A zsákján található javallat szerint 2-5%-os oldatként szabad használni, azaz 10 liter vízben 200-500 grammot kell feloldani. Én óvatosságból 2%-ost keverek, és inkább abból öntözök bővebben.
Köszönöm ,hogy megnyugtattál a marhatrágyával kapcsolatban. Azt én is tudom , hogy a trágyák adagolása figyelmet igényel, mert közvetlen érintkezve "kiégeti" a növény gyökerét is! Tápanyaghiányt.....azt még nem hallottam, a keserűsó belocsolással egyetértek, de csak módjával, inkább többször,én is használom.
Marhatrágya nem okoz levélsárgulást, tápanyaghiányt. Ha túl sok a tápanyag, abba persze belepusztulhat a növény, (gyökérzet elpusztul, hajtáscsúcs leszárad stb.) de nem hiánytünetekkel.
A meszes talajon a magnéziumhiány viszont sokszor probléma. Sok meszes talajt nem kedvelő növény pont azért nem él meg ott, mert a magas kalciumszint miatt hiánya lesz a kalciummal rokon magnéziumból. Igazából savanyú talajra nincs feltétlenül szüksége, csak bőséges magnéziumellátásra, hogy meglegyen az egyensúly. Úgy néz ki, a kivi is ilyen, vélhetően ezért díszlik gyönyörűen sok helyen a mészköves-dolomitos horvát kertekben is.
A drága tápoldatnál (ami egyébként lombtrágyaként nagyon jó a magnéziumhiány tüneteinek elmulasztására) olcsóbb megelőző megoldás magnézium-szulfátot (keserűsó) venni pár kilós kiszerelésben egy kertészeti boltban, és abból belocsolni néhányszor a nyár közepéig a magnéziumigényes növényeket (kivi, szelíd gesztenye, magnólia stb.)
Talajcsere amúgy is adott, elég nagy felfordulások voltak nálam tereprendezés címén, még nem értem a végére. Milyen mélységben és területen kell egy tőnek előkészíteni a talajt? Nagyon fekete lápi virágföldem/tőzegem van még kb. 2 köbméter. Ezt tudom beforgatni a helyi köves/erdei agyagos talajba.
Én az öreg töveimen néhány bimbónál már látom az egyik jellemző különbséget a fiú és a lány között: a porzós virágoknál a főbimbó hónaljában sokszor 1-2 mellékbimbó is fejlődik, míg a termős virágok többnyire egyesével állnak. Tehát ha az új hajtásokon egy-egy levél hónaljában magányos bimbókat találsz, akkor az a lány kivid, ha viszont 2-3-asával vannak (egy nagyobb mellett kisebbek is megjelennek), akkor az a fiú.
Szia Pestől nem messze lakom.Nálam a kivik csak most bogyóznak, valószinüleg nálad is igy van.Tehát még nem tudhatod milyen nemü virágod lessz.A tö alapján nem biztos hogy az aminek eladták .Általában előbb a fiúk virágoznak és csak 1-2 évre rá a lányok. Legalább is nálam ez a tapasztalat.De szivessen meghalgatnám mások tapasztalát is. Üdv TATI
pár éve vettünk egy kiwi párt, és idén előszőr úgy néz ki hogy virágozni is fog. a gond csak az, hogy valószínűleg csak a termős. Éppen ezért szeretném megkérdezni, hogy van-e valaki budapesten, aki tudna nekem adni egy porzós virágot, hogy betudjam porozni "mesterségesen" a termős kiwimet? Én 10. kerületi lakos vagyok.
Én szintén a Mecseken lakom, és én is próbálkoztam/próbálkozom kivivel.
Nálam már sajnos 3 termő példány is kipusztult, valami megtámadta a gyökerüket. A porzós növény erőteljesebb és ellenállóbb, mint a termős.
Ahogy írod, nem túl jó, sziklás a talaj. Ha kivit szeretnél, én teljes talajcserét javasolnék, valamilyen jó minőségű kerti földdel, amit savanyú tőzeggel lehetne savanyítani. A kivi víz- és tápanyagigényes, nálunk nem árt neki adni magnéziumot (keserűsó) és vasat (vasgálic) sem. Az öntözéshez a legjobb az esővíz, ha van ciszterna, mert itt a kútvíz és a csapvíz is nagyon meszes, és idővel elmeszesíti a talajt.
Köszönöm! Tényleg itt van tőlem 2 km-re. Nem ismertem.
Közben olvasok vissza és leveleket is kaptam.
Be fogok nézni ide, viszek fényképezőt is. Olvastam, hogy korábban nem mindenki volt elégedett velük, nem egészen azt küldték, amit vártatok. Ha valaki ez miatt vaccilál, akkor szívesen megyek előre fotózni, rendelést ez alapján összerak(at)ni, hogy ne legyen meglepetés.
Beszerzési helynek neked a cserkert.hu-t ajánlom, ennél olcsóbban nem tudsz kivit beszerezni, van Hayward plusz Tomuri, meg egyéb fajták. Ha érdekel, datolyaszilva is van több fajta, ha még nem ismered, feltétlen próbáld ki.
Csomagban is küldenek, de sztem neked nincs túl messze elmenni érte.
Talajigény tekintetében olvasd el e topik nem túl sok hsz-ét a tapasztalatokról.
Segítséget kérnék beszerzésben, termesztésben. Mecsek déli lejtőn lakunk, ide keresek növényt. Magas a napsütéses órák száma, kellmes a klíma, a füge 2* is beérik, de van hogy a 3. terméshullámot zölden teszem el.
Elolvasom az egész topicot, csak most szorít kicsit az idő, mielőbb ültetni kell, kicsit későn találtam rátok! Milyen talajt igényel? 3-4 termő +1 porzó kéne, kipróbált, jó hozamú, izletes fajtából. Sajnos én csak a féléretlen boltit ismerem, ideje változtatni. :(
Egy nagyjából 4*8m-es területem van neki, ahol vízszintes érnyékolónak szeretném idővel kinevelni egy fiatal diófa szomszédságában (gyerekeknek lesz alatta ez az). Azt hallottam, hogy kedveli a félárnyékot. Ez egy kicsit szelesebb oldal.
Széltől védetebb helyem csak a háztól keletre van, ahol a ház+pince határol két oldalt. Sajnos itt termőtalaj nem sok van, elég sziklás, nem tudom szeretné e. Lenne értelme nagy dézsába, hordóba tenni? Van annak jövője?
Köszönök minden választ, előre is! Ha tudtok konkrét helyet, ahol be tudnám szerezni, hozzáértőtől, annak nagyon örülnék!
Sziasztok!ELültettem a kiviket,már a rügyeik megindultak (érdekes módon főleg azoknak,amelyeket egyenesen a kertbe dugványoztam,és rájük átlátszó vedret fordítottam.Atrh ur amiket írtál hormonokat gazdaboltban szerezhetők be? Köszönöm a válaszodat!
Tavaly tavasszal ültettem ki kiwit (nagy termésűt) és télen csak az alsó harmadát takartam be. Most kellemesen meglepődtem, mert látom, hogy a takarás feletti részen is szépen elkezdett hajtani, pedig -18 fok hideg is volt itt Szeged környékén.