Az ár, minőség, tartósság, funkció, komfort, stb. összefüggések mellett nekem csak a 'kezdetben tökéletesen vízlepergető' kategóriával kapcsolatban van kifogásom, ami átázva pl. az ontopik Szlovák Paradicsom létráin vacogva már kifejezetten veszélyes.
Drágán is lehet rosszat kapni, mint azt már írtam. RP dzseki nekem is vizsgázott már viszonylag jóra pl. a Mont Blanc-on, a Grossglockner-en, a Tátrában esőben, hóviharban.
Fontos paraméter a cuccok kiválasztásánál a vízállóság és a lélegzőképesség. A Gore-Tex-nek tűnő anyag még nem biztos, hogy tényleg Gore-Tex-ként viselkedik.
Az RP dzsekiknél már a 20.000Ft-os kategóriánál is előfordul az, hogy 10.000mm-nyi vízoszlopnak megfelelő nedvességet képes az anyag megtartani, míg a divat-outdoor (pl. Columbia) cuccok között van olyan, hogy a márkája miatt igaz drága, de fele annyira sem bírja a strapát.
De a Columbia-nak is vannak olyan csúcs-modelljei, amik nem áznak át, csak ezek árfekvése nem az átlag magyar állampolgárok fizetéséhez van tervezve.
Azért azon meglepődtem, hogy a párom állítólag egyik csúcsmodell Columbia kabátja beázott Miskolcon egy heves esőzéses napon, míg az én RP kabátom "csak" kicsit lepárásodott. A kettő között kb. 20e Ft volt az árkülönbség...
Csupán két dolgot engedj meg (bár én sem vagyok Mountex ember):
1. Tegnap megvettem a Mountexben az említett gyermek túrabakancsot (30-as méret, 5000 ft.) és ugyanott egy 31-es méretet csak annak a dobozára rá volt írva, hogy használt. Szóval ez a használt sem volt negyed óránál többet az első tulaj lábán. 2990 ft.-ot fizettem ezért.
2. Mielőtt vennél valamit, nézz körül a Mountex (bocs) honlapjának apró hirdetések rovatában. Kiváló, 4 személyes RP sátrat láttam 10 ezer forintért. Ismerem a minőségét, mert pont egy ilyent vettem 36 körül pár évvel ezelőtt.
Sőt a Sherpa kifejezetten pocsék minőséget produkál. A Columbia nem rossz, de olcsóbban meg lehet venni a hasonló kategóriát. Pl. a kivonulófélben levő lengyel Milo cég egyes cuccai szerintem tök jók és helyenként (pl. Tengerszem) még hozzájuk lehet jutni 50%-os kedvezménnyel, mint kifutó modellek.
Erről beszéltem, hogy én értem, hogy más másként gondolkodik. Nekem így jó a hegyek között, ahogy ott vagyok... Ha neked máshogy jó ez, akkor Te csináld úgy, ahogy jónak látod és kész, túl van tárgyalva. Na de ez már filozófia, nem Szlovák Paradicsom.
az a legnagyobb baj a minőségi ruházattal, hogy nagyon nehéz kifogni olyan drágább árfekvésű terméket, aminek az érték-ár aránya megfelelő. sajnos a nagy neveknél is egyre több a silány minőség. tavaly óta több dolgot is vásároltunk az Alpine proban és az árához képest nagyon-nagyon jó minőséget kaptunk. mindenkinek ajánlom aki strapabíró ruházatot szeretne elérhető áron, és el tudja viselni hogy nincs rajta Columbia vagy Sherpa felírat:))))))
Nem vagyok én Mountex reklámember... :-)))) Én is innen-onnan szerzem be a cuccaimat, csak ha megszoktam a jót, akkor nem szívesen váltok vissza gyengébb minőségű holmira. Ezért az ellenérzésem pl. a PVC dzsekivel szemben. Nekem (lehet, hogy véletlenül ?) furcsa módon beváltak a technikai cuccaim és használom őket az aggteleki karsztvidéktől kezdve alpesi négyezresekig mindenhol. Nyilván minden helyre az oda megfelelőt.
