Nagyon inkorrekt dolog volt elvitatni Aoiyama győzelmét... Én rögtön, real-time láttam már, hogy az ellenfele előbb lerakta a kezét, de még csak monoii sem volt, teljes képzavar számomra... Pedig állhatott volna 5-0-ra, ami elegendő motivációval tölthette volna fel, hogy versenyben maradjon a győzelemért. Kiben bízzunk még? Kaisei-ben? Nem láttam még a 6. napot, az 5.-en még veretlen volt, de most megnézem a mait.
Egyet értek a korábbi néhány kommentben elhangzottakkal, és én ezen a tornán még Kaisei-re leszek kíváncsi. Már a multkori tornán is kinéztem magamnak, habár maradandót nem alkotott, de azért voltak elég jó pillanatai, most pedig, eddig még veretlen. És számomra, mint (úgy tudom legalábbis) egyetlen dél-amerikai birkózó, színt visz a mezőnybe.
győzelme ellenére, én takayasu teljesítményét látom elég gyengének, szegény arawashi (aki talán most van élete legmagasabb rangjában, pechjére sérült a térddel, ebből adódóan ezen a tornán maximum a pofozógép különdíjért tudna menni) is majdnem meglepte, szóval valami nincs rendben nála.
tochinoshin gyenge pontja meg pont az erőssége, illetve annak kiszámíthatósága. bal kéz kívül, jobb kéz belül a mawashin aztán erőyorikiri. ebben verhetetlen, de ha ezt valaki ki tudja védekezni, akkor bajban lehet, lásd tegnap.
Ichinoyo, és Aoiyama számomra elég hasonló karakterek, bár más-más kontinensről származnak, de mintha egymás alteregói lennének. Mindketten hatalmas nagydarab birkózók, és mindketten igen rapszódikus teljesítményre képesek. Mindketten voltak már a végső tornagyőzelem kapujában, de elbuktak. Ha jó tornát fognak ki, ott lehetnek a végjátékban is, ha viszont nem megy nekik, akkor beleolvadnak a langyos középszerbe. Kíváncsi leszek, ez a torna mit hoz, egyelőre jónak tűnik a formájuk.
Mivel ismét nincs Hakuho, Tochinoshin-nak szerintem ismét komoly esélye lehet megnyerni a tornát, ha képes hozni a legutóbbi formáját. Takayasu is nagy lépést tehetne a Yokozuna rang irányába, ha behúzná ezt a tornát, de sajnos az első napját már elszúrta... Akinek még esélye lehet szerintem (Kakuryu-n kívül persze) az Ichinojo.
A banzuke összeállítását nem befolyásolja, hogy a yokozunák elindulnak-e a tornán, vagy sem. A banzukén akkor is szerepelni fognak, csak a helyüket majd a juryo-ból jött birkózókkal töltik fel, hogy meglegyen a 42-es létszám. Tulajdonképpen ez olyan helyzet, mintha az első napon lépne vissza.
a híreket böngészve van egy érdekes cikk a japan times-on a három jokozunáról. nem túl biztató a kép, lehet, hogy jokozuna nélküli torna lesz?
Kisenosato
nem biztos, hogy kisenosato indul a márciusi tornán. a cikk szerint japánban nagyon sok kritikát kapott kisenosato mert erőltette a tavalyi márciusi sérülése utáni visszatérést, ezért a japán jokozuna szombaton úgy nyilatkozott, még nem döntötte el indul-e márciusban.
mindenesetre azt hozzátette, a következő basho amin indul, (május?) döntő fontosságú lesz abból a szempontból, hogy folytatja-e még, vagy visszavonul. (ez mondjuk elég nyilvánvaló)
Hakuho
még nincs teljesen egészséges állapotban. januárban mindkét nagyláb ujja megsérült. mostanra a jobb már gyógyult, de a ballal még mindig bajok vannak.
Kakuryu
múlt hét csütörtökön műtötték a bal bokáját... ez sem túl jó előjel.
