Keresés

Részletes keresés

Tozatu Creative Commons License 2004.05.01 0 0 1040
Ha a farészben nem sok kárt tesznek van remény,csak akkor veszélyes,ha nagyon fúj a szél,mert akkor megroppanthatja a fácskát és kész.Nálunk legalábbis egy vékony lisztesberkenyében laktak.
Előzmény: moonshadow (1037)
mézontófű Creative Commons License 2004.05.01 0 0 1039
:DDDDDDDDD
Szerencse, hogy öreganyádnak szólítottál!
:-))))))))))))
Istenem, vigyem Dorogra? VAgy hova? Itt Pest környékén?
Ezerszeres higítás? Mennyi lesz a vízdíjam???
Na, ez itt rohad meg, úgy látom.
Végülis: vegyész az én férjem is, de a lukréciaborgia az én vagyok, szezonzáróként fertőtleítésre az avrra pl. elhasználhatom, tavaly is csupa tetü volt....
Köszönöm szépen, egyébként:

Mézontófű

Előzmény: csikoszi (1038)
csikoszi Creative Commons License 2004.05.01 0 0 1038
Elnézést Mézontófű!

Mint vegyész azt javaslom, hogy keress egy veszélyes hulladék megsemmisítőt.

Igen nagy (>1000-szeres) hígításban a talajban általában lebomlanak.

Előzmény: mézontófű (1030)
moonshadow Creative Commons License 2004.05.01 0 0 1037
Végül is a tettek mezejére léptem.
A metszés megvárása őszig két okból rossz:
1. Addig megeszik az egész fát.
2. Annyi luk van rajta, hogy leginkább talaj felett 25 centivel lehetne metszeni az egész fatörzset.

Magán a törzsön vagy 5-6 kissebb nagyobb lyuk és odvas rész van.
Kitakarítottuk őket, levágtuk a kérget szépen mellette, jól megdrótoztuk a lyukakat ameddig csak bírtuk beledugdostunk drótot, hátha sikerül agyonnyomnunk a kukacokat, meg kitisztítani a járatot.
Utánna sebkezelővel beecseteltük ameddig tudtuk, a lyukakat lezártuk, sebkezelő pasztával.
Az olyan nagy lyukaknál amikből kifolyt volna a sebkezelő, úgy jártam el, hogy jól beecseteltem a folyós sebkezelővel, majd ebbe a trutyiba papírzsebkendő darabokat nyomtam. Ez jól felszívja a sebkezelőt és jól zár.
Ha ki akarná rágni a kukac, úgyis beletörik a bicskája, mert a sebkezelő úgy tudom mérget is tartalmaz.
Érdekes, hogy azok az ágak is zöldülnek kifelé amelyikben járat van a közepén.
Hogy lehetséges ez?
Egészen vastag 3-4 centis ágak is vannak amelyeknek kirágta a belsejét, mégis zöldül ki az egész fa.
Végül is abban reménykedem, hogy sikerül a kukacokat elpusztítani és a fa meggyógyítja belűlről ezeket az ágakat.
Mindenesetre rendszeresen ráfigyelek a fára, hátha lesznek még furatok.
Ez a benzines vatta sem hangzik rosszul, de ezt most nem csináltam meg, majd legközelebb.

cac424 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1036
Akkor mi van ha gombostűvel átszúrja az ágat?
Vajon kikerüli a kukac vagy elakad és éhenpusztul?
Előzmény: Tozatu (1035)
Tozatu Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1035
Erősebb idegzetűek drótot dugdosnak a járatba.
Előzmény: cac424 (1034)
cac424 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1034
A dió növényvédelme nézz körül itt,ez lenne a kis farontó talán?
Csak tippelek, ha kicsi a fa még lehet esetleg benzines vattát dugdosni a járataiba,esetleg valami mélyhatású szerrel pl Basudin 600 EW permetezni,esetleg megpróbálni az Actara-t,hátha ezek ellen is hat.Ha nagy magas a fa akkor még nehezebb az ügy mert nem lehet felérni.Esetleg azt gondolnám hogy le kellene vagdosni a láthatóan fertőzött ágakat,de ilyenkor nem szabad metszeni a diót csak szeptemberben miután letermett.
Én ennyit tudok mondani de esetleg valaki más...
Esetleg próbáld megkérdezni itt.
Előzmény: moonshadow (1033)
moonshadow Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1033
Na már.

moonshadow Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1032
Előzmény: moonshadow (1031)
moonshadow Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1031
Dió help!

Egy csomó kis ágban lakik ilyesféle kukac.
Mit kell tenni?

mézontófű Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1030
Facélka, Facélka... a mézontófű sokkal dallamosabb!
:DDD
A felszívódó, a kontakt és a mélyhatású szereket felváltva, igény szerint kell használni, a rezisztencia kialakulása ellen.

