Keresés

Részletes keresés

Chess Creative Commons License 2004.05.06 0 0 1054
Tozatu tippje a visszavágás jónak tűnik. Efféle tüneteket túl tömény vagy nem odavaló vegyszer (lombtrágya is !) okozhat inkább mint kártevő vagy kórokozó. De valószínűbb, hogy a lendületes fakadást, növekedést nem követte a gyökér fejlődése és ezért leszáradt amelyet már nem bír ellátni. A visszavágás helyrehozza arányokat, időt ad a gyökérnek, hogy behozza a lemaradást. Persze ez is csak tipp. :-) Chess
Előzmény: rferi (1050)
Chess Creative Commons License 2004.05.06 0 0 1053
Ez a piretroid-foszorsavészter összevetés érdekes. A piretroid emberre egyáltalán nem mérgező megjegyzés pl. hogyan értelmezhető a Fendona LD50:200, Decis 2,5 EC LD:620 és a Bi58 LD50:600 és mondjuk a Basudin 600 EW LD50:1783 viszonylatában ?
Előzmény: pasa_ (1048)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.05 0 0 1052
És majd ősszel egy híg mésztejjel lemeszelni,mert így nem keletkezik feszültség a két oldal közt a melegedés hatására.
Tozatu Creative Commons License 2004.05.05 0 0 1051
Próbáld meg visszavágni is,hátha észre tér.
Előzmény: rferi (1050)
rferi Creative Commons License 2004.05.05 0 0 1050
SEGÍTSÉG!
Tegnap este vettem észre, hogy a szomorúra oltott, idei telepítésű, eddig gyönyörűen fejlődő barkafűzem levelei a csucsuktól kezdődően, a levélnyél felé leszáradnak.
Ráadásul tetvek is voltak rajta, meg talán pajzsos is, de az nem biztos.CSináltam képeket, de nem tom feltenni, mert a tár még beteg.
Azonnal adtam neki egy masszív mixet, Bi58, Wuxal, Rubigan, és az a japán baciölőből (neve nem jut eszembe), de nem tom mi a baja igazán, és mit lehetne tenni ellene.
A szomszéd barackfáin a levelek teljesen be vannak pöndörödve, azoktól kapta el???
Az eszem megáll, már a díszfáimat is megeszik ezek a dögök?
A tetvek reggelre megadták maguket, de ez a levélszáradás!
KÉtségbe vagyok esve.
Szőregi fa amúgy, ezek jók szoktak lenni...
cac424 Creative Commons License 2004.05.05 0 0 1049
A barackfa törzse gyakran elreped,nemigen tudsz vele mit kezdeni.Gyommentesen kell tartani a tövét,az elhalt laza kéregrészt le kell faragni mert kártevők búvóhelye lehet,ha mézgásodik feketedik ki kell tisztítani és sebkenőccsel bekenni.Permetezéskor mindíg jól belepermetezni.
pasa_ Creative Commons License 2004.05.03 0 0 1048
haztartasi rovarolok kozott a piretroid szarmazekok (permetrin, deltametrin, ilyesmik) emberre egyaltalan nem mergezok.
A foszfateszterek viszont erosen mergezok.

A mezogazdasagi szerek valtozatosan mergezok. A nikotin az egyik legerosebb mereg, es boron at is kivaloan felszivodik, par miligram kornyeken van a halalos adag.

Kutyanal inkabb gyomirtok okoznak problemat, mint a paraquat/gramoxon (ha meg hasznaljak egyaltalan), a elmoso permetezoben inkabb gonbaolok szoktak lenni, melyek csak nagy adagban es fogyasztva mergeznek emlost, inkabb a halakat es meheket veszelyeztetik.

A hatoanyagnak elvileg mindig rajt kell lennie a dobozon, sot eros mereg eseten kulon figyelmeztetsnek, meg a javasolt antidotumnak is.

