Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3002
Nagyon kedves vagy. Én is nagyon boldog karácsonyt kívánok Neked és kedves Családodnak.
Előzmény: jozso48 (2999)
sbubu Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3001

jozso48 !

Jujuba:

A Szu-ból származó 2 db jó sok éve(kb. 6-7) kint van, ezért erről van több tapasztalatom. A melát egy éve ültettem, és egy-egy Li-t és Lang-ot pedig 2 éve, egy hónapja pedig egy Rotondo-t.

Azt nem tudom, hogy vannak-e fagyérzékenyebb jujubák, de nekem ezeken még soha semmi fagyási sérülés nem volt, pedig a kertem kitett szeles részében van.Téli takarást sem kap, nyáron vizet is csak elvétve. A nyári szárazságot is nagyon bírja, tavasszal későn indul ezért tavaszi fagykár sem volt soha.

Szóval szerintem az ország bármely részén bátran ültethető ! 

Ottnon nincs netem, ezért legközelebb Január 5-én bukkanok fel legközelebb.

MINDENKINEK BOLDOG KARÁCSONYT ÉS BUÉK !

Előzmény: jozso48 (3000)
jozso48 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 3000

Szia!Szeretném megtudakolni tőled,hogy a fényképen lévő Mela és az orosz juju-

bát szabadban tartod-e és mennyit bírnak .Ugyanis az igaz,hogy a magoncok apróbbak viszont a nemesebb,naggyümölcsű fajták fagytűrése nem mindig elég

az igazi magyar telekhez és főleg nem minden részén bírnák ki hazánknak.Az el-

múlt két tél nem vehető alapul,mint tudott átlagon felüli hőfok volt,még az igazán

fagyzúgos helyeken is.Mióta vannak meg?Légyszíves írj egy kicsit több infót róluk.

Előzmény: sbubu (2990)
jozso48 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 2999

Ezt a szép rózsát ma fotóztam az udvaron és ezzel

szeretnék valamennyi  fórumtársnak,barátaimnak

NAGYON KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET!

ninovarga Creative Commons License 2008.12.23 0 0 2998
Ha már nem írtam volna meg az előző hozzászólásomat, akkor most írnám, de így utólag is tekinthető egy erre történő reagálásnak.
Előzmény: raiff (2997)
raiff Creative Commons License 2008.12.23 0 0 2997
aiol19 : nyár óta nem nagyon látogattam az index fórumát , csak most hogy pár napja itthon vagyok , unalmamban . de még mindig azt látom hogy minden hónapban vita kerekedik abból ami a "fagytűrőkön " nyáron történt . mi történt ? semmi , csak egy kis vita . én és bombaba furcsa módon viselkedő kivijeink indították el a lavinát ?! vagy évi5 azon mondata hogy "ne nézz már minket ennyire hülyének" arra reagálva hogy szinte kertészbénáknak lettünk elmondva .de semmi közvetlen sértegetés , személyeskedés ! más topicokon durvábbak is előfordultak már és nem vonulnak ki a megsértődöttek . most hogy visszaolvasgattam a fórumokat , OTT béke van , itt meg minden hónapban megvan a vita , nem tűnik fel hogy ti (te ) generáljátok a vitát ?!
a 2964- es hozzászólásod is ezt igazolja . LEGALÁBB UTÁNA NÉZTÉL VOLNA A DOLGOKNAK .
ezt írtad:
"Véleményem szerint tévesen gondolod, hogy ugyanaz lenne a két topik témája. Ajánlom figyelmedbe ennek a topiknak a topikleírását, abban minden le van írva! A "fagytűrő déligyümölcsök" kifejezés ráadásul félrevezető is, mert a kiwi és a diospyros kaki (káki, hurma, datolyaszilva), vagy a jujuba NEM déligyümölcsök, hanem hazánkban még meghonosításra váró, mérsékelt övi gyümölcsök! A füge pedig korlátozottan (-15 -16 fokig) fagytűrő mérsékelt égövi gyümölcs! A "Fagytűrő déligyümölcsök" c. topikot egykor az alapító a lehetőségekhez képest fagytűrő citrus hibrideknek találta ki, ezért félrevezető is tulképp. ott az általam említett gyümölcsöket tárgyalni."

az a topic pont ezeknek lett kitalálva (nézd meg a második hozzászólást !) egy kicsit keveredve a trópusi gyümölcsökkel mert még nem volt külön topic . szó sincs csak citrusokról .
"bferietvfreemail.hu válasz | megnéz 2004.03.25 11:33:24 Š (topiknyitó)
Beleszerettem a fagytűrő déligyümölcsökbe,igaz nem rgyszerű a nevelésük, de bízom benne hosszú távon sikerülhet megtartani őket."

ráadásúl ti már az elejétől fogva a topic címével vagytok bajba , hogy ezek nem déligyümölcsök , fagyűrő vs. fagyálló . MINKET ez nem érdekel ,tudjuk hogy itt (ott) találjuk azokat a növényeket amikkel dolgunk van .

