkígyóstól.Írtam egy ottani faiskolásnak ahonnan engem érdeklő oltványokat szerettem volna beszerezni,de sajnos válaszra se méltatott/a többi sem.../
Előzmény: valila (2683)
groowe Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2965

Köszönöm Nino a választ!

szerinted érdemes 1 fát ültetni belőle?megmaradna alföldi viszonyok között?

Előzmény: ninovarga (2943)
aiol19 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2964
Kedves Tibor!
Véleményem szerint tévesen gondolod, hogy ugyanaz lenne a két topik témája. Ajánlom figyelmedbe ennek a topiknak a topikleírását, abban minden le van írva! A "fagytűrő déligyümölcsök" kifejezés ráadásul félrevezető is, mert a kiwi és a diospyros kaki (káki, hurma, datolyaszilva), vagy a jujuba NEM déligyümölcsök, hanem hazánkban még meghonosításra váró, mérsékelt övi gyümölcsök! A füge pedig korlátozottan (-15 -16 fokig) fagytűrő mérsékelt égövi gyümölcs! A "Fagytűrő déligyümölcsök" c. topikot egykor az alapító a lehetőségekhez képest fagytűrő citrus hibrideknek találta ki, ezért félrevezető is tulképp. ott az általam említett gyümölcsöket tárgyalni. Épp azt a téveszmét erősíti meg, hogy ezek déligyümölcsök lennének, amíg mi pontosan azért harcolunk, hogy ezek a gyümölcsök elterjedjenek nálunk, ne legyenek többé egzotikusak! Ha megnézed a topikunkat és a topikleírásunkat, akkor láthatod, hogy elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk a füge szempontjából fontos éghajlati tényezőkkel, mivel Magyarországon a megfelelő domborzati pozíciójú dombokon olyan területeket találhatunk szerte hazánk területén, ahol évtizedekig nem veszélyezteti a fügét a tűrését meghaladó mértékű fagy! Láthattad, hogy a pálmás topikban sem igazán voltak erre kíváncsiak, pedig kizárólag az ő, a TI! érdeketekben szerettük volna elmagyarázni ezeket az ismereteket, önkéntes munkában, semmilyen fizetséget nem várva ezért! Mindezt azért, mert a trachycarpus fortunei pálma téltűrése is hasonló értéken van, mint a fügéé és ha valaki megérti ezeket a mikroklímára vonatkozó ismereteket, akkor azzal is sokkal nagyobb sikere lesz, bár az is igaz, hogy kevesen költözhetnek emiatt el a nem megfelelő adottságú kertjükből, de legalább mindenki tudná, mi az esélye és mennyire kell takarnia! Ez a topik éppen a fagytűrő déligyümölcsök címűről vált le, részben azért, mert az ottani gyűjtői mentalitás nem igazán találkozott a mi szakmai szempontjainkkal, azzal az elhivatottsággal, hogy ezeket a gyümölcstermőket a lehető legszélesebb körben elterjesszük. A másik ok, hogy kioktatásnak és személyük elleni támadásnak vélték azt, hogy mi megpróbáltunk nekik segíteni, sőt!, megbízható szaporítóanyaggal is elláttunk rengeteg topiktársat, a ninovarga nevű fórumozó jóvoltából, aki az éghajlati ismeretek mellett növényművelési tanácsokat is adott bárkinek, akár többször felmerülő kérdésre is mindig készségesen és türelemmel válaszolva!
Előzmény: Keszthely1 (2958)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2963
Be lehet szállni??
Mert akkor én is próbálkozok egy közös topic létrehozásán!
Termő káki erdőért simán :))
Előzmény: Béla1007 (2962)
Béla1007 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2962

Keszthely1 !!

Nem nyilatkozom olvass vissza a fagytürőben és rádtalál a megvilágosodás :)))

Ha eléred azt hogy legyen közös topik akkor egy termő káki erdőt adok neked !!

Üdv

Béla

vica46 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2961

Szia Szagi  

Permetezni szoktam vele  egy próbát meg ér ,sok kártevő a tormát és a fokhagymát is elkerüli,azokat már kipróbáltam, az őszibarack tövéhez bazsalikomot szoktam vetni ,nagyon jó hatással vannak egymásra

Előzmény: szaguaro (2955)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2960
A talajfertőtlenítők nem károsítják a növényeket.Akkor célszerű kiszórni ill.beásni amikor a föld már elegszik,hiszen a pajorok ilyenkor jönnek a felsőbb talajrétegekbe.Eső előtt hatásosabb.
Előzmény: aiol19 (2900)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2959
Nekem 8 fajtám van ,ebből 2 /a Hargrand és az Orangered /még nem termett.A többi közül nekem a Bergeron vált be a legjobban.Nem fagyérzékeny,rengeteget bírna teremni de nem árt ritkítani,mert a túlzott terhelés végzetes is lehet és a gyümölcsminőségre is kihat. Virágzáskor egyszer szoktam permetezni monilia ellen ennyi általában elég is.Az íze pedig semmivel sem rosszabb,mint a sztárolt de érzékeny magyar fajtáké.
Előzmény: sbubu (2905)
Keszthely1 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2958

Antagonisztikus ellentét :

Kibékíthetetlen ellentét. Különösen ilyen az osztálytársadalmak alapvető, elnyomó és elnyomott osztályának (a rabszolgatartó és rabszolga és a feudális földbirtokos és a jobbágy, a tőkés és a munkás) ellentéte. Az antagonisztikus ellentét csak az ellentétetes osztályok nélküli társadalomban szűnhet meg.

ki mit vétett ?

nem értem ..

