Oke, koszi az infot.
Persze mostanra elolvastam a leirast is hozza, csak hat belassultam igy csutortok estere.
Tenyleg ugy nez ki hogy jo lesz. Mar csak a hoolvadas es viragzas kozotti nehany rovid orat kell megcsipnem hozza.
Azert batorkodtam elobb kerdezni, mint olvasni, mert a gyakorlott topictarsak tapasztalata az en amator szintemen eleg fontos...:)
Nos, egy ismerosom "Vegesol eReS" nevu permetszert hozott nekem a Hermeszbol tavaszi lemoso cimszoval. Ez jo valasztas volt? Errol meg nem hallottam. Nem akarok mellefogni, ha a neviken meg a bordoi le jobb, akkor becserelem.
(A lisztharmatot szeretnem most foleg visszafogni! Sima rezoxi?)
(Az az igazsag, hogy 1970 valahanyas kerti permetezos konyvem van, es az mar idejetmult kicsit. Tenyleg, ebben a termakorben van valami kihagyhatatlan konyv?)
Hja,akinek már sok körtéje van.Majd ha beindulnak a fácskák elkérem a receptjét,bár a zénuram konyak nélkül is rosszul lát.Sokszor a szemüvegét sem látja.:)Az orrának meg mindegy.
Jóvanna,figyelek azért,mondjad.Fagyasztottam én is,mert nem eszik a haramiák a lekvárt,befőttet,/szerencsémre/pálinkát a zénuram nem issza,csak a konyakot.:)
Egyelőre a lemosó permetezésről írtam.Később nagyon fontos a virágzáskori permetezés is,csonthéjasokra jó a Topas,almatermésűekre inkább Chorus 75 WG.A Score levélen keresztül szívódik fel,ezért csak leveles állapotban jó.
Mindez nagyon szépen le van írva a http://www.extra.hu/nvedelem oldalon.
A csonthéjasokat nyáron szoktam ritkítani miután letermettek,ilyenkor csak az őszibarackot metszem.
Szeresd a szilvát mert jó.A zasszonypajtás kimagvalva nylonzacskókban le szokta fagyasztani és télen szedegetjük elő.
Húúúú!Köszi.:D Aztszem megkérek egy "szakembert",hogy célszerszámokkal és -szerekkel nézzen el erre...A "dézsásak" is kertiek,csak még teleltetem ôket. Mi az a monilia?Wan kiwim,állítólag ez ellen kell permetezni. A nöwénywédelemhez sajna nem értek. dendro
Húúúú!Köszi.:D Aztszem megkérek egy "szakembert",hogy célszerszámokkal és -szerekkel nézzen el erre...A "dézsásak" is kertiek,csak még teleltetem ôket. Mi az a monilia?Wan kiwim,állítólag ez ellen kell permetezni. A nöwénywédelemhez sajna nem értek. dendro
A zénuram tavaly a Neviként használta,de külön a virágzáskor permetezett monilia ellen a csonthéjasokra,mert itt a kajszi,szilván is gyakori.Majd megkérdem mivel,mert elfelejtettem.Lehet,hogy Score,Topas,de lehet,hogy nem,régen volt tavaly.
Az őszibarackot,kajszit,meggyet,cserit régebben pirosbimbósan metszettem,mert állítólag akkor már nem érzékeny a gutaütéses akármikre.De mostanában augusztusban lemetszem,mert így a biztos.A szilvákat tavasszal metszem,mert nem szeretem annyira.
Dendron,a dézsásakat nem szoktam lemosózni,ha van valami bajuk,ugyanazt használom,mint a többire,persze kint.Bent, egy biosprayt,ha muszáj,hetenként 1x,inkább lemosom.
Az örökzöldeknél,leánder,stb.keverek hozzá Nonitot,hogy tapadjon /kintre/.
A gyakorlatban ez úgy néz ki,hogy az őszibarackot figyelem,amikor már erősen duzzadnak a rügyek megmetszem,aztán az egész kertet lenyomom rézzel.Nemcsak a fákat,hanem mindent,a rózsát,szőlőt is,sőt a pincét is.Ez tavaly márc 23-án volt.
Másnap az almát,körtét,szilvát,köszmétét,ribizlit olajos szerrel.Legjobb a Nevikén,mert benne van a kén is.
Amíg ébredeznek a nagy kertészek,addig csacsogok egy kicsit:
A gyümölcsösben a lemosó permetezésnek úgy gondolom kb 2 hét múlva lesz itt az ideje.