Előzmény: aiol19 (2964)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.23 0 0 2996
Karácsonyi "szabadtéri" légy, szabadtéri krizantémokon, de nemsokára itt a hideg!
ninovarga Creative Commons License 2008.12.23 0 0 2995
ninovarga Creative Commons License 2008.12.23 0 0 2994
Zsolti is csak addig panaszkodik a "vidravasra", amíg ide nem pillant:
Szaguaro Juniors, akiknek már csak egyet kelll aludniuk a Jézuska érkeztéig
H.J Creative Commons License 2008.12.23 0 0 2993
Nagyon szépen köszönöm a felajánlásod,de úgy néz ki, vica46 tud segíteni.Ha bármi előre nem látható ok miatt mégsem jönne össze,akkor "megtalállak".
Kösz.
Előzmény: szaguaro (2956)
H.J Creative Commons License 2008.12.23 0 0 2992
Érden lakom az M7-es közelében.Az ajánlatodnak nagyon örülök,mivel,mint már írtam,gyerekként ettem ebből a fajtából és nagyon ízlett. Amióta kiköltöztem Érdre,azóta szerettem volna venni,de sehol nem kaptam.Van két fajta szilvám,de sűrűn kell permetezni őket.Még így is tele vannak moníliás aszalványokkal. A hajtásért természetesen elugranék Csepelre.Vagy kifizetem,vagy viszek helyette valami érdekességet.
Addig is köszönöm.
Előzmény: vica46 (2954)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.23 0 0 2991
Érdemes talán néhány gondolat erejéig elmélkedni az internetes fórumok rendszerén, azon, hogy milyen szisztémák vannak, azoknak milyen előnyeik, illetve hátrányaik lehetnek.
A fórumok egy vagy több érdeklődési kör szerteágazó témáiban kínálnak interaktív lehetőséget a vélemények kifejtéséhez, információk és ismeretek átadásához és átvételéhez. Ezek ún. topicokra tagolódnak. A topicok, amint arra görög eredetű anglicizált nevük is utal (topos - topikos) azt helyet, területet jelölik ki, amelyben a téma már bizonyos kritériumok alapján körülírtabb formában definiálódik.
A fent leírt elvek alapján működő rendszerek azonban esetről-esetre eltérő módon nyernek kivitelezést.
A miénkhez hasonló olasz hobbikertész fórumban például topicok sokasága nyílik, mivel egy új témát megjelölő címadással tulajdonképpen új topicot lehet nyitni minden külön formaság nélkül. Ez a körülmény azt eredményezi, hogy az egyes témákról folyó viták külön csatornákon folynak. Ennek az az előnye, hogy a hozzászólások mindig ugyanazt a témát gyarapítják, arról folynak a viták vagy eszmecserék, annak veszélye nélkül, hogy a tárgy és a szereplők sokfélesége miatt bizonyos argumentumokat a sok más témájú hozzászólás "maga alá temessen" és azok kiteljesítése elhaljon.
A magyar metnet nevű hobbimeteorológus fórumban például maga a fórum előre meghatározott témájú topicokra tagolódik, amit az alapítók a kezdet kezdetén meghatároztak és a moderátorok folyamatosan terelgetik a témákat a nekik kijelölt topicok csatornáiba. A rendszer hiányossága, hogy azok a témák, amelyeknek az alapítók elfelejtettek topicot kijelölni, csak egy vegyes témájú "társalgó" keretei közé szorulnak, miközben rendre az "off"-ság vádja éri őket más helyeken.
Egy hosszabb időn keresztül működő olyan "vegyes" topic, amilyet a mi fórumunk kínál, a gyakorlatban előre nem várt helyzeteket állíthat elő azzal, hogy az eléggé szerteágazó témakör egyes témái nem mindenkit érdekelnek, különösen nem, ha azok nem csupán a felszínes csevegés szintjén nyernek említést, hanem mélyebb elemzések tárgyát képezik, különösen olyanokét, amelyek szemléletükben újat hoznak, vagy éppenséggel az ezeket tárgyalni hivatott tudományágak hiányosságaira mutatnak rá kritikai éllel.
Minél markánsabban jelennek meg kritikát is tartalmazó állásfoglalások, annál nagyobb irritációt váltanak ki azok körében, akik biztonságérzetéhez hozzátartozik az "úgy van jól, ahogy van"-ba vetett töretlen hit. Az ilyen, egyre élesebb ellentéteket kiváltó helyzet "kioktatási" vádakban, burkolt, vagy nyílt provokatív akciókban ölt testet, azokkal szemben, akik kedélyborzoló újdonságokkal állnak elő, lehetnek azok bármennyire szakmaiak, előremutatóak, mindenki javát szolgálók. Egy ilyen pillanatban elérkezik egy új topicnyitás szükségessége, ami olyannyira nem szentségtörés, hogy az olasz fórumban például egy új címadással kivitelezhető.
Előfordulhat, hogy ezt nem CSUPÁN a témamódosítás indokolja. De ha még az is, akkor különösen időszerű lehet.
sbubu Creative Commons License 2008.12.23 0 0 2990

