A banzuke összeállítását nem befolyásolja, hogy a yokozunák elindulnak-e a tornán, vagy sem. A banzukén akkor is szerepelni fognak, csak a helyüket majd a juryo-ból jött birkózókkal töltik fel, hogy meglegyen a 42-es létszám. Tulajdonképpen ez olyan helyzet, mintha az első napon lépne vissza.
a híreket böngészve van egy érdekes cikk a japan times-on a három jokozunáról. nem túl biztató a kép, lehet, hogy jokozuna nélküli torna lesz?
Kisenosato
nem biztos, hogy kisenosato indul a márciusi tornán. a cikk szerint japánban nagyon sok kritikát kapott kisenosato mert erőltette a tavalyi márciusi sérülése utáni visszatérést, ezért a japán jokozuna szombaton úgy nyilatkozott, még nem döntötte el indul-e márciusban.
mindenesetre azt hozzátette, a következő basho amin indul, (május?) döntő fontosságú lesz abból a szempontból, hogy folytatja-e még, vagy visszavonul. (ez mondjuk elég nyilvánvaló)
Hakuho
még nincs teljesen egészséges állapotban. januárban mindkét nagyláb ujja megsérült. mostanra a jobb már gyógyult, de a ballal még mindig bajok vannak.
Kakuryu
múlt hét csütörtökön műtötték a bal bokáját... ez sem túl jó előjel.
Van egy olyan, hogy Takayasu szindróma (Takayasu-arteritis) valami szív-artériás betegség, lehet hogy a felirat azt hitte, arról van szó :) Amúgy én is próbálkoztam már ezzel a fordításos dologgal, még azt is felismeri, ha taps van, ha zene van, ha ének van, ha többen egyszerre beszélnek akkor azt zajnak minősíti, stb. De számomra inkább csak zavaró volt, úgyhogy pár perc után kikapcsoltam.
más. ha angol nyelvű szumó videókat nézek a youtube-on, néha be szoktam kapcsolni az automatikus feliratok funkciót a videók alatt. elég kifinomult már a google hangfelismerő software-e, az angol nyelvet igen jól felismeri, de az angol akcentussal kiejtett japán nevekkel bájosan küszködik, néha roppant vicces, de értelmezhető neveket hozva létre.
Örülök annak, hogy most ezt itt és így megírtad. Túl vagyunk a dolgon, spongyát reá. Egyébként is a
vélemény - különbség egészen természetes dolog és rettentő unalmas és borzasztó lenne az életünk,
ha minden nap, minden órájában, minden percben - másodpercben csupán - csak arról beszélgetnénk,
hogy (szinte) mindenben totál egyetértünk.
Ami pedig a mögöttünk álló Hatsu t illeti - különösképpen a két Yokozuna kiválását követően - személy
- szerint attól tartottam, hogy elsekélyesedik a torna, a küzdelem. Hál' Istennek éppen hogy ellenkező
fordulatot vettek a dolgok. Többen - köztük az egészen fantasztikusan versenyző - küzdő Tochinoshin,
(de említhetném akár Takayasu-t is, aki végre Ozeki-től joggal elvárható, méltó teljesítményt nyújtott)
- szinte " vérszemet kaptak a lehetőségtől és így egy igazán izgalmas és érdekes két hét alakullt ki a
dologból. Ehhez már csak habként a tortán járult hozzá néhány fiatalabb Rikishi kiváló teljesítménye.
Még valami :
Amikor, tegnap este végignéztem a 15. napi NHK- összefoglalót, valami fura dologra lettem figyelmes.
A korábbiakban ilyenkor közzétették nemcsak a Makuchi Yusho hirdetését - átadását, hanem egyszer-smind a Juryo.- a Makushita,- a Sandmme,- a Jonidan,- és valamint a Jonokuchi Yusho - oklevelekét is.
Emellett a korábbiakban kihirdették - átadták a Makuchi / Gino - Sho, Shukun Shu és Kanto Sho díjak
odaítélését, már ha a bírók egyáltalában így döntöttek és persze a különdíjak átadását. És most ez is
kedves dave, ez egy nyílt fórum, ide mindenki írogat, már akinek van hozzá kedve. ne érezd magad megtámadva, ha valaki nem ért veled egyet, vagy mondjuk számonkéri rajtad, ha valami olyasmit állítasz, ami objektívan nézve (konkrétan felvétel van róla) nem valós.
olvasva téged látszik, hogy szenvedéllyel viszonyulsz ehhez a "sporthoz" de már többször tapasztaltam, hogy olyan dolgokat látsz bele a versenyzők tetteibe, akcióiba, amelyek maximum feltételezések.
nincs ezzel semmi baj, mindannyiunknak vannak kedvencei, vagy olyan rikishik, akiket kevésbé kedvelünk, előfordul, hogy kicsit kárt szenved az objektív értékítéletünk.
