Érdekes rovatra bukkantam! Én is beszállok.
SAJÁT MEGOLDÁS:
március rügyfakadás előtt Novenda, Nevikén, Rézgálic, Agrol, Bi 58
április rügyfakadás után Rézoxiklorid, Fundazol, Basudin, Flumite
április Score, Chinetrin, Dithane, Sumilex
május bimbós, virágos Basudin, Kolfugo, Flumite
május Chinmix, Basudin, Thiovit
június virágos, fürtös Dithane, Kolfugo, Fundazol, Chinetrin
június Chinmix, Thiovit, Dimilin
július virágos, fürtös Dithane, Chinetrin, Flumite
július gyümölcsfejlődés Kolfugo, Dithane, Chinmix, Fundazol
augusztus érés Rézgálic, Thiovit
november levélhullás után Novenda, Agrol, Rézoxiklorid
Lehet, hogy segít? A növényekre és a betegségeikre figyelni kell, a szerek keverhetőségét ellenőrizzétek.
Most hogy két esőmentes napot ígér a meteorológia nagy permetezést rendezek.
A cseresznyén és a meggyfán kezdenek pattanni a rügyek,elvéve találtam néhány elszáradt moníliás ágvéget,ezeket levágom és Merpan+Topas lesz a menü mert ebben az esős időben úgy vélem a Topas egyedül kevés.
Tavaly emlékeztek rá, elég száraz volt a tavasz.
És nem is volt monilia, pedig előtte három éven át, minden elkapta.
Most az idén, látva a csapadékadatokat, szvsz permetezhetünk, vagy annyi lesz a meggynek!
Csak nem az talán,hisz olyan lelkiismeretesen permeteztem.
Igaz tavaly májusban megsuhintotta valami de gyorsan megpermeteztem Merpan+Topas gyógyduóval és locsoltam,úgy tűnt renbejött mert szépen beérlelte a gyümölcsöt és késő őszig egészséges volt a lomb.Az egyik szomszéd fája tavaly is betegnek tünt olyan ritkás volt de a másiké tök egészségesnek látszott.Már egyikőnkén sincs virág.
Egy hónap múlva megtudom...
A kajszi érdekesen virágzott az idén:apró hitvány virágok,egy hét alatt lehullottak a szirmok és most ott meredeznek a porzók.Nemcsak nálam,a szomszédoknál is.Máskor két hétig is szokott virágzani.Pedig időben megvolt a rezes lemosó és kétszer Topas és fagy sem jött rá.
Lehet hogy megint nem kell kajszilekvárt főzni?
Chess
Match 50-et akartam venni a körtére de nincs,helyette Applaud 25-öt ajánlották a boltban.
Ismered ezt?És ha igen mi a véleményed?
Beszüntetik a Mitac és Neoron szereket.Úgy látszik az atkák már lobbiznak is.
Földjében apró, repkedô bogarak, bár ezek néhány talajra/ba helyezett fokhagymagerezd hatására menekülnek.:) Tényleg,ettôl nem lehet baj? Mármint a hagymától.
Aztszem muszáj.:( Az egyik Rhodo leweleinek fonákán fekete pontok (black spot???), a Photinián barnás-bordós foltok,Aucubán szintén. Fatsia-pajzstet, Poncirus-pajzstet és feketés, penész-szer réteg néhol. A nedwesebb, humuszosabb talajt kedwelôk >>
Kösz! Mondjuk nem sokat értek belôle,amit írtál.:) Ja, Rhododendron, Acer palmatum, Magnolia grand., stb. Ezekre azt mondták, "meg ne próbáljam lefújni ôket bármiwel is". Aztszem tényleg szólok egy szakembernek...
Lemosózni örökzöld növényeket nem tartom praktikusnak. Esetleg permetezni, ha indokolt csak normál lombos állapotban alkalmazható szerekkel, pl a széles hatásspektrumu Amistar, Fundazol, Buvicid F a jó. A kénféleségek elsősorban lisztharmat ellen hatásosak,(és szilva vörösfoltosság) de kártevők ellen csak gyérítőleg hatnak csak, zöld részekre már veszélyes, lemosó adagban. Kártevők szívók,rágók ellen legtöbbre jó az Actara, kivéve az atkák. Atkák ellen a már említett Bio-Sect jöhet. Pajzstetvek nehéz eset, Vectafid kombinálva Actarával talán. De tesztelni kell néhány hajtáson a szereket mert "igen kényes" növényekről van szó. :-)
Chess! Gomba ellen kértem szert,ezt ajánlották,és azt mondták,nem árt lemosózni ezeket sem. Néhány még pajzstetwes is.Egyébként abszolút nem értek a nöwénywédelemhez. Mit ajánlanál??? (gomba,pajzstet) Ja,és igen kényes dísznöwényekrôl wan szó...
Nem tom,rezes-e, olajos mészkénlé wan ráírwa. Este fújtam, direkt napfény nem wolt.Az ajánlott arány minimumát használtam.Remélem tényleg kinöwik,még jó,hogy csak néhánnyal "kisérleteztem".
Az Actara nagyon jó szer, de azt hiszem épp az atkafélék ellen nem javasolja a gyártója. Tozatu javaslata Biosect spray, Biola inkább a járható út. Vertimec lenne a leghatásosabb atka ellen, de az 10 000 Ft körül van legkisebb kiszerelésben és kb. 500-1000 l vízre elegendő.
Dendronnak - miért kell lemosózni nem lombhullató növényeket ? A lemosó szerek többnyire lombhullatókra valók nyugalmi állapotban.
Kösz,a Chorust ajánlották a gazdaboltban,vettem is,de inkább a Topast tettük bele.Akkor a meggyre elhasználjuk.A szomszédban igen elkapta a barackfát,hirtelen leégett a virágja.Néhol a miénk is,de virágzik tovább,ezek szerint utolsó pillanatban kapta el a zénuram.
A kajszinál (sárgabarack) már indokolt a monilia elleni védelem mert legtöbb helyen virágzik és esik. Ideális állapot a moniliának. A Topas jó választás ellen. Monilia ellen megjelent egy eddig csak nagyüzemekben használt igen jó szer a Chorus végre kiskiszerelésben. 3 g/tasak 10-15 l permetléhez. Illetve azt hiszem a Csonthéjas kombi csomagban már ez van, amit egy Chemark nevű cég szerel ki. Chorus felszívódó szer és alma varasodás ellen is használható.
Szia,
akkor ezek szerint nem úszom meg, hogy kicipeljem az erlkélyre.... :(
Van ötleted, hogy a szűk ajtók miatti levélkárosodást hogy lehet leginkább megelőzni???
mail: bocslajos@mailbox.hu
THX!
(ez a szer beválik más növénynél is? mert a vizipálmám is kapott az atkából...)
Kedves BocsI avaslom az ACTARA 25 WG . 4 gr kiszerelésben vehető ez kb 20L vizhez kell az ára kb. 380,-Ft körül van csak kültérben használható Email-ben küldöm a növényvédelmi biztonsági adatlapot.
nagy csapat TAKÁCSATKA típusú kártevő lepte
meg kedvenc banán (Musa saraciensis)
típusú szobanövényemet.
Tanácstalan vagyok, segítséget, tippet
gyakorlati tanácsot kérek.
Van-e (biztonságosan alkalmazható) vegyszer,
amit bevethetek a dögök ellen.
HELP HELP HELP HELP HELP HELP
nagy csapat takácsatka lepte
meg kedvenc banán (Musa saraciensis)
típusú szobanövényemet.
Tanácstalan vagyok, segítséget, tippet