Hát ez az!
Pontosan ezért váltottam korszerűbbre, de azért maradt még a régiből.
Nem tudok vele mit kezdeni, hol lehet leadni szavatosságát vesztett vegyszereket?
Vagy télen oldjam és locsoljam? Akkor is felszívódik, nem?
Keverni a vegyszereket nem szeretem, inkábbvárok másnapig és akkor megy a következő.
A régi növvéd. könyvemben volt keverhetőségi tábla, de hát annak is lejárt a szavatossági ideje (meg az enyém is!:DD)
Mézontófű

Előzmény: csikoszi (1029)
csikoszi Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1029
Facélka!

A felszívódó, a kontakt és a mélyhatású szereket felváltva, igény szerint kell használni, a rezisztencia kialakulása ellen.

Én kezdetben bio-t akartam csinyányi, de az egyik bioszövetkezeti szaki aztat monta, hogy amellik nem birgya aztat ki köll vágnyi.

Mellesleg a porok is nagyrészt feloldódnak, kár sokat kevergetni. A nagyobb baj az szokott lenni, ha a vegyszerek egymásra is hatnak, mert akkor már nem hatásosak. A keverhetőséget ellenőrizni kell.

Előzmény: mézontófű (1027)
cac424 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1028
Így voltam ezzel én is,mert nem könyvből hanem az idősebbektől tanultam.Az egyik idősebb szomszédom még most is azt állítja hogy virágzó fát nem szabad permetezni.Sőt egyszer azt mondta hogy a régi öregek fenékberúgták azt aki virágzás idején be mert menni a szőlőbe.
Ehhez képest most virágzáskor permetezünk,válogatunk a kontakt meg felszívódó szerek között,sőt a Score meg a topas már csúcsirányban elmozdul ezzel védve az újonnan nőtt résszeket is.
Persze azoknak a régi öregeknek a maguk idejében igazuk volt,mert rézgálic,kén és nikotin volt a paletta.Azokkal a szerekkel tényleg nem lehet.
Előzmény: mézontófű (1027)
mézontófű Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1027
De,de,de!!!
Csak miután láttam, hogy vannak felszívódó szerek lassan elkezdtem áttérni.
Meg a folyadékok könnyebb kezelni, mint csomómentessé keverni a porokat.
A Score és a Topas viszonylag új a számomra, ezért bénázok.

A Score-t tegnap reggel tettem, a fa él, több elhalást nem találtam, de elképzelhető, hogy lesz.
Mellette a sárgabarack teljesen megfertőződött. Fixa ideám, hogy azok a fáim kapják el nagyon, amelyek a szélcsatornában vannak (ÉNy).

Az őszik tafrinásak, Score ide vagy oda:-(((
Gondolom ismételnem kell, pedig ősszel is lemostam, és tavasszal is.
Brühühühü.
:-(((
Mézontófű

