Keresés

Részletes keresés

peter_agardi Creative Commons License 2008.03.13 0 0 586

Sziasztok!

Albertet tényleg elnyelte a föld, elérhetetlen egy hete... :-/

Mi az 5-ben leszünk és most van csempeválasztás, ezzel kapcsolatban vannak kérdéseim. Voltunk a Palatinusban csak ott nem nagyon voltak felvilágosítva.

fürdőszoba:

Itt nekem teljesen tiszta, hogy vagy a Palatinus-féle alapcsempék, vagy felárral az ottani csempék közül bármit lehet választani a padlóra és a falra is, ez OK.

mellékhelység:

Itt gondolom ugyanaz van mint a fürdőszobában.

közlekedő + ebédlő + előszoba:

Itt a padlóra való hidegburkolatot a Palatinusban kéne kiválasztani ugyanúgy?

konyha:

A hidegburkolat itt is Palatinusos?

Ha a falra is szeretnénk itt csempét, akkor az már a konyhastúdióra tartozik vagy az is még Palatinus? Jár a konyhafelszerelésen kívül ide alapból csempe a falra vagy nem?

Köszönöm előre is.

Paco155 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 585
És hogyan, ha nincs kivezetve a csap? :P
Előzmény: az optimista (582)
Paco155 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 584
Nem a vízdíj érdekel basszus! Azt így is úgy is kifizetném, akár be van kötve akár én locsolom.

Hanem egyrészt az, hogy egy feltehetőleg hamis információ alapján nem rendeltem meg a víz kivezetést. Azért csak feltehetőleg hamis, mert még múlt hét csütörtökön is mást mondott az generálkivitelező, mást az építtető, és mást a nemtudom ki (közös képviselő?)
És ha így van, tehát nem lesz a kertkapcsolat locsolva akkor nem kívánom a büntetődíjat kifizetni a tervezésre hanem csak a normált, mintha az első egyeztetésen lennék. Ugyanis nem én basztam el.

Másrészt jó lenne már valami végleges álláspont, hogy tudjam zaklassam-e Kupait, vagy sem.
Előzmény: sancarlosp (583)
sancarlosp Creative Commons License 2008.03.13 0 0 583
Szia,

A lakógyűlésen tényleg elhangzott, amit optimista ír, saját kert, saját víz. Viszont az is igaz, hogy a locsolás után (ha van külön mellékmérő), nem kell csatornadíjat fizetni.
Előzmény: Paco155 (581)
az optimista Creative Commons License 2008.03.13 0 0 582

uhhh, hát ez valóban nem mindegy kérdés!

Én az első lakógyűlésen ezt a kijelentést hallottam: saját kert, saját gondozás, saját víz.

Arról a lakógyűlésről nem készült jegyzőkönyv így írásban nincs megerősítve.

Valóban kicsit zavaros az ügy.

De ha elutaztok szabira én meglocsolom a kertedet szívesen, hogy ne száradjon ki:)

Előzmény: Paco155 (581)
Paco155 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 581
Akkor pontosítom a kérdést.

Amikor megvettük a lakást rákérdeztünk erre. A válasz az volt, hogy a kertkapcsolat is be lesz kötve a kert locsolási rendszerébe, és értelemszerűen a kertkapcsolatos lakásoknál több lesz a közös költség a vízre. Mivel kb ez lenne a korrekt megoldás így ezt megnyugodva vettük tudomásul, és nem kértük a műszaki egyeztetésnél, hogy húzzanak ki egy vízcsövet a külső falra. Ugyanis jelenleg is kertkapcsolattal élek, és tudom milyen naponta a fürdőből kihúzni a gumicsövet, hogy este meglocsoljam a füvet.

Ezek után most nemrég itt olvastam, hogy NEM lesz bekötve, megkérdeztem Leonórát, Ő továbbra is azt mondta, hogy be lesz kötve, a vele szemben ülő sarokban ülő ember (nem tudom ki és milyen minőségben) közölte, hogy nem lesz bekötve. Kupai Albert azt mondja, hogy nem tudja, utánanéz, de szerinte az a megfelelő ha be van kötve, hiszen ha valaki elmegy két hét szabadságra nyáron akkor a ház mellett lesz egy nagy sárga folt?

Szóval jó lenne ha valaki mondana már valami olyat ami biztosan igaz. Ugyanis ha öntözve lesz akkor szó nélkül fizetem a plusz költséget, de ha nem lesz akkor valahogy meg kell oldani a locsolást. És ebben az esetben bizony kérni fogom a külső csapot - az extra tervezési díj felszámítása nélkül, ugyanis az Ő hibájuk miatt nem került bele az első egyeztetésbe.