Réztartalmú lemosó szükséges:/pl Champion 50 WP 0,2% vagy Bordói lé 2%/+ Nonit
-alma-körte-birs tűzelhalás,
-őszibarack tafrina,
-meggy-cseresznye monília,
-kajszi-dió gonómia,
-szilva vörösfoltosság megelőzésére.
Olajos lemosó szükséges:/Pl.Nevikén,Agrol plus/
-alma-szilva-köszméte-ribizli takácsatka,pajzstetűellen
-körte körtelevélbolha ellen.
A réztartalmú és olajos szereket nem szabad keverni mert kicsapódik.Egymás után lehet kipermetezni néhány óra különbséggel.
Rézérzékenység:
-Csonthéjasok/meggy,cseresznye,kajszi,őszibarack/csak rügypattanás előtt lehet,
-Almatermésűek/alma,körte,birs/virágzásig lehet,
-Dió-szelídgesztenye virágzás előtt és után is lehet réztartalmú szerrel permetezni.
Ajánlom a http://www.extra.hu/nvedelem/ oldalt,itt fajtánként minden le van írva.
Megkérdeztem faiskolában,szerintük is gomba lesz...A lemosóra csak annyit mondtak,h direkt dézsás nöwényekre walót wegyek.Konkrétat nem ajánlottak.Te tudnál ajánlani konkrét szert?Kellene dézsásra,és kiültetettre is,külön-külön.Cédrusokra,ciprusokra is jó?
Az olajos lemosó eleve rovarölő,úgy tudom,remélem ébredeznek a szagemberek is,mert a sok kegyszert nem ismerem.A pajzstetű páncélját sk.tudod csak leszedni,elvileg elpusztítja,pláne tapadószerrel.
Mindíg látom. A törzse és a levélfonákja fehér tőle, pedig minden rendes permetezésnél kaptak eleget.
Sajnos a Chess a pajzstetűre nem elég. Hacsak nem értettem félre valamit, mikor Chesst kérdeztem a szerről.
Hanem most azt is kérdezem,(tegnap ugyanis olyan idő volt hogy majdnem lemosóztam, sajnos el kellett mennem itthonról és nem vettem idejében észre hogy tavasz volt egy napig) hogy az olajos lemosóba mit tegyek még? Gombaölő az világos, de kell-e,lehet-e,van-e értelme valamilyen rovarölőt, és mit?
Vannak növények amik beindultak, teljesen megdöbbentem(minirózsa,kajszi -nem értem)
Télvégén érdemes jól bepermetezni mindent a kertben,hogy az áttelelt kár és kórtevőket elpusztítsuk,ezzel sok későbbi permetezéstől óvjuk meg magunkat és fáinkat.Rovarölővel és gombák ellen.
Köszi.A Photinia egyelôre telelget fedett helyen,kb 30 nöwény társaságában.Remélem más nem kapja el.Az Aucuba kinnt wan.Nem tom,mi az a lemosó,de majd utánanézek egy szakértônél.Ez MINDEN nöwényen alkalmazható?Magnolia grandiflorától a Rhododendronig?
Ezek kint vannak,mert azt írja a könyv,hogy levelei télen károsodhatnak.Ha kint,nem tudsz mást,mint tavasszal a lemosóba teszel gombaölőt is és adj neki!
Üdw!Kérdezhetek én is? A Photinia x fraseri-im lewelein bordós-barnás kb 5mm átmérôj foltok wannak,de nem szárad.Mi lehet ez,és melyik nöwény kaphatja el?Hasonló wan az Aucubán is,de az,mintha megégett wolna.Kösz dendron
Most látod?!Várjál vele,hátha lesz pár túlélő katica,ingyen elvégzi.Ha nem a lemosó ritkítja,ha még ezután,akkor rovarölő,nálunk a Chess vált be,a katicák kímélése végett.
Nekem a tujáimmal is baj van, vízhiányra gondoltam. De azoknak annyi víz kellene!
Most meg még rájuk ült a jég, csak néztem és aggódtam mert hozzáérni sem volt szabad. Tört le az ág, mikor le akartam verni a jeget. Csak a babérmeggy bírta hogy leverjem róla, de hisz épp azért mert olyan hajlékony. Nagy sokára rájöttem hogy hát akkor meg minek is? :)))
Hát ilyen nagyokos vagyok én! :>
Tavaly ilyentájban kaptunk tanácsot,mit használjunk.Nézd vissza,mert pl.moniliára is érdemes csonthéjasoknál.Egyikre a réz,másikra a kén kell,mármint lisztharmat kontra monilia.+ a rovarokra.A zénuram keverni szokta,hogy egy füst alatt letudja.