"...csak a megélhetést keresi az ember, hogy elörébb tudjon jutni."
Ha csak a megélhetést keresed, azzal itt nem jutsz előbbre ! Sőt ! Egyre jobban lemaradsz a többiektől. Itt a dzsungelben vagy, nem az állatkertben, mint keleten a vörös paradicsom idején, ahol mindenki aszisztálva volt. Sokan még mindég, ehhez vannak szokva.
Sajna.... jo volt az ötletem, de nem így működik a dolog! :(((
Igazatok volt! Nem mintha nem hittem volna nektek, de olyan hihetetlennek tűnt! Hogy el kell menni párizsba egy db papírért!? Hát ez van! Párom nem nagyon örült neki és mondta is, hogy ne is csináljak semmit, mert nem tudunk elmenni (nincs szabija).... Annyit mondott, hogy azért kérdezzem meg a bordeaux-iakat, hátha.... mert azt kocsival is +járnánk 1 nap alatt (hiába mondtam neki, h rákérdeztem telón, csak párizsban lehet megcsinálni) ő is olyan, mint én :))) De ők meg nem veszik fel a telót...
Az anyakönyvi kivonattal kapcsolatban pedig rákérdeztem, a magyar konzulátusnak tökmindegy az évjárat, ők azt mondják, a franciáknak kell. Barátom megkérdezte a franciákat és azt mondták, h nekik is tök mindegy! Ugyh sztem ez bíróság-függő... aminek örülök, mert van 1szül.kiv.-om(2000-ben kértem ki, melókhoz, sulikba mindig ennek a másolatát vittem) tavaly, mikor hazamentem 1szer, lefordíttattam franciára (hátha kell majd, gondoltam, legyen 1nálam...) legalább ez +van! Közben beszéltem tesómmal (ő németbe ment férjhez annó) és ő is mondta, h nem volt 1szerű elintézni a papirokat és neki is 3hónapos anyakönyvi kivonat kellett! Meg anyukámmal is beszéltem és ő is mesélte, h emléxik, mennyi helyre kellett neki ide-oda szaladgálni (még a mo-i német konzulátusra is el kellett mennie) na de azt miért?! hihetetlen! bár akkor még nem voltunk az eu-ban...
És rákérdeztem a családi állapot igazolásra is, amit ugye csak pesten lehet kikérni (azt hiszem piela te írtad, h talán ezért még pestre is kellett menned!) hát igaz!(azért, mert külföldre kell!ha magyarban házasodnál magyarral, akkor nem lenne ekkora cécó, a helyi hivatalnál is odaadnák...) De ezt is ki lehet kérni 1meghatalmazottnak és ki is postázzák (csak gondolom a szokásos szitu, ezer év, mire megjön, ezért mehettél fel érte) viszont ennek van 90napos érvényességi ideje!
Amúgy az otthoni iratok kikérése meghatalmazott által is önkormányzatfüggő. Mi kisvárosban élünk, ismer mindenki mindenkit... ott is rákérdeztem telón, mert én nem jelentkeztem ki otthonról (nem tudtam, h ez így működik...) és mivel ismerjük az okmányirodás csajt, azt mondta "hááááááát, elfogadom, ha anyukád egy meghatalmazással jön és úgy jelenti be a kinnttartózkodásod" (mert így ingyenes ugye, a konzulátuson meg 40€)
Hát igen, ez most a magyar bürokrácia.... emkéxem, míg otthon voltam és kellett vmi fontosabb dolgot intézni, azt tuti nem lehetett otthon! Minimum a megyeszékhekyre kellett menni! És csodálkoznak, h mekkora a forgalom a nagyobb városokban meg milyen szennyezett a levegő! Mert boldog-boldogtalannak el kell mennie a nyagyvárosba ha a wc-papírnál fontosabb dolog kell neki! Itt kb. 10km-ren belül elintézek mindent! Pedig falun lakok! És a legközelebbi város sem nagy! De minden van!
Na mindegy, ez van! Már kezdek lenyugodni... :)
Amúgy lenne egy másik Tma is, ami érdekel: szokott valaki sütit sütni? mert nekem ez a hobbim, de nem igazán találok kellékeket... carrefour, intermatché, auchan, géant... ezekben a vaníliás cukron kívűl nem sok extra kapható! És túró vagy túróhoz hasonlót lehet valahol kapni? és ha igen akkor hol és mi a neve????? Nagyon ennék már jó kis túróscsuszát!!!!!!! ;)
igen én dolgozom, bàr nem volt konnyu a végzettségemnek megfelelo àllàst talàlni.(vegyész)
Elég jol beszélek, de sokat kell tanulni hozzà :) elég sok nyelvtanfolyam van (ingyen vagy minimàlis juttatàsért), szinte minden vàrosban, nekem rengeteget segitett..
màr sokan irtàk elottem is, nyelvtudàs nélkul csak az "alja" munkàra van esély, vagy még arra sem..
Elég furcsànak talàltam az elobbi hozzàszolàsodban miért is segitene az àllam Neked?
Magyarorszàgon mit is segit?
Itt még mindig sokkal jobbak a korulmények és a lehetoségek...
Gyenge nyelvtudassal mehet meg pizzafutarnak, taxisofornek, esetleg egy interimen keresztul az epitoiparba(bar ehhez hasznos ha tud lengyelul) es persze ha ferfi akkor a legioba:-)
De azèrt megkèrdeznèm, hogy 20 èves fiatal jo fizikumu sràcnak valami melot nem tud valaki ide kinnt? (segèdmunka gipszkartonozàs ilyesmi... ami nem igènyel nagy nyelv tudàst!
Tudom nem szeretitek..... De azèrt megkèrdeznèm, hogy 20 èves fiatal jo fizikumu sràcnak valami melot nem tud valaki ide kinnt? (segèdmunka gipszkartonozàs ilyesmi... ami nem igènyel nagy nyelv tudàst!
Erdekes, hogy az én baràtnôm is (akivel 30 éve egy tàrsasutazàson jöttem ki Pàrizsba) ezt a WC-problémàt hozta föl oknak arra, hogy ô miért nem maradna ebben az orszàgban. :))))
Létezik még a Bricostore és a Bricomarché is. A Castorama szvsz a legdrágább. A legolcsóbb a Brico Dépot bár az olcsóságért cserébe nem a legjobb minőséget kapod.