Varga úr?
Előzmény: az optimista (579)
az optimista Creative Commons License 2008.03.13 0 0 580

http://www.vizmuvek.hu/pages.php?p=0_3_4

íme egy link a locsolási mellékvízmérőről

Előzmény: Paco155 (578)
az optimista Creative Commons License 2008.03.13 0 0 579

Bár nekem nem kertkapcsolatos a lakásom, de annyit tudok, hogy a saját kertet mindenki saját maga gondozza, öntözi majd saját vízből.

Elvileg a Vízműveknek a locsolóvízből nem kell a csatornadíjat kifizetni (hiszen amit ellocsolsz nem a csatornában köt ki hanem a kis növényzet fogja felszívni), de ahhoz kell egy olyan vízkiállás, külön óra meg ilyenek.

Meg kéne érdeklődnöd a műszaki vezetésnél, hogy ezzel mi a helyzet. Mondjuk ez a közös kertrészre is vonatkozik, így a mi érdekünk is lenne hogy csatornadíjat ne fizessünk a locsolásnál.

Előzmény: Paco155 (578)
Paco155 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 578
A gázfogyasztást én is kazánonként gondoltam, de arra lesz egy fogadásom, hogy a melegvíz és a fűtés hőmennyiségét nemfogják külön mérni.

No de ne legyünk pesszimisták, majd meglátjuk.

Viszont eszembe jutott a másik kérdés. Van valakinek kertkapcsolatos lakása? Kinek mit ígértek a kert öntözésével kapcsolatban?
Előzmény: gpz (577)
gpz Creative Commons License 2008.03.12 0 0 577
Én úgy gondolnám, hogy mivel minden házban van külön kazán, ezért célszerűnek tűnne kazánonként mérni a gázfogyasztást. Egy gázóra kazánonként nem tűnik nagy luxusnak... A hőmennyiségmérés sem egy nagy tudomány. Egy-egy plusz vízóra kell a kazán két kimenő melegvízcsövére. A hőmérsékletkülönbség mérésére nem tudom, van-e beépített berendezés ezekben a kazánokban, de a használati melegvízét akár meg is lehet becsülni kb: a bejövő 10°C körüli, a kimenő meg 50-55°C, de ez nyilván beállítható. A hőmennyiség pedig a hőmérsékletkülönbség és az összes felmelegített víztömeg szorzata. Az elfogyasztott gázt pedig egyértelműen szét lehet osztani a HMV és a fűtés összes hőmennyiségének arányában. (Fűtés esetében meg a tömegáram és a hőmérsékletkülönbség szorzatát kell integrálni az idő függvényében, de gyanítom, hogy ezt a kazán maga megcsinálja.)
Előzmény: Paco155 (576)
Paco155 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 576
Hümmmm......

Ez így marha érdekes lesz, hacsak nem lesz külön kazán és külön gázmérő óra a melegvíznek és a fűtésnek. Egészen pontosan nem érdekes lesz, hanem nem fog működni.
Csak a legalapvetőbb kérdés: Egy gázóra esetén hogyan választják szét a fűtésre illetve vízmelegítésre fordított energiát? Milyen arányban osztják? Mert mérni nem tudják, ugyanis a korszerű kazánok a visszatérő fűtésvezeték maradékhőjét hasznosítják az ivóvizi kör felmelegítésére.

A 15 ft/kWh az nagyjából reális érték, jelenleg egy 2 éve épített házban vagyok szb tag és 14,450881612 ft/kWh volt a 2006.10-2007.03 idény átlagos fűtési költsége.

Közben előkapartam a 2007 őszi adatot is, a vízmelegítés 17,96 ft/kWh-ra jött ki. No igen, felment a gáz ára....

Viszont az embereket úgyis csak az érdekli, hogy egy köbméter melegvíz mennyibe, fog kerülni nos az ehhez tartozó számításokból egy részlet:
2006.07-2006.10 között egy köbméter víz felmelegítéséhez 87,8482974 kWh energia kellett tehát a víz+csatornadíjon felül (ami 392,66 ft/m3 volt akkor) 1037,03 forintot kellett a melegítésére kifizetni. Ez egy háromtagú családnál havi 7m3 melegvíz fogyasztás mellett 10000 forintot jelent havonta. Ebből 7000 a melegítés és kb 3000 a vízdíj. Plusz a hidegvíz szintén 7 köbméterrel ismét 3000 ft.

Összegzés: Iszonyúan kíváncsi leszek a vízmelegítés elszámolására.

Előzmény: sancarlosp (575)
sancarlosp Creative Commons License 2008.03.12 0 0 575
Szia,

Próbálok segíteni, de pontosan én sem tudom (vagy esetleg rosszul tudom). Tök jó lenne, ha ezeket a kérdéseket fel lehetne tenni az Európea oldalán, de még nem jött meg a belépési „engedélyem”.

