Sziasztok!
Bennünket is elért a monilia: csak Score és Merpan van itthon, a meggyet kellene permeteznem a monília ellen.
Szerintetek kombinálva merjem?
Köszönöm
Mézontófű
Szia Cac,
koszi szepen a tanacsokat! Ahogy az elorejelzest elnezem, ezt ma este meg is kell ejtenem!
Azert _annyira_ nem akarok sporolni, van ra bizonyos keret, csak nem tul boseges!;)) Merpant mindenkeppen veszek, a Score-t majd meglatom, futja-e:))
Tomenyseggel plane nem akarok sporolni, vegyesz volnek szakmamra nezve, tudom mire kepes egy kis tomenyites;))
Ahogy igy irod, lehet, hogy telleg monilias a meggyunk - a moniliat eddig csak magan a gyumolcson ismertem. Van meg mit tanulnom kerteszkedesbol.
Koszi, udv:
Moka
Moka25,így van felszívódó és kontakt szer együttes használata ajánlott.
A Chorus erőssége hogy hűvös időben is hatásos,virágzáskor jól használható.
A Score és Topas is felszívódó szerek,mégpedig olyanok hogy a növekedés során csúcsirányban elmozdulnak, ezzel az új részeket is védik.
A Score őszibarackra és alma-körtére ajánlott,az útmutatóban említik az őszibarack tafrinát az alma varasodást meg a lisztharmatot is és ajánlják a kaptán hatóanyagú kontakt szert mellé.
A Topas sokmindenre ajánlott,megelőzésképpen önmagában is elég lehet,fertőzött állapotban kell a kontakt partner mellé.Ez jó a meggyre,cseresznyére is.
Keverésnél bele kell rakni az összes szert a csomagoláson írt teljes mennyiségben.Ha egy kicsit mégis spórolsz,lelked rajta de nem biztos hogy jól jársz.
A monília által megtámadott meggy virága barnul,a szirmok lehullanak és ottmaradnak a virágok nagyon sokáig,később megfeketednek,a lomb ritkás szinte "átlátszik",később le is hullhat.Láttam olyan elpusztult cseresznyefát nyáron nem volt rajta semmi levél csak az elfeketedett virágok meredeztek rajta.
Ha nem tudsz költeni rá,tedd rá a Chorust,semminél biztos többet ér.
üdv:cac424
Szia Cac,
bocsanat, hogy akadekoskodom, tegnap d.u. gyorsan felmertem az otthoni keszleteket. (Kicsit le vagyok egve es olyan draga a permetszer:( )
Szoval:
van otthon Chorus 75 WG - ha ezt keverem Merpannal, az is jo? (Utananeztem, a Chorus ugyanugy felszivodo, mint a Score, csak ez a metioninszintezist gatolja es nem az ergoszterolet, mint a Score.)
Jol ertem, hogy a lenyeg az 1 felszivo + 1 kontakt keveresen van? Igy csak a Merpant kene beszereznem.
Es meg:
milyen aranyban kell keverni?
Es ugyanez a keverek mehetne a cseresznyere es a meggyre is?
Monilia altal megtamadott viragzo meggy hogy nez ki?
Hozzáértők, segítsetek!
Valami megtámadta a gyümölcsfáim egy részét. Itt vannak a képek a leveleikről. Mi lehet ez, mit lehet tenni? (Őszibarack- és cseresznyefákról van szó.)
Ez ugyanaz a két fán? Esetleg ez az a betegség, amiről épp itt irtatok az előző hozzászólásban is?
Permetezés szempontjából nem lenne különösebb probléma,mert nagyjából egyformán kell permetezni őket de tényleg közel vannak egymáshoz és valóban úgy tünik hogy a barack van rossz helyen.
cac
Az egyetlen öszibarackomat elérte az a sodró gombabetegség pedig permeteztem fakadás előtt rezes szerrel. Tudsz adni valamilyen ötletet, hogy lehet-e vele valamit kezdeni?