Arról tutira nem tudsz meggyőzni, hogy Lidl-ben, Tesco-ban a jó technikai cuccokhoz hasonló minőséget tudsz venni olcsóbban. Sokszor belefutottam régebben, amikor nagyon takarékoskodni akartam, hogy vettem egy-egy olcsó és jónak tűnő darabot, de aztán rendszerint kidobott pénz volt. Azt hiszem el, hogy drágán is lehet kapni rosszat és ráadásul néha ezeket a szaküzletekben.
Illetve azt még elhiszem, hogy könnyű túrázáshoz kapsz hipermarketekben megfelelő felszerelést, mert ha az ember csak néhány km-t sétálgat és nem távolodik el túlságosan a civilizációtól, akkor gyakorlatilag tök mindegy, azt miben teszi meg... De ha csak itthoni példánál akarok maradni, akkor egy Kinizsi 100-ast vagy egy szimpla 40-50km-es teljesítménytúrát pl. esőben , sárban végignyomsz egy kínai bakancsban és egy PVC esőkabátban és utána mondjuk normális cuccban, érezni fogod elég jól a különbséget.
Na mindegy, szerintem pusztán az a nézeteltérésünk oka, hogy nem ugyanazt a tevékenységet folytatjuk a hegyekben. Megértettem, hogy neked mi a prioritás egy-egy felszerelési tárgy kiválasztásában. Az én értékítéletem kicsit másabb, de a magam részéről túl tudok lépni azon, hogy nem mindenki gondolkozik úgy, ahogy én, bármennyire fájó pont is ez nekem... :-))) hihihi
Egyetértek Veled abban, hogy a legjobb normális túracuccban túrázni.
Esőkabát esetén azért nem biztos, hogy igazad van.
A mi városkánkban két túrabolt van, és valahogy mindkettő az inkább magasabb árfekvésű termékeket árulja .
Nézzük mindjárt az esőkabátot. Az én hosszú, kínai műanyag esőkabátomat 700 forintért vásároltam. Garantáltan vízálló, most nem szakadt el négy esős nap alatt.
A Mountexben nem lélegző, vízálló, hosszú esőköpeny 8-10 rugó/db.
(Ma délelött megnéztem e levél kedvedért, mert jártam arra).
Ha vízálló és lélegzik is, akkor legalább a fenti ár kétszeresébe kerül.
A Mountexes köpeny jobban tetszik, szebb is , könnyebb is, de én a megszólalásig hasonló anyagból készült vízhatlan dzsekiben áztam már egyszer bőrig, (sz@rrá).
A túracipők is tetszenek, csak 20-nál kezdődnek árban. 30-ért már jót kapni.
Tavaly a maradék koronánkból vettem magamnak egy szlovák Lytos túracipőt.
Akciós volt, úgy 12 ezer forintnyi koronámba került. A páromnak ugyanolyan van.
Bevált, nagyon jó, vizes helyekre való bakancs.
Vékony zoknival próbáltam fel, itthon vastag zoknival kicsinek éreztem.
Nem baj. Gondoltam eladom.
Bevittem a Mountexbe az új cipőt. Mondtam: ott hagynám bizományba egy tízesért.
Ők használt cuccokkal nem foglalkoznak…
Bevittem a másik boltba. Ők ugyan időnként foglalkoznak bizományi értékesítéssel,
de nagyon hasonló bakancsuk van húszonezerért. Nem fogják rontani annak az eladhatóságát az én olcsó bakancsommal. Igazuk van.
Így aztán befogtam vékony zoknival a szlovák bakancsot, és vettem mellé egy akciósat 6500-ért a Lidl-ben. Az nagyon kényelmes, nubuk .
Bevált.
A Mountex tízenezer forintos túrabotjaimhoz kombinált fogót kell hordanom a hátizsákomban mert másként nem lehet állítani rajtuk.
A SPYDER dzsekim is átázik.
A kínai túrahátizsákom is átázik, de ma vettem hozzá egy víztaszító sprayt.
Egyébként azt is megnéztem, hogy az én 4500 Ft-os piaci hátizsákomhoz hasonlót
18-20 rugóért árusítanak szakosított üzletben.
8-10 ezret adtam volna én is egy megbízhatóbbnak vélt hátizsákért, mert ez, ha megizzadok, színezi a pólómat, de 18-20-at semmiképpen sem.