A melegvíz vízfogyasztását is a Vízműveknek kell fizetni, csatornadíjjal együtt. Viszont a melegvízfogyasztást le kell majd jelenteni a társasház üzemeltetőnek, aki kiszámolja, hogy mennyi gázt fogyasztottál a víz melegítéséhez, és arról kapsz egy újabb számlát.

A gond ennél ugyan az, mint a fűtésnél. Mondanak egy becsült szorzó számot (a fűtésnél most 15 Ft / kw), kifizeted, de a végén, ha rosszul lett becsülve, ki kell fizetni a különbözetet, illetve nyilván ide számít majd a veszteség is (lsd.: plombálás).

Elhangzott a lakógyűlésen, hogy a 15 forint nagyon olcsó. Ami igaz, de mi van, ha rosszul lett becsülve?
Nem a különbözet kifizetése a gond, mert ez természetes, hanem, az, ha pl ez évi egyszer történik csak meg, mert az egy komoly összeg is lehet.

A víznél annyival rosszabb, hogy ott nincs hőfok mérve, tehát még „igazságtalanabb” a rendszer. Persze erre nincs tökéletes megoldás (bocs van, de az drága). Azt azonban jó lenne tudni, hogy a gázmérés házanként, lépcsőházanként, történik-e (vagy teljes lakópark), illetve, hogy a különbözetet milyen időközönként számolják ki (jó lenne havonta), és hogy hogyan oszlik szét (lépcsőház, ház, lakópark)
Előzmény: Paco155 (573)
Paco155 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 573
Olvasgatva a lakógyűlésről írt beszámolókat és Varga Úr hozzászólását én valamit nem értek, fel tudnátok homályosítani?

Ez pedig a mérőórák kérdése.
A villany az tiszta, be kell jelentenem az Elmünek, és oda fizetem.
A hőmennyiségmérő is tiszta ami a fűtést méri, a mutatott érték és a ház teljes fűtésére fordított gázszámla alapján költségmegosztásos módszerrel fizetem a ház felé az általam felhasznált energiát.

A víz az ami kavarodást okoz bennem. Ha jól értettem akkor a hidegvizórát be kell jelenteni a vízműnél, a nevemre írják, és nekik fizetem a víz és csatornadíjat.
A melegvízórát viszont megint a háznak fizetem. Víz és csatornadíjjal együtt? Vagy csak a melegítés díját? De ha csak a melegítés díját akkor a vízdíjat kinek?
sancarlosp Creative Commons License 2008.03.12 0 0 572
Szia fenyessz

Annak ellenére, hogy én is elég sokszor bíráltam dolgokat, illetve az általad is említett éles vitákban is részt vettem (vagy én kezdtem), nagyon ajánlom a Liliomot. Mi jól érezzük magunkat, és a lakás is jó. Apróbb dolgok vannak, de szerintem mi még mindig összetehetjük a két kezünket!

„Nem én vagyok” tök igazad van, de szerintem kár erre energiát pazarolnod!

Varga úr, szerintem valamit félreértett, ne vegyen mindent a szívére!
Előzmény: fenyessz (569)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.12 0 0 571

Kedves Mindenki!

3 napja próbálom elérni a Kupai Albertet (Murus) műszaki egyeztetéssel kapcsolatban, de a telefonja (amit nekem megadott) ki van kapcsolva. Tud nekem valaki segíteni egy másik telefonszámmal, ahol elérhetem őket?

Előre is köszönöm.

Ja, és egyébként mindenki meg van elégedve a konyhabútoros céggel?? nekem gagyinak tűnik iszonyú drágán... olyan ráfizetési különbözetet hoztak ki a kiválasztás után, hogy hanyatt estem.

gpz Creative Commons License 2008.03.11 0 0 570
Hajrá!
Nekem eddig még nem volt negatív tapasztalatom, igaz még nem is lakom ott :-)
Előzmény: fenyessz (569)
fenyessz Creative Commons License 2008.03.11 0 0 569

Kedves Lakók!

Felmerült bennünk komolyan, hogy vásárlunk egy lakást a Liliomdombi lakóparkban.

Sok véleményt végigolvastam a fórumon, elég éles vitákat is.

Nyilván ez egy nagy döntés minden család életében. 2 hónapos kislányunkkal talán mégnehezebb ezt meghozni.

Hálás lennék, ha segítenének ebben néhány sorral.

Köszönettel és üdvözlettel

Fényes Szilárd

Liliomdomb Creative Commons License 2008.03.10 0 0 568

Tisztelt Liliomdombiak!

