Na én tegnap egy hirtelen lendülettel bepakoltam - a sietség okán nem végleges az elrendezés, mi jó abban, ha csak egyszer dolgozok vele??. Erősen sarkantyúzott az az apróság, hogy hétfő reggel egy részükön szépen virított a dér, meg kemény volt a levele is, ma hajnalra pedig hidegebbet mondtak. Igazuk volt, -6 fok a dokumentált valóság, ennek már nem szeretem kitenni őket.
A pakolás során megállapítottam, hogy sajna túl sok leanderem van - jövőre újabb csökkentésnek néznek elébe, nevesek és magoncok egyaránt.
Mostmár mindenem előtető alatt,a nagyok is,-3-akat mutat,de levinni még nem szeretném,mert aztán kicsit megint melegszik,tán csak nem lesz bajuk....remélem....
Igen, azt hiszem már kérdezted és talán válaszoltam is, az idén nincs rajta egyetlen magtok sem. De mintha régebben lett volna, de persze nem veszek rá mérget, hiszen nem törődök vele, úgyis csak levágnám.
Tény az, hogy a legtöbb leander színére és akár méretére is hatással van az időjárás, és valószínűleg az is tény, hogy minél erősebb a szín, annál jobban észlelhető ez a változás. Én jelentős színkülönbséget ritkán észlelek a vöröses leandereimnél, és van olyan leanderes is, aki meg sosem. Nem szoktam csodálkozni akkor sem, amikor az Altini rózsaszín (pedig az gyakoribb állapota, mint a piros), mert a legszebb állapotát tekintem mérvadónak:-) Világosabb színeknél nem olyan feltűnő ez, de pl. a Liláspillás is nagyon jelentős változáson megy át rosszabb idő esetén. Vagyis olyankor csak egy átlagos fura rózsaszínes, míg neki megfelelően jó időben csodálatos. De még azt is nyugodtan állíthatjuk, hogy egy hófehér sem mindig elbűvölően szép! Fényképezni persze többnyire a legszebb állapotukban szeretjük őket, és ez így van rendjén:-) De érdemes csinálni néha előnytelen képeket is, felkészítve ezzel az érdeklődőket. Nekem van néhány, majd csinálok "ilyen - olyan lett" blokkokat is.:-)
Írd meg priviben milyen dupláról szeretnél vetni, hátha tudok segíteni!
Pár éve ültettem több nyári orgonát, az idén pedig majd 20 tő levendulát ezek nagyon vonzóak a szendereknek és a szebbnél szebb pillangóknak, ezek a rovarok tudnak a legjobban beporozni virágokat.
Jó neked, itt a duplák/triplák valamiért nem hoznak magot, biztos hiányzik a megfelelő bogár. Az Oasis kész csoda nekem - csal az Irén féle Lilás1-2 virágún van még mag, de vsz. pont szimpla virágból, nem is tudom, próbálkozzak-e vele. Vetnek annyian annyi félét... :)
A VVB most ősszel is nevelt nálam furán fakó virágokat. Méretben, formában jók voltak. Sajnos a hideg leállította, egy mindenórás bugával adós nekem ez az idő. Ja, a többi tövet nézve nem is eggyel, sokkal. De lehet, csak én vagyok telhetetlen. :)
Én folyamatosan levágok minden magtokot még kiskorába.Maximum véletlenül marad 1-1.
Ettől még nálam is sárgulnak a levelek. Talán az idén annyi különbség volt hogy nem két nagy hullámban jött a levélsárgulás, hanem folyamatosan.
Azt gondolom a leander csak gyerek korában talpig leveles, később már nem. Ezt el kell fogadni. Metszéssel így is gyönyörű bokrokat tud kialakítani aki ért hozzá.
Az idén sikerült úgy kialakítani az állományom,hogy kb. 110 fajtám maradt. A rózsaszínek és ciklámenek többsége ment a háztól, ezekből a színekből jövőre további leépítést tervezek.
Előtérbe kerülnek a világos pasztel színek, sárgák, halvány barack színek.
Úgy gondolom egy 100-as létszámú állományomban untig elég 15 db ciklámen és rózsaszín, ezekből a színekből nem szeretnék többet tartani.
Szoktam venni külföldről is magot de leginkább a saját növényeimről vetek, no meg Judit barátnőm szokott ellátni magokkal.
Ez vagy a VV. Bársony lehet vagy a Mézeske esetleg a Tűzeső, mert mikor Elyék jártak nálam akkor valóban nem tudom mi okból egész fakó piros de inkább rózsaszín virágokat nevelt. Aztán helyre jött és ismét bársonyos vöröslő virágokkal kápráztatott el.
Mézeskére te magad sem ismertél rá mikor tavaly nálam jártál, sőt még az Óriás korallra is azt mondtad,hogy Nálad másabb...
Mézeske nagyon sokszor változik, ezt a tulajdonságát minden bizonnyal a Puccitól örökölte.
Tűzesőm volt már Szarasztró is...., de maradt Tűzeső mert ami Tőled jött az teljesen olyan mint ami Sziszkotól érkezett.
