" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Annak idején úgy gondoltam, hogy nem fogok irni ebbe a topicba. Sajnos nem tudtam ellenállni a "szivélyes" meghivásnak. Elősször Floo2 és most Te szólitottál meg és ezért vagyok itt. Igen, megtisztulásnak vélem azt, amikor egy kertészeti, gyümölcscentrikus topic nincs teletűzdelve folyton éghajlati megfigyelésekkel. Tudom szükség van rá, de, ami sok az sok. Nem akarom a fontosságát kisebbiteni, de állandóan ezt szajkózni... egy szaKmát állandóan ócsárolni, csak azért, mert nem helyeztek mérőállomást pontosan arra a "vakondtúrásra", ahol éppen nektek tetszik...Ne haragudj, de legalább is a hangnem megengedhetetlen! Számomra nincs abszolút tudás, nincs abszolút igazság, vélemények vannak:-)))) A gúnyolódást csak a gyenge, öntelt ember engedi meg magának. Egy kitűzött célt nem ilyen módszerekkel kell véghezvinni, esetleg egy kis alázat egy kis szelidség talán eredményesebb lenne. A szomszéd topicban tényleg kevesebb a hozzászólás, csak azért, mert nincsennek benne ezek a szünni nem akaró sértegetések, egy szakma, egy nép iránt. Itt ténylegesen a "tizenkét dühös emberről van szó" akik nem unják ugyanazt a problémát ezerszer elismételni. Persze, ismétlés a tudás anyja:-)))) Ismétlem, jó ez a szétválás és további jó hangulatot "egyetértést" kivánok nektek, azon meg ne bosszankodjatok, hogy nem mindenki tapsol nektek. Azok bizonyosan buta emberek és nem lehet őket erőszakkal sem tanitani. Sajnálom, hogy most az ünnepek előtt került erre sor, de felejtsétek el hamar! KIVÁNOK MINDENKINEK KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET!!!!!! Jó kertészkedést!
Van egy könyvem -A nálunk is megterem.-Több ,az általad is említett növény tartásáról, szaporításáról is írnak benne.Ha kell,néhány napra oda tudom adni,amíg elolvasod .
Látod lehet higgadtan is írni,anélkül ,hogy megbánts másokat. Én is önkritikát gyakorolok.Bocs.Innentől a témát lezártuk(?!!!) Békés Boldog karácsonyt kívánok neked is.
Szia HJ Tavasszal sokat járok arra a nullásról az eggyesre majd egyeztetünk .
Ma nagy öröm ért,egy barátom hozott egy csomó vesszőt , három kivit , kakiszilva vesszőket ,pawpaw csemetét 5 db-ot óriásfüge vesszőt, szamócafa hajtást, még kakaó fa hajás is volt közte 2db cornus florida magot is hozott, gyümölcstermő golgota hajtás is volt közte állitólag az eggyik téltürő
most törhetem a fejem mejikkel mit csináljak hogg mindegyikből legyen valami ha mód van rá.
mindenkinek Békés Boldog Karácsonyt, három tpsi kalácsot .
H.J csak azért irtam ide mert úgy érzem keszthely1 félretájékoztatást kapott aiol19-től hogy miért nem egy a két topic. amúgy sem tőlem vagy évi5-től, bombaba-tól , sem mástól, nem találsz olyan sértő hozzászólást mint amit te megengedsz magadnak a 3011.-ben aiol19 írta a 3007.-ben: " És nem én voltam az, aki egy másik topikon minősíthetetlen arroganciával vádolt meg minket egy olyan hozzászólásban, amelynél ordítóbb arroganciával ritkán találkozom."
nyugodtan keressétek ki azt a hozzászólást , ha megtaláljátok !
Megkérek szépen mindenkit, hogy törekedjünk a konfliktus lezárására és arra, hogy a másik embert próbáljuk meg nem bántani személyében! Nagyon sokakban negatív érzések támadhatnak, ha ezeket a konfliktusokat látják, amikor ide legtöbben segítségért, tanácsért jöttek és az eredeti témáinkról szeretnének olvasni.
Elnézést a kirohanásomért,de nem bírom elviselni ha valaki odajön és ok nélkül belerúg a másikba,csak azért,hogy megmutassa -milyen f...a gyerek.Az ilyen embernek az esetleges beosztottjait,családtagjait,tiszta szívből tudom sajnálni. Egyébként békés boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek.
Nem akarlak megbántani,de ezt nem értem!Ha már kettévált a topik,és ha te "akkor" megbántva érezted magad,akkor miért jössz ide csak azért ,hogy egy régi sérelmet felidézve kötekedj? Vagy innen valaki megkeresett téged bántó szándékkal?Volt egy ismerősöm ,aki mindig talált okot arra ,hogy megsértődjön. Amikor megkérdeztem tőle-"ezt miért teszed,senki nem bántott téged?" A válasz az volt -most nem,de eszembe jutott,hogy tavaly, fél éve, amikor gyerek voltam,stb. Ő most pszichiáterhez jár,gyógyszert szed.Megváltozni nem fog,mert ilyen a természete,de a kedéllyavíttó zoloft elviselhetöbbé teszi a számára azt az állapotot,hogy sokan nem értik meg őt.A kirohanásod alapján rögtön ez az illető ugrott be nekem.Talán nem gyengeség belátni,hogy segítségre lenne szükséged.