A legolcsóbb thermokesztyű 3000 körül van. Az oké.
Reális áron láttam iránytűket, fejlámpákat, meg még egy-két szandált, sportcipőt,
de én hiányolom a túraboltokból az én értékrendem szerinti közepes árfekvésű cuccokat.
Ezért vettem sátrat a Metroban. Megnéztem én előtte a Mountexben is, de max 40-50-ig akartam sátrat venni. Az a méret ott 80-90 rugóért volt.
Nekem mániám, hogy felállva tudjam fölvenni a nadrágomat a sátramban.
Éppen eleget húztam már fel fekve sátorban.
(Ötven fölött már lehetek ebben-abban rigolyás).
Nem olyan sátrat vettem, amilyet akartam, de jó. 2000 mm-es.
Nem ázik be, kényelmes.
Csak időigényes fölállítani és lebontani. Csak 25 ezer Ft volt.
Így azután én innen-onnan szerzem be a túrázásra alkalmasnak vélt felszereléseimet.
Bakancsban nem fogsz olcsóbbat találni Szlovákiában. Ott csak a szlovák és cseh termékekben van árkülönbség hozzánk képest (abban viszont nagy), viszont bakancsban odakint is a nyugati márkák dominálnak.
Nagyon belejöttem itt a kérdezgetésbe, de látszik, hogy nagy Szlovákia szakértők gyűltek itt össze. No és persze a túrázás ami összeköt.
Szóval vennék a gyereknek bakancsot (olyan szépen teljesítette a budai hegyekben a vasárnapi ráhangoló túrát). A kérdés csak az, hogy itt, a Mountexben vásároljak, vagy érdemesebb az északi szomszédainknál körülnézni. Mit gondoltok a belinkelt lábbeli ár-érték arányáról?
Igaz nem a Parában voltam hétvégén, de nem messze tőle (kb. 50km) és végig tuti jó idő volt. Szerintem nyáron felesleges aggódnod az időjárás miatt, mert egy rövidke eső nem eső...
Milyen mostanság arra az idő? Én betojtam a nyomorult met.hu előrejelzése miatt és áttettem az utazást szerdára. Remélem vasárnapig ilyen marad az idő.
Pont egy kopott régi Sandstone-ban áztam el egyszer veszélyesen, azóta beszereztem rendes Gore cuccot, de többnyire elég lenne a kényelmesebb vízlepergető anyagú ruha, de valami 100%-osan vízálló biztosan kell ami lehet a könnyű, olcsó, nem szellőző nejlon.
Valamiért mégis jobban bíznék nagy és sokáig tartó eső esetén a full nejlon poncsóban vagy akár az esernyőben, mint az elején jó vízlepergető dzsekiben/nadrágban. Kis eső vagy szélvihar esetén persze más a helyzet.
Kicsit OFF Range Rover... nem hinném, hogy luxus normális túrafelszerelésben kirándulni bárhol is. Nyilván olcsóbb a PVC esőkabát, amiben nincs szellőzés és ezért belülről az izzadságtól ázol el.
Ugyanakkor Te is elég sokat jársz-kelsz erre-arra, ha egy kicsit komfortosabbá akarod tenni az útjaidat, akkor érdemes egy kis tőkét invesztálni az ehhez legmegfelelőbb felszerelésbe. Normálisabb esőkabátot lehet kapni 10-20eFt-ért, ami azért már szellőző anyagból van, nem hasad el olyan könnyen, mint a hagyományos fóliakabát. Szerintem ez nem irreális ár, ha hozzávesszük, hogy egy-egy túra alkalmával csak az utazási költség mennyi.
Szó sincs arról, hogy rá akarjalak beszélni, csak azt a tévhitedet próbálom eloszlatni, hogy a megfelelő túra-felszerelések elérhetetlen, csillagászati összegeket kóstálnak. Van ilyen is, de a Szlovák Paradicsomba és hasonló kategóriás helyekre nem kell feltétlenül hi-end Mammut vagy The North Face dzsekiben menni, elég mondjuk egy olcsóbb RP, Hannah vagy ilyesmi...
Asszem anno kesztyű témában is pont veled beszélgettünk ilyesmiről.