Tisztelt "nem én vagyok"!

Még egyszer a lakógyűlésről.

A jogi helyzetet az eddigi két lakógyűlésen is elmondtam.

Társasház jogilag az után tud megalakulni, amikor a tárasasházi albetétek megnyílnak a tulajdoni lapon a Földhiatalban. Ez akkor lesz, amikor mind az öt épületnek használatba vételi engedélye lesz. Sosem mondtunk mást, mindig ez volt a hivatalos közlésünk.

Hivatalos társasházi közgyűlést akkor lehet majd tartani, ha a társasház  alapítás ténye a Földhivatalban bejegyzésre kerül.

Mi lesz addig? A Liliomdomb Kft. úgy látja helyesnek, hogy addig úgy működünk, mintha társasház volnánk. Ezért tartunk lakógyűlést közgyűlés helyett. És addig formailag is úgy kívánunk működni mintha társasház lennénk.

Tehát bevonjuk, bevonnánk Önöket a társasház életét befolyásoló döntésekbe, és a működtetés felelősségét, terheit is szeretnénk megosztani, átadni Önöknek. Nem akarunk eldönteni mindent az Önök feje felett, hanem megkérdezzük a véleményüket erről. Döntsünk közösen. Ez lehetőség arra, hogy a saját életkörülményeikről Önök döntsenek, és felelősség is. Mi tiszteletben kívánjuk tartani az Önök döntését.

A lakógyűlés nem "bohóckodás", más formáját én nem ismerem annak, hogy demokratikusan dőljenek el a dolgok. Ön mit ajánl?

Tisztelt "nem én vagyok"!

Lehetne máshol tartani a lakógyűlést. Vállalja, hogy megszervezi? Ki fizeti ki a bérleti díjat? Vessék föl az üzemeltetőnek. Ez nem a Liliomdomb kompetenciája. Tessék, szabad a pálya.

Válasszanak jobb levezető elnököt. Tessék, a következő lakógyűlésen vessék föl az elején. Csak annyit kérek, hogy olyat válasszanak, aki legalább alapfokon tisztában van ennek a jogi szabályozásával.

Miből gondolja, hogy a garanciális javításokat a közös költségből intézik? Nem abból. (Bocsásson meg, de mire alapozza ezt? A lakógyűlés által jóváhagyott költségvetésben van ilyen tétel? Nincs. Akkor hogyan fizethetné ezt ki az üzemeltető? Miért tartanak Magyarországon az emberek mindenkit alapból tolvajnak? Ezt a felvetést az üzemeltető és a saját nevemben is kikérem magamnak!)

Az őrzés napokon belül megszünik, nem lesz aki beengedje a Murus-t. Tiltsák ki öket onnan, illetve ne engedjék be őket. Én nem engedem be őket, és bejegyeztetem az építési naplóba, hogy nem használhatják az utat. Az út hibáit egyébként ki fogjuk javíttatni.

Közműköltségek:

Természetesen csak azon közműszámlákat kell visszamenőleg kifizetnie a vevőknek, amit mi fizettünk ki előre, vagy helyettük. Elég sok ilyen van. Természetesen van olyan vevő is, aki átíratta az óráit (egyszámjegyű ezen lakók száma) nekik ezt nem kell megfizetniük. Számomra ez az elszámolás nem "vicces", több millió forint a ház eddigi közműszámlája. Eddig ezt finanszíroztuk. Március 1.-től nem finanszírozzuk. Át kell íratni, minél hamarabb, annál kevesebb a lehetősége annak, hogy ebből korlátozás legyen.

Az órák hitelesek, beépíteni csak előzetesen hitelesített órákat lehet. A plomba más kérdés. Azok az órák, amik az egyéni fogyasztást mérik (víz, villany), azokat a szolgáltatók fogják leplombálni, mindenkinek a sajátját. Azok az órák (melegvíz, hőmennyiség) amik a társasházon belüli elszámoláshoz kellenek, azokat, ha a társasház akarja, leplombáltathatja valami vállalkozóval, ha ezt megrendeli, és kifizeti. Ha a lakógyűlés így dönt, akkor ezt az üzemeltető megszervezi, és döntenek arról, hogy állják-e a költségét.

A társasházat létrehozzuk, de működtetni nem fogjuk, ez az Önök feladata. Hogy hogyan, annak az eldöntésében partnerek vagyunk, minden ésszerű javaslatot pártolunk.

NEM IGAZ az, hogy kifizettük a közműszámlákat? Akkor ki fizette ki? (egyébként hogyan lenne a házban meleg, vagy melegvíz, vagy áram?)