Az vajon lehetséges, hogy Kisenosato már felépült, de túl sok edzést kihagyott, és egyszerűen nem tud újra formába lendülni? Én már mindenen morfondírozok csak hogy valahogy magyarázni tudjam magamnak ezt a siralmas teljesítményt. Aminishiki és Teruno lehet hogy tényleg csak azért kűzd (korábban is volt ez témában), mert ha egyáltalán meg se jelennek a meccsen, az még nagyobb visszasorolást fog eredményezni mintha kikapnának, aminek amúgy az égvilágon semmi értelme.
Hát, örülök hogy Tochinoshin megnyerte a tornát! Takayasu sikerének is örülök, 11-3-al állni az utolsó előtti napon egy igazi, Ozekihez nagyon is méltó eredmény. Remélem, 12-3-al fogja zárni a tornát, és tovább erősíti helyét az elitben. Nem is tudom, mi lenne az Ozeki ranggal, ha Takayasu nem érte volna el tavaly. Terunofuji, és Kotoshogiku mélyrepülése túl hirtelen, és túl egyszerre történt, ők lejjebb, Kisenosató pedig feljebb csúszott. Ugyebár korábban írtátok, minimum 2 Ozeki-nek lennie kell, akkor most valamelyik Jokozunát be kéne sorolni Jokozuna-Ozeki rangba, ami nem túl szerencsés, lévén, hiába van 3 Jokozuna is, ha abból az utóbbi tornákat figyelembe véve jó ha marad kettő talpon a végére, de inkább egy.
Ha nincs Hakuho, egészen változatos eredmények is születhetnek. Lehet, hogy a Maegashirák tornagyőzelmeinek korszaka indul meg ezzel. Persze nem úgy értem, hogy minden tornát Maegashira fogja megnyerni, de évente kb 2 ilyen torna azért előfordulhat. Nagyon egy szinten vannak a birkózók, és körbe is verik egymást, hol az nyer, hol ez. A rangosabbak meg ugye benne vannak a "darálóba", egymás ellen is menniük kell, míg egy alacsony, M10 alatti birkózó ellavírozhat a többi alacsony rangú között. Abi, és Ryuden erre jó példa ezen a tornán.
Ehhez a szumósport hagyományait és a japán mentalitást, különösen ami a tradíciók tiszteletét illeti, kellene valamelyest megérteni. A számok semmilyen szerepet nem játszanak egyikben sem.
Van itt valami egészen más jelenség, amit látszólag megértenék is, meg egyszersmind nem (is) értek.
Terunofuji és Aminishiki esetére gondolok. Nekem úgy tűnt (lehet, hogy félreértésben voltam / vagyok), hogy mindketten visszaléptek a tornától, azután egyszer - csak mindketten visszatértek és ismételten küzdelembe álltak. Igaz ugyan, hogy azóta beleállnak a mérkőzéseikbe, ám éppen aktuális ellenfeleik szemmel is jól láthatóan mindenfajta komolyabb erőkifejtés nélkül tessékelik ki / le őket a "ring" - ből.
Elgondolkodtam azon, hogy mégis mi szükség erre a tragikomikusnak is nevezhető látvány(osság)ra.
Azután támadt egy ötletem. Nyilván mind a ketten gondolhatják (vagy éppenséggel jól tudják, hogy a
vissza - minősítésük (rang - besorolásuk) esetében egészen más lesz a "lányzó fekvése", ha mondjuk
0 - 8 - 7 (és nem pedig 0 - 3 - 12) eredmény díszeleg Terunofuji neve mellett, illetve 2 - 9 - 4 (és nem
pedig 2 - 5 - 8) eredmény áll majd Aminishiki neve mellett a végelszámolásnál. Lehet, hogy az utóbbi
esetekben sima Juryo-ba történő vissza - rangsorolás a következmény, illetve az első / kedvezőbbnek
látszó eredményük esetében még reménykedhetnének abban is, hogy megúszhatják a Makuchi - ból
történő kiesést egy Makuchi - ranglista végére (M W15 / M E16 - helyre) történő vissza - sorolással.
Előre is köszönöm, ha valaki ki / felokosít ebben az ügyben.