Sajnos kicsit le vagyunk maradva (marmint infoval, igy a Nagy Tavaszi Metszes mar megvolt, minden fan (most olvasom az extran, hogy pont a baracknal nem kellett volna:( ) De talan elhiszed, ha azt irom, muszaj volt, rettenetes allapotban voltak a fak, teli vizhajtasokkal, kezeletlen sebekkel, taplogombaval... amit akarsz.
A permetezes soran nem csupan az elsodrodas a gond. Osszeernek a koronak. Keresek kepet, irrealis helyekre ultetett fakat az elozo lako:( Emiatt vszu meg kell valnunk egy isteni sargabaracktol, verzik erte a szivem, komolyan:(( A kepen a meggy es a cseresznye kozott az a kis vezna, az a sargabarack.
Szia Moka25
Metszés:az őszibarackot ha nem metszettétek meg még most is megteheted.A többit nem kell metszeni,csak ha nagyon ágas-bogas ritkítani,de ráérsz vele nyáron ha letermettek.
Kukacok ellen megpermetezhetsz Zolone-val napszállta után amikor már a méhek nem járnak.
Tafrina ellen Score,esetleg Merpan+Score ha már annyira betegek,ez méhekre nem veszélyes.Én is mindíg küzdelemben álltam a tafrinával,amióta ezt használom még a beteg fákat is helyrehozta.Almára,körtére is engedélyezett szer.
Az idén nagyon támad a monília,a többi fádat is permetezd meg mindenképpen,fontos hogy azt is amelyik virágzik,erre ajánlom a Merpan+Topas-t.
Tapadást elősegíteni tegyél bele Nonit-ot is.
Igyekezz úgy permetezni hogy ne sodródjon el,de ha véletlen a virágzó cseresznyére kerül egy kis Score szerintem semmi baja nem lesz,bár még nem próbáltam.
Látogass el a nvedelem oldalra,itt kattints baloldalon a gyümölcsökre.
üdv:cac424
Kezdo kerteszkedok vagyunk a Parommal, tavaly vettunk kertes hazikot, csinos kerttel, de metszes es novenyvedelem szempontjabol igen elhanyagolt fakkal (szilva, korte, oszi- es sargabarack, cseresznye, meggy).
Tavaly a fo gondot a leveltetvek es a cseresznye-meggy-szilva ehetetlensege okozta (kukacok). Ezeket meg csak-csak megoldottuk, most a cseresznye-meggy sziromhullast varjuk, hogy a kukacok ellen lehessen permetezni.
Ma reggel vettem eszre, hogy mas gond is van: tafrinas az oszibarack. Nagyon!
Azokbol az infokbol, amiket eddig osszeszedtem a netrol, azt tudom leszurni, hogy mar total keso a vedekezes. (Meg marcius vegen, bimbos allapotban lehetett volna hatekonyan vedekezni, stb, stb.) Most mar vagy egy hettel vagyunk sziromhullas utan, es nagyon sok a beteg level. A fo kerdeseim:
1, Megmenthetem-e meg?
2, Ha igen, mivel?
3, Sajnos a fak eleg szorosan vannak ultetve:(, igy amit az oszibarackra permetezek, abbol biztosan kapni fog ameg eppen viragzo cseresznye is. A tafrina elleni szer fog-e artani neki, illetve a porzo rovaroknak?
Elore is koszi, ha valamelyikotok tud segiteni!
Udv:
Moka
Az ígéret szép szó... :) Igen, a Rubigant esős időben ajánlják,de szerintem a Score is jó és már megvettem.Ez is drága,az is drága úgy hogy mindegy.A zasszonynak meg sem mondom hogy mennyibe került.
Szomszédom meg bőszen fűrészelte az ágakat.Ő nem sokat költ permetszerre.
BTW: nem tudtok olyan bevállalós kertészeti vállalkozást, amelynek munkatársa kiszáll a tetthelyre, megnézi, hogy mit lehet tenni, majd a szükséges lépéseket is megteszi, viszonylag tisztes díj ellenében?