Szia aiol19 !

HA a jujubád valóban magonc akkor attól valóban ne várj sokat, borsó vagy kicsit nagyobb a termése és elég száraz, aszalódva galagonya  szerű az íze. Az oltványok lényegesen nagyobbak, lédúsabbak és édesebbek. A magoncot át kellen oltani. Ja  és a magocnak elég sok pici apró tüskéje van, ami könnyen beleakad/törik a bőrödbe. Az oltvány vagy tüskétlen vagy nagyobb és keménybbek a tüskéi, kevésbé gonoszkodik a kezemmel.

ez itt két oltvány, a kerek a Mela a másik "SZU"-ból származó körte alakú:

A pawpaw-ban nyugodtan bízhatsz, mert a magonc gyümölcse is finom, de lehet viszonylag kicsi sok maggal csak ez a lutri benne és több idő mire termőre fordul.

Oltvány azért beszerezhető Európában is, de bizony 8-9 ezer Ft körüli Eurót elkérnek egy picurkáért. Magyarországon is előfordul néhány fajta oltvány, mint pl:

Előzmény: aiol19 (2975)
valila Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2989

Sziasztok Kertbarátok!

Nino, remek a palmetta illusztráció és a koronaalakítási ábra,

köszönöm, hogy közzé tetted, elmentettem.

ÉVica, Te már komoly és tapasztalt kertész vagy, szép gyümölcseid lehetnek.

Tetszik a biotörekvésed. Várjuk a fotókat és a tapasztalataid megosztását.

Boldog karácsonyt Neked is és persze minden kedves

topic társnak.

Atifoci, mit szerettél volna Újkígyósról? Tőlem nem messze van, megérdeklődhetem,

hogy van-e nekik.  Az akácfa csemetéket ingyen osztogatták novemberben.

Üdv mindenkinek!