Valóban későn adta meg az üzemeltető a számlaszámot. Írt nekik valaki rajtunk kívül? Reklamált? Remélem igen. Követeljék meg tőlük, amit ígértek. A közös költséget nem a Liliomdomb Kft.-nek fizetik, hanem maguknak.

Kedves Lakók!

Ismételten kérem Önöket, hogy az észrevételeiket juttassák el a ház üzemeltetőjéhez, és vegyenek részt a ház működtetésében. Minden tekintetben. A problémáikat már nem a Liliomdomb Kft. fogja megoldani, hanem Önöknek kell ezt megszervezni. A ház üzemeltetésével kapcsolatos kritikákat kérem nem a Liliomdomb Kft. számlájára írni. Ez az Önök kompetenciája.

Szives fáradozásukat előre is megköszönöm, segítségünkre számíthatnak.

Varga Tamás

az optimista Creative Commons License 2008.03.05 0 0 567
...minden kezdet nehéz...:)
Előzmény: Briltalath (566)
Briltalath Creative Commons License 2008.03.05 0 0 566
Köszönöm a választ, a mosoly kicsit felemásra sikerült:)
nem_en_vagyok Creative Commons License 2008.03.05 0 0 565
Üdv, még nem írtam ide, új vagyok, csak most találtam rá a fórumra, aminek nagyon örülök.

Had osszam meg a gondolataimat a lakógyűlésnek nevezett dologról:

Volt egy elég fontos, és éppolyan halkan, szinte mellesleg tett mondat az Europeás részéről.

Pontosan nem tudom idézni, de kb arról szólt, hogy megszavazzuk-e a közös költségvetést, majd magának válaszolt az Európeás, hogy vagy hát nem is kell megszavazni, mert itt csak tájékoztatás van. És ez, egy elég fontos mondat volt, bár senki nem szólt ezzel kapcsolatban.

A szerződés nem a lakók és az Európea között van addig, amíg nem készül el az összes ház, hanem az Europea és a Liliomdomb kft között. Ebből kiindulva tök mindegy, hogy mit és hogyan szavazunk meg, a Liliomdomb a szerződő fél, ő dönt egy személyben. Erről szólt az első lakógyűlés. Viszont, akkor bármi, amit megszavaztunk (pl számvizsgálók), érvénytelen, de legalábbis bohóckodás volt.

Ami nekem szemet szúrt, (illetve fület, mer látni, nem láttam a tömegtől) hogy számos vitás kérdésben, egyszerűen nem lehetett beszélni Varga úrral, vagy lerázta, vagy lezárta egyszerű frázisokkal a dolgot, sőt elhangzott a „Erről én nem vitatkozom” kulcsmondat is, amit „szeretek”, mert előrevezet, és nagyon praktikus.

Apropó tömeg, nem lehetne máshol tartani a lakógyűlést, ahol mindenki hall és lát mindent (nem egy 15 m2-es levegőtlen helységben)? Teljesen igazat adok Varga Úrnak abban, hogy közös érdek a társasház, de tegyük már lehetővé, hogy mindenki hallja, illetve mindenki hozzá tudjon majd szólni a gyűléseken. (mi lesz, ha mind a 200 lakás tulajdonosa eljön a gyűlésre?). És válasszunk jobb levezető elnököt, aki picit gyorsabb felfogású…

Varga Úr az Ön szájából hallani, illetve tollából olvasni, hogy „NEM-ekből nem épül semmi” elég groteszk, és ezt nem magyaráznám… (Bocsánat nem Öntől személy szerint, hanem a Liliomdomb Kft-t képviselve)

A lényeget Optimista összefoglalta, a Liliom nagyon át akarta adni az 1-es, 2-es épületet, az Európea volt akkora… volt annyira figyelmetlen és bátor, hogy átvette. A Liliom nyílván azért akarta átadni, hogy az üzemeltetést ne kelljen fizetnie, viszont egy rakás dolog még nincsen kész.

Szerintem azért volt bátor dolog ez az Európea részéről, mert innen hozzájuk megyünk, ha valami nincs megcsinálva, vagy nincs jól megcsinálva, intézze az Európea, de ne a közös költségből. Az Európea átvette a közös helységeket, akkor majd csináltassa is meg azokat saját költségén, vagy meccsezze le a Liliomdombbal, én tuti nem vettem volna át a koszos falakat, a félkész garázst és sorolhatnám

Az meg tényleg a slussz poén, hogy átadták a közös részeket, de még dolgoznak rajta, illetve a murus használja rakodásra (pl tegnap reggel is bent ált egy nagy teherautó az úton, és arról pakoltak le, elállva a teljes utat) pedig ide nem jöhettek volna már be, mert ez egy „elkerített magánterület” ugye Varga Úr?