- ----------------

Kerdes: az egyik fiatal kajszibarackfamon tavaj elrepedt a kereg fuggolegesen egy jo hosszu darabon, es a faresz kilatszik jopar centi szelessegben, es jo el meter hosszusagban. mit lehet ezzel csinalni?

Előzmény: endru (948)
karakii Creative Commons License 2004.05.03 0 0 1047
Szia!
Elvben az önkormányzat gondoskodik a megmaradt növszerekről. Elvben. Anno egyetemen egy tanárom mesélte, hogy egyszer megpróbálta leadni, nagy nehezen átvették tőle, de fogalmuk sem volt mit kezdjenek vele. Valószínűleg azóta is az egyetlen próbálkozás volt abban a kisvárosban.
Én is csak munkahelyen keresztül tudtam megoldani, megy a többi veszélyes hulladékkal együtt. Vegyész férjnek nincs hasonló lehetősége?

Cac424!
A rózsán megjelenő levéltetvek hatására ugye csak a rózsát permetezed? Nem olyan nehéz kiszúrni őket, érdemes megnézni minden növényt. Kb. 400 levéltetű faj jöhet a kertetbe (ha elég nagy :) ), meglehetős változatos, hogy melyik soktápnövényes, vagy ragaszgodik 1-2 növényhez.
Üdv:
Karaki

Előzmény: mézontófű (1039)
cac424 Creative Commons License 2004.05.03 0 0 1046
A Fundazol általános gombaölőszer szinte mindenre jó,én leginkább zöldségekre használom és vetőmagok csávázására.Használd felváltva más szerekkel,a szerrotáció különben is jó mert nem alakul ki rezisztencia.
Előzmény: Veszpremi (1043)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.02 0 0 1045
A Topasra szavazok.Olvasd el,mire jó,a szavatossági ideje jó?
Előzmény: Veszpremi (1043)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.02 0 0 1044
Igen,ma is adtam egy beöntést még kukacúrnak.A kajszinál inkább gomba,ala monília lehet a ludas.Topas,Score,stb.permetezés.
Előzmény: moonshadow (1041)
Veszpremi Creative Commons License 2004.05.02 0 0 1043
Fundazol 50 WP-m van tavalyról, kérdem, hogy ez mehet-e Orthocid 50WP-vel együtt virágzás végén lévő cseresznye, meggy, őszib. ill. elvirágzott és monília fertőzött kajszira. Vagy Fundazol helyett inkább a Topas (fel szeretném használni a megmaradtat, de azt is akarom, hogy hatékony legyen a dolog!).
moonshadow Creative Commons License 2004.05.01 0 0 1042
Szeretnénk majd venni madárberkenyét is.
Ezek szerint az is kukacveszélyeztetett fa?

Előzmény: Tozatu (1040)
moonshadow Creative Commons License 2004.05.01 0 0 1041
Szerencsére valamelyest szélvédett helyen van.
Még ma is találtam rajta lyukakat, amiket előzőleg nem vettem észre.
Teljes nagygenerált kap a diófa.

Érdekes, hogy nem messze tőle van egy kajszibarack fánk is.
Abban meg nincs egy lyuk sem, valamiért nem szeretik a kukacok.
Viszont majdnem az összes virágja tönkrement, elfonnyadt, megbarnult és csak néhány barack lesz rajta. Pedig olyan szépen virágzott, de aztán jöttek az esők...

Előzmény: Tozatu (1040)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.01 0 0 1040
Ha a farészben nem sok kárt tesznek van remény,csak akkor veszélyes,ha nagyon fúj a szél,mert akkor megroppanthatja a fácskát és kész.Nálunk legalábbis egy vékony lisztesberkenyében laktak.
Előzmény: moonshadow (1037)
mézontófű Creative Commons License 2004.05.01 0 0 1039
:DDDDDDDDD
Szerencse, hogy öreganyádnak szólítottál!
:-))))))))))))
Istenem, vigyem Dorogra? VAgy hova? Itt Pest környékén?
Ezerszeres higítás? Mennyi lesz a vízdíjam???
Na, ez itt rohad meg, úgy látom.
Végülis: vegyész az én férjem is, de a lukréciaborgia az én vagyok, szezonzáróként fertőtleítésre az avrra pl. elhasználhatom, tavaly is csupa tetü volt....
Köszönöm szépen, egyébként:

Mézontófű

Előzmény: csikoszi (1038)
csikoszi Creative Commons License 2004.05.01 0 0 1038
Elnézést Mézontófű!

