Félérett, kemény őszibarackból kiváló befőtt készülhet. Persze sok munka, az éretlen barack nehezebben jön le a magjáról. Én most tettem el vagy 10 kilót, alig lett benne fél barack, csak farigcsáltam le a magokról. Hámoztam is, teljesen szétment a kezem. Muszáj volt ritkítani még érés előtt, nehogy letörjön az ág. Teljesen éretlen, de már sárga.
Barackhámozás: majd 40 évig hámoztam :( Aztán pár éve kaptam sok barackot, időm nem volt, még dolgoztam, a barack egy része állt pár napot, már hámozhatatlanra érett... feladtam a tanult módszert, azóta a sorrend: mosás, felezés, főzés, botmixer, főzés, cukrozás, üveg, szárazdunszt.
Nem mondom, hogy nem finomabb a régi módszerrel főzött dzsem, de rengeteg munka. Ha van olyan géped, ami nagyjából kiszedi a héjat, szerintem használd.
Meg tudnátok mondani, hogy néhány mázsa zöld öszibarackkal mit lehet tenni?
Nagyon-nagyon öregek a fáink, több, mint 80 évesek, és sajnos egyre többen adják föl a földi létet; általában mindig ugyanúgy: érés táján nem bírják el a termés súlyát, és egy szép reggelen a földön fekve találom öket. Nagyon szomorú vagyok, mert nagyon finom a termésük, és gyerekkorom óta a helyükön álltak. Most is épp így jártam; "szerencsére" ezúttal csak egy fél fával. Alsó hangon van rajta vagy 15 kiló.
Jó kérdés ez a kopasz barack. Szerintem ízlés dolga.Anyukám annak idején tett el kompótnak,befőttnek kopasz barackot.Az nem volt meghámozva,jó volt úgy is.Én nem szoktam,mert nálunk a sárga húsú őszibarack a sláger télen,így abból teszek sokat :)
A lekvárnak meg szerintem próbáld ki egy kevéssel s ha ízlik mehet héjastól...
HA már őszibarack.Tavaly tettem el a Kaldeneker féle őszibarack krémlevest szederrel.Nagyon finom!
A gyerekeidet Te magad mutattad, amikor ültettétek be a fóliát. A konyhádat meg húsvét táján egy szép reggeli tál készítésekor, ezt is Te magad mutattad. Olyan képet is tettél fel, ahol magad is látható vagy a konyhádban. Már bocsánat, hogy megjegyeztem... Miért, mit gondoltál hogy honnan tudom ezeket?????
Csináltam kakaós piskóta szerüséget, sütőporos. Miért repedezik meg a teteje? Már nem először történik. Sok a sütőpor? 165 fokon sütöm.Tök egyszerű recept lekvár is van benne , mindent összekeverünk egy tálba sütőpapíros tepsibe öntve kell kisütni . A tészta előkészítése a sütésre 7 perc, ha sietni kell akkor 6:)))
Az eltérés csak annyi, hogy a szomszédomtól veszem frissen vágva tisztítva 1700 ft/db konyhakészen. Kettőt szoktam venni és szétválogatom -sütnivaló-pörkölt-leves a májat gyűjtöm és 4 nyúl után hagymás gombás nyúlmáj+rizibizi a főétel.
két hét mulva fürjeket kapok tisztítva 600/db. első alkalom lesz.
Előfordulhat, hogy első évben magszárba megy, ehhez elég kiültetés után egy nem várt hideghullám.
Ha tényleg magszár, és nem akarsz belőle magot, akkor nyugodtan kitörheted.
Nagyobb már nem lesz, mert a magszár után már nem nevel levelet, maximum oldalra kitörnek másodlagos magszárak...
A levélszár tisztítását én úgy csináltam, hogy eldarabolva mindkét oldalról megpróbáltam kis késsel lehúzni az esetleges szálkákat. Pont mint a rebarbaránál, vagy zöldbabnál. Én a rebarbarát sem pucolom...