Visszamenőleg ki kell fizetnünk a közüzemeket, ami tök rendben van, fogyasztottunk, fizessünk. Kapott mindenki egy elszámolást, ami szerintem ugyancsak vicces. Pl van rajta áramfogyasztás, de az ELMÜ szerint a Liliomdomb azt nem fizette ki.

Varga Úr, azon állítása, hogy kifizették helyettünk a villanyt az ELMU szerint NEM IGAZ, így nem is igazán értem, miért kellene Önöknek ezt kifizetnünk!

Az órák hitelesítéséről, és a meghamísításáról esett pár szó. Szerintem a hitelesítés egy dolog, de ami a lényeg, hogy tökre meghamisíthatók, aztán a főmérő és az almérők közti különbséget, lehet fizetni közösben…

A közös költség visszamenőleg történő kifizetését vicces dolognak tartom. Fizessek azért, hogy a munkások raktárnak használták az egyik garázst, és égett benne a villany? Vagy fizessem ki azt a víz, illetve villany költséget, amiből a közös részeket befejezték a munkások???? A liftben is többször találkoztam munkással, mint lakóval. Amire ha lehet, ne az legyen a válasz, hogy akkor megtiltják nekik (nehogy ennél lassabban dolgozzanak), vagy hogy akkor ezt a költséget kifizeti a Liliomdomb. Ebből vegyék már észre, hogy visszamenőleg a közös költség nagy részét a munkások generálták, azért mert még nincs készen minden.

Egyedüli közös költség, amire azt mondom, ok, az a szemét szállítás, amiért tényleg köszönet! A többi lakókra eső részt viszont ember legyen a talpán aki pontosan ki tudja számolni.

Csütörtökön megígérte a Liliom és az Európea is, hogy kiraknak mindent a faliújságra pénteken (mennyit, hova kell fizetni), semmi nem került még ki, csak a jegyzőkönyv, ami közös, nem vihető el.

Így tényleg nem lesz könnyű kifizetni a közös költséget. 5-e van, ma kell fizetni! Fizetnék de nem tudom hova. Persze hívjam fel az xy-t, aki vagy ráér vagy fel sem veszi,vagy mással veteti fel a saját telefonját, nehogy megtudjak valamit (megtörtént)

Tehát Vargaúr, igen mi (én) is szeretnénk hozzátenni, építeni, megoldani, de a körülmények még nem adottak, illetve bizonyos dolgokról máshogy vélekedünk, amit meg kéne még beszélni, átvétel előtt. Veregessük egymást vállon, mint két barát, mondjuk azt, hogy „ok, mi is elnézünk, benyelünk dolgokat, de akkor ti is”

Köszönjük az értünk tett fáradozásaikat, tényleg!

Mi is elég sokat fáradtunk hogy megkeressük azt a több tíz millió forintot, amiből kifizettük a lakásokat, amihez szerintem a társasház létrehozása járt volna, de ha nem, akkor nagyon félre értettem valamit a kezdetek kezdetén…(de, ha jól emléxem a szerződésben is ez áll)

foolery Creative Commons License 2008.03.05 0 0 564
köszönöm
Előzmény: az optimista (562)
az optimista Creative Commons License 2008.03.05 0 0 563
ehheheee :)
Előzmény: gpz (560)
az optimista Creative Commons License 2008.03.05 0 0 562

Hát igen sanjos egyedi probléma nagyon sok van, meg kell küzdeni egy-egy ilyen helyrehozásáért, ez van

A telefon/tv/net-et mindenki magának intézi a T-kel, mert ők vannak jelen a házban.

"- a házra tervezett közös költséget akkor is kell fizetni, ha a munkások használják a vizet, és az áramot?" volt szó a közgyűlésen erről, a válasz: az nem olyan sok (más pénzéből soha semmi nem sok)

"- hova lehet a szemetet kivinni?" nem tudom, állítólag a konténerekbe bele lehet rakni és fizetjük azt.

"- egyáltalán miért ilyen drága a tervezett közösköltség?" szerintem nem drága, tételesen fel van sorolva azon a lapon amit kaptunk, mire mennyit kell költeni havonta, az irodán talán az is megvan.

Redőnyös ügyben nem tudok segíteni.

Előzmény: foolery (558)
az optimista Creative Commons License 2008.03.05 0 0 561
van jkv a faliújságon!!
gpz Creative Commons License 2008.03.04 0 0 560
Kedves alapítók!
Ne felejtsétek el megvenni a mi majdani kukáinkat is, mire megyünk! :-)))
Liliomdomb Creative Commons License 2008.03.04 0 0 559

Tisztelt Liliomdombiak!