Mint vegyész azt javaslom, hogy keress egy veszélyes hulladék megsemmisítőt.

Igen nagy (>1000-szeres) hígításban a talajban általában lebomlanak.

Előzmény: mézontófű (1030)
moonshadow Creative Commons License 2004.05.01 0 0 1037
Végül is a tettek mezejére léptem.
A metszés megvárása őszig két okból rossz:
1. Addig megeszik az egész fát.
2. Annyi luk van rajta, hogy leginkább talaj felett 25 centivel lehetne metszeni az egész fatörzset.

Magán a törzsön vagy 5-6 kissebb nagyobb lyuk és odvas rész van.
Kitakarítottuk őket, levágtuk a kérget szépen mellette, jól megdrótoztuk a lyukakat ameddig csak bírtuk beledugdostunk drótot, hátha sikerül agyonnyomnunk a kukacokat, meg kitisztítani a járatot.
Utánna sebkezelővel beecseteltük ameddig tudtuk, a lyukakat lezártuk, sebkezelő pasztával.
Az olyan nagy lyukaknál amikből kifolyt volna a sebkezelő, úgy jártam el, hogy jól beecseteltem a folyós sebkezelővel, majd ebbe a trutyiba papírzsebkendő darabokat nyomtam. Ez jól felszívja a sebkezelőt és jól zár.
Ha ki akarná rágni a kukac, úgyis beletörik a bicskája, mert a sebkezelő úgy tudom mérget is tartalmaz.
Érdekes, hogy azok az ágak is zöldülnek kifelé amelyikben járat van a közepén.
Hogy lehetséges ez?
Egészen vastag 3-4 centis ágak is vannak amelyeknek kirágta a belsejét, mégis zöldül ki az egész fa.
Végül is abban reménykedem, hogy sikerül a kukacokat elpusztítani és a fa meggyógyítja belűlről ezeket az ágakat.
Mindenesetre rendszeresen ráfigyelek a fára, hátha lesznek még furatok.
Ez a benzines vatta sem hangzik rosszul, de ezt most nem csináltam meg, majd legközelebb.

cac424 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1036
Akkor mi van ha gombostűvel átszúrja az ágat?
Vajon kikerüli a kukac vagy elakad és éhenpusztul?
Előzmény: Tozatu (1035)
Tozatu Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1035
Erősebb idegzetűek drótot dugdosnak a járatba.
Előzmény: cac424 (1034)
cac424 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1034
A dió növényvédelme nézz körül itt,ez lenne a kis farontó talán?
Csak tippelek, ha kicsi a fa még lehet esetleg benzines vattát dugdosni a járataiba,esetleg valami mélyhatású szerrel pl Basudin 600 EW permetezni,esetleg megpróbálni az Actara-t,hátha ezek ellen is hat.Ha nagy magas a fa akkor még nehezebb az ügy mert nem lehet felérni.Esetleg azt gondolnám hogy le kellene vagdosni a láthatóan fertőzött ágakat,de ilyenkor nem szabad metszeni a diót csak szeptemberben miután letermett.
Én ennyit tudok mondani de esetleg valaki más...
Esetleg próbáld megkérdezni itt.
Előzmény: moonshadow (1033)
moonshadow Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1033
Na már.

moonshadow Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1032
Előzmény: moonshadow (1031)
moonshadow Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1031
Dió help!

Egy csomó kis ágban lakik ilyesféle kukac.
Mit kell tenni?

mézontófű Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1030
Facélka, Facélka... a mézontófű sokkal dallamosabb!
:DDD
A felszívódó, a kontakt és a mélyhatású szereket felváltva, igény szerint kell használni, a rezisztencia kialakulása ellen.