Egyúttal gratulációmat fejezem ki mindannyiunk felé, hogy megértük a háromezredik hozzászólást is! Mindenkinek köszönöm a munkáját, lelkesedését, tanácsait, kedves szavait!
Mindenkitől elnézést kérek azért, hogy egy kertészeti fórum is ilyen vitákkal, személyes konfliktusokkal terhelt!
A magam részéről ezeket igyekszem nullára lekorlátozni, de úgy tűnik, ez szinte lehetetlen néha. Úgy érzem, ha véleményem szerint igaztalan vádak érnek valakit, vagy egy egész közösséget, akkor nem tehetem meg, hogy ne reagáljak, ne világítsak rá olyan tényekre, melyek a provokáció tárgyát megcáfolják. Kellemetlen volt számomra a táplálkozási szokásokról szóló vita is, mivel az abban érintett személyek is MINDANNYIAN kedves, segítőkész, jószándék által vezérelt emberek.!
Ezúttal reményeimet fejezem ki, hogy ezek a viták lezárulhatnak és nem szeretném tovább terhelni a fórumot ezekkel az értelmetlen feszültségekkel. Talán a szeretet ünnepe, három világvallás legfontosabb ünnepének egymáshoz való közelsége és a nappalok újbóli hosszabbodásának időszaka erre megfelelő alkalom lehet. Rajtunk múlik, kihasználjuk-e az alkalmat!
Úgy látom, hogy sorozatosan félreértesz mindent. Keszthely1 javaslatára reagáltam csupán. Ő, teljesen új hozzászólóként tett egy javaslatot, én elmondtam, hogy miért nem értek egyet vele. De rá sem haragszunk, bizonyosan segítő szándékkal tette meg javaslatát, semmi bajom nem volt vele, mivel nem ismeri az előzményeket. Nem lettetek kertészbénának kikiáltva, ezt akár ezen topik elmúlt néhány napi hozzászólásai is bizonyítják, hogy milyen készségesen próbáltunk egymásnak segíteni. A ti esetetekben is ez történt csupán, csak éppen Ti ezt érthetetlen, számomra máig felfoghatatlan okból sértésnek vettétek. Sehogy sem jut most eszembe olyan közmondás, amely azt példázza, hogy valaki a jószándékú segítséget támadásnak veszi, de talán az agresszív kismalacos viccek jól szemléltethetik ezt. (Tudod, amikor a kismalac beleesik a gödörbe, megjelenik a jótündér "várjál, van egy kívánságod", mire a kismalac: "dögölj meg!" Ne vedd durvának a hasonlatot, itt most azonnal elnézést kérek érte, előre szólok, hogy nem a malacon van a lényeg, ezt véletlenül se értsd félre, csak a jelenséget elég jól szemlélteti. Jobb példát nem tudtam mondani rá. És azóta is folyamatosan támadások kereszttüzében állunk, ezt semmi nem példázza jobban, mint iménti hozzászólásod. Úgyhogy nem hinném, hogy mi generálnánk a vitát, azt pedig csak mellékesen jegyzem meg, hogy augusztus óta több mint háromszor annyi hozzászólás született itt, mint a régi topikban. Ha valóban belenéztél, akkor láthattad, hogy legtöbbjük színvonalas, tartalmas, hasznos hozzászólás. Ha ezt mégsem vetted volna észre, akkor én itt nem tudok a továbbiakban segíteni! De úgy gondolom, többen tanúsíthatják is ezt. Már miért is ne néztem volna utána a dolgoknak? Abból, hogy ilyen kontextusban másoltad be a Keszthely1-hez írt hozzászólásomat, csak arra tudok gondolni, hogy nem értetted meg a tartalmát. Az megint csak mellékes, hogy te beszélsz kioktató stílusról, amikor nagy nyomtatott betűkkel oktatsz ki, hogy minek is kellett volna utánanéznem és új hozzászólóként akarod nekünk megmondani, hogy mi mit gondoljunk és megkérdőjelezed a céljainkat, a jószándékunkat és a jóhiszeműségünket! Úgy látom, komoly gondjaid vannak a vélemények pluralizmusának elfogadásával. Többször írtam már, hogy miért is félrevezető ezeket a gyümölcsöket déligyümölcsöknek nevezni. De én soha nem kérdőjeleztem meg, hogy ti a másik topikban miről beszélgettek. Egyébként vannak néhányan, akik mindkettőbe írnak és ezzel nekem a világon semmi bajom. Ez bizonyítja azt, hogy semmiféle ellenségeskedés nem indokolt a két topik között. Ez a topik tartalmában is különbözik, olvasd csak el a topikleírást a cím alatt! Úgy gondolom, hogy békében megfér egymás mellett egy inkább gyűjtői mentalitású és egy kicsit szakmaibb jellegű, de azért egyben hobbikertész fórum is. Láttuk azt mi korábban, hogy sokaknak ott nem tetszett az, hogy mi bizonyos növények termesztéséhez alapvető éghajlati ismeretekről, üzemi ültetvényekről, magyarországi termeszthetőségi