Csak azért gondoltam ezt megjegyezni, nehogy félrevezessük itt a többi túrázót, hogy érdemesebb nem megfelelő cuccban kirándulgatni. ON
"A Szepesség kegyhelye. (Szlov. Levoca) A Magas-Tátra ormai már idelátszanak. A régi följegyzésekből kitűnik, hogy Lőcse városa a 17. században kritikus időket élt át a török támadások korában. Lőcsén hatszor dúlt döghalál, és a lakók mindig a Kálvárián kerestek segítséget, ahogy akkoriban nevezték a Lőcse fölötti kegyhelyet. Jurik Rudolf könyvében (Címe: A lőcsei Mária-hegy - Marianska hora v Levoci! kiadva Lőcsén 1948-ban) olvashatjuk: „A helybeli őslakók a napi élet gondjaival terhelten, küszködve a talajjal és a nyomorúsággal, különösképpen tisztelték a Boldogságos Szüzet... a nép számára a hit nélkülözhetetlen volt az emberies élethez!" Kutatóink megállapították, hogy a hívő nép ezen magaslatra (eredeti neve: Olajfák hegye) már a 13. század elején járt a kápolnában. A régi följegyzések szerint a lőcseiek 1247-ben újabb és nagyobb kápolnát építettek. 1311-ben ezt is bővítették és templommá alakították. Így aztán 385 éven át elégítette ki a hívek jámborsági igényeit. A zarándokok állandóan növekvő száma azonban ismét a templom bővítését kívánta 1696-ban tehát új és terjedelmes templomot építettek s ebben 1771-1775-ig mindennap végeztek szentmisét. II. József császár reformjai átmenetileg a Mária-tiszteletet itt is meggyengítették, de az uralkodó korai halála után a nép fölújította a búcsújárásokat! Csakhamar ez a már százéves templom is szűknek bizonyult. 1819-1906-ig újabb templom állt itt. Lőcse krónikása szerint 1898-ban a búcsújárók messze tájakról jöttek Mária-hegyre. Szepes, Sáros, Lipót, Árva, Trencsén megyékből különösen. Ekkor Kompanik Celesztin lőcsei prelátus egy újabb és még nagyobb templom építését indítványozta. A tervek elkészítésével Müller Antal lőcsei építészt bízták meg, azzal az óhajjal, hogy az új templom hasonlítson a Lourdes-i bazilikához. Építése 1903-1914-ig folyt, vagyis tizenegy esztendeig. Az építés költségeit a hívek hozzájárulásából és az amerikai rokonok adományaiból teremtették elő. Az első szentmisét ebben az új templomban 1914. július 2-án végezték. A templom külméretei: hossza 46,5 m, a templomhajó 27 m, a kereszthajó 16 m, a torony magassága 50 m. Még más öt tornyocska is van a templomtetőn, melyek igen szép látványt nyújtanak. A kegyhely számára emlékezetes dátum 1984. január 26. Ekkor ugyanis II. János Pál pápa a kegytemplomnak a Basilica minor (kisebb bazilika) címet adományozta. Az illetékes dokumentumok fölolvasása után ez év július 8-án nyitották meg a hívek előtt a Basilica minor ajtajait. A kegytemplom belsejében a neogótikus főoltár Prinoth Ferdinánd szobrászműhelyének alkotása (a tiroli St. Ulrich városból). Az oltár felső részének közepén tündöklik a 148 cm magas, fából készült szobor: az ötszáz éve itt tisztelt Lőcsei Szűz Mária! A szobor eredetijét középkori mester faragta fából. Bűvösen szép, átszellemült asszony alakját ábrázolja, dúsan ráncolt ruhába öltöztetve, aranytól csillogó öltözetben és palástban. Keze finom mozdulatáról úgy vélik, hogy Szűz Mária és Szent Erzsébet találkozásának pillanatát idézi. "
Mi 3 éve voltunk azon a búcsún. Éppen Lőcsén voltunk, aztán megnéztük, mi az a nagy felvonulás. Be is pofátlankodtunk az egyik éneklő zászlós körmenetbe, és mentünk egy kört az oltár mögött velük. Nagyon érdekes volt, a szlovákok nem mindenhol tünteték el a magyar építésznek és tervezőnek emléket állító táblát...