Hát ez az!
Pontosan ezért váltottam korszerűbbre, de azért maradt még a régiből.
Nem tudok vele mit kezdeni, hol lehet leadni szavatosságát vesztett vegyszereket?
Vagy télen oldjam és locsoljam? Akkor is felszívódik, nem?
Keverni a vegyszereket nem szeretem, inkábbvárok másnapig és akkor megy a következő.
A régi növvéd. könyvemben volt keverhetőségi tábla, de hát annak is lejárt a szavatossági ideje (meg az enyém is!:DD)
Mézontófű

Előzmény: csikoszi (1029)
csikoszi Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1029
Facélka!

A felszívódó, a kontakt és a mélyhatású szereket felváltva, igény szerint kell használni, a rezisztencia kialakulása ellen.

Én kezdetben bio-t akartam csinyányi, de az egyik bioszövetkezeti szaki aztat monta, hogy amellik nem birgya aztat ki köll vágnyi.

Mellesleg a porok is nagyrészt feloldódnak, kár sokat kevergetni. A nagyobb baj az szokott lenni, ha a vegyszerek egymásra is hatnak, mert akkor már nem hatásosak. A keverhetőséget ellenőrizni kell.

Előzmény: mézontófű (1027)
cac424 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1028
Így voltam ezzel én is,mert nem könyvből hanem az idősebbektől tanultam.Az egyik idősebb szomszédom még most is azt állítja hogy virágzó fát nem szabad permetezni.Sőt egyszer azt mondta hogy a régi öregek fenékberúgták azt aki virágzás idején be mert menni a szőlőbe.
Ehhez képest most virágzáskor permetezünk,válogatunk a kontakt meg felszívódó szerek között,sőt a Score meg a topas már csúcsirányban elmozdul ezzel védve az újonnan nőtt résszeket is.
Persze azoknak a régi öregeknek a maguk idejében igazuk volt,mert rézgálic,kén és nikotin volt a paletta.Azokkal a szerekkel tényleg nem lehet.
Előzmény: mézontófű (1027)
mézontófű Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1027
De,de,de!!!
Csak miután láttam, hogy vannak felszívódó szerek lassan elkezdtem áttérni.
Meg a folyadékok könnyebb kezelni, mint csomómentessé keverni a porokat.
A Score és a Topas viszonylag új a számomra, ezért bénázok.

A Score-t tegnap reggel tettem, a fa él, több elhalást nem találtam, de elképzelhető, hogy lesz.
Mellette a sárgabarack teljesen megfertőződött. Fixa ideám, hogy azok a fáim kapják el nagyon, amelyek a szélcsatornában vannak (ÉNy).

Az őszik tafrinásak, Score ide vagy oda:-(((
Gondolom ismételnem kell, pedig ősszel is lemostam, és tavasszal is.
Brühühühü.
:-(((
Mézontófű

Előzmény: cac424 (1024)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1026
nem lett volna egyszerűbb puszta kézzel lelevelezni a csemetét? Tuti h. az ágak is megperzselődtek...
Mi néha permetezés helyett (mellett) a pár beteg levelet lecsípjük; azokból már úgysem lesz normális levél, és úgyis lehullanak. Nem kell mindíg permetezi sztem; főleg, hogy most bejött a meleg, már nem várható tömeges fertőzés. (A tafrina tudtommal a HŰVÖS <14C nedves időt szereti)
Előzmény: cac424 (1023)
Moka25 Creative Commons License 2004.04.30 0 0 1025
Brrrrrrrr.....:(((( Novenykinzas! Ezt nem buntetik?!
Mi anno, mikor gyomot, megtszett gallyakat egettunk Joapammal, ezerszer korbeneztuk a kertet, hol gyujtsuk meg ugy, hogy ne perzselje le egyik fat se...
Előzmény: cac424 (1023)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!