cac424!
A Növény- és Talajvédelmi Szolgálat indított Növényvédelmi Információs Rendszert, ahogy elnéztem direkt erre a célra. Nem tudom milyen lesz, de valamennyi infó az előző év alapján található ott: www.ontsz.hu
Üdv:
Karaki
Corten!
0,1 %-os KOH-ot javaslok (esetleg NaOH), ha jól emlékszem 0,5-1 óra áztatás, majd többszöri alapos vizes lemosás. Magon lévő vírusok ellen jó, magban lakókat nem bántja. Ha valamilyenhez hozzájutsz, írj amennyiben számolgatni kell. Egyébként vegyszerboltokban (nem növ.szer) kapható mindkettő. Régen volt egy a Keleti pu-nál pl.
Üdv:
Karaki
Megkérdezném,tud-e valaki olyan oldalt ahol használható növényvédelmi előjelzés van.A tavalyi kedvencem a www.agro-bayer.hu nem működik /legalábbis egyelőre/
Nem, a vetőmag termelők is nátronlúgot, trisót vagy sósavat használnak.(a vetőmagos zacskókon egyébként ezt fel is szokták tüntetni) Olyan 10-20 perc az áatatási idő, azután öblítés. Csak a koncentrációra nem találtam utalást.
Gombák ellen simán jó a Dithane (ditiokarbamát) baktériumok ellen Ceresan, és a vírusok ellen a fent említetttek.
Nme azt mondom, hogy nem lehet enélkül meglenni, de nyugodtabb lenne a lelkem.
Az első adag vetésem (nedves homokra szórva, vékonx papírral takarva) már vidáman csírázik, egy-két mm-s gyököcskék jelentek meg némelyik fajtánál. Ez nem rossz, mert 18.-án vetettem el a magokat. (paprikák és tomatillok)
Aha!!! A positiv20-at is ezzel kellett előhívni!
Igazándiból nem a vegyszer beszerzése a kritikus, hanem az, hogy pontosan milyen hígításban, és mennyi ideig kell alkalmazni.
Azért köszönöm a tippet!
Corten!
Hát mondok valamit, de kontrollcsoportot kéne csinálnod, mert nem vagyok száz százalékos benne.
Szóval:az elektronikában a panelek rézmaratásához használunk fotótechnikát, ahol is a fotoérzékeny lakkot NaOH-val hívjuk elő.Ezt a szert 450ml-es kiszerelésben ezres alatt lehet kapni, kék színűre van festve, és még az előhíváshoz 9:1 arányban hígítani kell, tehát elég erős.
A neve:TN140 ELŐHÍVÓ, és gyártja a Thion Vegyi kft.1195 Hofherr u. 3-15. T:282-8881. (most olvasom a flakonról).
Ezeket elektronikai alkatrészbolban árulják.
Esetleg meg kéne próbálnod.(Ahol tuti van: Budai Skála parkolójával szemben két bolt, Árvill és egy pince tőle 100 méterre ; Lehel út-dévai u. sarok LOMEX)
Köszi, de ezek csak a gombák ellen védenek, nekem meg a vírusok ellen kéne valami, hogy ne úgy keljen ki a nyomorult paprika, hogy lucerna-mozaikvírusos. Erre lenne jó a HCL vagy a NaOH, csak a technikát nem ismerem pontosan.
Corten
Én Zinebbel vagy Fundazollal szoktam csávázni.A legegyszerűbb ha beteszed a paradicsom vagy paprika magot egy gyufásdobozba,hozzáteszel egy fél mokkáskanál Zinebet és jól összerázod.Már vetheted is.A ráragadt szert a földnedvesség feloldja és a föld alatt csávázódik a mag.
Nem néztem úgy,mert ha betartaná az ember,csak permetlevet enne,pár levéltetű elfér.Ha nagy a baj,akkor szoktunk vegyszerrel permetezni,a lemosón kívül.
Üdv minden kertészkedőnek! Úgy tűnik itt a nyáááár!
Kérdésem lenne, mégpedig: a HCL hány százalékos oldata alkalmas csávázásra? (alapvetően a maggal terjedő vírusos-baktériumos betegségek ellen szeretnék csávázni) A háztartási olyan 10%-os lehet, azzal lehet-e és mennyi ideig kell? (volna valahol 33%-os HCL-em is, de kéznél csak a ht sósav van. Ha a sósavnál praktikusabb csávázószer is van, akkor az mi, és hol kapható? A nátronlúg most is jó, de kristályos állapotban elég nehéz szerezni. A trisót is hallottam már, abból mennyi kell egy liternyi oldathoz?
Az a gáz, hogy a csávázószerek gyakorlatilag csak nagyüzemi kiszerelésben kaphatóak, nekem meg nem kell 5kg-nyi, vagy több liternyi. Ha valaki segítene, annak ezer köszönet, mert nagyon sürgősen vetnem kellene a paprika és paradicsom magokat.
Sziasztok még új vagyok itt! Van egy jópár szilvafám kb.250-300 db amit most ültettem az ősszel, tehát tavalyi szemzés. Növényvédelemről viszont nem igazán tudok sokat, igyhát nagyon szivesen venném, ha valaki segitségemre lenne ebben és leirna nekem valamiféle permetezőnaptárat
Réz:ezzel lenyomom az egész kertet.Én Championt használok 0,2% töménységben.A Rézgálic is jó,ebből 2% kell.Ezek gombaölők,a monília ellen is vannak.
Almánál,köszméténél keverek hozzá ként is.
Kén:5%Thiovit.
Lisztharmatra fogékony fáknál kötelező:ez a jonathán,jonagold alma,a köszméte.
Olajos lemosó:Agrol plus 5% alma,szilva,köszméte,ribizli takácsatka,pajzstetű,körtére körtelevélbolha ellen.Ha tavaly nem volt ilyesmi akkor el is hagyható.
Utánaszámoltam,a Nevikénnél olcsóbb az Agrol Plus+Thiovit,ebben az esetben a réztartalmú szert keverhetjük a Thiovittal és az Agrol Plust permetezzük ki külön.
Így a legolcsóbb,akinek nagy kertje van,nem mindegy.
Jó szer ez a Vegesol mert praktikus: gyárilag össze tudják keverni a rezet,ként,olajat és egyszerre ki lehet permetezni,csak egy a baj vele hogy igen drága:1540Ft/liter.
Házilag nem lehet egybekeverni mert szappan lesz belőle,ezért két lépésben külön a rezet és külön a Neviként lehet kipermetezni,ez ugyanazt eredményezi de féláron.
Lisztharmat ellen megelőzésképpen jó a Topas+Thiovit.
Előrehaladott állapotban már csak a metszőolló+Karathane segít./a fertőzött részeket le kell vágni és elégetni,permetetni Karathane 2x egymás után 2..3 hét különbséggel/