Előzmény: Béla1007 (2957)
Béla1007 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2957

Keszthely1 !

Antagonisztikus ellentétek vannak !! Bár én nem haragszom senkire !!

Keress vissza 1 évet a másikban és olvass vissza.

Ven egy zen mondás : "Egy hegyre 1000 úton lehet felmenni!"

Magyarul: Mindenki felérhet a csúcsra(elérheti a célját) de ki így ki úgy !!

Üdv

Béla

szaguaro Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2956
Nekem van sárga, mézédes ringlóm, ha érdekel.
Előzmény: H.J (2932)
szaguaro Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2955
Szia Vica! A varádics FŐZETÉVEL szoktak háziállatokat féregteleníteni anno, sztem pajorok ellen ültetve nem működik.
Előzmény: vica46 (2906)
vica46 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2954

HJ  Oltóágat is tősarjakat is kapsz ezeknek a tősarja ugyan azt agyümölcsöt termi  szép gyökeresek szoktak lenni,vittem már pár hejre midenütt jó lett . Hol is laksz?

Vica

Előzmény: H.J (2953)
H.J Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2953
Ha majd valamikor hozol egy kis oltóágat,vagy magoncot,írj.Ha kell, viszek helyette idei,kis trachyt.(kinai kenderpálma) Addig is köszönöm.
Előzmény: vica46 (2952)
vica46 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2952

Egyre rosszabb ez a melléütés .Akartam venni egy jonathán facsemetét ,de csak a csányi fajta van, ez nem hasonlít a régi fajtára nagyon savas  nem aromás szerintem nem jó minden faiskolában ez volt mert ez a savassága miatt nem pöttyösödik annyira mint a régi ,de nem is ízletes.

Előzmény: vica46 (2951)
vica46 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2951

javitás

nem piacos.  másképpen félreérthetőazösszehasonlitás

Előzmény: vica46 (2950)
vica46 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2950

HJ   Azért amiért a régi jonathán almát kiselejtezték, nem piacos mert éretten csak két három napig ál el  pedig a kékkel ellentétben  rengeteget terem és annyira nem érzékeny a moniliára ,egy isten gondozza kertben van Monorierdőn kb 40 éve semmi bajuk néha a gyümölcsébn van kukac de az mindig lehullik érés előtt a többi meg jó  vica

Előzmény: H.J (2947)
Keszthely1 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2949

Bocsánat!

Nem értem , hogy miért van /lett/ szinte két egyforma témájú topik!

Nem lehetne  véletlenül összevonni a két topikot,  miért kell mindig megnézni a másikat is !

Nálunk is  összevontuk a cykas topikot így lett a Pálmák, Cykasok stb ...

Kérem legyen egy topik !

Köszönöm !!!

ninovarga Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2948
Közben Maurizio barátom is befutott a maga szokásos, saját termésű Kiwi Gold karácsonyi ajándékával, amelyek darabjai, ha hallgattak volna egyes szilárd meggyőződésre, semmiképp nem merték volna meghaladni a 90 grammos súlyt. De mivel nem hallgattak, ekkorára nőttek.
Csak azért tekintek el a mérlegen történő bemutatásuktól, mert a valóság néha túl kegyetlen, mivel egészen másnak mutatkozik, mint amilyennek egyesek vélik. (Aki régről ismer ehhez egy nagyon kedves kis történetet, az tudja miről beszélek, aki pedig nem ismeri, még jobban jár vele.)
Szóval, ez a Kiwi Gold. Most már én is tudom, immár egy éve.
H.J Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2947
Érdről nem távolság az MO-on.Akár egy kis oltóágnak is örülnék.Emlékeim szerint nagyon finom volt. Nem értem,hogy miért nem lehet kapni egyetlen faiskolában sem.
Előzmény: vica46 (2944)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2946
Mindez úgy zajlott/zajlik, hogy közben a magyar gyümölcstermesztés Csipkerózsika-álmát aludta/alussza.
Előzmény: ninovarga (2945)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2945
Azt még érdemes hozzáfűzni, hogy a német nyelvterületet képviselő országokon kívül a japánszilva már réges-régen átvette az uralmat a nemzetközi piacokon, az európai szilvafajtákkal szemben. (Ezt még akkor is tényként kell elfogadnunk, ha a magyar ízlésre alapozott ítélkezés szerint érthetetlennek is tűnik, olyan, mint a régi finom Jonatán kérdése, ami tényleg jó, csak piacilag nem nyerő.) Hosszú éveken keresztül volt a japánszilva az olasz gyümölcstermesztés egyik sikergyümölcse.
Előzmény: ninovarga (2943)
vica46 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2944

HJ   Csepelen lakom 

Előzmény: H.J (2942)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2943
Néhány fajtanév az Európában legelterjedtebbek közül:
Előzmény: ninovarga (2940)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!