Előzmény: cac424 (1024)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1026
nem lett volna egyszerűbb puszta kézzel lelevelezni a csemetét? Tuti h. az ágak is megperzselődtek...
Mi néha permetezés helyett (mellett) a pár beteg levelet lecsípjük; azokból már úgysem lesz normális levél, és úgyis lehullanak. Nem kell mindíg permetezi sztem; főleg, hogy most bejött a meleg, már nem várható tömeges fertőzés. (A tafrina tudtommal a HŰVÖS <14C nedves időt szereti)
Előzmény: cac424 (1023)
Moka25 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1025
Brrrrrrrr.....:(((( Novenykinzas! Ezt nem buntetik?!
Mi anno, mikor gyomot, megtszett gallyakat egettunk Joapammal, ezerszer korbeneztuk a kertet, hol gyujtsuk meg ugy, hogy ne perzselje le egyik fat se...
Előzmény: cac424 (1023)
cac424 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1024
Csak nem Dithane-Safidon vagy Fundazol-Ditrifon?70-es évek?
Mennyi ideje tetted a meggyre a Score-t?Majd írd már meg hogy mit tapasztaltál.
Az az igazság hogy én sem tudom miért csak az őszibarackra és almatermésűekre ajánlják.Egy biztos,amióta használom a tafrina teljesen eltűnt az őszibarackról.
Nálatok már megjelentek a levéltetvek?Én a rózsát szoktam nézni,először mindig azon jelennek meg.
Előzmény: mézontófű (1020)
cac424 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1023
Érdekes dolgot láttam tegnap,az egyik szomszéd a tafrinától gyötört beteg őszibarack csemetéjét körülrakta kartonpapír dobozokkal és meggyujtotta.Leégett az összes levele csak az ágak maradtak.Állítólag újra ki fog hajtani és egészséges lesz.
Valaki hallott már ilyet?
cac424 Creative Commons License 2004.04.29 0 0 1022
Nekem a permetszerek méréséhez van egy mokkáskanalam és egy kávéskanalam.Eleinte kikísérleteztem hogy melyik szerből mennyit tudok kanalazni.Mokkáskanál púposan általában kb 3g,kávéskanál púposan kb 10g.Ha 0,5g-ot akarok akkor felező módszer vagy saccolok.
Ha ennél pontosabban akarsz mérni,akkor szerintem nincs mese mérleget kell venni vagy protekciót szerezni valamelyik gyógyszertárban.
Előzmény: endru (1021)
endru Creative Commons License 2004.04.29 0 0 1021
Nincs mérlegem, hogyan lehetne fél grammot kimérni?
mézontófű Creative Commons License 2004.04.29 0 0 1020
Melyik kombit használtad?Amelyikben Buvicid K,Topsin és Zolone volt egyben
Nem, még annál korábbit...
Reggel korán túlestem a kezelésen és délutánra felhajtottam Topas-t, így a következő kezelés azzal jön.
A Score, remélem semmi bajt nem okoz a meggyfának, nem vettem most délután semmit észre, csak a csomó barnult virágot, ill. néhány ágon szép egészséges friss leveleket.
Talán megmentem.
Igyekszem injekciós adagolóval müködni, de nagyon nem szeretem a nyitott ampullákat, félek tőlük, bár egyedül én kezelem őket.
A környéken nagyon sok a fertőzött fa, most jobban megnéztem, majdnem minden kert fertőzött.
Lassan kezdhetem a tetűirtást is...
Mézontófű
Előzmény: cac424 (1015)
cac424 Creative Commons License 2004.04.29 0 0 1019
Ez Chess oldala úgy tudom.
Előzmény: Moka25 (1018)
Moka25 Creative Commons License 2004.04.29 0 0 1018
Kosz;), de majd akkor, ha egeszsegesek lesznek a fak!;)))
Hajjaj, de meg mennyire, hogy megneztem! Remek kis oldal, mar benn figyel a kedvencekben! Te szerkesztetted?
Előzmény: cac424 (1016)
cac424 Creative Commons License 2004.04.29 0 0 1017
Bocs,ez a levéltetű dolog Árpinak szól
Előzmény: cac424 (1016)
cac424 Creative Commons License 2004.04.29 0 0 1016
Moka gratulálok.
A 999-es hozzászólásomban belinkeltem egy oldalt,megnézted-e?
Igen,ismételni kell és majd meglátod hogy már az újonnan növő levelek egészségesek lesznek.
Az őszibaracknak adhatsz levéltrágyát is pl Wuxal-t.
A cseresznyén megnézted-e az összecsavarodott levelek hátulján nincs-e levéltetű?
Előzmény: Moka25 (1014)
cac424 Creative Commons License 2004.04.29 0 0 1015
Mézontófű Hát mit mondjak?Annyi vegyszert keverj amennyi szükséges.A folyadékokat injekciós fecskendővel pontosan lehet mérni,a porokat meg felezős módszerrel mint a filmekben a kábítószert.
Nem olyan drága az a Topas,5 ampulla kb 800 Ft és három évre elteheted,beoszthatod.A felnyitott ampullát sem kell egyben elhasználni,bedugod valamivel és elteheted legközelebbre.
Melyik kombit használtad?Amelyikben Buvicid K,Topsin és Zolone volt egyben?Én is ezt használtam,jó is volt az de felfedeztem a Score-t és a Topas-t.
üdv cac424
Előzmény: mézontófű (1013)
Moka25 Creative Commons License 2004.04.29 0 0 1014
Sziasztok, szia Cac,
megvolt tegnap a nagy action:)
Jol tudom, hogy 7-10 nap mulva ismetles ugyanezzel a keverekkel?
Előzmény: cac424 (1007)
mézontófű Creative Commons License 2004.04.29 0 0 1013
Cac, köszönöm. A Score megy az őszibarackra, ezek szerint, de még annyira kevés a levél, hogy csak sacc/kb tudom a szükséges mennyiséget, talán 3-4 liter, s a maradék felhigitva+Merpan.
Nem akarok vegyszert kiönteni sehova.
Teljes lombozatban 10 lit. az őszik dózisa, az könnyen kezelhető.
1 meggyfa van arra baromi drága a Topas, de megnézem, hogy mikre lehet még használni.
Remélem nem szúrom el, eddig évek óta rendben volt, csak most használok először nem kombinált csomagot és most tanulnom kell. A növényvédő könyvem igen régi, már nem használható teljes biztonsággal, ezért van gondom.
Meg a monilia miatt.
:-((
Mézontófű
Előzmény: cac424 (1011)
cac424 Creative Commons License 2004.04.28 0 0 1012
Néztem én is az összecsavarodott leveleket a cseresznyén,de még az idén nem láttam levéltetűt,és az előjelzés sem írja még.Azért nézd meg az összecsavarodott levelek hátulját,mit lehet tudni...

Előzmény: Gátszakító (1009)
cac424 Creative Commons License 2004.04.28 0 0 1011
A Score nem erre való,a Merpan jó.Merpan+Topas mégjobb.
Előzmény: mézontófű (1010)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!