Vali

Előzmény: ninovarga (2986)
aiol19 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2988
Nagyon jó fekvésű szőlőhegye van, de az is könnyen lehet, hogy az illető az ablakban, vagy esetleg az előszobában mér...
Előzmény: Floo2 (2987)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2987
Azé kérdem, mert van egy ottani metnetes, aki éjjel-nappal kb. Szicilia térségére reális értékeket mér, csak kíváncsi voltam, különleges hely-e?!
Előzmény: aiol19 (2985)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2986
Soha nem jártam ott, de egyszer beszéltem vele telefonon és téli -25 fokokat emlegetett, ebből arra következtettem, hogy fagyzugban működik a vállalkozás.
Előzmény: aiol19 (2985)
aiol19 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2985
Nagy része fagyzug, de van természetesen szőlőhegyi része is, mint a legtöbb falunak azon a tájon. Vegyes. Ott van a Rappai kertészet.
Előzmény: Floo2 (2984)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2984
Zomba az a tolnai település?
Ha igen, leírnád nekem hogy a falu hol helyezkedik el, milyen terepeken?
Előzmény: aiol19 (2982)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2983
Zöld, legföljebb nem tabáni, nem is nagyon ragaszkodom hozzá, hogy föltétlenül az legyen.
Előzmény: aiol19 (2982)
aiol19 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2982
Ez igazán örvendetes, viszont az a gyanúm, hogy mégsem 'tabáni zöld'. Vettem tavaly ősszel Zombáról tabáni zöldnek mondottat, a kettőt egymás mellé ültettem, egész más leveleik vannak. Persze mint ahogy az előzőekben is mondtam, az se biztos, hogy az, a lényeg, hogy a kettő különbözik egymástól. Az általam dugványozottról annyi biztos, hogy zöld gyümölcsű és 15 éves cseresznyefa méretű fügefáról vágtam Budán.
Előzmény: ninovarga (2973)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2981
Sőt, az európai szilvák jobbak is. Amit a magyarországi japánszilva nem-termesztésről írtam, az tulajdonképpen egy rövid közgazdasági szempontú, szakmára vonatkozó nem-naprakészséget konstatáló megállapítás volt.
A német nyelvterületként körülírt országokban nagy hagyományai vannak a szilva különböző felhasználásának, amelyeknél meghatározott célra az annak megfelelőnek tartott fajtát alkalmazzák. Ez a szilvakultusz konzerválja a hagyományos fajták preferenciáját.
Előzmény: aiol19 (2979)
aiol19 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2980
Köszönöm, én is így tudtam, csak szó volt itt a kivi vegyszerekre való rendkívüli érzékenységéről /gyomirtó/. Akkor ez azt jelentheti, hogy tavasszal nyugodtan beszórhatom megelőző jelleggel a kivik környékén a talajt mondjuk a Basudin nevű szerrel?
Előzmény: Törölt nick (2960)
aiol19 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2979
És vajon a német nyelvterület miért lehet kivétel? Azért én az európai szilvákat sem száműzném, olyan ez, mint hogy Olaszországban a jól bevált 'Tipo' helyett ma már szinte kizárólag 'Rojo brillante' kákit telepítenek, pedig mindkettő jó fajta.
Előzmény: ninovarga (2945)
aiol19 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2978
Ez sajnos így van, különösen nálunk, többször mi is panaszkodtunk már erre. Lassan kezdek ott tartani, hogy semmilyen növényt nem veszek magyar forrásból, mert legtöbbször megbízhatatlan. Általános az átverés, tisztességtelen üzleti magatartás. Pozitív kivételként talán a kaktuszgyűjtőktől vásárolt télálló kaktuszaim esetét említhetném. Ők lelkesek, mindent felcímkéznek és még a pontos élőhelyükre vonatkozó gyűjtőszámokat is feljegyzik.
Előzmény: H.J (2932)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2977
A japánszilvák korábban virágzanak, még a mirabolánt is megelőzik egy hajszálnyival.
Előzmény: groowe (2976)
groowe Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2976
Nino lenne mégegy kérdésem.a japánszilvának jó porzónak valamelyik "hagyományos" szilvafajta? (bluefree,stanley,besztercei)
Előzmény: ninovarga (2969)
aiol19 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2975
Hát akkor adok neki még néhány évet, de azért mellé fogok ültetni egy oltottat, úgy tudom, tavasszal talán jujubából is lesz néhány csemete Fityeházon. Nincs túl sok kedvem a szerencsére várni hosszú éveket, bár még fiatal vagyok, de jobb bebiztosítanom magam. Van már nekem 4 tő porzós kivim 12 éve, 10 éves koromtól minden évben lestem virágzáskor, hogy miért nem terem. Nem szeretném ezt többször eljátszani, az idén telepített termő kivikre is kell még várnom 2-4 évet, mire számottevő termés lesz rajtuk. Pawpaw-ból is 2 darab magoncom van, ezekben sem bízom igazán, na ezekből viszont sehol, még külföldi honlapokon sem láttam, hogy oltottakat hirdetnének.
Előzmény: sbubu (2912)
aiol19 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2974
A jégfügét elég nagy mennyiségben szaporítják Fityeházon, így valószínűleg most tavasszal is lesznek kész, gyökeres palánták. Egyéb fügefajtákat illetően pedig tudok hozni dugványnak való vesszőt a Ninovarga szőlőjében lévő fákról, vagy esetleg saját bokraimról. Remélhetőleg egyéb újdonságok is lesznek a faiskolában, majd egyeztetünk.
Előzmény: vica46 (2910)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.22 0 0 2973
A Tőled kapott tabáni zöld az a kivétel, amelyik erősíti a szabályt. Tavaly ilyenkor "szobadugvány" volt, most méteres, erőteljes, hatalmas gyökerű növény, jövő ilyenkor komoly fácska lesz, túl az első két termésen.
Előzmény: aiol19 (2971)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!