Nagyon kevés a szabadidőm, este hat után érek haza, na meg alapszakmám eléggé messze áll a kertészettől. Felszerelésem sem valami profi, és hályogkovács módjára nem akarok hozzálátni a nyeséshez-vagdosáshoz-fűrészeléshez-permezetéshez.
Szóval tippek? Pár ezrest rászánnék kedvenc fáim egészségére!
Jól van,ne hibáztasd már annyit azt a szegény embert,látod vizsgázott, a permetező is eltört és különben is... :-)
Őszibarackra a Score-t próbáltátok már?Nagyon jó.Amióta ezt használom nálam egészséges minden,még a betegeket is helyrehozta.A szomszédoknál meg tarolt a monília.Tavaly ampullásat vettem,az idén megvettem egy 100 milist,kiadósabb.
Az oltványoknál nálam is romlott a statisztika,őszibarack egy sem sikerűlt,szilva 4-ből 1 sikerült, ennek már levele is van,alma-körte 4-ből 4 sikerült.A szilvának nagyon örülök mert 4 éve próbálom.Hiába,ez is egy szakma.
Szia,Cac424!
Valahogy úgy van nálunk is,mert késve lemosózott a lelkem,a lemosó mellé is tett Tpoast,múlt vasárnap még Topassal megpermetezte.Az egyik őszibari néz ki gyengén,holnap felderítem.
Az oltványaim még élnek,de nem hajtanak.
a monília totál tönkreteszi ( elpusztítja ) a fákat, vagy "csak" termésük nem lesz?
Az az igazság, hogy a terasz mellett van egy óriási mandulafám, a kertben meg egy szép sárgabarackfám, mindkettő ( legalábbis úgy tűnik ) moníliás. Későn vettem észre, lehet, hogy az ágak nagy részét le kell vágnom. Szóval én nagy ívben teszek a termésre, de az árnyékuk az nagyon fontos!
Tehát: a fa is belepusztulhat a moníliába, vagy csak gyümölcs nem lesz?
Szia Tozatu,jó hogy újrra itt vagy.
A kajszi nálunk is megúszta,feleslegesen aggódtam.Már babszemnyiek a barackok és sok van rajta.
Majd szólok már az asszonynak hogy moshatja a befőttesüvegeket mert az idén lekvárt főzünk a feleslegből.
kiwancsi
Felszívódó Topas vagy Chorus kellett volna virágzás elején és 6..7 nap múlva mégegyszer a kajszira is meg a meggyre is.Én ezt egészítettem még ki Merpannal,minél több oldalról védekezünk annál biztosabb.
A lemosóba tettem réz-bordóilé keveréket, ugyanezzel + rovarölővel permeteztem másodszor, szerintem másnap már nyíltak a virágok(nem mindegyik) volt közben esős idő, és a virágok fele kb. visszamaradt 1-2 napig, és csak aztán nyílt ki.
A lányom ki is ment a borús időben egy ecsettel -mert még kicsi a fa-, hogy beporozza. :)
Most kezdődtek az ágelhalások,hét elején.
Egy meggyfám idénre teljesen meghalt, de azon látszott már tavaly, hogy hiába vágom, nem akar magához térni.
Más bajom is van.
Írtam már valahol, a babérmeggysövényemről(örökzöld), de senki nem tudja mi baja lehet.
Nagy és öreg már(vagy húsz éves, nem tudom meddig kell élnie). Három méter magas lehet. Az egyik helyen elkeztek a levelek sárgulni majd a végük, kb a feléig elszáradt. Ezután az egész ág, végig a tövéig. Nem metszettem sosem, mert az olvastam nem kell, és jó is volt nekem úgy.
Ezeket a száraz ágakat levágtuk, a tövéből hajt.