Van egy olyan, hogy Takayasu szindróma (Takayasu-arteritis) valami szív-artériás betegség, lehet hogy a felirat azt hitte, arról van szó :) Amúgy én is próbálkoztam már ezzel a fordításos dologgal, még azt is felismeri, ha taps van, ha zene van, ha ének van, ha többen egyszerre beszélnek akkor azt zajnak minősíti, stb. De számomra inkább csak zavaró volt, úgyhogy pár perc után kikapcsoltam.
más. ha angol nyelvű szumó videókat nézek a youtube-on, néha be szoktam kapcsolni az automatikus feliratok funkciót a videók alatt. elég kifinomult már a google hangfelismerő software-e, az angol nyelvet igen jól felismeri, de az angol akcentussal kiejtett japán nevekkel bájosan küszködik, néha roppant vicces, de értelmezhető neveket hozva létre.
Örülök annak, hogy most ezt itt és így megírtad. Túl vagyunk a dolgon, spongyát reá. Egyébként is a
vélemény - különbség egészen természetes dolog és rettentő unalmas és borzasztó lenne az életünk,
ha minden nap, minden órájában, minden percben - másodpercben csupán - csak arról beszélgetnénk,
hogy (szinte) mindenben totál egyetértünk.
Ami pedig a mögöttünk álló Hatsu t illeti - különösképpen a két Yokozuna kiválását követően - személy
- szerint attól tartottam, hogy elsekélyesedik a torna, a küzdelem. Hál' Istennek éppen hogy ellenkező
fordulatot vettek a dolgok. Többen - köztük az egészen fantasztikusan versenyző - küzdő Tochinoshin,
(de említhetném akár Takayasu-t is, aki végre Ozeki-től joggal elvárható, méltó teljesítményt nyújtott)
- szinte " vérszemet kaptak a lehetőségtől és így egy igazán izgalmas és érdekes két hét alakullt ki a
dologból. Ehhez már csak habként a tortán járult hozzá néhány fiatalabb Rikishi kiváló teljesítménye.
Még valami :
Amikor, tegnap este végignéztem a 15. napi NHK- összefoglalót, valami fura dologra lettem figyelmes.
A korábbiakban ilyenkor közzétették nemcsak a Makuchi Yusho hirdetését - átadását, hanem egyszer-smind a Juryo.- a Makushita,- a Sandmme,- a Jonidan,- és valamint a Jonokuchi Yusho - oklevelekét is.
Emellett a korábbiakban kihirdették - átadták a Makuchi / Gino - Sho, Shukun Shu és Kanto Sho díjak
odaítélését, már ha a bírók egyáltalában így döntöttek és persze a különdíjak átadását. És most ez is
kedves dave, ez egy nyílt fórum, ide mindenki írogat, már akinek van hozzá kedve. ne érezd magad megtámadva, ha valaki nem ért veled egyet, vagy mondjuk számonkéri rajtad, ha valami olyasmit állítasz, ami objektívan nézve (konkrétan felvétel van róla) nem valós.
olvasva téged látszik, hogy szenvedéllyel viszonyulsz ehhez a "sporthoz" de már többször tapasztaltam, hogy olyan dolgokat látsz bele a versenyzők tetteibe, akcióiba, amelyek maximum feltételezések.
nincs ezzel semmi baj, mindannyiunknak vannak kedvencei, vagy olyan rikishik, akiket kevésbé kedvelünk, előfordul, hogy kicsit kárt szenved az objektív értékítéletünk.
Az vajon lehetséges, hogy Kisenosato már felépült, de túl sok edzést kihagyott, és egyszerűen nem tud újra formába lendülni? Én már mindenen morfondírozok csak hogy valahogy magyarázni tudjam magamnak ezt a siralmas teljesítményt. Aminishiki és Teruno lehet hogy tényleg csak azért kűzd (korábban is volt ez témában), mert ha egyáltalán meg se jelennek a meccsen, az még nagyobb visszasorolást fog eredményezni mintha kikapnának, aminek amúgy az égvilágon semmi értelme.