Paco155 megkeresését köszönöm, fontos dolgokra hívta fel a figyelmemet, csütörtökön találkozom a Murus vezetésével, intézkedni fogunk. Mi is fogunk erőforrásokat biztosítani erre.

hupm-nak is üzenem, hogy emiljét megkaptam, kis türelmét kérem, de a problémái jelentős részére meg fogom találni a megoldást.

foolery részére üzenem, hogy a műszaki problémákkal keresse az építésvezetőséget, a hibákat ki kell javítanunk, és ki is fogjuk.

Na és akkor a lakógyűlésről.

Mea culpa, mea maxima culpa. Bunkó dolog rágózni, utólag is elnézést kérek mindenkitől, akit ez megbántott.

Közös költség:

A közös költség kiszámítását minden lakógyűlés résztvevő megkapta. Az én véleményem az, hogy a közös költség nem magasabb, mint egy átlagos új építésű ingatlan esetében, sőt állítom, hogy jóval alacsonyabb, mondhatni töredéke néhány belvárosi, divatos új építésű ingatlannak. Aki ismer ezzel kapcsolatos adatokat más házakból, nyugodtan ossza meg velünk.

Szeretném minden tulajdonostárs figyelmét felhívni, hogy a társasház gazdálkodásáért nem "valaki más" a felelős, hanem mi, tulajdonosok. Kinevezhetjük és leválthatjuk a közös képviselőt, az üzemeltetőt. Készíthetünk új költségvetést. Lecsökkenthetjük, vagy növelhetjük a ház szolgáltatásait. Részt vehetünk az üzemeltetés ellenőrzésében.

De az Isten szerelmére: vegyék észre, hogy ezt valakinek meg kell csinálni. NEM-ekből nem épül semmi. Más munkájának a leszólásából nem lesz jobb. Kérek minden tulajdonostársat, hogy vegyen részt a társasház működésének az elősegítésében. Elősegítésében, nem bírálatában.

A Liliomdomb Kft. mint tulajdonos eddig mindazt a nem kevés munkát elvégeztette, ami a társasház alapításához kell. Finanszírozta (értsd kifizette) minden kedves lakó villany, víz és fűtésszámláját. A ház így nem fog tovább működni. A tulajdonosoknak kell átvenni ezeket a feladatokat. A társasház számláján ma 0 (ejtsd: nulla) forint van. Az üzemeltető miből fizesse ki mondjuk a kukákat? Miből fizesse ki egy évre előre (mert a liftet szállító cég csak így hajlandó szerződni) a liftek karbantartásának díját? (Hogy, ha beszorulnánk a liftbe, akkor valaki kimentsen minket.) Amikor az üzemeltető azt kéri, hogy legyen három hónapos előre fizetés a közös költségből, akkor pedig lehurrogják.

Kérem a kedves tulajdonostársakat, hogy vegyék észre: a közreműködésük és befizetéseik nélkül nem fog működni a ház. Lehet majd a lakógyűlésen felháborodni, lehet majd lehurrogni azt a néhány szerencsétlent, aki munkát is képes volt vállalni annak érdekében, hogy a társasház működjön,(ha jól emlékszem a számvizsgáló bizottság tagságára nem volt nagy tülekedés) lehet majd leváltani, de ettől nem fog menni. A számlákat pedig a tulajdonosoknak kell kifizetni, mert egyébként a szolgáltatások meg fognak szűnni.

Elnézést a szenvedélyes hangért, de a lakógyűlés bennem is mély nyomokat hagyott.  (És a fentebb írtak nem az optimista hozzászólására adott válaszok, inkább a benyomásaim a lakógyűlésről.)

Az üzemeltetőt ért kritikák egy részével amúgy én is egyetértek, tegyünk érte, hogy ez változzon.

A végére egy jó hír: mindkét ház használatba vételi engedélye megérkezett.

Varga Tamás

foolery Creative Commons License 2008.03.04 0 0 558

Kedves mindenki!

Hosszú nehézségek, és megpróbáltatások árán végre sikerült átvenni a régóta vágyott lakást,.....de úgytűnik a próbatételeknek még koránt sincs vége.

- nem működik a kaputelefon

- nem megy a fűtés, ráadásúl nincs is jól bekötve....ahol ki kéne mennie, ott jön  be.....(miért is csodálkozom?)

-az esővíz majdnem kimossa a bejárati ajtót úgy bever

- a teraszon még 3 nap múlva is csüpög a víz

csak kapkodom a fejem.......

sajnos a közgyűlésen nem volt módom jelen lenni, bár az átadásnál mindenféle papírokkal (amiből csak a lényeg hiányzik)és kulcsokkal elláttak bennünket, 3 perc alatt flegma módon.

segítséget szeretnék kérni:

(azt már tudom, hogy az elműt, és a vizet magunknak kell átiratni)

De, hogy a telefont , és kábel tv-t kikkel kell intézni? ki a szolgáltató?..... az állítólagos Europeát, mindenkinek külön kell felkeresni, vagy ők veszik fel a lakókkal a kapcsolatot?