lehetőségekről és a magyar agrárszakmák éles kritikájáról beszélünk, emellett persze a hobbikertészeknek is ugyanúgy segítséget nyújtunk. Most sem én írtam be oda oda kioktatni arról, hogy mit is kéne gondolnod... És nem én voltam az, aki egy másik topikon minősíthetetlen arroganciával vádolt meg minket egy olyan hozzászólásban, amelynél ordítóbb arroganciával ritkán találkozom. Nem én voltam az, aki "megtisztult" fórumról beszélt, ezzel a kifejezéssel az emberiség történelmének legsötétebb epizódjait idézve. De mindenkitől elnézést kérek ezekért a fenti sorokért, de azt gondolom, hogy a békeszeretet még nem kell, hogy azt jelentse, nem védem meg magamat és egy teljes közösséget az értelmetlen és tökéletességgel igaztalan támadásoktól! Egyébként írod azt, hogy annak idején trópusi gyümölcsökről, miegymásról is beszéltetek, mivel akkor még nem volt ezekre külön fórum. Kérdezem én, hogy amikor ezek az új topikok létrejöttek, akkor is megkérdőjeleztétek ezek létjogosultságát? Akkor is igaztalan vádaknak, támadásoknak voltak kitéve az alapítók? És ha ez a véleményed a mi társaságunkról, akkor mégis mi a véleményed a még a miénk előtt alapított, az index.hu történetének "legsikeresebb", 49 hozzászólást megérő kiviről szóló topikról? Amúgy én senkire nem haragszom, úgy gondolom, hogy tartósan félreértettél csupán dolgokat. Ha megnézed a fagytűrőben tett utolsó hozzászólásaimat, láthatod, hogy végig a békítő szándék vezérelt már e topik megalapításakor is. Ez élesen különbözik azoknak a személyeknek a kötekedő, direkt konfliktuskereső hozzáállásával, akikkel ott legutóbb beszéltem. Említettem, hogy vannak, akik mindkettőben hozzászólnak. Ez is azt bizonyítja, hogy részünkről a téma válogatja a hozzászólókat és nem személyi szempontok. Mi továbbra is szeretettel várjuk bárki hozzászólását, segítségkeresését, vagy segítő tanácsát, aki a nálunk is termeszthető, teljesen, vagy korlátozottan téltűrő gyümölcsökkel, vagy a korlátozottan téltűrő gyümölcsök termesztéséhez elengedhetetlen éghajlati tényezőkkel, netán a magyar gyümölcstermesztési szakma hiányosságaival kíván foglalkozni!
Végezetül pedig BÉKÉS, kellemes Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben, növényekben, gyümölcsökben gazdag boldog Új Évet kívánok Neked és teljes Családodnak, minden kedves ismerősödnek!
Csatlakoznék én is Jozso48 válaszához, jártam már náluk és valóban teraszos kialakítású a kertészetük, a másik pedig, hogy fólia alatt vannak a növényeik, amelyeket szükség esetén a betett teraszhősugárzókkal fűtenek is....
Zombai kertészetről hadd említsek meg még annyit azok kedvéért akik nem ismerik,
hogy a Rappai úr kertjén belül van három szint,amelyek közt több méterben mérhető
a különbség.A családi ház utcafrontban van és azt valóban fagyzúgos mély terület-
nek vehetjük(ezzel együtt szépen kifejlődött fagyálló banáncsoport van a kapu előtt,
amelyen látszik,hogy jól érzi magát).A következő szint az üvegház mögötti terület,
amely már néhány méterrel magasabban van.A nagy fóliasátrak már egy alapos kapaszkodón érhetőek el,legalább 5 méter szintkülönbség,ha nem több.A foliasátrak mögött egy meredek még nagyobb szintkülönbség van,tehát,ha az utcafrontról a telek legmagasabb pontját vesszük alapul egyetlen telken belül minimum10-15 m
a szintkülönbség.Én úgy gondolom mindegyik szinten más klima van és fokokban is
mérhető a különbség.Nos ha egy telken belül ekkora szintkülömbségek vannak,
képzeljük el egy dimbes-dombos nagyobb település esetén micsoda különbségek
A Szu-ból származó 2 db jó sok éve(kb. 6-7) kint van, ezért erről van több tapasztalatom. A melát egy éve ültettem, és egy-egy Li-t és Lang-ot pedig 2 éve, egy hónapja pedig egy Rotondo-t.
Azt nem tudom, hogy vannak-e fagyérzékenyebb jujubák, de nekem ezeken még soha semmi fagyási sérülés nem volt, pedig a kertem kitett szeles részében van.Téli takarást sem kap, nyáron vizet is csak elvétve. A nyári szárazságot is nagyon bírja, tavasszal későn indul ezért tavaszi fagykár sem volt soha.
Szóval szerintem az ország bármely részén bátran ültethető !
Ottnon nincs netem, ezért legközelebb Január 5-én bukkanok fel legközelebb.