Ma minden magtokot levágtam, nálam már nincs kísérletezgetés. Nem csak azért, mert nincs helyem, hanem azért sem, mert minek? Gyakorlatilag minden színből lett különlegesem, na jó, lilám nincs hosszú pillás, extra torkos, de amennyi Barcelona magot már elültethetett a magyar leanderkedvelő társaság, esélyem sincs arra, hogy valami különlegessel kirukkoljak:-) És az sem elhanyagolható szempont, hogy mint úttörő ebben a témában, igazán nagyon elégedett vagyok az eredményeimmel:-) Kicsit úgy vagyok pl. a Dottore magjaival, hogy annál szebb úgysem lehet..., pedig lehet, mondjuk ugyanaz piros szirmokkal..., na, inkább nem is folytatom, mert még meggondolom magam! Amúgy vár még rám néhány meglepetés jövőre, és ha jól emlékszem, pont Dottore magokból. A baj csak az, hogy nem az én kertemből való magok, így valójában nem is az én gyerekeim:-( Persze lehet, hogy túlmisztifikálom a témát, de ezt a szempontot is fontosnak tartom. Zsuzsa, ahány féle leandered van, remélem most már nem vásárolt magokkal próbálkozol! :-) Nekem csak 20 félém volt, és elég jól összejött.
Az enyémek is rendben vannak, azok is, amik zárt edényben vannak, így aztán mostanában extra nedvességet kaptak, persze pár nap eső után kiöntöttem a felesleges vizet, de addig tocsogtak. Nem volt szóra érdemes probléma, inkább mintha tényleg azokon láttam volna pár sárga levelet, amikről nem vágtam le minden magtokot. De lehet csak belemagyarázom egy teóriába.
Nemrégiben valakitől hallottam valamit arról, hogy valamelyik tőlem származó magoncod nem olyan, amilyennek lennie kellene. Sajnos elfelejtettem, hogy melyikről is van szó, de nem tudom elképzelni, hogy azért lenne ez, mert már felétek a levegő, vagy a víz, vagy kitudja... Nem kellene orvosolni a dolgot?
Az idei szezonban csak a leg-leg extrákon hagytam magtokot. Csömöröm lett a sok semmire kellő magonctól, venni nem is veszek már magot, még külföldről sem.
Viszont az idei év beporzás és magtok nevelés szempontjából nálam extrának számít, a Roeding kivételével minden duplán lett magtok. Persze az más kérdés,hogy a magokból milyen minőségű magoncok lesznek, de reménykedem,hogy a legjobbak..:-)))
A jövő szezonra nagyon szigorúan csak 200-300 mag vetése lehetséges.
Leválsárguláshoz annyit hogy idén Vitaflórával tápoldatoztam és csak 1x hullatta a levelét de akkor is csak keveset. Állítólag ha sok a víz vagy ha kevés akk is hullatja. Én ilyenkor már az virágalátéteket kiveszem alóluk ne álljanak vízbe....Idén nagyon szépek :)
Szerintem is előfordulhat, hogy túl nagy figyelemben részesítjük a lombozatot. Eleinte nagy követelményeket támasztottam, de most már kevésbé zavar a levélhiány, lazán letépek vagy elfelezek sérült leveleket és nem nyúlok automatikusan metszőhöz, ha felkopaszodott valamelyik. Rá se rántok atkanyomokra (nem jellemző, kopp-kopp!!!) vagy némi pöttyökre. Elfér. :) És előbb-utóbb úgyis visszavágom, minek kapkodni?
Felbiztattál, az esélytelenek nyugalmával szórhatom őket, nem kell tartanom a magoncok újabb áradatától. :) Ha meg lesz valami életrevaló, majd külön figyelmemben sütkérezhet.
szeptember közepi dugványszerzeményeimet gyökereztetem vízben, és most kettőnek elkezdett kisárgulni az alsó levele (a gyökerecskék most pislognak ki az ágvégből). A vízhez adagolok Dithane M45-t a gombásodás elkerülése miatt. Szerintetek mitől sárgulhat ilyenkor? Esetleg tápanyaghiány?
Nagyon szépek! Nálam soha nem volt még ennyi virág egyszerre egy bokron:-((
Nekem most nagyon elkezdtek sárgulni, van ami magtokot nevel de van ami nem, és mégis.... Ráadásul a múltheti gyenge fagy mintha megkapta volna a friss leveleket.
Bár nem ez volt az első alkalom a témában, de amikor olvastam, hogy valaki írta, levágta a magtokokat, hogy ne sárguljanak a levelek, ismét gondolkozóba estem. Én is tapasztalom, hogy a magtokosaknál jobban sárgulnak a levelek..., de ugyanakkor azt is volt alkalmam néhányszor tapasztalni, hogy a természetben (ezt azért hangsúlyozom, mert mondjuk egy gondozott park nem feltétlen a természet része) senki nem vágja le a magtokokat, és általában valóban kevés a levél a bokrokon! Ellenben amikor eljön az ideje, szinte más sem látszik a növényeken, mint a rengeteg virág, és valamennyi levél, de azok a levelek többnyire frissek. Nem lehet, hogy mi kicsit túl nagy hangsúlyt fektetünk a levelekre? Persze érthető ez is, hiszen a teraszon nem mindegy a levélzet milyensége sem, de elég valószínű, hogy a virágzás rovására szépek általában.