- a házra tervezett közös költséget akkor is kell fizetni, ha a munkások használják a vizet, és az áramot?

- hova lehet a szemetet kivinni?

- egyáltalán miért ilyen drága a tervezett közösköltség?

- és ha valaki akinek már van redőnye, és tudna ajánlani valakit akivel meg volt elégedve?

Előre is köszönön a segítségeket, talán hamarabb kapok válaszokat mint az irodában.

az optimista Creative Commons License 2008.03.04 0 0 557
Próbálok Briltalath válaszolni a kérdésedre.
Röviden összefoglalva a lakógyűlés arról szólt elsősorban, hogy a Varga Tamás úr minősíthetetlenül rágózott.:) nekem kb. általánosban tanították meg h nem illik, vagy legalábbis nem így.
Komolyra fordítva: a lényeg az volt, hogy most már a Társasház vegye át a költségeket. Nem szólt semmi az épület átadásról, amint láthatod ez nem történt meg (vagyis megtörtént, de csak csöndes sumákolás megy az Europea meg a Liliomdomb között ebben a kérdésben szerintem) A teherautók továbbra is itt járkálnak a Társasház magánterületén, a munkások továbbra is dolgoznak a két házon, vagyis inkább csak ácsorognak meg kávézgatnak, van aki energiaitalozik egész nap és ettől telefonálni is gyorsabban tud (egész nap). Nah, szal nem változott semmi.
Úgy tudom az Ilonától be tudod szerezni a jegyzőkönyvet, a Társasház alapítóját, a szervezeti és működési szabályzatát.
Az Europea oldalán van egy fórum amihez igényelni kell a jelszót és a felhasználónevet, hogy kitől azt nem írtam fel, mert a jkv-ban benne van állítólag. Bár ezt is kétlem, mert szegény Tibor volt a jkv vezető -nem hiszem, hogy ez a fő „profilja”- így nem biztos h részletes. Megválasztottuk a számvizsgáló bizottságot is, ez is benne van a jkv-ban.

De ami mindezek mellett a lényeg: hogy mit kell FIZETNI. Kaptunk egy „becsült” költségvetést a közös költségben lévő tételekről. Nem vészes, mi ennyire tippeltünk még amikor beköltöztünk, nem ért meglepetés (bár kiszámoltuk a közös képviseleti díjat: kb a dupláját kérik a piaci árnak). Viszont minden hónap 5.-ig be kell fizetni, lehetőleg most minél több hónapot előre, mert nincs pénzünk kukára sem. A faliújságon kint lesz a bankszámlaszám, de én még nem láttam semmit és mivel jogosultságom sincs arra a fórumra még, hát nemtom honnan fogom beszerezni. Kérem a többieket ha rendelkezik valaki ilyen adatokkal (kit kell keresni jelszó ügyben) tegye publikussá vagy valami. FIZETNI AKAROK!!!!!
Mindenféle kulcsot is kaptunk, szerintem az irodában átveheted.
Jah és kaptunk egy elszámolásnak nem nevezhető papírost a Liliomdombtól, ami egyes részeinek jogalapja igencsak megkérdőjelezhető, vagy legalábbis nem alátámasztott részletes számlákkal. Erről is próbált valaki megtudni többet, de hamar átsiklottunk a témán.

Jah és volt vicces része is: nagyon „szerencsések” vagyunk az Europea részéről jelen lévő közös képviselőnk miatt. Vicces bácsi: nem értett semmit, viszont nagyon jól magyarázott mindent: magának, tök jól elvolt, hehe. A jövőben mit kezdünk vele azt nem tudom, mert a mi érdekeinket nem fogja képviselni az tuti, én őt cserélném le először.

Remélem ezzel a rövid áttekintéssel adtam át részedre fontos információkat.
Sok mosoly mindenkinek!

Előzmény: Briltalath (556)
Briltalath Creative Commons License 2008.02.28 0 0 556

Sziasztok,

sajna ma nem tudok menni a lakógyűlésre, és még meghatalmazottat sem sikerült szereznem, elmesélitek majd, hogy mi történt, miben döntöttetek?

jah, és van 2 festő, akik el is jöttek hibákat javítani, szépen is dolgoztak, és segítőkészek is voltak (ellentétben a burkolókkal és a konyhásokkal). talán van még remény...

üdv!

R

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!