Ma kimentem, hogy rendbeszedjem, kitisztítsam a száraz ágaktól és levagdostam ezúttal az elhalóban lévőket is. Azt vettem észre hogy a szárukban a szállítóedények majd fele el van halva, tehát a harmada vagy fele elbarnult. Igyekeztem addig visszametszeni míg ezt már nem látom. A szárakon néhol pedig kívülről látok elhalt beszáradt részeket, máshol meg fekete nedves foltot. Megjegyzem a meghalt meggy törzsén ilyen foltok voltak. Lehet hogy ezt is a monilia támadta meg?(ez most jutott eszembe)
Sajnos nem tudok fényképet csinálni, de igyekszem valakit megkérni.
A kertészmérnökhallgató fiam nem hajlandó bevinni az egyetemre, mert fél hogy megkérdezik miért nem tudja? :-)
Az nem mindegy virágzás előtt ? nappal permeteztél és főleg mivel. 6-7 nappal korábbi nem sokat érhet a virágok (bibék) védelmében. Fontos a rézzel végzett lemosó permetezés vagy a rezes bimbós állapotan végzett követő kezelés de csak mert csökkenti a spóraszintet. Virágfertőzést kivédő hatása nincs csak a felszívódó szereknek. Állítólag a Cuproxat-al (réz)lehet most is, virágzás után permetezni, jóféle réz van benne.
A virágzást, 1-2 héten belül, követő hervadásos elhalások szinte mindig a monilia számlájára irhatok. A későbbi elhalások már valóban gomba (Cytospora) illetve baktérium (Pseudomanas)fertőzésre vezethető vissza. Edénynyalábokat elzárják és egyik napról a másikra lehervad, és a fertőzés helye (többnyire sebzés, rágás) felett, egy előtte még egészséges ágrész vagy az egész fa elhal. A törzsfertőzés miatti teljes fapusztulás elkerülésére, pl. szilva közbenolást alkalmaznak (Lajosmizsén kajszi gyökér-szilva törzs-kajszi korona). Baktérium ellen még mindig a rézkészítmények a legjobbak és fásrészen mindig használhatók.
Monilia és meggyek - a veszély még fennáll mert virágoznak. Mint már írtam 12-24 órás késlekedés a védekezésben már behozhatatlan hátrányt jelenthet. Chorus, Topas vagy más de csak felszívódó szer, elhagyhatatalan mostanában annak aki meggyet akar enni.
Virágzás előtt kétszer permeteztem, most vagyunk virágzás után. Igaz nem 6-7 nappal. Gondolod hogy használ még?
Van egy vizes fasebkezelőm, ami szineződése alapján úgy tűnik hogy réztartalmú. Azt szoktam használni a kajszin és a meggyen.
Mit gondolsz most mikor permetezni nem szabad rézzel, a fás részeken használhatom ahol mézgát, korompenészt szedtem le, ill levágtam az ágat?
A szakirodalom Monolia ellen a virágzás közben is javasolja a permetezést. Tavaly én is kipróbáltam, a fene tudja... A leforrázott részeket, mézgás területeket el kell távolítani (a metszőollót hypóval fertőtleníteni), majd az alábbi szerek valamelyikével permetezni:
Kolfugo, Dithane, Fundazol, Sumilex. Persze ezeknek más gombaellenes védőhatása is van.
A kajszinál (és a sárgabaracknál) jobban körül kell nézni, mert a Monilia nem így támad. Valami más betegség lépett fel, de a tüneteket pontosítani kell(ene).
A monilia tavasszal csak virágon át fertőz, ezért virágzás után már csak a darabolás marad ha leszárad egy-egy rész. Virágzás kezdetén majd azt követően 6-7 napra kellett volna permetezni. Gnomonia ellen persze ajánlatos permetezni inkább Topas + Dithane kiegészítéssel de ez már nem segít a monilia problémán. Eső után köpönyeg. Most az alma(körte)varasodás a soros probléma, a Chorus már inkább oda való. Üzemi almások a napokban indították a felszívódó szeres védelmet.